KARÁCSONY

Egész napos szánkózás, közös imádkozás videóchaten – így ünnepelnek a családok Európa országaiban

Idén minden más lesz karácsonykor is, de mindenhol igyekeznek valahogy különlegessé tenni a nem a szokásos módon zajló ünnepet.

Link másolása

Az idei karácsony nagyon, nagyon más, mint ahogy megszoktuk. A koronavírus-járvány az egész évre rányomta a bélyeget, és sajnos az év végi ünnepek sem telhetnek majd felhőtlenül. Ezúttal sok mindenről kell lemondanunk karácsonykor, például a nagy családi összejövetelekről, sokaknak pedig talán most nem lesz annyi finomság az asztalon és/vagy annyi ajándék a fa alatt, mint máskor.

A BBC-nek öt különböző európai országban élő család mesélt arról, ők hogyan ünnepelnek idén, és mennyire írta át a forgatókönyvet számukra a járvány.

Karácsony a szabad ég alatt - Boson család, Are, Svédország

Michaela és Emil Boson, valamint 13 és 6 éves fiaik, Casper és Lucas

az egész karácsonyt a szabadban szeretnék tölteni, amíg világos van. Síelni és szánkózni fognak, reggelire zabkását esznek, ebédre pedig grilleznek.

A család egy Stockholmtól 643 km-rel északabbra lévő, hegyekben fekvő faluban él, ez lesz ott az első karácsonyuk. Azután költöztek oda, hogy az édesanya, Michaela elveszítette vendéglátóipari munkáját. Már évek óta tervezgették a költözést, végül a járvány szolgáltatta erre a "legjobb" apropót.

A legtöbb rokonnal csak videóchaten keresztül találkoznak majd, egyedül az anya egyik testvére és annak két gyereke látogatja meg őket személyesen, de ők a biztonság kedvéért nem náluk, hanem egy közeli hotelben szállnak meg.

"Egy kicsit unalmas lesz így, hogy nem lehet együtt az egész család"

- mondta Michaela, aki általában 20 szerettét szokta vendégül látni karácsonykor. De hozzátette, hogy nagyon boldogok új lakhelyükön, és egyáltalán nem bánják, hogy most nagyrészt a szabadban töltik az ünnepet.

„Fogalmunk sincs, mit fogunk csinálni” - Olaizola család, Madrid, Spanyolország

A Madridban élő Olaizoláék igazi multikulturális család: az anya, Kenza Mekouar Marokkóból származik, míg férje tősgyökeres madridi, de számos barátjuk és rokonuk van szerte a világban. Általában Marbellára utaznak és hegyet másznak karácsonykor, de a járvány most felülírta a terveiket. Idén otthon ünnepelnek két gyermekükkel, a 12 éves Ivannal és a 8 éves Sofiával, de az anya nagyon ügyel arra, hogy a nehézségek ellenére meglegyen a karácsonyi hangulat.

Ezúttal már sokkal korábban feldíszítette a karácsonyfát, és évek óta először képeslapokat is küldött távol élő szeretteinek. A karácsonyi menün azonban nem változtat: pulykát esznek tenger gyümölcseivel, és egy francia-marokkói desszerttel koronázzák meg a vacsorát. A programra azonban egyelőre még nincs tervük.

"Ez idei lesz az első olyan év, amikor fogalmam sincs, mit fogunk csinálni"

- mondta Kenza.

"Ez egyébként egy nagyon spanyolos dolog: nem tervezünk előre semmit"

- tette hozzá a párja, Juan.

Csendesen, szűk körben - Crewe család, Salzburg, Ausztria

Crewe-ék csendesebb és szűk körű karácsonyra készülnek. Mivel az angol apa szülei a szokásuktól eltérően idén nem tudják meglátogatni őket Salzburgban, ezért csak az osztrák anya, Eva szüleivel tudnak találkozni idén. Evának még a 97 éves nagymamája is él, de őt sem láthatja most személyesen.

A háromgyermekes családnál egyébként osztrák és brit szokások szerint ünneplik a karácsonyt. Szenteste nyitják ki az ajándékokat, de karácsonyi zoknikat fellógatnak a nappaliban. A hagyományos nagy angol ebéd azonban idén elmarad, mert spórolniuk kell, ezért most csak csirkét esznek. A gyerekek, Amelie, Elena és Matilda azonban gondoskodik majd az ünnepi hangulatról: együtt fognak karácsonyi dalokat játszani és énekelni, amit a szülők felvesznek videóra, és elküldik a nagyszülőknek.

"Idén minden elmarad, úgyhogy csendesebb lesz a karácsony. Sokkal többet fogunk videóchatelni, hiszen ez is több, mint a semmi, de azért hiányozni fognak a személyes találkozások"

- mondta az édesapa, Graham.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KARÁCSONY
A Rovatból
Többen is rejtélyes, pénzzel teli borítékot találtak a postaládájukban karácsony előtt Angliában
Lassan hagyománnyá lesz, hogy a helyi postaládák némelyikében karácsony előtt egy készpénzes boríték landol. Pont ki lehet belőle fizetni a gázt, és a gyereknek is jut belőle ajándéknak.

Link másolása

Egy rejtélyes ajándékozó szerzett meglepetést Angliában, 100 font (kb. 45 ezer forint) készpénzt tartalmazó borítékokat dobott be nottinghami postaládákba - írta a Metro.

A leveleket december 23-án, pénteken kézbesítették, és a „Random Act of Kindness” (kb. Kedvesség találomra) feliratot írták.

Úgy néz ki, hogy ez helyi hagyomány, hiszen 2020-ban és 2021-ben is hasonló borítékok jelentek meg a levélszekrényekben.

Egy 29 éves férfi ezt mondta: „A fiam fedezte fel a borítékot, először odaszaladt hozzám, és azt kiabálta, hogy „a Mikulástól van?”. Majd odaadta, és hát őszintén szólva, le voltam nyűgözve.

„Ilyen dolgok sosem történtek még velem. Láttam, hogy korábban kaptak mások is hasonlót, de én még nem, és különösen idén jött jól a kedves gesztus."

Hozzátette: „Bárki is csinálja, titokzatos hős, és neki van a legnagyobb szíve"

"Mivel most sok rossz történik a világon, jó tudni, hogy vannak még jó emberek, ez igazán szívmelengető."

És hogy mire használja?

„A pénzt a fiaim édességekre költik majd, karácsonykor fel kell tölteni a gázt és az elektromos áramot, és azt is tervezem, hogy egy részét továbbadom, és élelmiszert veszek adományként az élelmiszerbankoknak.

A 40 éves Peter is kapott egy borítékot:

„A feleségem, Lindsay találta meg. Egy lányt láttak, ahogy bedobja, de aztán eltűnt, mire odaért a postaládához."

Ők is hasonló dolgokra költik: „Van egy előre fizetett gázóránk, azt feltöltjük, és a kisfiunknak is ma van a tizenegyedik születésnapja, úgyhogy a fennmaradó összegből neki veszünk valamit."

„Tavaly láttuk a Facebookon, hogy többek közt a nagynénémnél is volt boríték, kedvesnek tartottuk, de sosem számítottam rá, hogy velünk is megtörténik."

Sokan a közösségi médiában osztják meg a jó hírt:

"Istenem! Igen, sírok. Nagyon köszönöm ezeknek a csodálatos embereknek! Nem tudjuk eléggé megköszönni!” - írta az egyikük, de mások is hálálkodva köszönik meg a jócselekedetet.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KARÁCSONY
György herceg által készített rénszarvasos képpel kívánt boldog karácsonyt Vilmos és Katalin
A jelek szerint a szülők büszkék gyerekük alkotására.

Link másolása

Vilmos és Katalin hivatalos Twitter-oldalán fiúk,

a kilencéves György herceg alkotásával kívántak boldog karácsonyt.

A walesi herceg és hercegnő a jelek szerint büszkék a gyermekük művére, ami egy rénszarvast ábrázol havazásban, madarakkal.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KARÁCSONY
Extra gyorsan rohadó pulykák tették tönkre sok angol család karácsonyát, a hipermarketek vizsgálatot indítottak
A közösségi médiában megosztott képek között vannak egészen gyomorforgatóak is.
Fotó: Jan Vašek / Pixabay - szmo.hu
2022. december 26.


Link másolása

Rengeteg ember karácsonya nem úgy sikerült az Egyesült Királyságban, ahogy eltervezték: romlott pulyka okozott bosszúságot nekik, a közösségi médiát elárasztották a panaszos posztok – írja a Mirror.

Sokan megosztották a Lidl és a Sainbury's áruházakban vett madarakról készült gusztustalan fotókat, amit egyesek földönkívüliekhez, voltak, akik egyenesen Steven Spielberg ET-jéhez hasonlítottak.

Mások kétségbeesve próbáltak tippeket kérni illetve adni arról, hogy mivel lehet utolsó pillanatban helyettesíteni a pulykát a karácsonyi esti vacsora alkalmával. Míg egyesek az ételrendelést javasolták, más azt írta: a család egyszerűen babos pirítóst eszik 25-én este. Volt ugyanakkor olyan is, aki a szükségből erényt igyekezett kovácsolni, és azt írta: a rohadt pulykák lehetőséget adnak, hogy próbát tegyenek a növényi alapú étrenddel.

„Tönkrement az ünnepünk. Karácsony este van, és nem csak, hogy nincs hús, de az egész házban rohadt hús szag van, ez elfogadhatatlan”

– méltatlankodott az egyik pórul járt vásárló a Twitteren. És olyan is volt, aki azt írta: vigyáznia kell arra, hogy a háziállata ne találja meg a kidobott terméket és a csomagolását, mert attól fél, hogy valami baja lehet tőle.

A Sainbury's már kiadott egy rövid közleményt, amelyben azt írják: nagyon sajnálják az esetet, és ki fogják vizsgálni, ki hibázhatott a rohadó pulykák ügyében. Ennél valamivel hosszabban nyilatkozott az esetről a forgalmazó Morrisons cég szóvivője. Mint mondta, vállalatuk különösen alaposan megvizsgálja a termékek minőségét, és külön ellenőrzik a beszállítókat. Hozzátette, minden panaszt alaposan meg fognak vizsgálni, hogy megtudják, milyen hiba történhetett a rendszerben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KARÁCSONY
Vannak még csodák: hatalmas örömöt szereztek két hajléktalannak egy-egy cipővel
Budapest egyik legmenőbb cipőboltjának fiatal tulajdonosa, Pacher Balázs úgy döntött, meglep két hajléktalant egy-egy különleges cipővel. Nem akarták elhinni, hogy tényleg ez történik.

Link másolása

Pacher Balázs boltjára, a BALAZS KICKS-re már a Forbes is felfigyelt. Azt írják, a még csak 19 éves Balázs gimnazistaként nyitotta meg első üzletét, amiből egyébként azóta már átköltözött egy nagyobba. Az egyik legmenőbb magyar sneaker boltot vezeti, ami kizárólag limitált, 100%-ban eredeti sportcipő-különlegességekkel foglalkozik. A legdrágább cipő, amit árul, 4,5 millió Ft.

Balázsnak majdnem 250 ezer követője van a TikTokon, és mindent meg is tesz, hogy minél gyakrabban érdekes videókkal lepje meg a közönségét.

Karácsonykor elindult a városba, és két hajléktalanhoz lépett oda, hogy nekik ajándékozzon némi péksüteményt, és egy-egy cipőt.

"Nagyon szépen köszönöm, pont cipő baj van!"

- mondta az első férfi, akit Balázs a Madách téren szólított meg. Ő egy Jordant kapott.

A második hajléktalan kerekesszékben ült a Király utcában. Nagyon örült, mikor megtudta, hogy egy 45-ös cipőt kap. Miután átvette a dobozt, váratlanul magához ölelte Balázst, és hosszan szorította.

"És ezt én kapom?" - kérdezte még egyszer, majd hátradőlt, és keresztet vetett.

A nem mindennapi gesztussal Balázs hatalmas örömöt okozott a két hajléktalannak, és példát mutatott mindenkinek.

@balazskicks Mindenkinek boldog karácsonyt kívánunk!❤️? #balazskicks ♬ Where's My Love (Alternate Version) - SYML


Link másolása
KÖVESS MINKET: