hirdetés

JÖVŐ

Nagyobb fül, nagyobb csőr, hosszabb farok – az állatok is alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz

Az alakváltozás a fokozott hőleadást segíti, és néhány fajnál meglepően gyorsan végbe megy. Az állatok másik reakciója az elvándorlás lehet, de az újabb problémákat okozhat.

Link másolása

hirdetés

Az egyre melegedő klíma alakváltoztatásra kényszeríthet egyes fajokat. Egy új ausztrál kutatás szerint néhány melegvérű állat nagyobb testfüggelékekkel rendelkezik, ami kifejezetten az éghajlatváltozásnak tudható be. Az ausztrál Deakin Egyetem kutatásáról a Science Daily is beszámolt.

"Nem általában a méret növekszik, hanem a függelékek mérete. Tehát a kiemelkedések, mint a csőr, a fül, vagy a farok. Úgy tűnik, hogy a melegvérű állatok bizonyos részében ez valójában a fokozott hőleadást segíti elő. Erről tulajdonképpen már tudtunk az Allen-szabálynak köszönhetően" - mondja Szathmáry Eörs biológus.

Az Allen-szabály szerint a melegebb éghajlaton élő állatok függelékei nagyobbak, mint a hűvösebb éghajlaton élő rokon fajokéi. Érdekes kérdés lehet, hogy vajon a korábbi környezeti változások indukáltak-e hasonló alakváltozásokat.

"A kutatás szerint azokra a fajokra, amelyekre érvényes ez a szabály, a melegedő klíma jobban hat, így náluk fokozottabban jelentkezhet alakváltoztatás. Tehát tovább nő a fül, a farok stb. Ugyan ez a vizsgálat a madarakat vette górcső alá, ez a szabály az emlősökre is igaz."

"A nagy felületű függelékek nőnek, hiszen a nagy felület könnyebben hűl. Ezeken a testrészeken a véráram is erősebb, az intenzív vérkeringés pedig a szabad levegővel érintkezve hatékony hűtőnek minősül."

A kutatás vezetője, Sara Ryding szerint nem lehet tudni, milyen egyéb ökológiai következményekkel járhatnak az említett változások, ráadásul az sem biztos, hogy minden faj képes lesz alkalmazkodni a megvátozott körülményekhez.

hirdetés
"Valahogy minden faj megpróbál alkalmazkodni. A környezetváltozás sokszor indukál eltérő sebességű alakbeli változásokat. De lehet ez egy gyors genetikai adaptáció is, vagyis mutációk által okozott változás."

"Úgy gondolom, hogy mindkettő előfordulhat, csak egyelőre nem tudjuk, hogy milyen arányban, ennek kiderítésére további vizsgálatokra lesz szükség" - mondja Szathmáry Eörs.

A klímaváltozás minden faj alkalmazkodóképességét próbára teszi. Ha azonban kulcsfontosságú fajok tűnnek el a táplálékláncból, az más fajok elszaporodását eredményezheti, ezáltal újraformálva az egyensúlyt.

"A klímaváltozás hatására vagy helyben adaptálódik egy adott populáció, vagy elvándorol. Mindkettő jól dokumentálható. A kérdés, hogy amely fajok elhagyják az otthonukat, azok hogyan fognak tudni beilleszkedni egy idegen ökológiai rendszerbe."

Szathmáry Örs szerint nálunk idegen fajnak számít például a tigrisszúnyog, amelynek hazai megjelenéséről már lehetett hallani. Ennek a fajnak az elterjedése azonban teljesen más problémákat vethet fel, amely már az emberekre is veszélyes lehet.

"A tigrisszúnyog mostanában kezd elterjedni Magyarországon. A vándorlásával azonban idegen kórokozók is megjelenhetnek. Ha pedig enyhébbek lesznek a telek a melegedő klímának köszönhetően, akkor olyan kórokozók is meg tudnak telepedni a mérsékelt övben, amelyek korábban nem tudtak, hiszen télen a hideget nem élték túl. Így a kritikus méretű populációt sem érték el, amely már gondot okozhatott volna, de ez változhat a jövőben" - mondja a biológus.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

65 millió forintnyi pénzt fizet egy techcég, hogy egy robot megkaphassa az arcodat és a hangodat

A Promobot élethű robotokban utazik, és szeretnék valós emberek kinézetét és hangját megvásárolni.

Link másolása

hirdetés

A Promobot 150 ezer fontot (60 millió forint) kínál azoknak, akik készek átadni az arcukat és a hangjukat a cégnek, hogy realisztikus robotokhoz használják fel ezeket. Követelmények természetesen vannak:

kifejezetten kedves és barátságos megjelenésű jelentkezőket keresnek, akik legalább 25 évesek, a nem és a bőrszín nem számít.

A 150 ezer fontért cserébe alá kell írni egy szerződést, ami után a cég bármeddig felhasználhatja a jelentkező külsejét, akinek 3D-ben beszkennelik az egész testét, és 100 órányi hanganyagot is kérnek.

A szerencsés kiválasztottról mintázott robotok 2023-ban jelennek meg.

A Promobot egyébként Európa egyik legfontosabb robotos cége, arcfelismeréssel, önvezető járművekkel és különféle robotikai fejlesztésekkel foglalkoznak, 2019 óta pedig kiemelten foglalkoznak emberszerű robotokkal, különböző célokra: bevásárlóközpontokba, üzletekbe, repterekre.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Eutanáziához használható kapszulát legalizálhatnak hamarosan Svájcban

A Sarco fantázianévre keresztelt szerkezetet 3D-nyomtatásos technológiával készítették.

Link másolása

hirdetés

Eutanáziához használható kapszulát legalizálhatnak hamarosan Svájcban – írja a Swiss Info.

Svájcban legális az eutanázia, 2020-ban 1300-an haltak meg asszisztált öngyilkosság keretében. Az eutanáziát jelenleg folyékony nátrium-pentobarbitál befecskendezésével végzik. Ezután az ember 2-5 perc alatt elalszik, majd mély kómába esik, végül meghal.

A Sarco fantázianévre keresztelt, 3D-nyomtatásos technológiával készült szerkezet azonban felgyorsítja ezt a folyamatot. A lap szerint ugyanis

a kapszula belsejét hamar elárasztja nitrogénnel, az oxigén szintjét pedig mindeközben 21 százalékról 1 százalékra csökkenti. Az ember így először elveszti az eszméletét, majd szenvedés és fulladozás nélkül meghal.

A szerkezetből egyelőre két prototípus gyártottak, a harmadikat most készítik Hollandiában. A tervek szerint Svájcban már 2022-ben használhatják is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Módosította Kína az időjárást a Kommunista Párt rendezvényei előtt, hogy az eső elmossa a légszennyezést

Úgy tűnik, mára Kína a világ egyik legnagyobb és legkifinomultabb időjárás-módosító hálózatát építette ki, aminek amúgy nem mindenki örül.

Link másolása

hirdetés

Kína módosította az időjárást a Kínai Kommunista Párt nyáron tartott centenáriumi ünnepsége előtt Pekingben - vette észre a Telex a hongkongi South China Morning Post cikkében.

Július 1-én ünnepelte megalakulásának 100. évfordulóját a Párt, és annyira szennyezett volt a levegő, hogy valamit tenni kellett, hogy meg lehessen tartani a nagyszabású tömegrendezvényeket.

Néhány órával előtte a külvárosok és a környező területek felett olyan anyagokat juttattak a felhőzetbe, ami esőket idézett elő, az a szálló por és az egyéb részecskék "kimosásával" javított annyit a levegő minőségén, hogy tízezrek mehettek ki az utcára.

A város körüli hegyekben élők az ünnepség előtt sok rakétát láttak – ezekkel juttatták el az ezüst-jodidot a felhőkbe, hogy beindítsák az esőt.

El is kezdett esni, nem is kicsit, ami azt jelentette a Csinghua Egyetem mérései szerint, hogy több mint kétharmadával csökkentette a levegőben lévő szennyezőanyagok mennyiségét. A WHO mutatói szerint közepesről „jó” tartományba lendültek. Korábban is bevetették már ezt a fegyvert, a 2008-as nyári olimpia időjárását is befolyásolták több alkalommal.

Pekingben amúgy idén regisztrálták a valaha mért legcsapadékosabb nyarat, az átlagos csapadékmennyiség majdnem kétszeresét mérték, ennyi esőt követően például az évtizedek óta csökkenő talajvízszint néhány hónap alatt közel 5 méterrel emelkedett.

hirdetés

Úgy tűnik, mára Kína a világ egyik legnagyobb és legkifinomultabb időjárás-módosító hálózatát építette ki, ami azt jelenti, hogy műholdak, repülőgépek, mobil radarállomások és mesterséges intelligencia segítségével igyekeznek megjósolni a nedves levegő mozgását, hogy aztán a fentiekhez hasonló akciókkal szabályozni tudják, mikor és hol essen az eső.

Persze nem mindenki ilyen lelkes a technika vívmányainak használatától, néhány kutató már most aggódik, hogy a beavatkozások megzavarhatják az időjárást az ország más részein.

A kínai elnök a rendezvényen amúgy azt mondta, hogy aki „zsarnokoskodni próbál” Kína felett, az „1,4 milliárd kínai alkotta, acélos Nagy Falba ütközik”.

Hszi Csin-ping szerint „a Kínai Kommunista Párt (KKP) nélkül Kína ma nem lenne az, ami. Az előttünk álló úton fenn kell tartani, és tovább kell erősíteni a párt vezetését”.

Szerinte az elmúlt 100 év alatt Kína elérte a „mérsékelten jómódú társadalom” felépítését, kényelmes életet biztosítva az embereknek, és felszámolta a mélyszegénységet.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ

Videó készült az első robotokról, amik szaporodni képesek

A xenobotok néven ismert apró életformák ráadásul úgy szaporodnak, ahogy korábban még senki és semmi.

Link másolása

hirdetés

A biológiai szaporodás eddig ismeretlen formájára képesek a világ első élő robotjainak nevezett xenobotok, írja a Science Daily.

A parányi robotokat az afrikai karmos béka (Xenopus laevis) sejtjéből tervezték mesterséges intelligencia segítségével. A leginkább Pac-Manre hasonlító, egy milliméter átmérőjű programozható robotok eddig leginkább mozgásra, kisebb feladatok végrehajtására és öngyógyításra voltak képesek. Most azonban kiderült, hogy a szaporodás teljesen új formájára is képesek.

Ennek során a xenobotok sejtek százait gyűjtik össze a szájukban, ahol addig forgatják, míg hozzájuk hasonló formát nem hoznak létre. A végeredmény pedig néhány nap múlva egy újabb, teljes értékű xenobot lesz, ami ugyanúgy képes az önreplikációra, árulta el az apró rovbotokat tervező csapat vezetője.

Joshua Bongard, a Vermonti Egyetem robotika professzora hozzátette: az emberek sokáig úgy gondolták, hogy a szaporodás minden formáját ismerik már, de a xenobotok reprodukciója még olyasvalami, amit korábban soha nem figyeltek meg.

hirdetés

Az éppen szaporodó xenobotokról videó is készült, amit itt lehet megnézni:

Még mielőtt bárki aggódni kezdene a szaporodó robotok miatt: a tudósok már egy évvel ezelőtt is jelezték, hogy a xenobotok pár nap után elpusztulnak, csak halott bőrsejtek maradnak utánuk.

Az apró lényeket a tervek szerint a későbbiekben az óceánokban egyre szaporodó mikroműanyagok eltávolításában szeretnék hasznosítani, de a gyógyászati célú felhasználásuk is napirenden van.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: