hirdetés

JÖVŐ

„Volt értelme a munkánknak” - vadvirágos réteket alakítottak ki a Kiskunságon

Húsz évvel ezelőtt még tíz pacsirta énekelt a fejünk felett, ma pedig már csak a fele. Ezen akarnak a kutatók változtatni.

Link másolása

hirdetés

Magyarország kétharmada mezőgazdasági terület, aminek nagy része szántóföld. Két éve kezdődött az a projekt, aminek keretein belül az Ökológiai Kutatóközpont munkatársai vadvirágos réteket hoztak létre nyolc szantóföldön kísérleti jelleggel, hogy növeljék ezen területek biodiverzitását. Az élelmiszertermelés érdekében intenzíven kezelt földeken ugyanis korlátozva van a vadon előforduló növényfajok terjedése, de a zöldülő természetvédelmi stratégiák egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az ökológiai egyensúly visszaállítására.

"Ha körülnézünk az Alföldön, akkor húsz évvel ezelőtt még tíz pacsirta énekelt a fejünk felett, ma pedig már csak a fele, mert a fecskéink is megtizedelődtek. A szántóföldeken nagyon nagymértékű az élővilág elszegényedése, ami összefügg azzal, hogy hogyan hasznosítjuk a tájat"

- mondja Báldi András, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont munkatársa, az Ökológiai és Botanikai Intézetben működő Lendület Ökoszisztéma-szolgáltatás Kutatócsoport vezetője.

"Ha ezeken a szántóföldeken sikerül elérni kedvező eredményt, akkor annak tényleg nagy a hatása a kiterjedés miatt, ezért kezdtünk el ezen dolgozni. Ötszáz méter sugarú ‘táj-köröket’ kerestünk, ahol a környezet ugyanolyan sivár szántóterület, figyelve arra is, hogy a terület ne legyen forgalmas út vagy lakott hely közelében. Ez azért volt fontos, mert kifejezetten a saját kutatásunk hatásait szerettük volna lemérni.

Két évvel ezelőtt nyolc helyen a Kinkunságban fél hektáros foltokat, vagyis 50x100 méteres területeket ültettek be helyi őshonos fajokkal, annak reményében, hogy azok állat- és növényfajok tömegeit fogják visszacsábítani a biodiverzitás szigetekre.

A területek felénél legelők és gyepek is vannak az 500 méter sugarú táj-körben, a másik négynél pedig teljesen sivár a környezet. Az eltérő típusú tájakra azért volt szükség, mert az, hogy egy parcellára milyen mértékben hat a kezelés, nagymértékben függ az azt körülvevő tájtól.

"A kiválasztott szántók fél hektáros parcelláiba egy harminckét virágos növényfajból álló magkeveréket ültettünk el. Ezek között zsálya, nyúlszapuka, mécsvirág, gurgolya és szegfű is volt. Nem volt elég azonban a vetés után visszaadni a területeket a természetnek, hiszen ha magára hagyjuk a parcellákat, akkor gyomnövények terjedtek volna el rajtuk, így azóta is figyelemmel kísérjük állapotukat. Azt várjuk, hogy a tájban természetes diszperzióval, például széllel odavetődő fajok is megtelepedjenek. Várakozásaink szerint a kezelésekkel hosszabb idő alatt egy természeteshez hasonló gyep alakul ki, amivel fő célunk a beporzók, így a méhek és a lepkék újratelepítése volt, sok más, a magyar tájra jellemző élőlénycsoport mellett.”

hirdetés

A szigetek egyelőre kísérleti jelleggel működnek, de a közeli szántók profitálhatnak a kezdeményezésből. A kutatók vizsgálják, hogy az állatfajok visszatelepítése a szántóföldeknek is a javára válhat-e.

"A bogarak és pókok a biológiai védekezésnek az alapelemei. Amennyiben sikerül őket visszatelepíteni a vadvirágos parcellákba, akkor megjelennek majd a szántóföld tábláin, ahol megeszik a kártevőket. De ha például több lesz méh és beporzó egy biodiverzitás szigetnek köszönhetően, akkor az a szomszédos repceföld számára több termést is hozhat."

"Több száz méteres sugarú körben gazdagítja majd az élővilágot egy-egy sziget, ezzel megtámogatja az egész tájban a biológiai sokféleséget" - mondja Báldi András.

A projekt első évében, a 2020-as aszályos nyáron még nem lehetett kiugró eredményeket tapasztalni. Az idei esős tavasz azonban meghozta gyümölcsét.

"Gyönyörű vadvirágos mezőket találtunk 3-4 héttel ezelőtt. Láthattuk, hogy volt értelme a munkánknak. Rengeteg lepke, beporzó és bogár volt a parcellákon. Nagy öröm volt ez számunkra. Az is látszott, hogy a vadak, őzek, nyulak kifejezetten kedvelik ezeket a vadregényesebb helyeket, mert láttuk a nyomaikat. Nyilvánvaló, hogy több állatfaj használja ezeket a területeket."

A mezőgazdálkodás startégiái és támogatása egész Európában zöldülni látszik. A tervek szerint a bővülő zöldítésben résztvevő gazdák a jövőben támogatást kapnának a biológiai sokféleséget biztosító vadvirágos mezők telepítésére.

"Várakozásaink szerint a gazdáknak hasznot hozhat egy ilyen virágos tábla. Ha ezt sikerül tudományosan bizonyítani, akkor nagyon jó együttműködéseket lehetne elérni" - mondja Báldi András.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ

„Törékenynek látszik a Föld az űrből nézve” - Egymilliárd dollárt adományoz Jeff Bezos természetvédelmi projektekre

A világ leggazdagabb embere összesen 10 milliárd dollárt szán a bolygó megmentésére, most kiderült, mire költi az első 1 milliárdot.

Link másolása

hirdetés

Egymillió dollárt ajánlott fel az Amazon alapítója különböző természetvédelmi projektekre - írja a Guardian.

Jeff Bezos júliusban repült az űrbe űrcége, a Blue Origin űrhajójával. Ez volt az első alkalom, hogy a New Shephard embereket szállított a világűrbe, és Bezos is most először repült a Föld felett.

Az utazás nagyon tanulságos volt a világ leggazdagabb embere számára. Elmondása szerint akkor eszmélt rá igazán, hogy milyen törékeny a bolygónk, amikor az űrből nézett le a Földre.

A természet az, ami életben tart minket, és törékeny. Erre emlékeztetett is, amikor júliusban a Blue Originnel az űrben jártam. Hallottam már korábban, hogy máshogy nézel majd a világra, ha az űrből láttad a Földet, de nem voltam felkészülve arra, hogy ez mennyire igaz. Innen, lentről nézve a világ és az atmoszféra hatalmasnak és stabilnak tűnik, de ha az űrből nézel vissza a Földre, az atmoszféra vékonynak, a világ pedig végesnek tűnik. Mindkettő gyönyörű, de törékeny

- fogalmazott Bezos.

Talán ezért is döntött úgy, hogy ő is hozzá akar járulni a bolygó megmentéséhez. Tavaly februárban bejelentette, hogy 200 milliárd dolláros vagyonából 10 milliárdot adományoz 2030-ig olyan projektekre, amelyek a Föld megóvását szolgálják.

hirdetés
Most pedig úgy döntött, hogy ebből az összegből 1 milliárd dollárt olyan területekre költ a Bezos Earth Fund jótékonysági alapon keresztül, amelyek rendkívül fontosak a biológiai sokféleség szempontjából. Ilyen például a Kongói-medence, a trópusi Andok régió és a trópusi Csendes-óceán. A pénzt a védett területek bővítésére, helyreállítására, és az őslakosok, a helyi közösségek élőhelyének védelmére költik.

Bezos szerint ez csak az első lépés a környezetvédelmi alapja három részből álló természetvédelmi stratégiájának, amely az ökoszisztéma helyreállítását és az élelmiszer-rendszer átalakítását is célul tűzte ki.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Begerjedt szexrobotok támadhatnak a felhasználókra a jövőben a tudósok szerint

A robotok irányítását adott esetben akár a kiberbűnözők is átvehetik.
Fotó: ABC News/YouTube - szmo.hu
2021. szeptember 24.


Link másolása

hirdetés

Korábban már felmerült a probléma, hogy a szexrobotok nem minden esetben adhatnak valódi beleegyezést, ha az emberek rendeltetésszerűen használják őket.

Most azonban a dilemma fordítottja hozta lázba a tudósokat: mi a helyzet, ha a robotok üldözik a vágyaikkal az őket megrendelő embereket, akik nem minden esetben kaphatóak az aktusra? Még az sem kizárt, hogy a begerjedt gépek a jövőben megtámadhatják a felhasználót - írja a Daily Star.

“Felmerül az emberi beleegyezés kérdése is: mi történik, ha a robot kezdeményez együttlétet, amibe az emberi fél nem egyezik bele?” - tette fel a kérdést Dr. David Levy, a Szerelem és szex robotokkal: az ember-robot kapcsolatok evolúciója című könyv szerzője.

A szexrobotok ma már beszélgetni is képesek a tulajdonosaikkal, sőt, saját személyiséget is formálhatnak. A következő évtizedekben még ennél is nagyobb fokú fejlődést láthatunk majd a képességeikben, és a szakértő szerint az sem kizárt, hogy öntudatra ébrednek.

“Ősrégi kérdés, mi történik, ha a robotok az ember ellen fordulnak. Ez már a sci-fi műfaj hajnalán felmerült. Személy szerint nem gondolom, hogy teljesen elrugaszkodott elképzelés lenne” - mondja Dr. Levy.

hirdetés

Az már februárban felmerült, hogy a szexrobotok irányítását adott esetben a kiberbűnözők is átvehetik. A hongkongi ONC ügyvédi iroda a Lexology-ban jelentetett meg cikket azzal kapcsolatban, hogy a szexrobotok épp olyan veszélyt jelenthetnek, mint a mesterséges intelligencia által irányított haditechnológia.

“A modern robotok, köztük a szexbotok meghekkelése még nagyobb előnyökkel járhat a támadó számára, mint ha például a telefonunkat vagy a számítógépünket vonná irányítás alá. A hackerek teljesen átvehetik a kontrollt a robot keze, lába, esetleg egyéb csatolt részei fölött, amik lehetnek például kések vagy hegesztőeszközök is” - írta a szerzők által idézett Dr. Nick Patterson.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

A kihalás szélére sodródtak a koalák, már csak 30 ezer példány él a szabadban Ausztráliában

Az országban koalavédelmi törvényre lenne szükség.
Fotó: StockSnap/Pixabay - szmo.hu
2021. szeptember 20.


Link másolása

hirdetés

A tavalyi ausztrál erdőtüzeket követően kihalhatnak a koalák, mivel már csak 30 ezer példány él a szabadban - hívta fel rá a figyelmet az Australian Koala Foundation (AKF) az iheartintelligence cikke szerint.

A nonprofit szervezet szerint körülbelül 30 százalékot csökkent a koalapopuláció száma Ausztráliában az elmúlt 3 év során. 2018-ban még 46 és 82 ezer közti példányt tartottak számon, míg most már csupán 32 és 58 ezer közti számú koala él az ausztrál erdőségekben.

Az állatok száma minden ausztrál államban visszaesett, ám Queenslandben a legdrasztikusabban, ahol jelenleg mindössze 6500 példány található.

Deborah Tabart, az AKF elnöke elmondta: “Nem hittem el, amikor láttam a számokat. Régebben öt államban volt több mint 5 ezer állat, most már csak kettőben, és sokkoló, hogy mindez öt év leforgása alatt történt.”

Corey Bradshaw, a Flinders Egyetem ökológiai professzora szerint a helyzet elkeserítő:

hirdetés
“Hogy mikor halnak ki, az még kétséges, de hogy ki fognak halni, már nem vita tárgya. Az élőhelyüket részben felszámolta a városfejlesztés. Genetikai problémák és betegségek jelentek meg a körükben, rossz hatással van rájuk az utak, autók, kutyák jelenléte. Ehhez társulnak még a bozóttüzek, így nem sok remény maradt a fajta számára.”

A koalák jelenleg is veszélyeztetett fajtának számítanak, ám a sokkoló számokat követően az AKF sürgeti a hatóságokat, hogy óvják meg az állatokat:

“Koalavédelmi törvényre van szükségünk, méghozzá most azonnal” - hangsúlyozta Tabart.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Boris Johnson: Fel kell nőnie az emberiségnek, hogy kezelni tudjuk a klímaválságot

A brit miniszterelnök szerint felelősséget kell vállalnunk a pusztításért, amelyet nemcsak a bolygónkra, hanem magunkra nézve is okozunk.

Link másolása

hirdetés

"Itt az ideje, hogy az emberiség felnőjön" - jelentette ki Boris Johnson szerdán este az ENSZ-közgyűlésen mondott beszédében, amelyben a klímaváltozás elleni küzdelemre szólította fel az országok vezetőit.

A brit miniszterelnök szerint a 40 nap múlva esedékes novemberi klímacsúcs fordulópont lesz az emberiség számára. Mint mondta,

felelősséget kell vállalnunk "a pusztításért, amelyet nemcsak a bolygónkra, hanem magunkra nézve is okozunk".

Hangsúlyozta, hogy a világ országainak az évtized végéig lényeges változtatásokat kell végrehajtaniuk, ha nem akarjuk, hogy tovább emelkedjen a Föld hőmérséklete.

Szerinte négy kulcsfontosságú területen kell változtatni: "szén, autók, pénz, fák". Részletesen ki is fejtette, hogy milyen célokat kellene elérnie a világnak:

• 2040-re már világszerte csak zéró kibocsátású járművek kerüljenek forgalomba.

• 2030-ra minden ország 68%-kal csökkentse a széndioxid-kibocsátását az 1990-ben mért szinthez képest.

hirdetés

• az évszázad közepére kollektívan el kell érni a szénsemlegességet vagy a nulla nettó szén-dioxid-kibocsátást,

• a fejlődő világban 2040-re, a fejlett világban pedig már 2030-ra megszüntessék a szénenergia használatát,

• 2030-ig meg kell állítani és vissza kell fordítani a faállomány és a biológiai sokféleség csökkenését.

Johnson arról is beszélt, hogy itt az ideje, hogy végre hallgassunk a tudósok figyelmeztetéseire, hiszen a koronavírus-járvány kapcsán is bebizonyosodott, hogy jól látták a dolgokat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a világnak meg kell fékeznie a globális átlaghőmérséklet másfélfokos emelkedését az iparosodás előtti időkhöz képest - ez az egyik legfontosabb cél, amit a 2015-ös párizsi klímaegyezményben rögzítettek. A bolygónk azonban már most 1 fokkal melegebb, és "ha a jelenlegi pályán maradunk, akkor a század végére már 2,7 fokkal, vagy annál többel emelkedik az átlaghőmérséklet" - jelezte Johnson.

"Az egy dolog, hogy ez mit fog tenni a jégtáblákkal. Elsivatagosodást, aszályt, terméskiesést és az emberiség tömeges vándorlását fogjuk látni olyan mértékben, amilyet még korábban sosem láttunk. És nem valamilyen váratlan természeti esemény vagy katasztrófa miatt, hanem miattunk, azért, amit most csinálunk.

Az unokáink pedig tudni fogják, hogy ezért mi vagyunk a bűnösök. Ők ugyanis figyelmeztettek minket. És tudni fogják, hogy bár mi voltunk az a generáció, amelynek a feladata lett volna szót emelni és cselekedni az utókor nevében, nem figyeltünk eléggé. És akkor majd azt kérdezik maguktól, hogy milyen emberek lehettek azok, akik ennyire önzőek és rövidlátóak voltak" - mondta a brit kormányfő, aki a klímaváltozás elleni küzdelem egyik élharcosának tartja magát.

Forrás: BBC

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: