KARÁCSONY

5 egyedi ajándék ötlet karácsonyra

Ha szeretnéd elkerülni a karácsonyi kapkodást és az így született szörnyű ajándékokat, most tippjeink segítségével kedves és egyedi ajándékokat találhatsz.

Link másolása

Karácsonyhoz közeledve tele vannak a plázák kétségbeesett emberekkel, akik a tökéletes karácsonyi ajándékra vadásznak. Arra az ajándékra, ami gyakran végül egy szekrény mélyén landol, szebb időket remélve... Miért ne ajándékoznál akkor valami különlegeset? Segítünk!

Egyedi, prémium ital

Van, hogy egy finom ital a jó választás, viszont akkor mindenképp érdemes valami különlegeset keresni. Mint amilyen például A Gönci Pálinka, ahol Prémium kézműves pálinkákkal találkozhatsz, amit helyben termett gyümölcsből főznek 50 éves tapasztalattal. Történetük az 1968 és 1970-es évekre nyúlik vissza, ekkor épült a göncruszkai pálinkafőző üzem, ahol többek között a hamisítatlan A Gönci Barack Pálinkát is készítik. A gönci magyar kajszi kimagaslóan jó minőségű más kajszi fajtákhoz képest, ezért kapott földrajzi eredetvédelmet, illetve ez a fajta csak ezen a környéken tud ilyen zamatossá érni és itt érzi jól magát. Mindig is híres volt, hiszen képesek voltak kilométereket utazni érte az emberek. Ma már nem kell, hiszen a régi bevált recept alapján elkészítették és palackba zárták, hogy elérhető legyen mindenki számára. Viszonteladóknál, vendéglátó helyeken, saját Pálinkárium- és ajándékboltjukban és a Webáruházukban is elérhetőek a termékek, a barackon kívül további 7 íz közül lehet választani.

Kitűnő választás lehet ajándéknak valamint az ünnepi asztal kiegészítéseképpen. A karácsonyi kiadáshoz ráadásul elegáns fa-és papír díszdoboz is jár, logózott poharakkal. További részleteket ezen a linken tudod megnézni!

Egyedi gravírozás

Ajándék kiválasztásánál mindenki törekszik arra, hogy valami egyedivel, igazán szívhez szóló ajándékkal lepjék meg a másikat karácsonykor. Erre szerencsére nagyon sok lehetőség van, melyek közül az egyik legnépszerűbb a karácsonyi ajándékok gravírozása.

Ezzel a technológiával számtalan tárgyat varázsolhatunk személyessé, melyek lehetnek akár minden nap használatos eszközök, akár dísztárgyak. Legyen szó egy elegáns, márkás tollról, egy medálról vagy pohárról a gravírozás jó választás ahhoz, hogy egyedivé változtassuk. A karácsonyi ajándékok gravírozásával olyan meglepetést adhatunk, amire ránézve mindig kedves emlékek jutnak majd eszébe az ajándékozottnak. A technológia használható fa, fém, műanyag vagy akár üveg alapanyagú tárgyak esetén is..

Csoki, amin a kedvenc képetek van

A csoki boldogság, ezzel nem is vitatkozunk, ajándékozás terén azonban könnyen unalmassá válhat. De akkor nem, ha az édes kényeztetés nem csak annyiból áll, hogy megveszed a kedvenc csokiját, hanem helyette inkább beülhettek egy cukrászdába vagy rendelhetsz a Chocorium Luxury csokijaiból, amiket az varázsol különlegessé, hogy olyan képpel kérheted, amilyennel csak szeretnéd.

Környezetkímélő gyertya

Ha tél, akkor fények és gyertyák, ha december, akkor pedig végtelen mennyiségű gyertya. A Greenway gyertyák környezetkímélőek, összetevőik és csomagolásuk tekintetében egyaránt. A legkarácsonyibb illatokat megtalálod náluk, és biztosan elhozzák az ünnepi hangulatot otthonodba.

Határidőnapló, de nem a megszokott

A mindennapos rohanás miatt elfeledkezünk a legfontosabb dologról, az életünkről és annak megéléséről. A határidők és a túlhajszolt életmód az év vége felé közeledve még inkább megviselnek minket, és csak arra várunk, hogy túl legyünk az ünnepeken és pihenhessünk egyet az újév előtt, azután ismét kezdődik minden elölről. A Slow Budapest idén is összeállította az anti-határidőnaplót, ami segít a mindennapi kihívások mellett visszavezetni minket az értékes időtöltéshez, ráadásul kiélheted kreativitásodat is. Ide kattintva tudod megrendelni!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KARÁCSONY
Kvíz: Mennyire vagy képben az adventi hagyományokkal?
Végre újra beköltözik a szívekbe és az otthonokba advent varázslata. De vajon ismerjük, tudjuk, hogy a karácsonyt megelőző szokások hogyan és miért születtek, illetve mit üzennek?

Link másolása

A legtöbb adventhez kötődő hagyománynak vallási vonatkozása van, melyek némelyike az év utolsó heteiben újra és újra az életünk részévé válik függetlenül attól, hogy tudjuk-e ezek eredetét. Ma már kevesen vannak, akik szentcsalád-járásra indulnak adventkor, ellenben sokan tudják, hogy az adventi koszorú négy gyertyája közül melyik mit jelent. Vajon te mennyire ismered az adventhez fűződő szokásokat? Töltsd ki kvízünket, és kiderül!

Tedd próbára tudásodat, vajon mindent tudsz az adventről?

Ünnepekre hangolódás a Néprajzi Múzeummal!

A Néprajzi Múzeum megannyi izgalmas programmal készül a karácsonyi időszakban. Az alkotni vágyók részt vehetnek festett fa ékszer és hűtőmágnes készítésen, mézeskalács gyártáson, kurátori vezetéssel egybekötött üvegikon festésen, személyes történetekkel tűzdelt tárlatvezetésen Romani design ékszerkészítéssel egybekötve.

A kíváncsi, tanulni vágyók pedig részesei lehetnek egy tematikus tárlatvezetésnek, melynek témája a mécsesek, gyertyák, fényforrások, népek és szokások a fénytelenség időszakában.

Ha nem tudnál elmenni, itt olvashatsz többet a téli ünnepkör hagyományairól.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KARÁCSONY
Idén ismét ünnepi fényekbe öltözik a főváros – fotókon a budapesti díszkivilágítás
A tavalyi, válsággal terhelt időszak után megint teljes pompájában láthatjuk a téli Budapestet.

Link másolása

Tavaly egy kissé szolidabbra sikerült a fővárosi ünnepi világítás, mert a város költségvetése, az orosz-ukrán háború és az energiaválság hármasa nem engedte meg, hogy a jól megszokott gazdag fénydíszítéssel dolgozzon a Karácsony Gergely vezette önkormányzat.

És bár sajnos a háború idén is kitart, és a gazdasági nehézségek mindegyike sem múlt el, de a főpolgármester egy korábbi partizános interjúban már elmondta: idén visszatérnek egy fenntartható, de mégis díszesebb, látványosabb kivilágításhoz.

A fényeket végül hétfőn kapcsolták be a város legforgalmasabb útjain, terein. A Szeretlek Magyarország fotósa megörökítette az Andrássy út és a Nagykörút fényeit:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KARÁCSONY
Megéri-e Bécsig menni a karácsonyi vásárokért? Adventi körkép a szomszéd fővárosból
Bécsben 5 karácsonyi vásárt is meglátogattunk. Mutatjuk az árakat és a hangulatot.

Link másolása

A bécsi karácsonyi vásárok közelségükből adódóan sok magyart vonzanak, így minden évben előszeretettel feszegetjük a kérdést:

Hol éri meg jobban adventi vásározni? Budapesten vagy Bécsben?

A válasz persze nem adható meg egyértelműen, de pár szempont alapján érdemes lehet mérlegelni.

Nem mindegy, ki honnan utazik. Igaz, hogy aki az osztrák határ mellett lakik, gyorsabban eljuthat Ausztria fővárosába, de azért a magyar lakosság nagy részének még mindig Budapest az egyszerűbb megoldás. Az utazás és az esetleges szállás költsége nagyban befolyásolhatja, hogy melyik verzióval jöhetünk ki jobban.

Ha a vásárok árait nézzük, Budapest legolcsóbb adventi menüivel nehéz lenne versenyezni.

A Vörösmarty téren és a Bazilika előtt is kötelező a nagyobb, meleg ételt árusító pultoknál "jóárasított", 1500 forintos menüt tartani. Ezeknek az ételeknek a listája viszont elég rövid, és ha valami mást kívánunk meg, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.

Vannak olyan ételek, amikben viszont óriási fölénnyel nyernek a bécsi vásárok.

Egy gulyás cipóban a Bazilika előtt 5000 forintba kerül, míg Bécsben 8.80 euró, ami átszámítva nagyjából 3400 Ft.

Italok tekintetében viszont szintén a magyar vásárok állnak jobban.

Míg a Bazilika előtt a forralt borból 3 dl 1350 forintba kerül, addig Bécsben nagyjából 2000 forintot kérnek el 2.5 dl-ért.

A különböző típus ételeket és italokat nehéz lenne mind összevetni, de az tény, hogy bár Budapesten is borsos árakba futhatunk bele, Bécs sem olcsó, és az esetleges pénzváltás miatt még macerásabb is.

És ha már a pénzváltásnál tartunk,

Bécs legnagyobb vásárában, a Rathausplatz előtt mindenhol lehetett kártyával fizetni, de a kisebb vásárokban sehol.

Ezt mindenképpen érdemes szem előtt tartani, már az induláskor.

Bécsi karácsonyi vásár a Rathausplatzon – Wiener Christkindlmarkt

A legnagyobb vásárt természetesen mi sem hagyhattuk ki. A bankkártyás fizetés mellett előnyként emelhető ki a nagy korcsolyapálya, és a díszes körhinta. De mivel majdnem mindenki fejében ez az egyik alapértelmezett vásár, itt mindig rengetegen vannak.

Apróság, de a mosdóért fizetni kell. Bár legalább az is intézhető kártyával.

Aki szereti a monumentális tér hangulatát, annak biztos tetszeni fog, de mi itt érzetük legkevésbé a meghitt, karácsonyi hangulatot.

Hasznos információk: 

Nyitvatartás: December 26-ig

H-V: 10:00 - 22:00

dec. 24: 10:00 - 18:30

Rathausplatz, 1010

www.christkindlmarkt.at

A korcsolyázás árai
Ezek a fánkok nem csak szépek, de finomak is
A húskenyér az egyik legolcsóbb étel
Leberkäse - 5.50 EUR

Karácsonyi falu a Belvedere kastélynál – Weihnachtsdorf Schloss Belvedere

A Belvedere kastély előtti téren katonás sorban helyezkednek el a bódék. Itt nem igazán lehet elveszi a forgatagban, ugyanakkor a kastély egyedi hangulatot áraszt.

Itt ettük a legkiábrándítóbb fánkot 2500 forintért, és a 4000 forintos császármorzsa sem volt top élmény. Finom volt, de egészen szolid adag.

Hasznos információk: 

Nyitvatartás: December 26-ig

H-P: 11:00 - 21:00

Szo, V és ünnepnapokon: 10:00 - 21:00

dec. 24: 11:00 - 16:00

dec. 26: 11:00 - 19:00

Prinz-Eugen-Straße 27, 1030

www.weihnachtsdorf.at

Ez a fánk inkább csak a méretével tűnt ki, nem az ízével
Császármorzsa - 10.50 EUR

Karácsonyi falu a Bécsi Egyetem kampuszán – Weihnachtsdorf Campus Universität Wien

Az egyetem előtti vásár minket teljesen lenyűgözött.

Természetközeli, zegzugos, kisvárosi hangulatú. A kirándulásunk egyik fénypontja volt.

Úgy tűnt, hogy itt picivel kevesebb a turista, és több a helyi, gyerekes család, és a fiatal társaság is.

A képek nem képesek visszaadni azt, hogy mennyire jól mutattak a különböző fények, és az emberek kedvessége is hozzátett az élményhez.

Bár bankkártyával nem lehetett fizetni, jó pont, hogy a fűtött, ideiglenesen felállított konténermosdók ingyenesek.

Hasznos információk: 

Nyitvatartás: December 23-ig

H-Sze: 14:00 - 22:00

Cs-P: 14:00 - 23:00

Szo: 11:00 - 23:00

V: 11:00 - 20:00

Alserstraße/Spitalgasse, Hof 1, 1090

www.weihnachtsdorf.at

Szánkóból karácsonyfa
Óvatosan kell kóstolni ezt a likőrt, mert nagyon itatja magát
Gulyás cipóban - 8.80 EUR
Isteni finom, de nem túl nagy adag töltött tészta - 9.50 EUR

Am Hof karácsonyi vásár – Weihnachtsmarkt am Hof

Az Am Hof is ajánlólevelet kapott tőlünk. Pár perc sétára van a nagyobb vásároktól, és bár itt is rengetegen vannak, mégis barátságosabbnak éreztük.

Itt ettük a legjobbakat, és rengeteg olyan kézműves termékkel találkoztunk, amit szívesen hazavittünk volna.

Hasznos információk: 

Nyitvatartás: December 23-ig

H-Cs: 11:00 - 21:00

P-V és ünnepnapokon: 10:00 - 21:00

Am Hof, 1010

www.weihnachtsmarkt-hof.at

A lángos itt sokkal vékonyabb és ropogósabb, mint a hazai
A sajtos kolbász hibátlan - 7 EUR
Olívás kürtőskalács - 7 EUR
Käsespätzle - 10.80 EUR
A téli fagyi és a négercsók szerelemgyermeke - 2.50 EUR

Altwiener karácsonyi vásár a Freyungon – Altwiener Christkindl­markt

A Rathausplatz és az Am Hol között félúton található ez a szintén apró, kedves kis vásár.

Itt sok olyan gasztronómiai szereplőt is találtunk, akiktől érdemes lehet vásárfiát venni. Likőrök, sajtok, kívánatos édességek csábítanak minden második bódénál.

Az 5 vásár közül nálunk a három kisebb lett a befutó. De mivel a legtöbb opció sétatávolságra van egymástól, egy nap alatt ti is ki tudtok próbálni többet, ha a bécsi advent mellett teszitek le a voksotokat.

Hasznos információk: 

Nyitvatartás: December 23-ig

H-V: 10:00 - 21:00

Freyung, 1010

altwiener-markt.at

Almás - mákos rétes - 3.50 EUR
Ezeket a sajtokat meg is lehet kóstolni

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KARÁCSONY
A Rovatból
Adventi pompa a Kossuth téren – kivilágították az ország karácsonyfáját
A 24 méter magas, 80 centiméter törzsátmérőjű fenyő díszítése teljes összhangban van a kivilágított Parlamenttel.

Link másolása

Egy hete megérkezett, ma pedig már teljes pompájában világít az ország karácsonyfája a budapesti Kossuth téren.

A 24 méter magas, 80 centiméter törzsátmérőjű, közel 5 tonnás fa az Országház épülete előtt parkolt a Kossuth téren, majd a Fővárosi Katasztrófavédelem tűzoltói felállították azt.

Vasárnapra nemcsak felállították a hatalmas fenyőt, de be is kapcsolták rajta az ünnepi kivilágítást. Így advent első vasárnapján immár teljes díszében pompázik az ország karácsonyfája.

A Parlament előtt álló díszes fát a Szeretlek Magyarország fotósa is megörökítette:

Link másolása
KÖVESS MINKET: