News here
hirdetés

JÖVŐ

Idő előtt jöhetnek világra és tartós egészségkárosodást is okozhat a babáknál a globális felmelegedés

Újabb tanulmányok bizonyítják, hogy milyen komoly egészségügyi következményei vannak a klímaváltozásnak és a légszennyezettségnek.

Link másolása

hirdetés

A klímaválság világszerte károsítja a magzatok és a csecsemők egészségét – derült ki hat új tanulmányból, amelyeket Guardian ismertetett.

A tudósok megállapították, hogy

a megnövekedett hő összefüggésbe hozható a csecsemők gyors súlygyarapodásával, ami felnőttként növeli az elhízás kockázatát. A magasabb hőmérséklet összefüggésbe hozható a koraszüléssel is, aminek egész életen át tartó negatív egészségügyi hatásai lehetnek.

Más tanulmányok azt találták, hogy az erdőtüzek füstjének való kitettség megduplázta a súlyos születési rendellenességek kockázatát. A fosszilis tüzelőanyagok égetéséből származó légszennyezés pedig összefügg a termékenység csökkenésével, még ha alacsony szinten is.

A Pediatric and Perinatal Epidemiology című folyóirat különszámában megjelent kutatásokat az Egyesült Államokban, Dániában, Izraelben és Ausztráliáiában folytatták.

Izraeli tudósok például a hőség és az első életévben tapasztalható gyors súlygyarapodás között mutattak ki összefüggést. Összesen mintegy 200 000 szülést elemeztek, és megállapították, hogy az éjszakai hőmérséklet legmagasabb 20 százalékának kitett csecsemőknél 5 százalékkal nagyobb a gyors súlygyarapodás kockázata. A tanulmány eredményei az éghajlatváltozás és az elhízás "járványa" szempontjából is fontosak a Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói szerint, mert a csecsemőkor kritikus fontosságú a felnőtt súly meghatározásában, és mert az elhízott emberek jobban szenvedhetnek a szélsőséges hőségben.

hirdetés
Világszerte a gyermekek 18%-a túlsúlyos vagy elhízott. A gyors csecsemő súlygyarapodás egyik lehetséges mechanizmusa az, hogy kevesebb zsírt égetnek el a testhőmérséklet fenntartása érdekében, amikor a környezeti hőmérséklet magasabb.

Egy kaliforniai tanulmány megállapította, hogy az anya által a fogantatás előtti hónapban az erdőtüzeknek való kitettség megduplázta a gastroschisis, magyarul hasfalhasadék nevű születési rendellenesség kockázatát.

A tudósok kétmillió születést vizsgáltak meg, ezek 40%-a olyan anyáké volt, akik egy erdőtűztől 15 mérfölden belüli távolságra éltek. Azt már eddig is tudták, hogy az erdőtüzekből eredő légszennyezés káros a terhes nőkre és magzataikra, most azonban azt is megállapították, hogy

a terhesség első trimeszterében erdőtüzek közelében élő anyáknál 28%-kal nőtt a születési rendellenességek kockázata.

A magzati gastroschisis ritka, az Egyesült Államokban évente mintegy 2000 eset fordul elő. Az esetek száma azonban ennek ellenére világszerte növekszik.

„Az emberek erdőtüzeknek való kitettsége várhatóan növekedni fog az elkövetkező évtizedekben" – mondta Bo Young Park, a Kaliforniai Állami Egyetem munkatársa. „Ezért kritikus fontosságú az erdőtüzekkel kapcsolatos negatív egészségügyi eredmények alapos megértése."

Két új tanulmány foglalkozott a magas hőmérséklet és a koraszülés közötti kapcsolattal. Az első 2005 és 2014 között közel egymillió terhes nőt vizsgált az ausztráliai Új-Dél-Walesben, akik három százaléka a várandósság 37. hete előtt szülte meg gyermekét.

Kiderült, hogy az állam legmelegebb 5 százalékában a születés előtti héten 16 százalékkal nagyobb volt a koraszülés kockázata.

Korábbi kutatások hasonló eredményt találtak a melegebb szubtrópusi városban, Brisbane-ben is. De a fenti tanulmány volt az első, amely Ausztrália mérsékeltebb régiójában is kimutatta, hogy a hőmérséklet és a koraszülés összefügg.

„A koraszülés kockázata valószínűleg növekedni fog a globális hőmérséklet és hőhullámok várható emelkedésével – ez pedig komoly aggodalomra adhat okot" 

– figyelmeztet Edward Jegasothy, a Sydney-i Egyetem kutatója.

A másik tanulmány 200 000 születést elemzett 2007 és 2011 között a texasi Harris megyében – beleértve Houstont is –, ahol az emberek hozzászoktak a hőséghez. A 2011. évi volt Texas legmelegebb nyara.

A kismamák negyede volt kitéve legalább egy extrém forró napnak a terhesség alatt olyankor, amikor a hőmérséklet elérte a valaha mért nyári hőmérsékleti maximum felső 1 százalékát. A koraszülés kockázata 15 százalékkal magasabb volt az extrém forró napokat követő napokon. A nagyon korai szülések kockázata viszont még magasabb volt: a 28 hét előtt született csecsemők száma megháromszorozódott.

Ez az új, összegző kutatás során 68 korábbi tanulmányt vettek górcső alá. Összesen 34 millió születést vizsgáltak, és összefüggést találtak a hő- és légszennyezés, valamint a koraszülés, az alacsony születési súly és a halvaszületés növekvő kockázata között. Bruce Bekkar, a tanulmány szerzője és nyugalmazott szülész azt mondta:

„A hő- és légszennyezés következtében a csecsemők már legyengült állapotban jönnek a világra."

A melegebb hőmérséklet is növeli a sürgősségi osztályra kerülő kisgyermekek számát egy újabb tanulmány szerint. A tudósok nyolc év alatt 2,5 millió esetet vizsgáltak, és azt találták, hogy a maximális hőmérséklet 7 fokos emelkedése 2,4 százalékkal növelte az öt év alattiak sürgősségi osztályra való felvételét. A kisgyermekek arányosan több folyadékot veszítenek, mint a felnőttek, és a testhőmérsékletük szabályozásának képessége még kezdetleges.

Végül egy tanulmány során Dániában felmérték a szennyezett levegő hatását tízezer pár esetében, akik természetes úton próbáltak teherbe esni. Azt találták, hogy a menstruációs ciklus során a fosszilis tüzelőanyagok légkörbe került részecskéinek néhány egységnyi növekedése a fogantatás körülbelül 8 százalékos csökkenéséhez vezetett.

A vizsgálatok egyik fontos eredménye, hogy kimutatták: a leginkább veszélyeztetett emberek gyakran valamelyik hátrányos helyzetű csoport tagjai, például a színes bőrűek. Illetve alacsony jövedelműek, akik nem rendelkeznek légkondicionálóval, vagy az átlagosnál jóval szmogosabb területeken élnek.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
„Félreállnak az út szélén, és beleszarnak a vízi utainkba” – szigorítanák a nyilvános helyen szarást Új-Zélandon
A kormány keményebb fellépést ígért a vadkempingezők ellen, egy egyesület azonban inkább a nyilvános székelésről szóló törvényt módosítaná, hogy kevesebb emberi hulladék legyen a természetben.

Link másolása

hirdetés

Szigorítaná a Felelős Kempingezők Egyesülete azt az új-zélandi törvényt, amely szerint bárki kakilhat nyilvánosan, ha más nem látja. Az egyesület szerint ugyanis a felelőtlenül székelő kempingezők felelősek a természetben fellelhető emberi hulladék nagy részéért - írja a Guardian.

Új-Zélandon szabálysértésnek minősül a nyilvános helyen való székelés vagy vizelés (kivétel a nyilvános mosdóban való ürítés), amiért 200 dolláros (~48 ezer forint) bírság jár. Ezt akkor úszhatja meg a szabálysértő, ha bizonyítani tudja, hogy alapos okkal feltételezte, hogy nem láthatta más.

A Felelős Kempingezők Egyesülete szerint viszont

a törvénynek azt is elő kellene írnia, hogy a víziutaktól legalább 50 méterre lehessen csak kakilni, a székletet pedig legalább 15 centiméter mélyre ássák el a földben. Úgy gondolják, nem is maga a székelés aggasztó, hanem a látható utóhatások.

A természetben való kakilás évek óta problémát jelent Új-Zélandon. Mivel a vadkempingezés is az elmúlt években vált népszerűbbé, sokan ezzel hozták összefüggésbe a természetben talált emberi hulladékok megszaporodását. Miután a média is a vadkempingezőket okolta a népszerű turisztikai célpontokat szennyező ürülék és az egyre több eldobott vécépapír miatt, egyes helyi önkormányzatok ki is tiltották őket ezekről a helyekről.

A vadkempingezők, a helyiek és a kormány közötti konfliktus 2020-ban tetőzött, amikor a turizmusért felelős miniszter az RNZ közszolgálati rádióban úgy fogalmazott: a vadkempingezők "félreállnak az út szélén és beleszarnak a vízi utainkba".

A Felelős Kempingezők Egyesülete 2017 óta áll ki a felelősségteljesen viselkedő kempingezők mellett, és hangoztatja, hogy ahelyett, hogy a vadkempingezést, mint a kempingezés egyik fajtáját ítélnék el, inkább a természetben nem megfelelően viselkedőket büntessék meg. Szerintük ugyanis nincs bizonyíték arra, hogy egy adott csoport a felelős a problémáért. Úgy vélik, a "nemkívánatos utóhatások" minimalizálásával lehetne fellépni ez ellen rövid távon, hosszú távon célszerű lenne több vécét kiépíteni.

hirdetés

Miután a vadkempingezés közvetlenül a koronavírus-járvány kezdete előtt, 2019-ben érte el csúcspontját Új-Zélandon, tavaly a turizmusért felelős miniszter bejelentette, hogy a kormány keményebben fel fog lépni a jövőben a vadkempingezés ellen.

Komolyabb pénzbírságot fognak kiszabni azokra, akik nem megfelelően viselkednek, és szigorúbban korlátozzák azt is, hogy hol parkolhatnak a járműveikkel.

A tervek szerint még idén a parlament elé kerülnek a javaslatok, mielőtt az ország határai teljesen megnyílnának a turisták előtt, és elkezdődik a nyári szezon, amely a koronavírus-korlátozások megszűnése óta a legforgalmasabb lehet.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
40 ezer PET-palackot hagyott Palkovics ajtaja előtt a Greenpeace
Az akarják, hogy a kormány kényszerítse rá az üdítőitalgyártókat a visszaváltós-újratöltős rendszerekre.

Link másolása

hirdetés

A Technológiai és Ipari Minisztériumnál jártunk ma délelőtt és ajándékot is vittünk: 40 000 PET-palackot”

– kezdi friss posztját a Greenpeace Magyarország. A bejegyzésben leírják, hogy Magyarországon nagyjából negyed óra alatt termelődik ki ez az elképesztő mennyiség, ezért lenne egyre sürgetőbb a műanyagok visszaváltási díjáról szóló jogszabályok mielőbbi rendezése.

„A műanyagok mellett az újratöltést követelő petíciónk 55 000 aláírását vittük Palkovics László miniszternek, hogy emlékeztessük rá, cselekedni kéne”

– teszik hozzá, mivel a parlament másfél évvel ezelőtt már elfogadta az erről szóló jogszabályokat, a megvalósítás azonban egyelőre nem történt meg. Ráadásul a maguknak adott 2023-as határidőt is kitolnák 2024-re.

„Az akarjuk, hogy a kormány ne halogasson, hanem szorítsa rá az üdítőitalgyártókat a visszaváltós-újratöltős rendszerekre! Az eldobható kultúrával járó pazarlást ráadásul most nemcsak a hulladék, hanem a nyersanyagigény miatt is fontos lenne visszafogni. A műanyaggyártáshoz ugyanis rengeteg kőolaj és földgáz kell” – emlékeztetnek.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Ötezer forintos klímabérlet bevezetését kezdeményezi az LMP
Minden közösségi közlekedési eszközt lehetne vele használni a párt elképzelése szerint.

Link másolása

hirdetés

„Német mintára minden közösségi közlekedési eszköz használatára jogosító klímabérlet bevezetését kezdeményezi az LMP” - mondta a párt országgyűlési frakciójának vezetője vasárnap online sajtótájékoztatón.

Ungár Péter közölte: a párt elképzelése szerint

a közösségi közlekedésre ösztönző, így az energiaválság megoldását segítő bérlet havonta 5000 forintba kerülne.

„Az erről szóló javaslatot a párt a jövő héten benyújtja az Országgyűlésnek” - tette hozzá.

A politikus úgy vélekedett, hogy a jelenlegi energiaválságnak az orosz-ukrán háború mellett az az alapvető oka, hogy hamarosan vége a fosszilis energián alapuló világrendszernek.

Ungár szerint amíg ez bekövetkezik, időről-időre újabb és újabb energiaválságokkal kell szembenéznie az emberiségnek.

hirdetés
A frakcióvezető kifogásolta, hogy bár korábban kormányzati szereplők kedvezően nyilatkoztak a klímabérlet bevezetéséről, a kormány mégsem tett semmit.

„Ebben a helyzetben javasolják az energiatartalékokat és a családok pénztárcáját egyaránt kímélő intézkedést” - mondta Ungár Péter.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Kuvait, a földi pokol - A világ legmelegebb városában múlt héten 50 fokot mértek
A város átlaghőmérséklete júniustól augusztusig 44 fok, amely főként a vendégmunkásokat kínozza.

Link másolása

hirdetés

Az olajban gazdag Kuvaitváros a világ melegebb helye, tavaly a melegrekord az 52 fokot is megdöntötte. Idén a legmelegebb múlt csütörtökön volt, amikor 50 fokot mutattak a hőmérők - írja a Mirror.

Az időjárás ebben az időszakban szinte halálossá válik, mivel 10 fokkal az egészséges testhőmérséklet főlé szökik a meleg, amely már félúton van a forráspont felé.

A szegényebb rétegek vannak kitéve a legnagyobb veszélynek, hiszen a tehetősek mind bent maradnak és a légkondicionáló alatt hűsölnek. A perzselő éghajlaton a városon átáramló forró levegő veszélyes és potenciálisan halálos is lehet.

A napi átlaghőmérséklet júniustól augusztusig 44 Celsius-fok körül alakul, ezért nem meglepő, hogy a helyiek kerülik a tűző nyári napsütést.

A helyiek ilyenkor legfeljebb a bevásárlóközpontig merészkednek el. A kuvaitiak könnyen elkerülik a hőséget, a világ ötödik leggazdagabb városaként

„Az utcákon kint gyakorlatilag nincs árnyék, mintha a kültér nem is létezne”

- mondta egy kuvaiti építész.

hirdetés

A város gazdasági központ, ahová Délkelet-Ázsiából érkeznek bevándorlók, hogy megélhetést keressenek. Egyedül őket látni az utcákon, ahogyan esernyők alá bújnak a napsugarak elől, vagy izzadnak a tömegközlekedési eszközökön. Kuvait 1,3 millió lakosa többnyire fényűző életmódot folytat. A gazdag rétegeket a hárommillió külföldi munkavállalóból álló szolgáltatóipar támogatja, akiknek gyakran csak alamizsnát fizetnek.

Az extrém hőmérséklet azonban nemcsak Kuvaitvárosban probléma. Az iráni Ahvazban a hőmérő higanyszála már a kínzó 50 Celsius-fokot is elérte, és a légszennyezés tovább növeli a város 1,5 millió lakosának szenvedését. A WHO szerint itt a világon a legszennyezettebb a levegő a gyárakból származó füst és a porviharok nyomasztó szmogja miatt.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: