hirdetés

JÖVŐ

Kína mélytanuló mesterséges intelligenciái a kínai állam világlátását tanulják meg

Az autokráciák és a demokráciák mesterséges intelligenciái a jelek szerint másképp látják a világot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 07.

hirdetés

Érdekes kísérletbe kezdett Margaret Roberts, a San Diegó-i egyetem politológus professzora és csapata. Egy mélytanuló nyelvi mesterséges intelligencia-algoritmus betanításához két különböző adatbázist használtak fel. Az egyik a Wikipedia kínai nyelvű változatából tanult, amit a pekingi hatóságok Kínában blokkoltak, a másik pedig a Baidu Baike-ból, ami a Wikipedia erősen cenzúrázott kínai verziója.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a mesterséges intelligencia-algoritmusok elsajátíthatják-e bizonyos szavak és kifejezések cenzúráját, és ez hatással lehet-e azokra az alkalmazásokra, amelyek ezeket az algoritmusokat használják.

Ha igen, az például befolyásolhatja a nyelvezetet, amit egy chatbot vagy egy hangasszisztens használ, egy fordító program mondatalkotását, vagy egy kulcsszókereső kiegészítési javaslatait.

A mélytanuló algoritmusok úgy tanulnak, hogy a kiképzésükhöz felhasznált adathamazban hasonlóságokat, összefüggéseket, mintázatokat keresnek, és a kapott eredményeket használják fel ezután az új adatok értelmezéséhez. Az előítéletes adatokon betanított algoritmus így maga is előítéletes lehet. Margaret Roberts szerint a kísérletükben épp ez történt.

Az az algoritmus, amit a kínai nyelvű Wikipedián edzettek, a „demokrácia” szót pozitív szavakhoz közelítette, köztük a „stabilitáshoz”. Ezzel szemben a Baike Baidun tanult algoritmus a „káosz” szót társította mellé.

Roberts és tanítványa ezt követően egy olyan alkalmazás elkészítéséhez használták fel az algoritmusokat, amely azt vizsgálta, hogy az újságok címlapsztorijai inkább pozitívak vagy negatívak. A kínai Wikipedián edzett algoritmussal működő applikáció több pozitív pontot adott azoknak a címeknek, amelyekben a „választás”, a „szabadság” vagy a „demokrácia” szó szerepelt, míg a Baidu Baike alapján betanított algoritmus programja olyan címeket értelmezett pozitívként, amikben az „ellenőrzés” vagy a „társadalmi kontroll” szó szerepelt, esetleg a Kínai Kommunista Párt neve.

Arra a kutatók már korábban rávilágítottak, hogy a faji és nemi előítéletek mennyire torzíthatják a mélytanulással működő mesterséges intelligenciákat. A Bostoni Egyetem és a Microsoft kutatói például rájöttek, hogy a „számítógépes programozó” mellé általában férfi névmást társítanak a szóbeágyazási algoritmusok, míg a „háztartást” a nőkkel azonosítják.

hirdetés
Kiderült, hogy azok az algoritmusok, amelyeket az internetről vagy régi könyvekből vett szövegek alapján tanultak, visszatükrözik a szövegekben található emberi előítéleteket.

2015-ben a Google-nak bocsánatot kellett kérnie, mert az egyik alkalmazásukat működtető algoritmus két fekete embert gorillaként jelölt meg. Ennek fő oka az lehetett, hogy a képzéshez használt adatállományában túl kevés volt a feketékről készült kép.

2018-ban pedig kulturális előítéleteket mutattak ki egy képfelismerő algoritmusnál is, amely csakis a nyugati típusú esküvői jeleneteket tudta esküvőként beazonosítani.

Roberts a Wired-nek nyilatkozva ugyanakkor megjegyezte, hogy a tanulmányukban bemutatott különbségek oka nem csak a kínai állami cenzúra lehet. Szerepet játszhat benne az öncenzúra is, vagy a két enciklopédia szerzői közötti kulturális különbségek.

A kutatás mindenesetre rávilágít arra, hogy a politika is képes előítéleteket csempészni a mesterséges intelligencia-rendszerekbe.

Fennáll a veszélye, hogy az autokráciák a jövőben megpróbálhatják az MI-technológiát felhasználni a cenzúra hatékonyabbá tételére vagy bizonyos értékek exportálására.

És ehhez még különösebb szándékosság sem kell, elég, ha a mesterséges intelligenciák az adott nyelvi környezetben edződnek.

Így ebből a szempontból sem mindegy, hogy az élet egyre több területét átformáló MI-fejlesztésekben a demokratikus nyugati országok, vagy a Kínához hasonló autokráciák dominálnak majd a jövőben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ

Videón, ahogy először beindítják a Marson a helikopter rotorjait

Szelfit is küldött a vörös bolygóról a Perseverance és az Ingenuity.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 09.

hirdetés

Már csak napok vannak hátra addig, amíg először kísérel meg repülést egy másik bolygó felszínéről indulva az emberiség. A történelmi esemény előtt röviddel közös szelfit küldött a Marsról a Perseverance marsjáró és a repülésre készülődő Ingenuity marshelikopter, írja a Daily Star.

A NASA legújabb felderítője még február 18-án landolt a vörös bolygón. Néhány napja a rover alsó részére erősített 1,8 kilogrammos helikopter már levált a marsjáróról, a Perseverance pedig néhány méterre eltávolodott a másik szerkezettől. Így lehetősége volt egy közös szelfi készítésére az április 12-re, vagyis éppen Gagarin űrrepülésének 60. évfordulójára tervezett első repülési kísérlet előtt.

Amennyiben minden a tervek szerint alakul, akkor az Ingenuity három méteres magasságba emelkedik, és nagyjából 30 másodpercig tartózkodik majd a levegőben, ahonnan nagyfelbontású képeket készít a Mars felszínéről. A marshelikopter felvételei és adatai néhány órával később érnek majd csak el a földi irányítóközpontig.

Közben néhány órával ezelőtt újabb fotókból összeállított rövid videót töltöttek fel a marsjáró Twitter-fiókjába. Ezen már jól látszik, ahogy beindítják a drón rotorjait, vagyis a célegyenesbe érkeztek az előkészületek a két nap múlva esedékes felszállás előtt:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Minden rendelkezésre áll, hogy igazi Jurassic Parkot hozzunk létre a Neuralink elnöke szerint

Pont ugyanazokat a dinókat még nem tudjuk feltámasztani, amik egykor uralták a bolygót, de nagyon hasonlókat már most létre tudunk hozni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 06.

hirdetés
"Valószínűleg megépíthetnénk a Jurassic Parkot, ha akarnánk"

- írta szombati tweetjében Max Hodak, a Neuralink társalapító-elnöke. Az Elon Musk érdekeltségébe tartozó futurisztikus neurotechnológiai vállalkozás vezetője hozzátette, hogy a manapság tenyésztett dinók nem egyeznének meg genetikailag a korábban élt őslényekkel, de nagyjából 15 év tervezés és mérnöki munka után "szuper egzotikus új fajok" jöhetnének létre.

Hodak azonban itt még nem fejezte be. Órákkal később egy újabb posztban azt fejtegette, hogy az egykor már kihalt élőlények feltámasztása érdekes eszköz lehetne bolygónk biodiverzitásának növelésére, már csak azért is, mert épp egy tömeges kihalás kellős közepén járunk.

Természetvédők ugyanakkor évek óta aggodalmaikat fejezik ki azért, mert korábban kihalt fajok újbóli feltámasztásán dolgoznak egyes tudósok, írja a Futurism. Azonban azok az ökoszisztémák, amikben a mára eltűnt fajok léteztek, nem véletlenül tűntek el a Föld felszínéről. Éppen ezért lenne teljesen idegen napjainkban egy új faj bevezetése, miközben a jelenlegi rendszerben ezeknek a lényeknek tulajdonképpen nincs helyük. Vagyis - bár az ötlet jól hangzik - fennáll a veszély, hogy a filmhez hasonlóan legalább annyira kontraproduktív lenne a dinoszauruszok feltámasztása.

hirdetés

A Jurassic Park Michael Crichton 1990-es könyve, mely két évvel később, Őslénypark címen jelent meg Magyarországon. A regény alapján Steven Spielberg készített azonos című, nagy sikerű filmet 1993-ban. A történet szerint a dinoszauruszokat a DNS-ek alapján klónozzák, az őslényeket pedig egy távoli szigetre költöztetik, ahol látványosságként mutogatják. A park megnyitása előtt néhány nappal azonban a dinók elszabadulnak.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

38 nyelven beszél és a horoszkópot is ismeri a házilag készített indiai robotnő

Gyártója, egy informatikatanár elsősorban a diákokat segítené vele.
Fotó: Northfoto - Tahir Ibn Manzoor/SWNS - szmo.hu
2021. április 08.

hirdetés

Felismeri a különböző tárgyakat, matematikai problémákat old meg és 38 nyelven beszél az a robotnő, amit házilag készített egy indiai informatikatanár - írja a Daily Star.

Dinesh Patel saját otthonában rakta össze a mesterséges intelligenciával ellátott Shalut, aki “a diákok jó barátja és mentora lehet”.

A mindössze 500 fontból, azaz 207 ezer forintból készített gép anyaga nagyrészt műanyag, alumínium és kartonpapír. Shalu mégis számos képességgel rendelkezik: tud újságot olvasni, beszámol az időjárásról, horoszkópokat és recepteket olvas fel.

A robotnő “agya” egy számítógép, teste egyelőre kezdetleges. Az alkotó hamarosan 3D nyomtatással állít majd elő neki új testrészeket.

“A szabadidőmben hoztam létre, eldobott anyagokat és helyben gyártott komponenseket használtam hozzá. Ez mutatja, hogy helyileg is képesek vagyunk olyan eszközöket létrehozni, mint a sokkal több erőforrással rendelkező laboratóriumok” - árulta el Dinesh.

hirdetés

A férfi három évig dolgozott Shalun, akinek azért adott női arcot, hogy könnyebben elfogadhatóvá tegye.

"Még rengeteg dolgom van vele, de remélem, sikerül befejeznem a közeljövőben. Szeretném, ha diákoknak segítene az iskolai tanulmányokban, és bevezetné őket a robotika alapjaiba is. India-szerte többezer gyerek marad ki az oktatásból. Elsősorban nekik szánom Shalut: azoknak, akik szeretnének tanulni, de nincsen rá lehetőségük"

- mondta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

3D nyomtatással készült, nulla szén-dioxid-kibocsátású házakból álló lakónegyed épül Kaliforniában

Összesen 15 okos-ökootthont hoznak létre a csúcstechnológiás eljárással, amely tízszer kevesebb hulladékot termel, mint a hagyományos építészeti módszerek.
Fotó: Northfoto - ZUMA Press, Inc./Cover Images - szmo.hu
2021. április 07.

hirdetés

Az amerikai Kalifornia államban épül az első olyan lakónegyed, amelyben kizárólag 3D nyomtatással készült, nulla nettó szén-dioxid-kibocsátású házak lesznek - számolt be róla az Euronews.

Összesen 15 okos ökootthont hoznak létre a világhírű zenei fesztiválnak is otthont adó Coachella-völgyben, a 3D nyomtatás mellett robotika és automatizálás segítségével. Ez a csúcstechnológiás eljárás tízszer kevesebb hulladékot termel, mint a hagyományos építési módszerek a kivitelező Mighty Buildings építési technológiai vállalat szerint.

Ez azért fontos, mert becslések szerint az épületek a világ erőforrásainak mintegy 40 százalékát használják fel, az építkezés pedig a legtöbb országban jelentős hulladékforrást jelent. A Zöld Építési Világtanács szerint az építőipar a világ összes széndioxid-kibocsátásának 39 százalékáért felelős.

A 3D nyomtatással viszont az ökootthonok létrehozása olyan minimális hulladékkal jár, ami a nullához közeli, házanként pedig akár 2000 kilogrammnyi széndioxid-kibocsátást is megakadályozhat.

A technológia egyre elterjedtebb az építőiparban is, már többször alkalmazták egy-egy egyedi épület létrehozására. Németországban tavaly elkezdődött az első 3D nyomtatású társasház építése, ami Európa legnagyobb ilyen eljárással készült épülete lehet.

Most azonban a Mighty Buildings és a szintén zöld otthonok tervezésével és építésével foglalkozó Palari nevű cég együttműködésével megépülhet a világ első lakónegyede, ahol 3D nyomtatású házak vannak.

Ezeket az otthonokat a fenntarthatóság jegyében úgy tervezték, hogy azok minimális környezeti hatással bírjanak. Az összes energiát a napenergia biztosítja majd, de Tesla Powerwall akkumulátorok telepítésére is lesz lehetőség.

hirdetés
"Ez lesz az első olyan projektünk, amivel megmutathatjuk, hogyan képzeljük el a lakhatás jövőjét: képesek lehetünk gyorsan, megfizethető módon, fenntarthatóan építkezni és bővíteni a környéket"

- állítja Alekszej Dubov, a Mighty Buildings társalapítója és vezérigazgatója.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: