News here
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Kevesebb húst ennénk, ha több növényi alapú étel lenne az étlapokon egy kutatás szerint

A kutatók szerint ez egy kíméletes, könnyebben elfogadható módszer lehetne a húsfogyasztás visszaszorítására.

Link másolása

hirdetés

Arról már többször írtunk, hogy a hústermelés a klímaválság egyik legfőbb mozgatórugója. Így az utóbbi mérséklése érdekében a húsfogyasztást is csökkenteni kellene, ráadásul jelentősen. A húsevés, különösen a vörös húsok túlzott fogyasztása nemcsak a környezetünkre, hanem egészségünkre is káros lehet, hiszen ez összefüggésben áll szív- és más betegségek kialakulásával. Viszont a legtöbb ember képtelen lemondani a húsokról, ezért a húsfogyasztás visszaszorítása nagy kihívásnak tűnik. Nem csoda, hogy a tudósok folyamatosan kutatásokat végeznek arról, hogyan lehetne elősegíteni ezt a folyamatot.

Most az International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity folyóiratban jelent meg egy új tanulmány, amely megállapította, hogy

sokkal kevesebb húst ennénk, ha a vendéglátóhelyeken több növényi alapú ételt kínálnának.

A Guardian által ismertetett kutatás három kísérletből állt. Mindegyik során arra jutottak a kutatók, hogy ha az emberek több növényi alapú, mint ahány húsétel közül választhatnak, akkor többen döntenek előbbiek mellett.

Az első kutatásban 2200 brit felnőtt vett részt. A kísérletben a résztvevők négy különböző étel közül választhattak, amiből három húsos fogás volt. Az eredmények alapján a megkérdezetteknek csupán 12 százaléka választotta a növényi alapú fogásokat.

hirdetés
Amikor azonban a négy felkínált ételből három vegetáriánus volt, már 48 százalékuk szavazott a valamelyikre ezek közül. Az eredmény ugyanaz volt a férfiak, a nők, a gazdagabbak és a szegényebbek között is.

Hasonló végkimenetele volt az Oxfordi Egyetem étkezdéjében elvégzett kutatásnak, ahol a főként húsalapú étlapot lecserélték döntően növényi alapúra. A harmadik kísérletet pedig munkahelyi étkezdékben végezték el. A tíz vizsgált menzán 5 százalékkal többen vettek növényi alapú ételeket, miután több lett a választék az ilyen jellegű fogásokból, és kevesebb a húsos ételekből.

"Sürgősen szükség van a fenntarthatóbb fogyasztás előmozdítására a bolygó és az emberek egészségének védelme érdekében. Ígéretes módszer lehet erre, ha többféle húsmentes opciót kínálunk. Az emberek ugyanis elég vehemensen reagálnak minden húsellenes politikára, az adókat pedig mindenki utálja. Senkinek sem akarjuk előírni, mit egyen. De tudjuk, hogy a környezetünk befolyásolja a döntéseinket, így a körülöttünk lévő változások hatására az embereknek is könnyebb lenne fenntarthatóbb döntéseket hozni"

- véli a kutatás vezetője, Rachel Pechey, az Oxfordi Egyetem munkatársa.

Mint mondta, a húsevés társadalmi és kulturális beágyazottsága erős, ezért az emberek hajlamosak inkább a húsos ételeket választani. Ha csak egy vegetáriánus étel van az étlapon, akkor azt úgy fogjuk fel, hogy az a vegetáriánusoknak való. Ha viszont több ilyen ételt is kínálnak nekünk, akkor azt gondolhatjuk, azért van ennyi, mert erre van kereslet - tehát mások is ilyeneket esznek.

Tim Lord, a Tony Blair Institute for Global Change nonprofit szervezet munkatársa szerint ilyen módon akár 20 százalékkal is csökkenteni lehetne a húsevést az Egyesült Királyságban. Feltéve, hogy széles körben alkalmaznák és el is terjedne a társadalomban. Erre egyébként az ország klímaváltozási bizottsága szerint 2035-ig szükség is lenne. Októberben a brit kormány közzétett egy tanulmányt arról, hogy hogyan lehetne csökkenteni a húsfogyasztást és mérsékelni a repülőutak számát. De néhány órán belül vissza is vonták, mondván, semmiféleképpen nem szeretnék korlátozni a fogyasztók szabadságát. Ugyanakkor a 2021-ben közzétett nemzeti élelmiszer-stratégiában a síkra szálltak a húsfogyasztás jelentős csökkentése mellett.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Forradalmasíthatja a klímaberendezéseket egy amerikai startup, töredékét fogyasztja a rendszerük a mostaniaknak
A Blue Frontier légkondicionáló rendszere akár 90 százalékkal csökkenti a villamosenergia-felhasználást a harmatpontos, érzékeny hűtés és a folyékony nedvszívó párátlanítás vegyítésével.

Link másolása

hirdetés

Napjainkban a nyári időszakok egyre elviselhetetlenebbek a hőség miatt, ami ellen a legtöbben klímaberendezéssel védekeznek. Ez nem csak azért káros, mert a készülékek az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 4 százalékát teszik ki, de olyan magas az energiafelhasználásuk, hogy áramkimaradást is okozhatnak.

Egy floridai székhelyű startup, a Blue Frontier most épp egy olyan megoldáson dolgozik, ami fenntartható klímaberendezéseket vinne a piacra. Munkájukban többek között a Bill Gates által alapított, energiaipari innovációkat finanszírozó Breakthrough Energy Ventures is fantáziát látott, amely más cégekkel együtt tőkebevonással járult hozzá a technológia kifejlesztéséhez és gyártásához.

A startup azt ígéri, hogy

"a Blue Frontier légkondicionáló rendszere akár 90 százalékkal csökkenti a villamosenergia-felhasználást a harmatpontos, érzékeny hűtés és a folyékony nedvszívó párátlanítás vegyítésével. A nedvszívó folyadékot akkor töltik fel és tárolják, amikor a legtisztább vagy legolcsóbb a villamos energia, majd akkor használják hűtésre, amikor a villamos energia szennyező forrásokból jön, vagy épp drága”.

Az itt gyártott készülékek, melyek akár 90 százalékkal csökkentik a villamosenergia-felhasználást, azért is egyediek, mivel a folyékony nedvszívó technológiát az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriumában (NREL) fejlesztették ki, és a Blue Frontier szerzett kizárólagos licenszet a szabadalomra még 2018-ban.

A berendezések első kísérleti telepítését 2022 második felére tervezik.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
A sivatag, ahol élni fogunk – Megdöbbentő drónvideó a vízhiány hazai következményeiről
„Tagadás, harag, alkudozás, depresszió, elfogadás. A film az aszály sújtotta Kunságról” – írja a filmről a készítője.

Link másolása

hirdetés

Sorra érkeznek a rossz hírek apadó folyókról, kiszáradó patakokról és tavakról. Az aszálykár egyre nagyobb területeken okoz súlyos gondokat Magyarországon is.

A becslések szerint a kár már 800 milliárd forint körül van. A növények elszáradnak, nem lehet aratni, az állatok a száraz mezőkön nem jutnak táplálékhoz.

A helyzetet Pápai Gergely videós dokumentálta. Heteken keresztül rögzítette az elsárgult határokat, a porzó vidéket. Filmjében - A sivatag, ahol élni fogunk - mutatja be a vízhiány okozta károkat.

„A film egy két éve készülő audiovizuális projekt, egy sorozat 12. része és Az utolsó eső a fakitermelésen című epizód folytatása.

hirdetés
A sorozat környezetünkhöz való viszonyunkat elemzi, gyászmunka, a tájat és benne saját magát elpusztító ember ábrázolása”

– mondta a Telexnek.

„Szmogban, autók között, maszkban iszkoló emberek, protofasiszta épületegyüttesek, ipari erdők és és magasfeszültségű vezetékek végtelen szekvenciái érzékeltetik az emberi tevékenység tájra gyakorolt hatását. A filmek hangja analóg elektronikus hangszerekkel készül, és egyfajta flow vagy improvizáció, ami a képeken látható tájakhoz és hangulatokhoz kapcsolódik".

VIDEÓ: A sivatag, ahol élni fogunk


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Az esővíz ma már a Föld minden pontján tele van súlyos betegségeket okozó „örök vegyi anyagokkal”
Egyelőre nagyon keveset tudunk tenni, hogy a határérték alá csökkentsük a PFAS-ok arányát a csapadékban. A tudósok szerint irtózatos összegbe kerülne akár csak a csökkenés elérése is, de a kármentést azonnal el kell kezdeni.

Link másolása

hirdetés

Még a világ legtávolabbi pontjain is olyan magasra emelkedett a légkörben az „örök vegyi anyagok” szintje, hogy sehol sem biztonságos az esővíz fogyasztása, írja az Independent.

A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok), másnéven „örök vegyi anyagok” olyan mesterségesen előállított anyagok csoportját jelölik, melyek többek között egyes daganatos betegségek, máj- és tüdőkárosodás, pajzsmirigy rendellenességek, termékenységi problémák vagy a túlsúly kialakulásáért felelősek.

Ezek az ember által előállított vegyületek az elmúlt évtizedekben a talajban, vízfolyásokon és óceánokon keresztül az egész világon elterjedtek.

Kutatók szerint így ma már az Antarktisztól Tibetig bezárólag nincs olyan pontja a bolygónak, ahol ne fordulnának elő az esővízben vagy a hóban.

Ráadásul ahogy egyre jobban megértették a tudósok a PFAS-ok káros hatásait, úgy csökkentették az elfogadható mennyiségek arányát a talajban, felszíni vizekben és ivóvízben. Ennek eredményeképp ezeknek a vegyszereknek a szintje az esővízben „már mindenütt az irányadó szint felett van”.

hirdetés

A stockholmi és a zürich-i egyetem kutatói példának hozzák fel a perfluoroktánsav (PFOA) ivóvízben mért irányértékét, amit 37,5 milliószor alacsonyabbra csökkentettek az elmúlt időszakban az Egyesült Államokban. Ennek pedig az országban hulló csapadék már nem tud megfelelni. Bár a világ fejlett részein szinte alig isznak esővizet az emberek, világszerte milliók várják a csapadékból kinyerhető folyadékot, mint a egyetlen ivóvízforrást.

A két egyetem kutatói arra jutottak, hogy bár a PFAS-okat nagymértékben előállító 3M már két évtizeddel ezelőtt felfüggesztette a gyártást, a légkörben ennek ellenére nem csökkent a vegyi anyagok jelenléte számottevően. Mindez valószínűleg a szinte elpusztíthatatlan „örök vegyi anyagok” tulajdonságainak, illetve a természetes folyamatoknak köszönhető, ami mindig visszajuttatja a légkörbe a vegyszereket.

A körforgás megállítása ellen és a PFAS-szennyezettség csökkentése érdekében pedig jelenleg szinte tehetetlen az emberiség.

A tudósok szerint azt az irtózatos összeget, amibe a vegyi anyagok jelenlétének mérséklése kerül, egy az egyben a vegyszereket előállító iparágak szereplőire kellene terhelni. A kármentést pedig azonnal el kell kezdeni.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Sosem volt ilyen kevés víz benne, rekord alacsony vízállást ért el a Velencei-tó
Szomorú látványt nyújt a tó, a partja hosszan kiszáradt, sokat kell besétálni, hogy egyáltalán térdközépig érjen a víz.

Link másolása

hirdetés

Szomorú látványt nyújt jó ideje a Velencei-tó, hosszan kell besétálni, hogy egyáltalán térdközépig érjen a víz. 1949. október 24-én volt hasonlóan kritikus a vízszint 63 cm-rel. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság péntek 18 órás mérése alapján 62 cm-ig csökkent. A hétvégi front hatásásra ez ugyan néhány centit ingadozott, de már a vasárnap reggeli és a ma reggeli mérések is 61 cm-t mutatnak Agárdnál.

A 73 évvel ezelőtti szintet már múlt hét csütörtökön elérte a tó, amire már hetek óta számítani lehetett. „Napok óta mondtuk, hogy ez a vízállás beáll majd. Megtörtént. Ennél kevesebb csapadékot keveset láttunk az életben. A Velencei-tavon, amit jelenleg tudunk tenni – mert vizünk sehol sincs –, hogy vízforgatókkal frissítjük a vizet. Azt folyamatosan végzik a kollégák minden nap 4 és 10 óra között” - nyilatkozta Siklós Gabriella, az OVF szóvivője a Pecaverzumnak.

A rekord megdőlésében a hétvégén átvonult front okozott némi bizonytalanságot, de

már a vasárnap hajnali mérés 61 cm-t mutatott

- írja az Időkép.

hirdetés

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: