hirdetés

JÖVŐ

„Nem akarom, hogy klímaharc legyen az emberek élete” – Dani Glasgowban is maradandót alkotott

Hét éve járja a klímacsúcsokat a magyar fiú. Falat fest, és művészeket segít környezetvédő üzeneteik tolmácsolásában. Ő tudatos, elvárja mástól is, de szerinte a fő probléma az ipar, amivel a nagy cégeknek és a politikusoknak van dolguk.
Belicza Bea - szmo.hu
2021. november 26.


Link másolása

hirdetés
Rupaszov Dániel 25 éves, és csak három évig evett húst.

Nem az első háromban, és nem is az utolsó háromban. Vegetáriánus családban nőtt fel, de 10 évesen azt gondolta, azt kellene ennie, amit a haverjai is esznek.

„Három évig mindent mindenhonnan ettem, végigpörögtem az egész skálán. 13 évesen viszont úgy éreztem, ez nem szimpi, tök nélkülözhető” – idézi, hogy váltott.

Családja igyekszik úgy élni, hogy a legkevesebb kárt okozza a környezetben, ő is így él.

Egy átlagembernél több  mindenre figyel, de a tökéletes neki sem megy.

„Én próbálok tudatos lenni, de közben sajnos én is keresek nagyon sok mindenre kifogást. Mivel rendezvényszervező vagyok, folyamatosan építenünk, bontanunk kell. Nem veszünk mindig új eszközöket, sok a talált, kapott, újrahasznosított, de nyilván nem minden helyettesíthető. Arra törekszünk, hogy minden, amit csinálunk, az legalább maradandó legyen, a nem megmaradót pedig próbáljuk tovább adni másnak, aki tudja használni. Sokszor az idő szorítása miatt nem tudunk környezetbarát megoldást” - mondja.

Mint köztéri művész, festékszórót is használ. Ez nem könnyű döntés számára. Nádcukorból is csináltak már ilyet, de az csak Ausztráliában kapható.

Azt mondja, igyekszik más festékeket használni, és csak a legfontosabb részen fújni.

hirdetés

Dani most érkezett haza Glasgow-ból. Három hetet töltött ott. Anyai nagymamája ott él, de nemcsak őt látogatta, hanem a COP26 miatt is ott volt.

Már hetedik éve jár az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáira. Az Artivist Network nevű szervezet fő koordinátora.

„Ez egy nemzetközi kollektíva, akik a kreativitás és aktivitás között próbálnak hidat építeni. Abban segítünk, hogy érdekesebb, figyelemfelkeltőbb üzenetek jussanak el az emberekhez” - meséli.

Most először vittek más magyarokat is nemzetközi projektre. Négyen voltak Danival Glasgowban. Vetítéssel, videózással, fotózással igyekeztek kreatív, hatékony üzeneteket eljuttatni, nemcsak a sajátjukat, együtt dolgoztak több más szervezettel, például a nemzetközi Greenpeace-szel is. Abban segítenek, hogy kreativitással kapjanak nagyobb figyelmet.

A magyar koordinátorok szervezték az utat, szállást, helyszíneket és kapcsolattartást mindenkivel. Dani fő szerepe - itt is, mint máshol is - a street art, köztéri művészet.

Három helyen hagyott elgondolkodtató képeket.

Kedvenc üzenete a műanyagról szól.

„Nagyon sok ember nyugtatja magát azzal, hogy szelektíven gyűjt, ő már mindent megtett Földért. A maláj kollégám robbantotta szét ezt a nyugati buborékot azzal, hogy ezeknek a műanyagoknak a fele tengerpartra kerül, például oda, ahol ő él.”

Az ázsiai fiú portréját és egy szemetet szedő fiú képét összemosták. Alatta a felirat:  Az európai, újrahasznosításra szánt műanyagok 46 százalékát exportálják.

„Ha ezt az egy mondatot valaki beírja a Google-be, akkor találni fog sok mindent, ami felkavarhatja.”

Dani azt mondja, nemrég egy konferencián is túl sok műanyaggal találkozott.

„Minden nap tizenhárom darab műanyagot kaptam az ételhez. Minden műanyagba volt csomagolva. Én három nap alatt 39 csomagolást kaptam. És akkor ezt meg kell szorozni körülbelül 2000-el.”

Van azonban jó példa is Glasgow-ban. A falfestménye melletti boltban csomagolásmentesen lehet vásárolni. Van egy bisztrójuk is, ahol csak helyi áruból főznek.

Dani egy másik tudatos bolt mellé csak zöldségeket festett. Itt sem árulnak semmit távoli helyekről. A fenntartható gazdaságra hívja fel a figyelmet.

„Mostanában Európában is mindenki avokádót eszik minden nap. Ez egyáltalán nem fenntartható. A Közép-Amerikából származó zöldséget ideszállítani nagyon káros.”

A képen a klímaigazságra figyelmeztet Dani egy felirattal.

Azt mondja, előfordult, hogy megkérdezték tőle, próbálta-e a Burger Kingben a szójás burgert? Szerinte összetettebben kell értelmezni, ami történik.

„Nem attól vagy jó ember, hogy nem eszel meg állatokat, hanem azzal, hogy nem támogatod azokat, akik viszont hozzájárulnak az óriási nagy kárhoz. Tudatos ember kerüli a gyorsétteremi láncokat."

A harmadik festményét egy olyan kis utcában készítette, ahol kis közösségi projekteket szoktak rendezni, például termelői vásárt. A Madagaszkár című film egyik nagy kedvence, a gyűrűsfarkú maki van az egyik oldalon, a túloldalon pedig egy erőmű. Itt egy óvoda van mellette. Utóbbi fölé azt írta, hogy "Se itt, se máshol!"

„A lemúrt imádják az emberek, de nem tudják, hogy már csak 2500 van belőlük a világon. 97 százalékkal csökkent a számuk 17 év alatt. Azzal, hogy kivágják az erdőket, elveszik az otthonukat, illetve ők a leggyakrabban tartott illegális háziállatok a gazdagoknál. Az írtam a képre, hogy a "védjük meg különleges állatfajainkat”.

Építettek még egy nagy unikornis fejet a Friends of the Earth-nek.

"Ennek az a története, hogy a net-zero a cél, meg a carbon markets. Igazából tök jól hangzik, de olyan, mint egy unikornis, hogy szép, de igazából nem létezik.

Szerinte a köztéri művészet azért hasznos, mert hosszú távra szól, az emberek minden nap látják, elgondolkodnak, beszélgetéseket indítanak a témáról.  

„Ennyire gyorsáramlatú digitális világban, amikor az emberek folyamatosan kapcsolgatnak, egy jó kép többet mond, mint egy 15 perces videó."

Nagyon büszke, hogy a sajtó is felfigyelt rájuk Glasgow-ban. „Négyszer ott voltunk a fő hírportálok elején.”

Glasgow után Kelet-Közép-Európában kezdenek regionális projekteket. Román, szlovák, cseh, lengyel aktivistákkal próbálják elérni, hogy a klímakatasztrófa jövője ne legyen alábecsülve ezekben az országokban.

Magyarországon a Covid-járvány előtt kezdtek dolgozni. Két projektet csináltak művészekkel a szabad médiáról, a környezetről. Készült videó is mindkettőről.

Stop and Re-think

Dani az elmúlt hét évben azt tapasztalta, hogy a fiatalság egyre hangosabb a klímacsúcsokon.

„Akik éppen tönkreteszik a világot, meghalnak, mire a döntéseiknek, nem döntéseiknek következménye lesz. A mi gyerekeink fogják megszenvedni ezt. Fontos, hogy a fiatalok nyomást gyakoroljanak.”

- mondja.

Úgy látja az ipart, a gyártást kell csökkenteni. Szeretné, ha mindenki tudatos, lenne, de szerinte politikusoknak és a nagypénzű vállalatoknak kellene váltaniuk.

„A profitot kell tudniuk egy kicsit elengedni. Az energiaforrást biztosító cégeknek fel kell hagyni azzal, hogy az utolsó szenet is kibányásszák, és az utolsó olajat is kiszippantsák. Rakják a pénzüket megújuló energiába, mindenki ugyanúgy tőlük fogja venni. Engedjék el az 5-10 évi kiszipolyozást. Ők így is, úgy is profitálni fognak, ők sosem lesznek egy szegény vállalat.”

Dani ugyanakkor nem akarja, hogy az embereknek az élete a klímaharcról szóljon.

„Ne legyen pokol az emberek élete, mert aggódnak a jövőn. Nem akarom, hogy folyton küzdjünk. Harcolunk a demokráciáért, harcolunk a szólásszabadságért, harcolunk a Földért. Olyan, mintha folyamatos frusztráció és ellenállás lenne. Ha a vezetők jó döntéseket hoznának, ez nem lenne probléma.”

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
A lassan elsüllyedő Jakarta helyett új fővárosa lesz Indonéziának
A pénzügyi és kereskedelmi központ marad az eddigi főváros, de a kormányzati adminisztráció két év múlva már Nusantarában lesz.

Link másolása

hirdetés

A világ egyik leggyorsabban süllyedő városa helyett rövidesen új fővárosa lesz Indonéziának, írja a The Guardian. A tervet még 2019-ben jelentette be Joko Widodo elnök, de a koronavírus-járvány miatt a döntést folyamatosan halasztották. Most úgy néz ki, hogy legkésőbb 2024-től Nusantara lehet a 273 millió lakosú ázsiai szigetország új fővárosa.

Az indonéz kormány reméli, hogy a döntéssel csökkenti a 10 millió lakosú, rendkívül zsúfolt Jakarta terheit. A jelenlegi fővárost rendszeresen sújtják áradások, miközben a felszín alatti vizek korábbi túlzott kitermelése miatt rendkívül gyorsan süllyed. A város északi részén akadnak olyan területek, melyek a becslések szerint évi 25 centimétert süllyednek, beleértve a lakók védelme érdekében épített hatalmas falat is, ami a tengertől óvja az épületeket és utcákat.

Ezzel szemben az új főváros az ország egy kevésbé lakott területén helyezkedik el. A bolygó harmadik legnagyobb szigetének számító Borneó indonéz részén az ország lakosainak kevesebb, mint 6 százaléka él, szemben a Jakartát is magába foglaló Jávával, ahol ennek épp a tízszerese.

A döntés értelmében az új kormányzati negyed építése még az idén megkezdődhet. Környezetvédők ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki, hogy a lépés felgyorsíthatja a területen található esőerdők és az itt élő állatfajok kipusztulását.

hirdetés

Jakarta továbbra is az ország kereskedelmi és pénzügyi központja marad, csak az kormányzati adminisztráció teszi át székhelyét Nusantarába. A város nevének jelentése "szigetcsoport", ezzel pedig a politikusok reményei szerint az ország egységét fejezi majd ki.

A lassan teljesen elsüllyedő Jakartában uralkodó állapotokról a BBC forgatott néhány perces dokumentumfilmet még 2019-ben:


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
Titokzatos, az élet jelenlétére utaló lila sziklákat talált a marsjáró
A különös kőzetek olyan titkokat rejthetnek, amelyek feltárják előttünk a vörös bolygó múltját.
Fotó: NASA - szmo.hu
2022. január 22.


Link másolása

hirdetés

A lila szín szinte mindenhol felbukkan, amerre a Perseverance marsjáró kutat - írja a National Geographic. Bizonyos köveken vékony, sima bevonatot képez, másokon pedig festékszerű foltokat fest. Egyes kőzetek úgy néznek ki miatta, mintha megfagytak volna.

A lilával bevonat sziklákat a Jezero kráterben találták meg, ahol 2021 februárjában landolt a Perseverance. A 28 mérföld széles Jezero valaha egy tó volt, kialakulását egy meteorit becsapódás okozta több milliárd évvel ezelőtt.

A lila színű bevonat különböző formájú és méretű sziklákon jelenik meg, és még a legapróbb kavicsokat sem kerülte el. Azt azonban nem lehet biztosan tudni, hogy mi okozza a különös jelenséget.

A legújabb felfedezés azért is nagyszerű, mert a titokzatos foltok eredete segíthet megfejteni a Mars múltjával kapcsolatos kérdéseket, beleértve azt is, hogy jelen lehetett-e egykor a bolygón az ősi élet. A kialakulásukkor fontos információkat kódolhattak magukba a környezet körülményeiről kémiai és ásványi összetételükben, így segíthetnek a tudósoknak rekonstruálni a bolygó múltját: ugyanis a Földön mikrobák segítettek kialakítani hasonló mintákat, így jelenlétük életjelre utalhat.

A sziklák repedései biztonságos menedéket teremthetnek a mikrobák számára a zord marsi környezetben, tápanyagot, napfény elleni védelmet és nedvességet biztosítva az egyébként száraz tájakon.

Az ilyen típusú lerakódások tanulmányozása abban is segíthet a tudósoknak, hogy jobban megértsék a világ működését. Választ kaphatnak példál arra, hogy mennyire univerzálisak a geológiai folyamatok, és hogyan változhatnak ezek bolygóról bolygóra.

A tudósok a távolból is vizsgálhatják a furcsa kőzeteket: a marsjáró lézerrel lő egy sziklára, így elpárolog egy kicsi a lila anyagból, ezáltal pedig meg tudják állapítani annak elemi összetételét.

Minden lézerlövés apró gödröket vés a bevonat felszínébe, miközben csattanó hangot ad ki. A Perseverance mikrofonja érzékeli a zajt és továbbítja a kutatóknak, így ők következtetni tudnak a kőzet bizonyos tulajdonságaira, például a keménységére is.

hirdetés

A jelenlegi állás szerint a lila réteg lágyabb és kémiailag különbözik az alatta lévő kőzettől. Vas-oxidot tartalmazhat, és úgy tűnik, hogy hidrogénben és esetenként magnéziumban gazdag. A hidrogén jelenléte arra utal, hogy a víz szerepet játszott a lila foltok kialakulásában, a vas-oxid pedig – a rozsdásodáshoz hasonlóan – a víz közreműködését jelezheti.

A foltok elhelyezkedése azonban egy kicsit rejtélyes.

A Perseverance jelenlegi útvonala nem tavi üledékeken, hanem kihűlő magmából képződött kőzeteken át vezet, így továbbra is bizonytalan, hogy ezek a sziklák mikor és hogyan kerültek egy kráter fenére, illetve mikor és hogyan érintkezhettek vízzel.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
63 millió forintért keresik a teljesen élethű robotok arcát
A Promobot robotjai képesek utánozni az arckifejezéseket, mozgatják a szemüket, a szájukat és az izmaikat is.

Link másolása

hirdetés

Több mint 600 arckifejezést képes utánozni az orosz Promobot szinte teljesen élethű robotja, írja a Yahoo. A robotok ezen felül mozgatják a szemeiket, szemöldökeiket, szájukat és az izmaikat is, valamint kérdésekre is képesek válaszolni.

"Mostantól mindenki bármilyen megjelenésű robotot rendelhet szakmai vagy személyes használatra" - jelentette be a vállalat igazgatótanácsának elnöke. Alekszej Juzsakov példaként hozta fel, hogy ezentúl akár egy élethű Michael Jordan is árulhatja a kosárlabdamezeket egy boltban, míg William Shakespeare a saját műveit olvashatja fel egy múzeumban.

Az orosz cég robotja elemzi az emberek beszédét, megtanulja a gyakran használt kifejezéseket, így akár teljesen személyre szabhatjuk a beszédstílusát is.

A Promobot jelenleg keresi a robotok általános arcát, aki a szállodákban, bevásárlóközpontokban és egyéb zsúfolt helyeken szolgálatba állított gépeknek kölcsönözné külsejét. A keresett személy neme és bőrszíne nem fontos, cserébe egy "kedves és barátságos" 25 év feletti arcot keresnek, akinek hajlandóak 200 ezer dollárt (kb. 63 millió forint) is fizetni, ha szabad felhasználásra átengedi egy életre az arcát a projekthez.

A győztes pályázóról előbb teljes, 3D-s modellt készítenek. Ezt követően legalább 100 órányi hanganyagot rögzítenek az illetővel, hogy a sorozatgyártott robotok minél tökéletesebben utánozzák a kiválasztott személy beszédstílusát. Végül a győztesnek kizárólagos licencszerződést kínálnak, mely a "megjelenésének korlátlan ideig történő használatára" jogosítja fel a céget.

hirdetés

A Promobot 2019 óta gyártja humanoid robotjait. A vállalat Észak- és Kelet-Európa legnagyobb szolgáltató robotikai gyártójának vallja magát.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Akár Oszama bin Ladent is feltámaszthatják a metaverzumban – figyelmeztetnek a szakértők
Szerintük a terroristák az eddigieknél is könnyebben toborozhatnak majd új tagokat, és hatékonyabban hirdethetik szélsőséges eszméiket.

Link másolása

hirdetés

2022 a metaverzumról szól majd - állítottak szakértők a nemrég végetért technológiai kiállítás, a CES kapcsán. Nem véletlen, hogy Marz Zuckerberg is most látta elérkezettnek az időt, hogy a Facebook anyacégét átkeresztelje Metára. Csakhogy a metaverzum, vagyis a virtuális valóság veszélyeket is rejt magában, például új lehetőséget a terroristáknak.

Erre hívja fel a figyelmet három amerikai tanár, akik mind az omahai Terrorellenes Innovációs Technológiai és Oktatási Központ szakértői. A Conversation-ben megjelent cikkükben Joel S. Elson, Austin C. Doctor és Sam Hunter pszichológia-professzor azt írják, a felhasználók még sebezhetőbbé válhatnak azokkal szemben, akik ártani akarnak nekik.

Az egyik ilyen veszély, hogy a metaverzum megkönnyíti a szélsőségesek találkozását, toborzását, és még könnyebb lesz az új tagokat befolyásolni.

Az amerikai szakértők az Oath Keepers (Esküőrzők) nevű amerikai szélsőjobboldali milícia vezetőjének példáját hozzák fel: ma is el lehet olvasni az interneten Stewart Rhodes egy-egy kormányellenes cikkét, vagy megnézni a videóit, a jövőben viszont már Rhodes vagy mesterséges intelligencia-helyettese egy virtuális parkban ülhet potenciális híveivel, akiket jövőképével traktál.

De akár Oszama bin Ladent is feltámaszthatják.

A metaverzum ezeket a szélsőséges vezéreket felruházza azzal a képességgel, hogy virtuális ideológiai és szociális közösségeket tartsanak fenn, és növeljék befolyásukat. Ha pedig a terrorista szervezeteknek több tagjuk lesz, új módszerekkel tervezhetnek, koordinálhatnak és hajthatnak végre terrorakciókat.

hirdetés

Az erőszakos szélsőségesek hálózatépítését az is könnyítheti, hogy nem kell felfedniük magukat, elég ha egy általuk választott digitális avatarként jelennek meg a kezdeti időszakban, így csökkentve a lebukás kockázatát.

A kutatók szerint emellett a terroristák a metaverzumban létrehozhatják majd a célpontjaik virtuális mását, előre begyakorolhatják a támadást, menekülő-útvonalakat kereshetnek, vészterveket dolgozhatnak ki. Amikor a vezérük parancsot ad egy, a fizikai világban végrehajtandó akcióra, a csoportok sokkal felkészültebbek lesznek, mint a manapság.

A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy

az új virtuális és kiterjesztett valóságú terek egyben új célpontokat is jelenthetnek. Bárkit, bármikor meg lehet támadni majd a valós és a virtuális világban egyaránt.

Például horogkeresztet rajzolhatnak zsinagógákra, megzavarhatnak nyilvános eseményeket, de beavatkozhatnak a valós élet olyan tevékenységeibe is, mint a bankolás, a bevásárlás vagy a mindennapi munka.

Újabb példák: egy virtuális térben rendezett megemlékezés 9/11-ről arra csábíthatja a szélsőségeseket, hogy újra lejátsszák a ikertornyok leomlását. De egy metaverzum-esküvőt is megzavarhatnak olyanok, akiknek bármilyen kifogásuk van a házasulandók ellen. Ezeknek a támadásoknak olyan pszichológiai hatásuk lehet, amely a valóságos világra is kihat.

Vannak, akik lebecsülik a virtuális és fizikai világ keveredésének veszélyeit, mondván, hogy az egész nem valóságos. De a játékiparban már most is óriási üzlet a virtuális dolgok, előnyök kereskedelme, ahol valódi pénz cserél gazdát. A Nike máris virtuális cipők eladására készül, és mások is követni fogják,

a metaverzum megsokszorozza az üzleti lehetőségeket.

A szerzők szerint hasznos lenne, ha a metaverzumban érdekelt nagy cégek leszögezzék: ott sem engedélyezik a gyűlöletkeltést vagy az erőszakot, és a szélsőségeseket kitiltják virtuális tereikből. Ugyanakkor ez már eddig sem sikerült túl fényesen az olyan közösségi oldalaknak, mint a Facebook, az Instagram vagy a YouTube. Az ezeket az oldalakat működtető algoritmusok ugyanis a szakértők szerint elsősorban a profittermelést szolgálják, mároedig a gyűlölködés és a megosztottság fokozódása nagyon is jó üzlet.

Ha viszont nem lehet elvárni, hogy a gyártók legyenek a metaverzum megbízható őrei, akkor a legkülönbözőbb embereknek és szervezeteknek kell összefogniuk az akadémiai kutatóktól, a fejlesztő informatikusokon át mindazokig, akiknek feladatuk a társadalom védelme. És bár a metaverzum teljes kibontakozása még néhány évig várat magára, már most mindenkinek fel kell készülnie az új valóságra – írják a nebraskai egyetem tanárai.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: