hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Vízválasztóhoz érkezett a technológia fejlődése a Google volt vezérigazgatója szerint

Eric Schmidt azt állítja, a mesterséges intelligencia nagyobb változásokat hoz, mint az internet, az okostelefonok és a közösségi média együttvéve.

Link másolása

hirdetés

Minél tovább fejlődik a mesterséges intelligencia, annál ellentmondásosabb a fogadtatása, és mindeddig nem sikerült eloszlatni azokat a félelmeket, mely szerint egy napon hatalma túlnőhet az embereken. Egyfelől már ma is százmilliók életét könnyíti meg a mindennapokban, nem is szólva az orvostudományban betöltött, egyre gyakrabban életmentő szerepéről, másfelől viszont képes továbbéltetni nemcsak az emberi tudást, hanem rossz tulajdonságainkat is - az előítéletekről a hatalomvágyig.

Eric Schmidt, aki közel 20 éven át volt a Google vezére, az Atlantic-nak adott interjúban kijelentette: a modern technológia vízválasztó vonalhoz érkezett.

Schmidt három évvel ezelőtt Henry Kissinger volt külügyminiszterrel és Daniel Huttenlocherrel, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) dékánjával közösen ugyanitt publikáltak egy cikket a mesterséges intelligencia közelgő robbanásáról, és ugyancsak ők a szerzői a The Age of AI and Our Human Future (Az AI kora és emberi jövőnk) címmel novemberben megjelenő könyvnek.

Az interjúban Schmidt kijelentette: az emberi civilizáció új korszakának a küszöbén állunk. Korunkat a reneszánszhoz hasonlította, amikor emberi ész fogalmát leválasztottuk az isteni teremtéstől. Szerinte most egy másfajta intelligencia érkezett meg, amely ugyan nem élő emberé, de hasonlít az emberekére.

A volt Google-főnök szerint az AI-forradalmának jelentősége nagyobb lesz, mint az interneté, az okostelefonoké és a közösségi hálóé együttvéve, és ma még beláthatatlan, hogy mennyire lesz pozitív vagy negatív a hatása.

Emlékeztetett arra, hogy 20 évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy a közösségi média ilyen befolyásos lesz, képes lesz hatni az egyes emberek megítélésére, a politikai választások eredményére. Rengeteg olyan ember kapott általa hangot, akiknek erre korábban nem volt lehetősége, köztük persze olyanok is, akiknek a megszólalása nem hiányzott.

hirdetés

Eric Schmidt szerint éppen ezért lenne fontos előrelátni, mi történik akkor, amikor a mesterség intelligencia az élet minden területén megjelenik. Milyen kapcsolat alakulhat ki például az emberek és mesterséges intelligenciák között? Lehet, hogy erősebb, mint az emberek közti barátság? Erre egyelőre nincs válasz.

Schmidt egy AI-vel ellátott játékmackóval példálózott, amely együtt „nő fel” egy kisgyerekkel. „Lehet a legjobb barátja, a legjobb tanítója. De mi van, ha egy rossz ember személyiségét táplálták bele, vagy mondjuk rasszistának programozták? Ki kell dolgoznunk a szabályokat, mert ezek a rendszerek naponta kapcsolatba lépnek majd az emberekkel, és óriási hatásuk lesz a mindennapi életükre” - mondta.

Eric Schmidt, aki elnöke volt a mesterséges intelligenciákkal foglalkozó amerikai nemzetbiztonsági bizottságnak, felhívja a figyelmet az autonóm fegyverek veszélyeire is, mert az általuk használt információs rendszerek ma még tökéletlenek. És bár dinamikusan fejlődnek, nem kizárhatók a váratlan döntéseik, amelyek lehetnek jók, de rosszak is. Tehát nem lehet előre tudni, hogy ha egy életveszélyes döntést hoz a számítógép, valóban helyes-e az a döntés, holott ilyen helyzetben nem tévedhet.

A volt Google-vezér Stanley Kubrick világhírű szatíráját, a Dr. Strangelove-ot idézte fel az Atlanticnak, amelyben egy atomtámadás puszta fenyegetésére rögtön megindul az ellencsapás, holott, ha embereken múlik a döntés, kicsi az esély arra, hogy valóban megnyomják azt a bizonyos gombot.

Schmidt szerint az autonóm fegyverrendszereket hasonlóképpen kell kezelni, mint a nukleáris fegyvereket, de új doktrinára van szükség a terjedésük korlátozására. Ez utóbbi azonban sokkal nehezebb lesz, mint az atomfegyverek esetében.

A szoftverek fejlődése ugyanis megállíthatatlan – egyre csökken ezen téren a távolság az Egyesült Államok és Kína között is, - ezért új eszközt kell kitalálni ahhoz, hogy például célzott támadásokra alkalmas drónok ne kerülhessenek terroristák kezébe.

A mesterséges intelligenciák hasznáról és veszélyeiről szólva Schmidt úgy vélte, hogy nagyon jó, amikor a mesterséges intelligencia személyre szabva segíti online kereséseinket, de az már nem, amikor az emberi viselkedésre és gyengeségeinkre alapozva terjeszt hamis információkat.

„Mindannyian online vagyunk. Ezek a rendszerek mind megtanulják, hogy mi érdekel minket, és ezáltal képesek bennünket manipulálni” – szögezi le Schmidt, és bevallja, hogy amikor a Google élén állt, akkor az Egyesült Államokban az volt az uralkodó nézet, hogy a hamis információ ellenszere a még több információ. Ezért határozottan ellenezték a tartalomtörlést, még akkor is, ha az ártalmasnak tűnt, és ezért sok bírálatot kaptak más országoktól.

Mára azonban megváltozott a helyzet. Számára különösen érdekes volt, hogy a coviddal kapcsolatos álhírekkel törlésében milyen határozottságot mutatott a Facebook és a Twitter, amelyek korábban ellenálltak mindenféle szűrésnek, és most már a YouTube is, amelyet éppen az ő vezetése idején, 2006-ban vásárolt meg a Google.

Schmidt úgy gondolja, a dezinformációt nem tiltással lehet megállítani, hanem úgy, ha sikerül megállapítani az információ eredetét, azt, hogy miként került a rendszerbe, és ki módosította. Erre azért is szükség lenne, mert az emberek nehezen birkóznak meg a gyors változásokkal, és az információ-áradatot is nehezen kezelik.

Amit viszont Schmidt mindenképpen a mesterséges intelligencia előnyének tekint, az a tudományos alkalmazása, például az egyes témakörökben megjelent publikációk elolvasásában és összegzésében, amelyre a hatalmas mennyiség miatt egy ember agya képtelen lenne, és ez nagy mértékben felgyorsíthatja a kutató munkát.

Schmidték könyvükben megemlítik az AlphaGo-t, amely legyőzte a világ legjobb, koreai és kínai versenyzőit, és olyan lépéseket talált ki, amilyeneket 2500 év alatt nem láttak. A Halicin nevű gyógyszer esetében a számítógép 100 millió összetevőt vizsgált meg egy új, széles körben alkalmazható antibiotikumhoz, és most már a tesztelésnél tartanak. De univerzális modellként tekintenek a GPT-3 technológiára is.

Ami a jövőt illeti, elképzelhetőnek tartja, hogy néhány száz év múlva a mesterséges intelligencia az élet minden területén egyenrangú lesz az emberi intelligenciával, de az előttünk álló évtizedekben szerinte még lesznek olyan új gondolatok, új felfedezések, amelyekre csak az ember agy lesz képes.

„Reméljük, hogy az emberek ezt a teret arra használják fel, amiben a legjobbak: a kreativitásra, erkölcsi érzékünk, szellemességük érvényre juttatásában” – mondta végezetül Eric Schmidt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Így néznek majd ki a világ nagyvárosai, ha a klímaváltozás miatt megemelkedik a tengerszint

London, Barcelona, Koppenhága, Stockholm és Split: néhány város azok közül, amiknek már csak néhány évtizede lehet hátra.

Link másolása

hirdetés

Ötven nagyváros és valamennyi kontinens legalább egyik nagy országa hatalmas veszélyben a klímaváltozás következtében megemelkedő tengerszint miatt. Amennyiben nem változtat sürgősen az emberiség a széndioxid-kibocsátáson, úgy rengeteg, ma még milliók által lakott terület kerülhet rövid idő alatt víz alá, írja a The Guardian, mely új képeket is közöl az emberi tevékenység várható hatásairól.

A non-profit Climate Central 180 interaktív grafikát közöl olyan világhírű látnivalókról és mindenki által ismert helyekről, melyeket közvetlenül fenyeget a tengerszint várható emelkedése. A képeken bemutatják, hogy mi történik például a londoni Buckingham-palotával, a dubaji Burj Khalifával, a houstoni űrközponttal vagy a stockholmi palotával, ha 1,5 vagy 3 Celsius-fokot emelkedik az átlaghőmérséklet.

Ha az emberiség nem mérsékli gyorsan a károsanyag-kibocsátást, akkor a jelenlegi tempóban nagyjából az évszázad végére elérjük, vagy meg is haladjuk a 3 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedést. Ennek várható következményeit a csúszka jobbra húzásával lehet megnézni minden képen, míg a 1,5 Celsius-fokos emelkedés eredményét jobbra húzva lehet szemügyre venni.

A londoni Buckingham-palota

A dubaji Burj Khalifa

hirdetés
A houstoni űrközpont

A tokiói torony

A stockholmi palota

Diocletianus palotája Splitben

A koppenhágai Christiansborg-palota

A thesszaloniki Arisztotelész tér

Az üzleti negyed Hongkongban

A durbani Városháza


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ

Papírpalackokban gondolkodik a Coca Cola, hamarosan Magyarországon is elérhető lehet az új csomagolás

A hazai fogyasztók egy része már találkozhatott is az új fejlesztéssel, amivel a vállalat célja a 100 százalékos újrafeldolgozhatóság, hulladék nélkül.

Link másolása

hirdetés

A The Coca-Cola Company a dán Paper Bottle Company (Paboco) startuppal összefogva alkotta meg az üdítőitalok egészen újszerű csomagolását: a papírpalack prototípusát – számol be róla a Napi.hu.

Az üdítőital-gyártónál a PET-palackok helyett már olyan csomagolásfajtákban is gondolkodnak, amelyek gyártása eleve kevesebb hulladék- és energiafelhasználással jár, fenntartható forrásból származik az alapanyaga.

Ezért a cég és a a dán Paper Bottle Company (Paboco) közösen próbálkozott meg a 100 százalékban újrahasznosítható papírpalack fejlesztésével

A jelenlegi fázisban a csomagolás a papírborításon belül egyelőre teljes mértékben újrahasznosítható műanyag belsőt tartalmaz, ahogy kupakja is 100 százalékban újrahasznosítható műanyag. A prototípus bemutatása után a fogyasztói tesztelés időszaka következett, a hazai vásárlók próbálhatták ki először az új csomagolás első kísérleti darabjait. 2021. június 16-tól a Kifli.hu online bevásárlóhelyen rendelt AdeZ növényi alapú ital mellé ajándék termék is járt, amely már a papírpalack prototípusában érkezett a vásárlókhoz.

A kiürült palackokat a Coca-Cola Magyarország visszagyűjtötte, a fejlesztőközpont pedig laboratóriumi vizsgálatoknak vetette alá, hogy kiderüljön, hogyan teljesített a csomagolás, miként állta ki a szállítás és a használat próbáját.

A The Coca-Cola Company a brüsszeli központjában fejlesztett papírpalackokra egyelőre nem a meglévő újrahasznosítható csomagolások helyettesítéseként, hanem azok kiegészítéseként tekint. A cél: 100 százalékos újrafeldolgozhatóság, hulladékmentesen.

hirdetés

A társaság egyébként a minap más vállalásokat is tett már a fenntartható termelésért:

  • 2030-ig minden elsődleges italcsomagolásnak 100 százalékban újrahasznosíthatónak kell lennie – a Coca-Cola Magyarországon felhasznált italcsomagolásai – köztük a PET palackok - már ma is 100 százalékban újrahasznosíthatók;
  • a PET palackok előállításához egyre nagyobb arányban kell újrahasznosított műanyagot felhasználni – 2025-ig az újrahasznosított műanyag arányát 35 százalékra, 2030-ra 50 százalékra növelik;
  • 2030-ra az italpalackok és -dobozok 100 százalékának megfelelő mennyiségű hulladék visszagyűjtését vállalták, függetlenül attól, ki gyártotta, csomagolta a palackokat és dobozokat.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ

Havanna-szindróma: irányított energiafegyverek okozhatják a rejtélyes sugárbetegséget

Ezt gondolja egy amerikai tudós, aki személyesen részt vett irányított energiafegyverek tesztelésében.

Link másolása

hirdetés

Az ügy még 2016 elején kezdődött, amikor Kubában tartózkodó amerikai állampolgárok különös megbetegedéseikről számoltak be, de mivel valamennyien a CIA alkalmazottai, illetve családtagjai voltak, az eseteket sokáig titokban tartották. A betegség furcsa panaszokkal járt: voltak, akik néhány percig zümmögéshez vagy fémes surlódáshoz hasonló hangokat hallottak, miközben erős nyomást érzékeltek a fejükben.

Ezt követően sokan tapasztaltak közülük tartós fáradtságot, fejfájást, szédülést, látászavarokat, mintha egy súlyos agyrázkódást kaptak volna, pedig semmilyen fejsérülésük nem volt.

Ezt az eddigi megmagyarázhatatlan „betegséget” nevezték el Havanna-szindrómának, amelynek legújabb eseteire az elmúlt hetekben derült fény. Még tavaly novemberben a Fehér Házban is felütötte a fejét. Idén év elején az Egyesült Államok bécsi nagykövetségén tucatnyi megbetegedést észleltek, augusztusban pedig két, Hanoiban szolgálatot teljesítő amerikai diplomata lett az áldozat, akiknek részt kellett volna venniük Kamala Harris alelnök vietnami programjában. Az amerikaiak szerint az elektromágneses hullámokkal támadhatták meg őket.

Ezt támasztja alá a Conversation-ben megjelent cikk szerzője, Iain Boyd, a coloradoi Boulder egyetem professzora, aki korábban az amerikai légierő tudományos tanácsadó testületének volt az alelnöke. Boyd kutatási területéhez hozzátartoztak az irányított energiák, sőt, személyesen részt vett irányított energiafegyverek tesztelésében.

Emlékeztet arra, hogy az amerikai tudományos akadémia 2020-ban megjelent tanulmánya megállapította: a több mint 130 áldozat valóságos fizikai fájdalmakat tapasztalt, és hogy ennek oka az elektromágneses sugárzás valamilyen formája lehet.

A kubai tudományos akadémia jelentésében cáfolta az amerikai kutatók megállapításait, és a tüneteket pszichológiai eredetűnek vagy korábban szerzett betegségek megnyilvánulásának állította be. Boyd professzor azonban kitart saját álláspontja mellett, és elmagyarázza, hogy milyen káros hatást fejtenek ki az emberekre az elektromágneses hullámok, hosszuknak megfelelően.

hirdetés

A Napból érkező ibolyántúli rövidhullámú sugarak képesek megégetni a bőr felszínét, ha valaki túlságosan sokáig van a sugárzásuknak kitéve. Ezeknél hosszabbak a mikrohullámok, amelyet mindennap használunk ételmelegítésre. A mikrohullámok energiát visznek át az ételen belüli vízmolekulákba.

Az amerikai hadsereg olyan irányított energia-technológiát dolgozott ki, amely egy kicsit hosszabb hullámhosszon lő ki sugarakat egy célzott területre egy mérföldön belüli távolságra. Célja a tömegek nem halálos eszközökkel való féken tartása volt. Amikor ezek a hullámok érintkeznek egy emberrel, beszűrődnek a bőre alá, és energetizálják a bőrfelszín alatti vizet.

A tudós maga is átélt egy ilyen támadást. Mintegy fél mérföldnyire állt a forrástól, és testének a sugár által elért része azonnal átforrósodott. "Úgy éreztem magam, mintha valaki velem szemben kinyitotta volna egy nagy kohó ajtaját" – emlékezik Boyd.

Az elektromágneses sugárzás még hosszabb hullámhosszokon képes interakcióba lépni elektronikus rendszerekkel, használhatatlanná tehet számítógépeket és ellenőrző rendszereket, mert elektromos áramlatokat vagy mezőket hoz létre. A hadsereg ezt a technológiát a dróntámadások visszaverésére fejleszti.

Elképzelhető tehát, hogy egy bizonyos hullámhosszon egy elektromágneses sugár több száz méterről képes a Havanna-szindrómához hasonló tüneteket produkálni. Ha ez így van, akkor valószínűleg ezek a sugarak beavatkoznak az agy és a központi idegrendszer elektromos funkcióiba. Akárcsak a Frey-effektus esetében, amelyet legtöbbször a mobiltelefonok káros hatásával összefüggésben emlegetnek, a mikrohullámok a hallásérzékelő idegeket aktivizálják.

Más kutatások viszont a mikrohullámoknak a központi idegrendszerre gyakorolt hatásai közül a csökkenő reakcióidőt, a szociális zavarokat és a szorongást emelik ki.

A Havanna-szindróma magyarázatát nehezíti az is, hogy ez a fajta elektromágneses sugárzás nem hagy maga után látható nyomot. Az akadémia után várhatóan az amerikai szövetségi ügynökségek is kivizsgálják az eseteket. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a kormány nem akar túl sok információt nyilvánossága hozni, mert akkor fel kellene fedniük e támadások felderítésének, illetve elhárításának technikáját – vélekedik Iain Boyd.

Úgy véli, hogy ha valóban az elektromágneses hullámok a tettesek, akkor a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás az épületeket és járműveket felszerelni detektorokkal, amelyek egyrészt segítenének beazonosítani a támadások forrását és kiindulópontját, másrészt elrettentésül is szolgálnának. Ugyanakkor a szabadban az emberek továbbra is sebezhetők maradnának.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Napelemekből álló tetővel védi a szőlőültetvényét a klímaváltozás hatásaitól egy francia borász

Az elmúlt év szélsőséges időjárása, a kemény fagyok és a rekkenő hőség miatt elmondása szerint sok szomszédja termése rongálódott meg.
Címkép: Sun'Agri/Twitter - szmo.hu
2021. október 11.


Link másolása

hirdetés

A globális hőmérséklet-emelkedés, a hőhullámok, aszályok és hideghullámok gyakoribbá válása hatással van a borászatra is. A melegebb hőmérséklet hatására a szőlő hamarabb érik, így több cukrot tartalmaz, emiatt pedig megváltozik az íze is.

"Megoldásokra lesz szükségünk, ha meg akarjuk tartani a helyi szőlőfajtáinkat" - mondta egy francia borász, Pierre Escudie a Reutersnek a délnyugat-franciaországi szőlőültetvényén, ahol napelemekből készíttetett tetőt, hogy legalább átmenetileg felvegye a harcot a klímaváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt negatív hatásaival.

Az elmúlt év szélsőséges időjárása, a kemény fagyok és a rekkenő hőség miatt elmondása szerint sok szomszédja termése rongálódott meg.

A napelemeknek köszönhetően Escudie a hideg időszakokban és hőhullámok idején is megfelelő hőmérsékleten tudja tartani a szőlőt, és védi a napsugárzástól is. A technológia feldolgozza az időjárási adatokat és meghatározza, hogy mikor kell árnyékolni a növényeket, és mikor kell forgatni a paneleket, hogy napfényt kapjanak.

A napelemek által védett termények cukortartalma emiatt alacsonyabb lett - mondta Alexandre Cartier, a napelemeket kifejlesztő, lyoni székhelyű Sun'Agri pénzügyi igazgatója.

A panelek emellett mintegy két Celsius-fokkal képesek felmelegíteni a talajt is, megvédve a termést és a szőlőt a késői fagyoktól, amelyek tavasszal Franciaország-szerte pusztítottak az ültetvényeken.

hirdetés

Az Escudie földjén telepített napelemek ráadásul a térség mintegy 650 otthonának ellátásához elegendő energiát termelnek.

Videó: Escudie napelem-tetője


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: