hirdetés

KARÁCSONY

Egész napos szánkózás, közös imádkozás videóchaten – így ünnepelnek a családok Európa országaiban

Idén minden más lesz karácsonykor is, de mindenhol igyekeznek valahogy különlegessé tenni a nem a szokásos módon zajló ünnepet.
Címkép (illusztráció): Ragy800/Pixabay - szmo.hu
2020. december 24.

hirdetés

Az idei karácsony nagyon, nagyon más, mint ahogy megszoktuk. A koronavírus-járvány az egész évre rányomta a bélyeget, és sajnos az év végi ünnepek sem telhetnek majd felhőtlenül. Ezúttal sok mindenről kell lemondanunk karácsonykor, például a nagy családi összejövetelekről, sokaknak pedig talán most nem lesz annyi finomság az asztalon és/vagy annyi ajándék a fa alatt, mint máskor.

A BBC-nek öt különböző európai országban élő család mesélt arról, ők hogyan ünnepelnek idén, és mennyire írta át a forgatókönyvet számukra a járvány.

Karácsony a szabad ég alatt - Boson család, Are, Svédország

Michaela és Emil Boson, valamint 13 és 6 éves fiaik, Casper és Lucas

az egész karácsonyt a szabadban szeretnék tölteni, amíg világos van. Síelni és szánkózni fognak, reggelire zabkását esznek, ebédre pedig grilleznek.

hirdetés

A család egy Stockholmtól 643 km-rel északabbra lévő, hegyekben fekvő faluban él, ez lesz ott az első karácsonyuk. Azután költöztek oda, hogy az édesanya, Michaela elveszítette vendéglátóipari munkáját. Már évek óta tervezgették a költözést, végül a járvány szolgáltatta erre a "legjobb" apropót.

A legtöbb rokonnal csak videóchaten keresztül találkoznak majd, egyedül az anya egyik testvére és annak két gyereke látogatja meg őket személyesen, de ők a biztonság kedvéért nem náluk, hanem egy közeli hotelben szállnak meg.

"Egy kicsit unalmas lesz így, hogy nem lehet együtt az egész család"

- mondta Michaela, aki általában 20 szerettét szokta vendégül látni karácsonykor. De hozzátette, hogy nagyon boldogok új lakhelyükön, és egyáltalán nem bánják, hogy most nagyrészt a szabadban töltik az ünnepet.

„Fogalmunk sincs, mit fogunk csinálni” - Olaizola család, Madrid, Spanyolország

A Madridban élő Olaizoláék igazi multikulturális család: az anya, Kenza Mekouar Marokkóból származik, míg férje tősgyökeres madridi, de számos barátjuk és rokonuk van szerte a világban. Általában Marbellára utaznak és hegyet másznak karácsonykor, de a járvány most felülírta a terveiket. Idén otthon ünnepelnek két gyermekükkel, a 12 éves Ivannal és a 8 éves Sofiával, de az anya nagyon ügyel arra, hogy a nehézségek ellenére meglegyen a karácsonyi hangulat.

Ezúttal már sokkal korábban feldíszítette a karácsonyfát, és évek óta először képeslapokat is küldött távol élő szeretteinek. A karácsonyi menün azonban nem változtat: pulykát esznek tenger gyümölcseivel, és egy francia-marokkói desszerttel koronázzák meg a vacsorát. A programra azonban egyelőre még nincs tervük.

"Ez idei lesz az első olyan év, amikor fogalmam sincs, mit fogunk csinálni"

- mondta Kenza.

"Ez egyébként egy nagyon spanyolos dolog: nem tervezünk előre semmit"

- tette hozzá a párja, Juan.

Csendesen, szűk körben - Crewe család, Salzburg, Ausztria

Crewe-ék csendesebb és szűk körű karácsonyra készülnek. Mivel az angol apa szülei a szokásuktól eltérően idén nem tudják meglátogatni őket Salzburgban, ezért csak az osztrák anya, Eva szüleivel tudnak találkozni idén. Evának még a 97 éves nagymamája is él, de őt sem láthatja most személyesen.

A háromgyermekes családnál egyébként osztrák és brit szokások szerint ünneplik a karácsonyt. Szenteste nyitják ki az ajándékokat, de karácsonyi zoknikat fellógatnak a nappaliban. A hagyományos nagy angol ebéd azonban idén elmarad, mert spórolniuk kell, ezért most csak csirkét esznek. A gyerekek, Amelie, Elena és Matilda azonban gondoskodik majd az ünnepi hangulatról: együtt fognak karácsonyi dalokat játszani és énekelni, amit a szülők felvesznek videóra, és elküldik a nagyszülőknek.

"Idén minden elmarad, úgyhogy csendesebb lesz a karácsony. Sokkal többet fogunk videóchatelni, hiszen ez is több, mint a semmi, de azért hiányozni fognak a személyes találkozások"

- mondta az édesapa, Graham.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KARÁCSONY

Hova tűnt a first lady a Trump család karácsonyi fotójáról?

Egyik meghitt családi fotón sem szerepel Melania Trump, csak a hivatalos elnöki videóban bukkan fel a first lady.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 26.

hirdetés

A Twitterre és az Instagramra is feltöltötte a család karácsonyi fotóját Ivanka Trump, de a képről hiányzik a first lady, írja a Mirror. Az aranyos kép a Fehér Házban készült, a karácsonyfa előtt áll Donald Trump, Ivanka Trump és férje, Jared Kushner, valamint a pár három közös gyereke, a kilencéves Arabella, a hétéves Joseph és a négyéves Theodore.

Melania távollétének oka az lehet, hogy a mostohalánya Donald Trump hivatali ideje alatt egyre inkább úgy lépett fel, mintha ő lenne a first lady. Emiatt a két nő viszonya az utóbbi időben egyáltalán nem volt felhőtlen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

hirdetés

Ivanka Trump (@ivankatrump) által megosztott bejegyzés

Közben ifjabb Donald Trump több karácsonyi poszttal is jelentkezett az Instagramon az ünnepek alatt. Az első posztban több cuki fotót is megosztott a családi karácsonyról, amit felesége és öt gyereke társaságában töltött.

Órákkal későbbi bejegyzésében feltűnik édesapja is, de az elnök felesége ezen a képen sem látható.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KARÁCSONY
A Rovatból
hirdetés

Kiderült, hogy mi az 5 legrosszabb karácsonyi ajándék

Gyakorlatilag az összes közhely szerepel a listán.
Fotó: Unsplash/Matthias Cooper - szmo.hu
2020. december 26.

hirdetés

Amit sokáig csak sejteni lehetett, most kiderült: felmérés készült a legrosszabbnak vélt karácsonyi ajándékokról. A lista nem sok meglepetést tartalmaz, és szinte minden ötlettelen ajándéktárgy helyet kapott rajta, melyek valamiért mégis évről évre ott lapulnak a karácsonyfák alatt. A legkiábrándítóbb karácsonyi ajándékok listáját a The Sun tette közé.

A Vistaprint ajándékozásra specializálódott cég felmérése szerint a válaszadók túlnyomó többsége (72%) szívből jövő és egyedi ajándékokra vágyik. Ebbe még az olyan hétköznapi tárgyak, mint például a ruházati termékek vagy a fotóalbumok is beleférnek.

Ezzel szemben azokat a tárgyakat, amiket nem éreztek személyesnek és őszintének, sokan (60%) gondolkozás nélkül továbbajándékoztak másoknak.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Bontatlanul árulják a nemkívánatos karácsonyi ajándékokat Ebayen

Furcsa posztkarácsonyi trend terjed a online aukciós weboldalon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 28.

hirdetés

Egy sor becsomagolt, ismeretlen tartalmú ajándék került fel a napokban Ebay-re, igazi hullámot indítva azok közt, akiknek nincs ínyükre az ajándék. Mindebben a legfurcsább, hogy a leírások szerint az eladók nem azután bocsátják áruba a nem kívánatos csomagokat, hogy kiderüljön, mit tartalmaz a csomag, hanem fogalmuk sincs a dobozok tartalmáról.

Ennek is meg van az oka, legalábbis

a mellékelt szövegek alapján elsősorban az ajándékozó személye miatt minősülnek nem kívánatosnak az ajándékok.

Az egyik felhasználó például azt írja a szépen becsomagolt doboz mellé: "Hosszú sztori, az ajándékok egy olyan személytől vannak, akikkel már egyáltalán nem állok kapcsolatban, mondjuk úgy, hogy egy őrülttől. Már nem állunk szóba egymással, ám az ajándékokat már azelőtt átadták, hogy ez megtörtént volna. Remélem, valaki értékelni tudja majd a csomagok tartalmát, mert én nem fogom."

Azt hihetnénk, hogy egy hasonló zsákbamacskajellegű ajándék nem fog kelleni senkinek, ám ez nincs így: eddig közel 40-en licitáltak rá, és 63 fontnál (azaz kb. 25 ezer forintnál) jár a licit annak ellenére, hogy senki sem tudja, mi lehet a dobozban.

Aki esetleg pont erről lecsúszna, ne búsuljon: több becsomagolt rejtélyt is lehet venni, elsősorban karácsony körüli szakítások eredményeként.

Az Ebay dolgát egyébként megkönnyíti ez a típusú csomag: az aukciós weboldal ugyanis kártérítést fizet azoknak a vevőknek, akik nem a leírásnak megfelelő árut kapják. Ebben az esetben azonban nincs sok fogódzó, tehát ha valaki egy üres dobozt kap, az Ebayt nem terheli semmilyen felelősség ezzel kapcsolatban.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KARÁCSONY

Miért esznek KFC-t a japánok karácsonykor?

Minden együtt volt a hetvenes évek közepén, hogy a KFC letarolja Japánban a karácsonyi ételek piacát. Azóta sincs konkurenciája a csirkés cégnek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 26.

hirdetés

December 24. a Kentucky Fried Chicken (KFC) hagyományosan legforgalmasabb napja Japánban. Ekkor egy átlagos nap bevételének legalább ötszörösét, de olykor akár tízszeresét is termeli a gyorsétterem-hálózat a távol-keleti országban. A mára japán karácsonyi tradícióvá vált jelenség mögött egy jól sikerült reklámkampány áll még a hetvenes évek közepéről, írja a CNN.

A japánok nagyjából 1 százaléka vallja magát kereszténynek, ezért messze nem ez a legnagyobb ünnep az országban. A hetvenes években a legtöbb japán családnak egyáltalán nem is voltak kialakult karácsonyi szokásai, ezt ismerte fel az országban egyre inkább terjeszkedő Kentucky Fried Chicken. 1974-ben elindították a cég rövid elnevezésére (KFC) rímelő "Kentucky for Christmas", azaz "Kentucky karácsonyra" elnevezésű marketingkampányt, melynek során ünnepi rántott csirkés kosarakat kínáltak a vásárlóknak.

Állítólag az eladások növelése érdekében Takeshi Okawara, az első japán KFC étterem vezetője, később a japán hálózat vezérigazgatója úgy állította be, mintha a rántott csirke hagyományos amerikai karácsonyi étel lenne.

Egy másik eredettörténet szerint Okawara Mikulásnak öltözött be egy karácsonyi parti kedvéért. A gyerekek szabályosan megőrültek érte, ekkor látta meg az üzleti lehetőséget a karácsonyban. De olyan verzió is kering a össznépi japán karácsonyi rántottcsirkézés hátteréről, mely szerint egyszerűen szükség volt az országban kevésbé elterjedt pulyka helyett egy másik ételre, amivel azonosítani lehet az egyre inkább világi ünnepet, Okawara pedig ezt használta ki nagyon ügyesen.

Akárhogyan is, a karácsony környéki csirkefalás odáig fajult, hogy 2018-ban a KFC már 6,9 milliárd jenes (20 milliárd forint) forgalmat bonyolított december 20-25. között.

hirdetés

Pedig nem is olyan egyszerű hozzájutni egy klasszikus japán karácsonyi KFC-kosárhoz. Az ünnepi menüt célszerű jó előre megrendelni, majd az átvétel napján a megadott időpontban átvenni. Azok, akik ezt elmulasztják, többórás sorban állásra készülhetnek, hogy este végül ott legyen az ünnepi asztalon a rengeteg rántott csirkét, salátát és süteményt tartalmazó kosár, amiből nem hiányozhat a karácsonyi képpel díszített tányér sem a gyűjtők kedvéért.

Ebben az időszakban a gyorsétterem-lánc ismert kabalafigurája, Sanders ezredes Mikulásnak öltözve jelenik meg a kosarakon, de a legtöbb étterem előtt jókora ünnepi mikulásruhás műanyagfigura is fogadja a sorban állókat.

Részben a karácsonyi kampánynak, részben pedig az amerikai életstílus iránti hatalmas érdeklődésnek köszönhetően 1981-re 324 éttermet nyitott a csirkés étteremhálózat az országban. Ekkor úgy tűnt, hogy szinte mindenhol van egy KFC, hiszen évente átlagosan 30 új helyet nyitottak, összesen pedig minden egyes évben 200 millió dollárt kerestek csak Japánban.

Ha ekkoriban forgattak volna KFC-reklámfilmeket, valószínűleg egy olyan családot ábrázoltak volna, akik az ünnepi asztalnál aranybarnára sült rántott csirkét ropogtatnak, miközben a háttérben szól a "My Old Kentucky Home" című dal. Az senkit sem zavart volna, hogy a dalnak és a csirkének sincs semmi köze valójában a karácsonyhoz. A cél éppen az lett volna, hogy valahogyan megteremtsék a kapcsolatot a panírozott csirke és a karácsonyfa között. Mindezt úgy, hogy a filléres junkfoodot fényűző ételként ábrázolják.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: