News here
hirdetés

JÖVŐ

Mi lesz, ha egy ember robotkarja gyilkol? - Az agy-számítógép interfész súlyos kérdéseket vet fel

Elon Musk cége és más vállalkozások hatalmas léptekkel haladnak az emberi agy és a számítógépek fúziója felé. De mi történik, ha a rendszer egy belső gondolatot szándékos akaratnak hisz majd? - kérdezi egy amerikai biofizikus.

Link másolása

hirdetés

Elon Musk időről időre a címlapokra kerül agyi chipeket gyártó cége, a Neuralink legújabb híreivel. A világ leggazdagabb embere valamikor a távoli jövőben olyan mesterséges intelligenciát vizionál, amely eggyé olvad az emberrel, felturbózva a képességeit. Musk szerint az emberiségnek csak így lesz esélye arra, hogy lépést tartson a mesterséges intelligenciákkal.

Ez még messze van, de a Neuralink már jelenleg is folytat kísérletek, amelyek során mikrochipet ültetnek különböző állatok agyába. Egy makákómajom és egy malac már túl van a beültetésen, és a Guardian nemrégiben arról írt, nemsokára egy ember következhet.

Egy makákómajom az agyával irányítja a Pong videojátékot

Agy-számítógép interfész kidolgozásával persze nemcsak Musk cége próbálkozik.

Az ezen a területen versengő kutatások célja olyan eszközök kifejlesztése, amelyek képesek olvasni egy ember neurális tevékenységét, és azt közvetítik egy robotikus művégtagba, egy beszéd-szintetizátorba vagy épp egy számítógép kurzorába.

A BrainGate már majdnem 10 éve elérte, hogy megbénult, beszélni nem tudó pácienseik a gondolataikkal irányítsanak egy robotkart. 2012-ben közzétettek egy videót, amin Cathy Hutchinson megpróbál egy robotkarral felvenni egy kávésüveget, amelyben egy szívószál van. Néhány pillanatig tartó intenzív koncentráció után, ami az arcára is kiül, megragadja az üveget, majd szájához viszi és iszik belőle szívószállal. Arca kisimul, majd elmosolyodik: sikerült neki.

Cathy Hutchinson agyával irányít egy robotkart

Ehhez a kísérlethez még rengeteg kábelre volt szükség, tavaly azonban már arról számoltak be a BrainGate kutatói, hogy vezeték nélküli rendszerrel is képesek hasonlóra. Igaz, ehhez még mindig elektródákat kell ültetni a motoros agykéregbe, de a használója már nincs helyhez kötve, ami óriási különbség.

hirdetés

A 2012-es videón szereplő nő, Cathy Hutchinson óriási kockázatot vállalt: a koponyájába fúrt lyuk fogékonnyá tette őt a fertőzésekre, az elektródasor pedig szövetkárosodást okozhatott. Az implantációk esetében mindig fennáll az a veszély, hogy az elektródák roncsolják a sejteket, vagy megsértik az eredeti neuron-összeköttetéseket.

Ugyanakkor a tudomány az agyi jelek észlelésében is komoly áttörések előtt áll. Már folynak olyan kutatások, amelyek révén ultrahanggal vagy infravörös hullámokkal is be lehet pillantani a koponyába.

A jövőben a kockázatos műtét helyett az emberek talán egy sima, vezeték nélküli szenzorokkal ellátott fejvédőt kaphatnak.

Kelly Clancy biofizikus a Wired magazinban azonban egy sor elgondolkodtató kérdést is megfogalmazott.

Hogyan tud majd az agy-komputer interfész megkülönböztetni egy elképzelt cselekvést egy szándékolttól? Az agy egy nagy forgalmú kommunikációs hálózat, amely a működése során megpróbálja a lehető legjobban megtanulni a beérkező jelek értelmezését. Ez hasonlóan működik, mint azok az üzenetküldő programok, amelyek a korábbi adatok feldolgozásával automatikusan kiegészítik szöveges üzeneteinket. Előfordulhat, hogy tőlünk idegen szavak csúsznak be. Kelly Clancy szerint ugyanez történhet az agy-komputer interfész működésekor.

Az egyszerűbb feladatoknál még működik a neurális kódfejtő technika, de az összetettebbeknél már nem lehetünk biztosak abban, hogy éppen arról a különleges cselekvésről van szó, amire a felhasználó gondolt. A felelősség kérdése is messzire vezet majd.

Ha valakit például megfojt egy ember robotkarja, ki lesz a fő gyanúsított?

Lehet, hogy hiba történt az interfész beültetéseskor, rossz hívószót választott az algoritmus, esetleg egy belső gondolatot szándékos akaratnak hitt. Ha viszont nem ismerjük a működés neurális jelét, hogyan bizonyítjuk be valaki bűnösségét vagy ártatlanságát?

És ha az agynak szándékában áll ölni, akkor a gép felelőssége-e megállítani őt? Ezek nem olyan feltételezett kérdések, amelyekre a távoli jövőben kell választ adni, hanem már ma – vélekedik Kelly Clancy.

Akadnak komoly adatvédelmi aggodalmak is.

Mi lesz, ha valamikor a jövőben valaki feltöri a vezeték nélkül neurális vevőnket, mit fog látni és hallani? Sokkal többet, mintha ma meghekkelnék a webkameránkat.

Kelly Clancy bízik abban, hogy az agy-gép interfész segíti majd a sérült motorikus funkcióval élő embereket, de arról sem szabad elfeledkezni, hogy a jószándék mennyi katasztrófához vezethet. "Miközben az ember általi irányítás új távlatai előtt állunk, vigyázzunk, nehogy éppen ettől az irányítástól fosszanak meg bennünket" – figyelmeztet az amerikai biofizikus.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
Emberi maradványok és egy eltűnt repülő roncsai is felszínre kerültek a rekordgyorsasággal olvadó svájci gleccserekben
Olyan sziklák is láthatóvá váltak az olvadás miatt, amelyeket évezredek óta jég borított.

Link másolása

hirdetés

Még soha nem olvadtak ennyit a Svájcban található gleccserek egy év alatt a mérések kezdete óta, vagyis több mint 100 éve - írja a CNN.

Csak idén 6 százalékkal csökkent a térfogatuk, ami csaknem kétszerese a korábbi, 2003-as negatív rekordnak

- közölte a GLAMOS, a svájci gleccsereket tanulmányozó szervezet.

Az Alpok gleccsereinek több mint fele Svájcban található, ahol a hőmérséklet a globális átlag kétszeresével emelkedik. Az előző télen ráadásul kivételesen kevés hó esett, és több hőhullám is sújtotta a hegyeket. Emiatt mintegy 3 köbkilométernyi jég olvadt el, ami súlyos veszteség.

A súlyosságot bizonyítja az is, hogy

évezredek óta jéggel borított sziklák most láthatóvá váltak, sőt emberi maradványok és egy évtizedekkel korábban eltűnt repülő roncsai is felszínre kerültek. Egyes kisebb gleccserek pedig teljesen eltűntek.

"Az éghajlati számítások alapján tudtuk, hogy ilyen helyzet fog előállni, legalábbis valamikor a jövőben. Az a felismerés, hogy ez a jövő már itt van, talán az idei nyár legmeglepőbb és legmegrázóbb élménye volt" - mondta Matthias Huss, a GLAMOS vezetője a Reutersnek.

hirdetés

Az Aletsch-gleccser olvadása 2018 és 2022 között:

Ha az üvegházhatású gázok kibocsátása tovább nő, az Alpok gleccserei várhatóan 2100-ra elveszítik a mostani tömegük 80 százalékát, sok gleccser pedig teljesen el fog tűnni. A tudósok már eddig is több tucat területen kellett sürgősségi javítási munkálatokat elvégezni, mert az olvadó jég a mérőoszlopok elmozdulását és az adatgyűjtést veszélyeztette.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Senki nem érti, hogy a CIA a miért fektetett egy zsák pénzt a gyapjas mamut feltámasztásába
Miközben a tudósok a kihalt állatok és a tundra megmentésén dolgoznak, a CIA cégét nem annyira a mamutok, hanem a technológia érdekli. De vajon miért?
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2022. szeptember 30.


Link másolása

hirdetés

A CIA állítólag közvetetten pénzt fektetett egy gyapjas mamut feltámasztásán dolgozó cégbe, írja a Daily Star.

A Colossal Biosciences a sarkvidéki tundra gyors melegedésének megoldását látja abban, hogy újra ellepjék a környéket a már kihalt óriások. Ebben a vállalkozásban szerzett érdekeltséget az In-Q-Tel, a részben az amerikai hírszerzés által finanszírozott kockázati tőkebefektető.

Az In-Q-Tel állítása szerint

nem annyira a mamutok, mintsem a Colossal DNS-szekvenáló technológiája keltette fel az érdeklődésüket.

A biotechnológiai vállalat már sikerrel szekvenálta az ázsiai elefántok teljes genomját. A végső cél pedig az, hogy 22 hónapra az elefántokba ágyazott mamutembriókat neveljenek, amiket majd a tundrán engednek szabadon.

Ben Lamm vezérigazgató szerint

hirdetés
a Colossal eljárása segíthet más, kihalás szélén álló fajok megmentésében.

Az általuk alkalmazott módszer ugyanis a veszélyeztetett állatok széles skáláján segíthet. Ráadásul a projekt segítségével könnyebben fejleszthetnek vakcinákat és gyógyszereket a fajok számára, mivel ismert lesz a teljes géntérképük.

A CIA érdekeltségébe tartozó In-Q-Tel azonban ennél többre számít a módszertől. A cég blogbejegyzésében azt írja, hogy a technológia segíthet a genetikai anyagok olvasását, írását és szerkesztését, valamint elősegítheti „az etikai és technológiai szabványok meghatározását”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Felszállt a világ első tisztán elektromos repülőgépe, amit hamarosan élesben is használhatnak
Az N882EV lajstromjelű gép mindössze 8 percet töltött a levegőben, de ez így is fontos mérföldkőnek számít.
Címlapkép: Eviation Aircraft twitter oldala - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

hirdetés

Az Eviation Aircraft tisztán elektromos repülőgépe, az Alice végrehajtotta első, úgynevezett szűzrepülését – írta meg a cég közleményében.

A kísérletet az Egyesült Államokban, azon belül is a Moses Lake repülőtéren hajtották végre.

A gép innen indult el a kora reggeli órákban, és rövid, mindössze 8 percig tartó repülés után ugyanitt landolt.

Ez a repülés így is fontos mérföldkő a tisztán elektromos utasszállítók fejlesztését tekintve. Ráadásul az első tesztek folyamatosan csúsztak, ami végül szeptember 27-én, kedden tudtak végrehajtani.

A jármű utazósebessége 463 km/óra, emellett 1134 kg hasznos teher szállítására képes. A repülő kilencüléses, és két, egyenként 850 lóerős Magnix Magni 650 elektromos motor hajtja.

A gyártó úgy véli, a típus hatósági engedélyezési eljárása 2024-ben kezdődhet meg, így 2025 lehet az első év, amikor az Alice-t már élesben is használhatják – egyelőre azonban csak légi fuvarozásra fogják, utasokkal legkorábban 2026-ban emelkedhet a levegőbe.

Az Alice-ből már több cég is vásárolt, az amerikai Cape Air regionális légitársaság például 75 példányt rendelt belőle.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Elképesztő: humanoid robotot mutatott be a Tesla, hamarosan világszerte elérhető lehet
Az Optimust tömeggyártásban, elérhető áron dobják majd piacra.

Link másolása

hirdetés

A járműgyártó Tesla bemutatta az Optimus névre keresztelt humanoid robot prototípusát - írja a BBC.

Elon Musk vezérigazgató elmondta: még sok munkájukba kerülhet finomítani a modellt, de nagy reményeket fűznek az új találmányhoz.

“A célunk, hogy mielőbb kifejlesszünk egy hasznosítható humanoid robotot. Ugyanolyan elvek mentén fejlesztettük ki, mint az autóinkat is: a célunk, hogy nagy mennyiségben és alacsony áron legyen elérhető, mégis nagyon megbízható legyen” - fogalmazott Musk a kaliforniai bemutatón, ahol a robot prototípusa megtette első lépéseit.

A Tesla alapítója reméli, hogy az Optimus hamarosan tömeggyártásban is elérhetővé válhat, méghozzá 20 ezer dollár, azaz 8 és félmillió forint alatti eladási áron.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: