hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Netes játékok chatszobáiban vadásznak a pedofilok a gyerekekre, döbbenetesek a számok

Olyan népszerű játékokról szóló chatoldalakon lépnek kapcsolatba a gyerekekkel, mint a Minecraft és a Fortnite. Utána zsarolással veszik rá őket szexképek készítésére.
Fotó: Needpix - szmo.hu
2019. december 18.

hirdetés

A sextortion, vagyis a szexuális tartalmú netes zsarolás Magyarországon sem ismeretlen. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete külön példán mutatja be, hogy néz ki egy ilyen zsarolólevél. Ebben általában azt közlik, hogy kémszoftvert telepítettek a címzett számítógépére, és a kamerát aktiválva felvették, ahogy például pornónézés közben önkielégítést végez, valamint megszerezték az ismerősei címlistáját. Megírják azt is, mennyi pénzért hajlandóak ezeket a fájlokat megsemmisíteni. Fizetni általában bitcoinban kell, mert az lenyomozhatatlan. A Kibervédelmi Intézet szerint fontos, hogy ilyenkor ne essünk pánikba, és fizetés helyett azt javasolják, az áldozatok tegyenek feljelentést a [email protected] címen.

A New York Times szerint azonban sokkal kevesebb szó esik a médiában a sextortion egy másik fajtájáról, amikor népszerű videójátékokról szóló chatszobákban szexképek készítésére és továbbítására vesznek rá gyerekeket. Pedig a lap által feltárt adatok riasztóak.

Hat éve még mindössze 50 bejelentés érkezett ilyen ügyekről az illetékes szövetségi hatósághoz, tavaly már 1500. És ez csak a jéghegy csúcsa, az ilyen típusú visszaélések nagy része ugyanis titokban marad.

A lap szerint a szexuális zaklatók olyan videójátékokhoz kapcsolódó chatszobákban vadásznak az áldozataikra, mint Minecraft és a Fortnite. Rengeteg lehetőségük van, egy friss kimutatás szerint a tizenéves amerikai fiúk 97%-a játszik valamilyen videójátékot, és nem maradnak el tőlük nagyon a lányok sem, 83%-kal.

A New York Times bemutatja egy 13 éves fiú történetét, aki a Minecrafttal játszott, majd belépett a kimondottan online játékosoknak fórumot biztosító Discord nevű chatoldalra. Néhány héttel később a fiú anyja elszörnyedve látta, hogy a chatbeszélgetés tele volt durva, szexuális tartalmú szövegekkel és fotókkal.

hirdetés

A szexuális zaklatók rendszerint gyereknek adják ki magukat, és a játékról az áldozatukat foglalkoztató hétköznapi problémákra terelik a szót, így férkőznek a bizalmukba. Az is előfordul, hogy játékokban használt "jutalompénzekkel" próbálják a gyerekeket magukhoz édesgetni. Ezután ártatlan fotókat, videókat kérnek tőlük, majd egyre merészebbeket.

Az első képek után zsarolni kezdik őket, például azzal, hogy elárulják a szüleiknek, hogy mit csináltak, vagy elküldik az iskolájuknak a képeket, esetleg felteszik a Facebookra.

Meggyőzik a gyerekeket arról, hogy nincs más választásuk, még több meztelen fotót kell küldeniük magukról.

Egy Tennessee-beli középiskolás lányt egy külsejében hozzá hasonló "lány" hálózta be. Aztán amikor megosztott magáról egy félmeztelen fotót, az új „barátnő” fenyegetni kezdte: ha nem küld neki felvételt nemi aktusáról, beárulja a barátainak. „Nincs más választásod, minthogy engedelmeskedj!” – írta a lánynak. Ő azonban szólt az édesanyjának, aki a rendőrséghez fordult. Kiderült, hogy a chatelő lány valójában egy 24 éves férfi, aki hasonló módon zaklatott több mint 50 lányt. Azóta is börtönben van. Amikor az áldozata a főiskolán elmesélte az évfolyamtársainak, mi történt vele, kiderült, hogy egyáltalán nincs egyedül a történetével.

Amerikában egyre több a sextortion jellegű bűncselekményekhez kapcsolódó bírósági ügy is. Idén májusban egy kaliforniai férfit ítéltek 14 évi börtönre, mert pornográf felvételek készítésére kényszerített egy 11 éves kislányt, miután a Klánok összecsapása nevű játékon keresztül megismerkedtek. 2015-ben Seattle-ben kapott egy férfi 15 évet azért, mert a Minecraft és a Legendák Ligája játék során tinédzserként mutatkozott be, és három fiút vett rá pornóképek készítésére. 2017-ben ugyancsak 15 évet érdemelt az, aki két massachusetts-i fiút fenyegetett erőszakkal, illetve halállal az Xbox Live-on keresztül. New Jersey-ben tavaly szülők és tanárok riadóztatták a rendőrséget, mert a videójátékokban és chatszobákban gyerekeknek álcázott pedofilokat gyanítottak. Alig egy hét alatt 24 embert tartóztattak le.

A fiatal áldozatok rendkívüli traumaként élik meg ezeket a zaklatásokat. Egy FBI-tanulmány szerint a sextorsion-t átélteknek több mint a negyede követett el, vagy kísérelt meg öngyilkosságot. Az amerikai szövetségi nyomozó iroda az idén ősszel figyelemfelhívó kampányt kezdett az általános iskolák felső tagozataiban és a középiskolákban, hogy a gyerekek merjenek segítséget kérni, ha ilyen helyzetbe kerülnek.

Egy Magyarországon, Dániában és az Egyesült Királyság 2017-ben végzett online felmérésből kiderült, hogy

a válaszadók 6%-át fenyegették vagy zsarolták szexuális képekkel az előző évben.

Magyarországon a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány küzd az ilyen típusú szexuális zaklatások ellen. Készítettek például a témában tanári kézikönyvet, és olyan óravázlatokat, amelyeket a tanároknak, és gyerekcsoportokkal dolgozó szakembereknek fejlesztettek ki.

A New York Times szerint ugyanakkor

a játékipar és a nagy technológiai cégek nem tesznek eleget az ügyben, miközben a videójátékokkal és az azokhoz kapcsolódó chatoldalakkal pont ők hoztak létre olyan tereket, ahol a felnőttek biztonsági korlátozások nélkül léphetnek kapcsolatba a gyerekekkel.

Sokat segíthetne, ha olyan programokat futtatnának ezeken a platformokon, amelyek képesek ellenőrizni a játékosok valódi személyazonosságát. A játékgyártók azonban ezt ellenzik, úgy érvelnek, éppen az a játékok lényege, hogy azokban bárkiből bárki lehet.

Ugyanakkor technológiai erőfeszítések folynak, hogy valamilyen módon gátat szabjanak a netes zaklatásoknak. A Roblox nevű játékgyártó például a kanadai Two Hat Security szoftverét használja, amelynek célja a szexuális tartalmú nyelvezet és a kapcsolatteremtő információk blokkolása. Ugyancsak tiltják, hogy a felhasználók partnereik neve és életkora után érdeklődjenek. A 13 év alattiak számára még szigorúbb szűrőket terveznek.

A Microsoft - amely az Xbox és a Minecraft tulajdonosa - bejelentette, hogy jövőre forgalomba hoznak egy olyan szoftvert, amely a csábítás és a sextortion bizonyos formáit felismeri, és ezt ingyenesen hozzáférhetővé teszik más technológiai cégeknek is.

A Discord viszont egyelőre nem hajlandó hasonló automatikus ellenőrzési rendszer bevezetésére, mondván, az sértené a chatelők magánszféráját. A 250 millió játékost elérő Fortnite gyártója, az Epic Games pedig még csak nem is válaszolt a New York Times szexuális zaklatások kezelésére vonatkozó kérdéseire.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ

Biden aláírta a rendeletet: az Egyesült Államok visszalép a párizsi klímaegyezménybe

Beiktatása után rögtön munkához látott Joe Biden, több rendeletet is aláírt már. Többek között a bevándorlás és a koronavírus miatt is intézkedett.
Címkép: MTI/EPA/Pool/Jonathan Ernst - szmo.hu
2021. január 21.

hirdetés

Néhány órával azután, hogy beiktatták, Joe Biden máris munkához látott. A Fehér Ház átvétele után tett egyik első lépéseként ugyanis

aláírta a rendeletet az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatéréséről

- írja a Guardian.

Az új amerikai elnök ezzel a lépéssel megsemmisítette elődje, Donald Trump egyik legsúlyosabb döntését.

Trump már a kezdetekkor hevesen tiltakozott a világ 195 országa által 2015-ben aláírt globális egyezmény ellen. 2019-ben értesítette az ENSZ-t az Egyesült Államok kilépési szándékáról, végül hivatalosan 2020 novemberében lépett ki az ország a klímaegyezményből.

Bidennek ugyanakkor már az egyik fő kampányígérete az volt, hogy visszalépteti Amerikát az egyezménybe.

hirdetés
"Arra készülünk, hogy úgy vegyük fel a harcot a klímaváltozással szemben, ahogy eddig még nem tettük"

- jelentette ki az Ovális irodában Biden, mielőtt aláírta a rendeletet.

António Guterres ENSZ-főtitkár szinte azonnal üdvözölte az amerikai elnök döntését.

Biden szerdán ezen kívül több rendeletet is aláírt a Trump-kormány által hozott szigorú bevándorlási intézkedés megváltoztatására is.

De az amerikai elnök a koronavírussal kapcsolatban is hozott intézkedéseket: kötelezővé tette a maszkviselést a szövetségi állam tulajdonában levő épületekben és azok területén. Emellett pedig kinevezett egy koordinátort a koronavírus elleni védőoltások elosztására, és kiterjesztette a járvány idejére elrendelt kilakoltatási moratóriumot.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

17 világhírű tudós figyelmeztet: még mindig alábecsüljük a Földet fenyegető katasztrófa veszélyét

Döbbenetes listában gyűjtötték össze a legaggasztóbb jeleket. A céljuk, hogy felrázzák vele a világ közvéleményét, mert ha túl leszünk a koronavíruson, egy sokkal nagyobb fenyegetést kell legyőznünk.
Fotó: NASA - szmo.hu
2021. január 22.

hirdetés

Bár egy éve a világ figyelmének középpontjában a koronavírus világjárvány áll, egy pillanatra sem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a globális felmelegedés, a klímaváltozás, a biosokféleség pusztulása milyen jövőt tartogat az utánunk következő nemzedéknek.

Most 17 világhírű tudós, például a Stanford és a Berkeley professzorai a Frontiers-ben megjelent terjedelmes cikkben figyelmeztetnek azokra a veszélyekre, amelyeket még mindig hajlamosak vagyunk alábecsülni. Holott a káros hatások fenyegetik Földünk egész bioszféráját és annak minden életformáját, beleértve az emberiségét is, és egyelőre kétséges, hogy van-e olyan politikai vagy gazdasági rendszer, amely képes megelőzni a készülő katasztrófákat.

A szerzők szerint az eddig javasolt megoldások érdemben nem csökkentik az élővilágot fenyegető veszélyt.

A tudósok szerint nagy probléma, hogy az ökológiai rendszerek megbomlása után csak késlelteve jelentkeznek a társadalmi-gazdasági hatások, ezért azokat sokan nem veszik eléggé komolyan. Most összegyűjtötték azokat a legriasztóbb adatokat, amelyek talán felrázhatják a világ közvéleményét és vezetőit. A listát egyfajta „hidegzuhanynak” szánják, azt mondják, itt az ideje felébredni.

Akkor jöjjenek a riasztó adatok:

A földművelés 11 ezer évvel ezelőtti kezdetei óta a földi növényzet biomasszája mintegy a felére csökkent. Az ember módosította a szárazföldi területek 70%-át, ami miatt elveszett az eredeti biodiverzitás több, mint 20%-a.

hirdetés

Az elmúlt 500 évben legalább 700 gerinces állat és 600 növényfajta kipusztulását dokumentálták, és az elmúlt öt évtizedben a különböző gerincesek populációi átlagosan 68%-kal csökkentek.

Ma egymillióra tehető a közeljövőben kipusztulással fenyegetett élőlények száma.

Súlyosan károsodott az édesvizi és tengeri környezet. Az 1000 km-nél hosszabb folyók 75%-ának nincsen már végig szabad folyása, és az emberi tevékenység veszélyezteti az óceánok kétharmadát. Az élő korallzátonyok nagysága 200 év alatt a felére zsugorodott. A tengeri moszaterdők 40 százaléke eltűnt, ahogy a nagy ragadozó halak 33 százaléka is, az elmúlt évszázadhoz képest.

Mindezek az ökoszisztéma működésére is károsan hatottak.

Csökkent a széndioxid-felfogó, a beporzó képesség, romlott a talaj, a víz és a levegő minősége, gyakoribbak és intenzívebbek lettek az áradások és a tüzek, és mindez veszélyes az emberi egészségre.

Jól mutatja az emberi tevékenység mindent átformáló hatását, hogy a szárazföldi gerincesek biomasszájának 59%-át ma már a tenyészállatok teszik ki, 36%-át az emberek, és csak 5%-át a vadon élő emlősök, madarak és hüllők.

Az utolsó, ötödik tömeges kihalás a Földön, amikor geológiai értelemben rövid idő (3 millió év) alatt kipusztult a bolygó minden élőlényének 75%-a, 66 millió évvel ezelőtt következett be a Kréta-korban. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint

a következő évtizedekben akár az összes élőlény 20%-a is eltűnhet, ez pedig egyértelmű tudományos bizonyítéka annak, hogy a hatodik tömeges kihalás küszöbén vagyunk

– írják a kutatók.

A tanulmány figyelmeztet arra, hogy Földön az emberek száma 1970 óta megduplázódott, mára megközelíti 7,8 milliárdot, és az előrejelzések szerint a klímaváltozásnak különösen kitett Szahara alatti Afrika lakosainak száma a jelenlegi 1,1 milliárdhoz képest a következő 30 évben szintén megkétszereződik. 2050-ben a világ népessége elérheti a 9,9 milliárdot.

Pedig már most is 7-800 millióan éheznek és 1-2 milliárdra tehető az alultápláltak száma. A lakosság növekedése és a javak egyenlőtlen elosztása még súlyosabb, tömeges éhínségekhez vezethet.

A túlnépesedés gyorsítja a talajminőség romlását, a biosokféleség pusztulását, miközben tovább nő az igény műanyagra, ami növeli a szennyezést. Gyakoribbak lesznek a járványok és élesebben jelentkeznek a társadalmi problémák. A szegénység, a munkanélküliség, az egyenlőtlenség, a politikai instabilitás polgárháborúkhoz vagy nemzetközi konfliktusokhoz vezethetnek.

Az emberi fogyasztás növekedésével egyre csökken a Föld regenerációs képessége. 2020-ban például az emberiség januártól augusztusig annyit fogyasztott, amelynek pótlására bolygónknak egy egész évre szüksége van.

Még mindig nő a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának aránya, a nagy CO2-kibocsátással járó hústermelés pedig a mezőgazdaság globális szénlábnyomát növelte robbanásszerűen. Holott éppen a fosszilis tüzelőanyagoktól kellene megszabadulni a klímaváltozás megfékezése érdekében 2050-ig.

A kutatók szerint a biosokféleség pusztulásának megállítása jelenleg egyetlen országban sem számít a legfőbb prioritások közé. Az erről szóló nemzetközi célkitűzések közül szinte semmi nem valósult meg.

Azt írják,

a régóta megjósolt világjárvány jól példázza, hogy milyen a természet egyensúlyának felborítása, és hogyan rombolja az ember egészségét és jólétét.

Mivel az új fertőző betegségek megjelenése elsősorban az ember és állat közti interakcióknak, a klímaváltozás okozta környezetpusztulásnak, az erdőirtásnak, az intenzív mezőgazdaságnak, a vadon élő állatok kereskedelmének a következménye, egyre nagyobb eséllyel kerülnek át tömegesen kórokozók az emberekre.

A klímaváltozás veszélyei látványosabbak, mint a biodiverzitást fenyegető vesély, de a társadalmak egyelőre azt sem tudják hatékonyan kezelni. A legfrissebb klímamodellek szerint a korábbi előrejelzéseknél is nagyobb felmelegedésre számíthatunk, és még ha a párizsi egyezmény aláírói teljesítik is vállalásaikat, a Föld átlaghőmérséklete 2,6 – 3,1 C fokkal lehet melegebb az iparosodás előtti időszakhoz képest 2100-ra.

A szerzők felhívják a figyelmet arra, hogy miközben a világ népei kezdik felfogni a klímaválság mértékét, a nagypolitikában az elmúlt években, mint például az Egyesült Államokban vagy Brazíliában, éppen ellenkező tendenciák uralkodtak jobboldali populista vezetők miatt.

Az uralkodó paradigma még mindig a környezet szembeállítása a gazdasággal, holott a túlfogyasztás megállítása vagy a katasztrófa között kellene választani.

A környezetvédelmet ideológiai fegyvernek tekintik a politikai polarizációban, ahelyett, hogy fennmaradásunknak és a bolygó védelmének egyetemes eszközét látnák benne.

Annak ellenére, hogy a klímaváltozás önmagában is nagy gazdasági megterhelést jelent, amely akár világháborúhoz is vezethet, a legtöbb ország abból indul ki, hogy egy jelentős ellenlépés túl drága ahhoz, hogy politikailag kifizetődő lenne. És mivel álláspontjukat fizetett dezinformációs kampányokkal propagálják, hogy megvédjék a rövid távú profitjukat, kétséges, hogy sikerül-e időben megfelelő mértékű változást elérni a gazdaságban.

Pedig nem árt arra felkészülni, hogy a klímaváltozás és más környezeti nyomások tömeges migrációt válthatnak ki. Az eddigi becslések szerint akár egymilliárd ember is útra kelhet.

Mivel a nemzetközi jog egyelőre nem ismeri el menekülteknek a „környezeti migránsokat”, ez az emberáradat tovább gyengítheti a nemzetközi együttműködést, és vele együtt a válságenyhítési képességünket.

A tanulmány szerzői úgy gondolják, hogy a helyzet súlyossága miatt

alapvető változásokra van szükség a globális kapitalizmusban. Meg kell szüntetni az állandó gazdasági növekedés célkitűzését, fel kell hagyni a fosszilis tüzelőanyagok használatával, szigorúan szabályozni kell a piacokat és a nagy cégek lobbitevékenységét, és hatalmat kell adni a nőknek.

Ezek a változások a tudósok szerint szükségszerűen maguk után vonják a népességnövekedéssel kapcsolatos súlyos vitákat, de ugyanakkor igazságosabbá tehetik a világot.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ

Egyszerre hat ember utazhat majd az űrbe a Blue Origin különleges kapszulájában

Jeff Bezos cége már nagyon közel került ahhoz, hogy civil embereket juttathasson el az űrbe.
Fotó: Northfoto/Zuma Press - szmo.hu
2021. január 22.

hirdetés

Jeff Bezos azt állítja, hogy űrutazási társasága, a Blue Origin január 14-i, missziójának sikeres befejezése után, valóban közel kerültek az emberek űrutaztatásához - írja a Guardian.

A New Shepard rakéta a társaság Texas nyugati részén található saját indítóhelyéről szállt fel, és egy továbbfejlesztett személyzeti kapszulát tartalmazott, amely a „Mannequin Skywalker” névre keresztelt próbabábut szállította.

A legénységi kapszula 107 kilométeres tengerszint feletti magasságot ért el. 7 kilométerrel magasabbra repült, mint a Kármán-vonal, vagyis a Föld légköre és a világűr közötti hivatalos határ.

A New Shepard programot úgy tervezték, hogy hat űrturistát szállítson egy keringési pályára, ahol körülbelül három perc súlytalanságot tapasztalhatnak meg.

A teszt teljes repülési ideje 10 perc és 10 másodperc volt. Ez idő alatt a kapszulát másodpercenként 2-3 fokot forgatták, hogy a jövőbeli utasok 360 fokos képet láthassanak repülésük során.

Visszatérve a Földre, a rakéta szabályozottan érintette a leszállópadot, míg a személyzet kapszulája ejtőernyőket használt. A repülés után Ariane Cornell, a Blue Origin űrhajós és értékesítési igazgatója azt mondta: "Nagyon közel vagyunk az emberek űrutaztatásához."

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ

A budapesti Covid-kórházak közelében szennyezettebb a levegő az átlagosnál

A Greenpeace mérései szerint átlagosan harmadával rosszabb a levegő a koronavírusosokat kezelő intézményekben, mint a város más pontjain.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 21.

hirdetés

A Greenpeace decemberben több fővárosi Covid-kórháznál mérte az egyik legmérgezőbb, városi légszennyezettségből adódó gáz, a nitrogén-dioxid szintjét - így a forgalmas Róbert Károly körút melletti Honvédkórháznál is - számol be az RTL Klub Zöld Híradója.

A legrosszabb adatok épp az említett Honvédkórháztól érkeztek, de nem sokkal jobb a helyzet a Péterffy Sándor utcai és a Szent János Kórháznál sem.

A Greenpeace mérései szerint a covidos betegeket is kezelő intézmények környékén egyharmaddal magasabb nitrogén-dioxid szintet mértek, mint a hivatalos mérőpontokon.

A szervezet illetékese elmondta: sem a kormány, sem a főváros eddigi intézkedéseivel nem elégedettek a légszennyezés csökkentését tekintve, az ingyenes parkolás bevezetése pedig csak tovább rontott a helyzeten.

VIDEÓ: Az RTL Zöld Híradó teljes riportja a Covid-kórházak légszennyezettségéről:

hirdetés

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: