News here
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Veszélyes vírusokat hozhatnak magukkal az Ázsiából Magyarországra érkező csípőszúnyogok

Dr. Garamszegi László evolúcióbiológus-ökológus azt mondja, most mobilos fotók készítésével vagy a szúnyogokat postázva bárki segíthet a veszély felmérésben.

Link másolása

hirdetés

„Gondoljunk bele, hogy amikor felpakolják az árut valahol Ázsiában, ráesik egy kis eső, ott meggyűlik egy kis tenyérnyi tócsa, amibe az ottani szúnyogok belerakják a tojásaikat, és ezt felpakolják egy kamionra. Az se baj, ha ez a tócsa ki is szárad közben, ezek a tojások elég ellenállóak. Ezeken a szállítmányokon ott vannak az úgynevezett kis tojásbankok. Mikor ideérnek, itt kipakolják egy nyílt telephelyen, víz éri őket és kikelnek a lárvák.”

Ilyen egyszerűen tud beutazni Európába vagy Magyarországra egy egzotikus országból származó csípőszúnyog, magyarázza Garamszegi László, az MTA doktora, evolúcióbiológus-ökológus, az Ökológiai Kutatóközpont Botanikai Intézetének igazgatója.

A Magyarországon fellelhető 50 őshonos csípőszúnyogfaj mellett a 2000-es évek elejétől megjelentek az ázsiai országokból származó, inváziós fajok, amelyek amellett, hogy máshogy néznek ki, több betegség kórokozójának terjesztésére is képesek. A jelenség egész Európát érinti, mivel a klímaváltozás és a kereskedelem itt is elősegítette ezen fajok megtelepedését és elterjedését a mérsékelt övben.

„Ezek a Kelet-Ázsiából származó csípőszúnyogfajok új elemek a magyar faunában. Egzotikus helyekről jönnek, egzotikus kórokozókat tudnak hordozni”

- mondja Garamszegi László. „Mind a vírus behurcolásában, mind a terjesztésben lehet szerepük, de ez egy potenciális veszély, míg a valós fenyegetettségről nem sokat tudunk. Fő feladatunk, hogy megismerjük, hogy a hazai faunába beépülve, az inváziós csípőszúnyogok konkrétan milyen kórokozók terjesztésében vesznek részt a természetben. Eddig három inváziós fajt írtak le hazánkban, mi többnyire az ázsiai tigrisszúnyogra koncentráltunk, de nagy számban kapunk mintákat a másik két fajról is. A járványügyi fenyegetettség teljes megértéséhez nem csak azt kell tudnunk, hogy a fajok mennyire fertőzöttek vírusokkal, hanem azt is, hogy e fajoknak milyen a hazai elterjedése, stabilak-e az itteni populációk, hol fordulnak elő, mik azok a környezeti háttérelemek, amelyekre ezeknek a fajoknak szükségük van.”

A csípőszúnyogok közül a nőstények szívnak vért tojásrakás időszakában, ekkor van szükségük erre a táplálékra. „Nagyjából tíz olyan fajunk van, amelyik nagy tömegben csípi az embert, több fajuk más gerincesek vérét szívja. Azt kell tudni, hogy az őshonos fajok is képesek kórokozókat terjeszteni, például a Nyugat-Nílusi láz kórokozóit a Culex fajok terjesztik, amelyek így az inváziós fajok nélkül is egy potenciális fenyegetettséget jelentenek. ”

hirdetés
„2018-ban egy kisebb, 200 főt meghaladó Nyugat-Nílusi láz járvány volt itthon, még haláleset is történt. Ez a veszély nem múlt el, csak most mindenki a koronavírusra figyel. Ott kopogtat egy következő fenyegetettség az ajtónkon.”

Az őshonos szúnyogfajok betegségek terjesztésében játszott szerepére jó példa a malária is. A betegség kórokozója (Plasmodium fajok) a hatvanas évek óta nincs jelen az országban, azonban hazánkban a mai napig élnek olyan őshonos fajok (Anopheles fajok), amelyek elvileg képesek lennének a malária betegség kórokozóját terjeszteni. Minden évben vannak behurcolt malária-esetek, mert a turizmus révén vannak, akik külföldön megfertőződve hozzák haza a kórokozót. „Nagyon fontos, hogy őket - első lépésként, mikor belépnek az országba, és tüneteket tapasztalnak - egy szúnyogmentes térben izoláljuk, hogy nehogy kapcsolatba kerüljenek velük az őshonos malária szúnyogok, melyek ugyan kis valószínűséggel, de csípnek embereket.”

Az inváziós fajok tanulmányozása azért is fontos, mert a klímaváltozás fokozódásával ideális hely lettünk ezen fajok számára.

„Ezeknek a fajoknak melegre és gyakori csapadékra van szükségük a hatékony megtelepedéshez, a sikeres szaporodáshoz és az elterjedéshez. Ezek a fajok megtanultak az ember közelében élni, bármilyen kis vízfelületen képesek szaporodni. Egy kerti hordóban, egy felfordított gyerekjátékban, bármiben, amiben meggyűlik a víz, de akár autógumikban vagy szállítmányokban meggyűlő kis víztócsákban is simán át tudnak egyik kontinenstől a másikra utazni és boldogan szaporodni, ha itt kedvező körülményeket találnak.”

A veszély felmérésébe most bárki segíthet a „SzúnyogMonitor” projekten keresztül.

„Az elmúlt évtizedekben felismertük, hogy nem kizárólag a kutatási infrastruktúra modernizációja segíti a tudományt, a lelkes állampolgárok is hatalmas mennyiségű adattal tudják ellátni a kutatókat a kommunikációs technológiai fejlődésnek köszönhetően." - mondja Dr. Garamszegi László.

Ezt az új kutatási megközelítést citizen science-nek nevezik. A Botanikai Intézet által koordinált „SzúnyogMonitor” már harmadik éve várja a lakossági bejelentéseket az inváziós csípőszúnyog észlelésekről. Idén a Mosquito Alert elnevezésű globális mobiltelefonos applikáció is segíti az adatszolgáltatást, és a kutatásba bekapcsolódnak a Pécsi Tudományegyetem Virológia Nemzeti Labor munkatársai is.

A beküldött fotókról és mintákról minden esetben visszajelzést kap a beküldő, valamint az eredmények a szunyogmonitor.hu oldalon április 1-jétől immár látványos infografikák formájában is nyomon követhetők, melyeket a népszerű koronamonitor oldal fejlesztői építettek.

A tájékoztatáson túl ezek a térképek az ökológiai vizsgálatokat is nagymértékben segítik.

„Nekünk mindenképp ki kell járnunk terepre, hogy a vírusok szűréséhez szúnyogokat fogjunk, ami egy logisztikai kihívás, költsége van, emberek kellenek hozzá, az erőforrásaink pedig limitáltak, így az ország minden pontjába nem tudunk eljutni. Ha ezt jól össze tudjuk szervezni és bevonjuk a lakosságot, akkor célzottan oda megyünk, ahol mondjuk feltétételezünk egy nagyobb populációt, tehát nem vakon rohangálunk. Terepen aztán csapdákkal próbálunk nagy mintaszámban példányokat gyűjteni, ami a hatékony víruskimutatásnak a feltétele.”

A kutatóknak egyszerű módszerekkel segíthetünk.

„A legegyszerűbb a mobiltelefon. Készítsenek fotókat, majd azt küldjék el nekünk az applikáción vagy egyszerű e-mailen keresztül ([email protected]). Ha valaki lelkes, akkor meg is foghatja a szúnyogot és egy kis fiolába eltéve postán elküldheti nekünk.”

Ez sokszor hasznosabb, mert ha megvan a biológiai minta jó állapotban, akkor azt több célra is fel tudják használni. Egyrészt biztosabb a meghatározás, hiszen egy fotón nem biztos, hogy minden látszik, viszont egy épségben megőrzött példányt könnyen fel lehet dolgozni mikroszkóp alatt. Sőt, a preparált mintákból még genetikai vizsgálatokat is tudnak végezni a megfelelő laboratóriumokban, aminek a segítségével megállapíthatják bizonyos kórokozók jelenlétét, vagy beazonosíthatják, hogy a fogott példány melyik európai populációból származik.

És, hogy miről lehet az inváziós fajokat felismerni, ha valaki kedvet kapott a szúnyogok megfigyeléséhez?

„Ezek az inváziós fajok látványosan csíkozottak. Fekete-fehér csíkokat lehet rajtuk látni, valamint a tori részen, tehát a középső testtájon van egy rajzolat, ami elég karakterisztikus.”

A fajokról részletes leírás található április 1-től a szunyogmonitor.hu oldalon, amely alapján bárki bekapcsolódhat a kutatásba.

“Tavaly több mint 1000 mintát kaptunk és több százan el is találják a célfajt. Reméljük, az idei fejlesztésekkel még népszerűbb lesz a kampány, és sikerül majd ezeket a számokat megsokszoroznunk.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
Megváltozik a Coca-Cola üdítőinek palackja
Már ettől a hónaptól, de egyelőre még csak Skóciában. Az üdítőital-gyártó Nagy-Britanniában 2024 végéig szeretné bevezetni az újítást minden termék csomagolásánál.

Link másolása

hirdetés

A szemetelés csökkentése és az újrahasznosítás fokozása érdekében jelentősen megváltozik Nagy-Britanniában a Coca-Cola üdítőinek palackja - írja a LADbible. A nagy üdítőital-gyártók közül elsőként a műanyagpalackokhoz rögzített kupakokat vezetnek be.

Az újítás elsőként Skóciában találkozhatnak a fogyasztók még ebben a hónapban, ahol a másfél literes Fanta, Coca-Cola Zero Sugar és Diet Coke kapja meg a környezetvédő kupakokat. Reményeik szerint 2024 elejére a vállalt összes terméke már ezzel a kupakkal kerül majd forgalomba.

A Coca-Cola célja, hogy a vásárlókat a palackok újrahasznosítására ösztönözze ahelyett, hogy egyszerűen kidobják a kukába. Ha mégis a szemétben kötne ki a műanyag-palack, akkor a megoldás miatt egyszerűbb lesz a szelektív hulladékgyűjtés a jövőben, egyúttal csökkenhet a szemét mennyisége is.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Először áll bíróság elé egy önvezető autó civil sofőrje halálos baleset okozása miatt az Egyesült Államokban
120 km/h sebességgel zúgott át a Tesla a piroson, majd egy Honda Civicnek ütközött. A vétlen kocsi mindkét utasa meghalt.

Link másolása

hirdetés

Bíróság elé állítják annak a Teslának a sofőrjét, akinek autója önvezető módra állítva okozta két ember halálát Kaliforniában, írja az Evening Standard.

A 27 éves Kevin George Aziz Riad Model S típusú Teslája még 2019. december 29-én ütközött Los Angeles külvárosának egyik kereszteződésében egy Honda Civicnek. A Hondában utazó 39 éves Maria Guadalupe Nieves-Lopez és a 40 éves Gilberto Alcazar Lopez is életét vesztette. A pár aznap este ment először randizni. A vétkes autó sofőrjét és női utasát a kórházba szállították.

A rendőrség tájékoztatása szerint a Tesla letért a főútról, 120 km/h sebességgel áthajtott egy piros lámpán Gardenában, majd egy kereszteződésben nekiütközött a Hondának.

Az ügyet tárgyaló bíró csütörtöki döntése értelmében elegendő bizonyíték áll rendelkezésre, hogy Riadot kétrendbeli gyilkosság vádjával bíróság elé állítsák. Ez lehet az első per, melyet egy részben automatizált vezetési rendszer civil sofőrje ellen folytatnak le az Egyesült Államokban.

A ügyészek szerint a baleset idején a Tesla önvezető rendszere és a forgalomfigyelő automatikája is aktív volt. Az autógyár mérnöke szerint ugyanakkor az érzékelők jelezték, hogy Riad keze a kormányon volt, ám az ütközés előtti hat percben egyáltalán nem fékezett. Csütörtökön ugyanakkor egy rendőr azt vallotta, hogy autópálya végén több tábla is lassításra szólította fel a sofőröket.

hirdetés

A Tesla szerint az autopilot mód és a kifinomultabb teljes önvezető rendszer egyelőre még nem képes önálló közlekedésre. Az autósoknak éppen ezért folyamatosan figyelniük kell készen arra, hogy beavatkozzanak, ha szükséges.

Korábban már indítottak bírósági keresetet az önvezető rendszer hibája miatt. 2020-ban az Uber bérelt fel egy sofőrt Neavadában, hogy részt vegyen az önvezető rendszer tesztelésében. A kocsi azonban elütött egy gyalogost, aki belehalt sérüléseibe.

A mostani, kaliforniai per lehet az első, amikor a halálos balesetet egy civil önvezető autója okozta.

Eközben már zajlik egy újabb nyomozás egy május 12-i baleset ügyében. Newport Beach-en három ember halt meg egy ütközésben. A hatóságok vizsgálják, hogy a balesetben érintett Tesla önvezető módra volt-e állítva.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Parti a víz alatt: 24 órán át bulizhatnak a vendégek egy hatalmas tengeralattjárón
A 150 négyzetméteres alapterülettel rendelkező hajó 200 méteres mélységig tud lemerülni és legfeljebb 120 vendég befogadására alkalmas.

Link másolása

hirdetés

Olyan tengeralattjárót épített egy holland cég, amelyen akár 24 órán keresztül is lehet bulizni a víz alá merülve - írja a Zenger.

Az "Under Water Entertainment Platform", vagy röviden UWEP névre keresztelt hajó 150 négyzetméteres alapterülettel rendelkezik, és legfeljebb 120 vendég befogadására alkalmas a személyzeten kívül. Maximum 200 méteres mélységig lehet vele merülni, a vendégek pedig 14 ablakon keresztül csodálhatják a tengeri környezet úgy, mintha búvárkodnának.

Mivel a tengeralattjáró kizárólag akkumulátorral működik, 24 órát bír megállás nélkül, de könnyen feltölthető bármelyik kikötőben vagy úszódokkon.

Az üzemeltető igényének megfelelően a hajókban éttermet, edzőtermet és kaszinót is ki lehet alakítani.

Az U-Boat Worx tengeralattjáró-gyártó cég elsősorban nagyobb események megrendezésére ajánlja az UWEP-t, amely esküvők, termékbemutatók, partik, konferenciák, színpadi előadáson vagy bármilyen hasonló eseménynek otthont adhat.

A vállalat alapítója és vezérigazgatója szerint az új fejlesztésük a tengeralattjáró- és a vendéglátóiparba is új színt visz, és úttörő szerepe lehet a testre szabott víz alatti események tekintetében is. Úgy fogalmazott, nemcsak nagyszerű élményt nyújtanak a "legigényesebb ügyfélkör" számára, de remek üzleti lehetőséget is. Egyelőre még tárgyalnak arról vállalkozókkal és vendéglátó csoportokkal, hogy hol lenne a legalkalmasabb bevetni az UWEP-hajókat. Azt nem közölték, hogy mennyiért lehet megvenni.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Magyar mérnökcsapat dolgozik a fenntartható repülésért – interjú a Rolls-Royce Magyarország ügyvezető igazgatójával
Dr. Balázs Gergely György az eddigi sikerekről és a hosszú távú tervekről is beszélt. Például arról, hogy a Rolls-Royce célja a karbonsemlegesség minden olyan iparágban, ahol a vállalat jelen van.

Link másolása

hirdetés

Imádok repülni. Több mint százszor szálltam már fel, nagyon élvezem azt a pillanatot, amikor a gép elszakad a földtől, soha nem múló élményeket őrzök magamban a felhők közötti lebegésekről, de az olyan látványokat sem felejtem el soha, mint a napfelkeltét az Atlanti-óceán felett, vagy éjszakai Párizs látóhatárnyi fényeit. Rossz idők járnak azonban a repülés szerelmeseire: nemcsak a pandémia, hanem az a tudat is, hogy a légi közlekedés egyike a legsúlyosabban szennyező és a globális felmelegedést erősítő emberi tevékenységeknek. Ugyanakkor elképzelhetetlen, hogy a mai felgyorsult, térben és időben összement világunkban a klímaváltozás miatt mellőzzük a repülőgépeket.

Úgy tűnik azonban, hogy a modern technológia révén, ha nem is rövid távon, de találhatunk megoldást és ennek kapcsán ismét büszkélkedhetünk magyar sikerekkel: tavaly decemberben az európai H3PS program keretében, olasz és osztrák együttműködéssel sikeres tesztrepülést hajtottak végre egy hibrid meghajtású kisrepülőgéppel (címképünkön). Erről beszélgettünk Dr. Balázs Gergely Györggyel, a Rolls-Royce Magyarország ügyvezető igazgatójával.

– Egy EU-finanszírozású projektben volt lehetőségünk együtt dolgozni az olasz Tecnammal, amely a legnagyobb kisrepülőgép-gyártó az európai piacon, illetve az osztrák Rotaxszal, amely a kisrepülőgépes hajtóművek terén piacvezető. Velük közösen fejlesztettük ki azt a párhuzamos hibrid rendszert, ami a levegőbe emelte ezt a gyönyörű négyüléses gépet. Mi feleltünk az elektromos rendszerért, amit kifejezetten ehhez a konstrukcióhoz fejlesztettünk. Egy demonstrátort kívántunk létrehozni, ami azt mutatta, hogy egy hagyományos, belső égésű motorral hajtott kisgéphez képest milyen előnyei vannak egy hibrid hajtásrendszernek: energiahatékonyság, kevesebb széndioxid-kibocsátás, kisebb felszálló tömeg.

– Milyen magasságban, milyen távolságot tett meg ez a kisgép?

– Egy előre meghatározott repülési terv szerint mentünk, amit a három partner egyeztetett és hagyott jóvá. Ilyen értelemben a magasság, a távolság nem volt releváns, a repüléseket természetesen a legmagasabb biztonsági előírásoknak megfelelően végeztük.

hirdetés

– A gépjárműveknél a hibrid hajtás már régóta működő technológiának számít. Mennyiben más ez a konstrukció egy repülőgépnél?

– Amit mi kifejlesztettünk, nagyon hasonlít ahhoz, ami egy gépjárműben megjelenik. Az újdonsága onnan közelíthető meg, hogy a repülés nagyon konzervatív üzem. A már elfogadott, biztonságos rendszereket használják. Ezért komoly erőfeszítéseket, beruházásokat igényel, ha valami újdonságot szeretnénk létrehozni. A Rolls-Royce több más nagy céggel egyetemben a repülés forradalmasítását tűzte ki célul, hogy eljussunk a fenntartható hajtású repülőgépeknek a kereskedelmi forgalomba való bevezetéséig. Szeretnénk megteremteni a lehetőséget környezetbarát közlekedésre egyes városok között vagy például olyan szigetvilágban, amely Görögországot vagy Norvégiát körülveszi.

A H3PS csapata

– Hogyan zajlott az együttműködés a három cég között a H3PS-ben?

– A konzorciumvezető a Tecnam volt, ők biztosították a repülőgépet és feleltek a repülési tesztekért, a repülési engedély megszerzéséért, a rendszer integrációjáért. A Rotax biztosította a belső égésű motort, illetve annak csatlakoztatását a járműhöz, és a mi rendszerünkhöz, a Rolls-Royce pedig az elektromos részért felelt, amely egy három funkciós integrált villamosgépből állt: önindító motorként beindította a belső égésű motort, extra nyomatékot biztosított a gép felszállásakor és emelkedésekor, a levegőben pedig visszatöltötte az akkumulátort. Ez egy kis, kompakt villamos gép, amit integráltunk a belső égésű motorhoz. Ezen kívül mi biztosítottuk az energia-átalakító, valamint az energia-tároló rendszert a légi járműhöz. Nagyon szoros együttműködés alakult ki a három szereplő között, rendszeres találkozókkal, amely lehetővé tette, hogy sikeres projektet zárjunk.

– Nagyon jó érzés egyre gyakrabban hallani, hogy magyar szakemberek önállóan, vagy másokkal közösen olyan eredményeket érnek el, amelyekre odafigyel a világ. Elég csak Karikó Katalinra, vagy az Oncompass Medicine kutatóira gondolni. Hogyan választották ki a magyar csapat tagjait?

– Egy multidiszciplináris csapat állt össze, akik a terv nagyon sok aspektusáért feleltek. Volt egy mérnöki csapat, feladatuk a különböző komponens megalkotása, tesztelése, integrálása volt, a projekt menedzsment csapat a háttértámogatását adta, bedolgozott a cég szállítmányozási egysége, egyik kolléganőnk pedig a pályázati finanszírozásokat intézte. Magyarországon 2014-ben kezdtünk el az elektromos repüléssel foglalkozni, azóta építjük szakemberekből álló csapatunkat. 2014-ben még csak néhány fővel dolgoztunk, teljesen elektromos repülőgépek hajtásrendszerével foglalkoztunk, az első ilyen repülést 2016 áprilisában hajtottuk végre. Ma már több mint százan vagyunk.

– A H3PS-projekt befejezése után hogyan tovább?

– A Rolls-Royce számára ennek a projektnek két nagyon fontos eredménye, illetve üzenete van: egyfelől azt demonstrálja, hogy képes a légi iparban ilyen újdonságokat megjeleníteni. Tavaly szeptemberben például a levegőbe emelkedett egy teljesen elektromos hajtású gép az ACCEL projekt keretében, itt a Rolls-Royce volt a felelős a hajtásrendszerért. Több világrekordot is megdöntött, ez volt az eddigi leggyorsabb elektromos jármű. A H3PS-sel azt mutattuk meg, hogy a hibrid technológiában is jelen vagyunk, annak jövője van a légi iparban. A másik fontos eredmény a Tecnammal való együttműködés. Jelenleg a vállalattal egy olyan hosszú távú projekten dolgozunk együtt, amelyben egy teljesen elektromos, ingázó repülőgépet alkotunk meg. A H3PS-ben kialakított partneri viszonyt visszük tovább és mélyítjük el, és ezt a kisgépet már kereskedelmi forgalomba szánjuk.

Vertical Aerospace VTOL

– Vannak más, hosszú távú terveik is?

– Ön is említette, hogy még nemigen látszik, miként fogja ez az iparág elérni a kitűzött kibocsátás-mentes célokat. A Rolls-Royce-nak azonban konkrét terve van arra, hogy 2050-ig bezárólag miként kívánja megvalósítani a karbon-semlegességet mindazokban az iparágakban, ahol jelen van. Ennek az egyik fontos eleme az elektromos, illetve a hibrid repülés. Most három nagy irányban dolgozunk: egyfelől helyből felszálló légi járművek teljesen elektromos hajtásrendszerét fejlesztjük, rövid távolságú személy- és esetleg áruszállításra; a másik fő fejlesztésben az ingázó repülőgépek szintén 100%-ig elektromos hajtásrendszere áll a fókuszban, de úgy alakítjuk ki ezeket, hogy esetleg más energiaforrással is tudjanak működni; a harmadik egy olyan úgynevezett „turbógenerátoros rendszer”, ami egy soros hibrid repülőgépben, vagy hajtásrendszerben tudja biztosítani az elektromos energiát. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy gázturbina meghajt egy generátor-egységet, amely villamos energiát állít elő és ez a villamos energia táplálja a különböző hajtómotorokat. Itt jelezném, hogy ez a rendszer nemcsak a hagyományos, hanem fenntartható repülőgép-üzemanyagokkal is működik, és úgy szeretnénk megépíteni, hogy a későbbiekben átalakítható legyen akár hidrogén üzemanyagellátásra is.

Turbógenerátor - grafika

Dr. Balázs Gergely György szerint nem valószínű, hogy a polgári légiközlekedés minden területe, így a nagy utasszállítók is teljesen elektromos hajtásúak lesznek 2050-ig, ezért egyelőre az iparág más szegmenseiben igyekeznek e célokat megvalósítani. Az elmúlt évtizedekben azonban volt már arra példa, hogy a tudományos-technológiai fejlődés tempója és eredményei a legmerészebb előrejelzéseket is felülírták…

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: