News here
hirdetés

JÖVŐ

Genetikailag módosított babák, önmagukon kísérletező biohackerek a Netflix új sorozatában


Link másolása

hirdetés

Ez az eset rádöbbenti dr.Josiah Zaynert, hogy a génsebészet eszközeinek hozzáférhetővé tételével milyen veszélyes kaput nyitott ki. Ez akár oda is vezethet, hogy emberek halhatnak meg. Egy ilyen, nagy közfelháborodást kiváltó tragédia évekkel vethetné vissza a változásokat. Időközben ráadásul Kalifornia állam vizsgálatot is indított ellene engedély nélküli orvosi praktizálás gyanúja miatt.

"Kezdem látni a szavaim következményeit" - mondja, hozzátéve, felelősnek érezné magát azért, ha valami rossz történne.

"A dolgok messze túlnyúlnak bárkin."

A kockázatokat mérlegeli folyamatosan Dr.Kevins Esvelt evolúciós mérnök is. Ő egy potenciálisan még veszélyesebb technológia elsőszámú szakértője, ez a gene drive. "Most tanuljuk, miképp avatkozhatunk be az élet kezdete óta zajló folyamatokba" - mondja erről.

Az elképzelése szerint géntechnológiával módosított állatokat engednének szabadon, amelyek a gene drive eljárásnak köszönhetően új tulajdonságaikat tovább is örökítenék.

Így küzdhetnének például Afrikában a maláriát terjesztő szúnyogok ellen, Új-Zélandon az őshonos állatokat veszélyeztető patkányok ellen, vagy Amerikában a Lyme kórt terjesztő, és a klímaváltozás miatt egyre nagyobb területeken terjedő csillagkullancsok ellen. Elérhetnék például, hogy kizárólag nőstény egyedek szülessenek, és így nagyon hamar összeomoljon egy-egy invazív faj teljes populációja.

VIDEÓ: Esvelt a gene drive lényegét magyarázza

Esvelt hisz abban, hogy mindez csak akkor tehető meg, ha az ott élők is beleegyeznek, így aztán rengeteg energiát fordít arra, hogy meggyőzze a közösségeket az elképzeléséről. Új Zélandon nem járt sikerrel, Amerikában, a Chappaquick szigetek lakói ugyanakkor a kísérlet mellett döntöttek, hogy így vegyék fel a harcot a Lyme kórral.

A kritikusok szerint ugyanakkor mindennek óriási a rizikója, mert senki sem tudja, mi történik, ha a gene drive technológiával módosított állatok máshová is eljutnak, olyan helyekre, ahol nem is invazív a faj.

Ahogy azt is rettenetesen bonyolult megbecsülni, miképp hathat egy ilyen drasztikus beavatkozás a teljes ökoszisztémára.

Még ennél is nagyobb kérdőjeleket vet fel a géntechnológia a babáknál. A sorozatban bemutatnak egy fiatal ukrán párt, akiknek nem lehet gyereke. Segítenek rajtuk, az úgynevezett háromszülős megtermékenyítéssel, méghozzá annak is egy speciális fajtájával, amit pronukleáris transzfernek neveznek. Ez az Egyesült Államokban tiltott, Ukrajnában azonban nem az.

A folyamat során az anyai és a donorpetesejtet is megtermékenyítik az apa hímivarsejtjeivel, majd, még mielőtt azok elérnék az első osztódást, a szülői kromoszómákat behelyezik a megtermékenyítés után saját sejtmagjától megfosztott donorpetesejtbe. Az így született gyerek génjei a szüleitől származnak, kivéve egy egészen kis töredéket, ami a harmadik "szülőé".

VIDEÓ: háromszülős baba "készül" Ukrajnában

A módszer bírálói szerint az eljárás azért veszélyes, mert a csíravonal megváltoztatását is magába foglalja, tehát a módosítások továbböröklődnek a következő generációkra.

Sokan attól tartanak, hogy ezen az úton elindulva a tudósok tovább is mehetnek, beilleszthetnek szintetikus genomot, hogy meghatározzák a születendő csecsemő szemszínét, hajszínét.

"Ki vagyok én, hogy nemet mondja, ha valaki kék szemet akar?" - mondja a filmben egy amerikai magánklinika vezetője, igaz, ott egyelőre nem nyúlnak bele a DNS-be, csak kiválasztják, melyik embrió rendelkezik a szülők által kívánt tulajdonságokkal, és azt ültetik vissza az anyába. 2019. júniusában az amerikai kongresszus külön meg is erősítette, fenntartják a génmódosított babák tilalmát.

Azonban nem mindenhol vannak ilyen jogi korlátok. Így lesz, ahol nemsokára megnyílik a lehetőség például a memória fokozására, ha szekvenálják a memóriabajnokok génjeit, vagy nagyobb esélyt adhatnak egy születendő gyereknek arra, hogy zenei tehetséggel jöjjön a világra, vagy valamelyik sportágban lehessen átlagon felül sikeres.

"Régen fenntartásaim voltak a dizájnerbabákkal kapcsolatban, de ma úgy gondolom, erre halad a világ. 100 év múlva minden baba megtervezett baba lesz."

- mondja a filmben nyilatkozó orvos.

Ugyanakkor felmerül a kérdés, és ezt az alkotók fel is teszik, hogy mi különböztet meg egy ilyen világot a nácik által propagált eugenikától. És mekkora egyenlőtlenségek jöhetnek, ha lesznek, akik meg tudják fizetni a szuperbabák létrehozásához szükséges költséges megoldásokat, míg a többségnek erre esélye sem lesz?

Az biztos, hogy nincsenek könnyű válaszok. "Immár irányíthatjuk a sorsunkat." - hangzik el a filmben.

Megnyílt az esély, hogy átvegyük az irányítást az evolúció felett, a természetes szelekciót többé már nem kell elfogandi egy olyan valaminek, amit nem tudunk kontrollálni.

A géntechnológia rengeteg életet menthet meg, és potenciálisan elvezethet egy olyan világhoz, amelyben senki sem születik genetikai rendellenességgel, amelyben minden gyerek egészséges. Ugyanakkor a veszélyek is óriásiak.

A film nem foglal állást. Egyetlen dolgot sugall egyértelműen: mindezt még most kell megbeszélnünk, mert most még megtehetjük.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Emberi maradványok és egy eltűnt repülő roncsai is felszínre kerültek a rekordgyorsasággal olvadó svájci gleccserekben
Olyan sziklák is láthatóvá váltak az olvadás miatt, amelyeket évezredek óta jég borított.

Link másolása

hirdetés

Még soha nem olvadtak ennyit a Svájcban található gleccserek egy év alatt a mérések kezdete óta, vagyis több mint 100 éve - írja a CNN.

Csak idén 6 százalékkal csökkent a térfogatuk, ami csaknem kétszerese a korábbi, 2003-as negatív rekordnak

- közölte a GLAMOS, a svájci gleccsereket tanulmányozó szervezet.

Az Alpok gleccsereinek több mint fele Svájcban található, ahol a hőmérséklet a globális átlag kétszeresével emelkedik. Az előző télen ráadásul kivételesen kevés hó esett, és több hőhullám is sújtotta a hegyeket. Emiatt mintegy 3 köbkilométernyi jég olvadt el, ami súlyos veszteség.

A súlyosságot bizonyítja az is, hogy

évezredek óta jéggel borított sziklák most láthatóvá váltak, sőt emberi maradványok és egy évtizedekkel korábban eltűnt repülő roncsai is felszínre kerültek. Egyes kisebb gleccserek pedig teljesen eltűntek.

"Az éghajlati számítások alapján tudtuk, hogy ilyen helyzet fog előállni, legalábbis valamikor a jövőben. Az a felismerés, hogy ez a jövő már itt van, talán az idei nyár legmeglepőbb és legmegrázóbb élménye volt" - mondta Matthias Huss, a GLAMOS vezetője a Reutersnek.

hirdetés

Az Aletsch-gleccser olvadása 2018 és 2022 között:

Ha az üvegházhatású gázok kibocsátása tovább nő, az Alpok gleccserei várhatóan 2100-ra elveszítik a mostani tömegük 80 százalékát, sok gleccser pedig teljesen el fog tűnni. A tudósok már eddig is több tucat területen kellett sürgősségi javítási munkálatokat elvégezni, mert az olvadó jég a mérőoszlopok elmozdulását és az adatgyűjtést veszélyeztette.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
Senki nem érti, hogy a CIA a miért fektetett egy zsák pénzt a gyapjas mamut feltámasztásába
Miközben a tudósok a kihalt állatok és a tundra megmentésén dolgoznak, a CIA cégét nem annyira a mamutok, hanem a technológia érdekli. De vajon miért?
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2022. szeptember 30.


Link másolása

hirdetés

A CIA állítólag közvetetten pénzt fektetett egy gyapjas mamut feltámasztásán dolgozó cégbe, írja a Daily Star.

A Colossal Biosciences a sarkvidéki tundra gyors melegedésének megoldását látja abban, hogy újra ellepjék a környéket a már kihalt óriások. Ebben a vállalkozásban szerzett érdekeltséget az In-Q-Tel, a részben az amerikai hírszerzés által finanszírozott kockázati tőkebefektető.

Az In-Q-Tel állítása szerint

nem annyira a mamutok, mintsem a Colossal DNS-szekvenáló technológiája keltette fel az érdeklődésüket.

A biotechnológiai vállalat már sikerrel szekvenálta az ázsiai elefántok teljes genomját. A végső cél pedig az, hogy 22 hónapra az elefántokba ágyazott mamutembriókat neveljenek, amiket majd a tundrán engednek szabadon.

Ben Lamm vezérigazgató szerint

hirdetés
a Colossal eljárása segíthet más, kihalás szélén álló fajok megmentésében.

Az általuk alkalmazott módszer ugyanis a veszélyeztetett állatok széles skáláján segíthet. Ráadásul a projekt segítségével könnyebben fejleszthetnek vakcinákat és gyógyszereket a fajok számára, mivel ismert lesz a teljes géntérképük.

A CIA érdekeltségébe tartozó In-Q-Tel azonban ennél többre számít a módszertől. A cég blogbejegyzésében azt írja, hogy a technológia segíthet a genetikai anyagok olvasását, írását és szerkesztését, valamint elősegítheti „az etikai és technológiai szabványok meghatározását”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Felszállt a világ első tisztán elektromos repülőgépe, amit hamarosan élesben is használhatnak
Az N882EV lajstromjelű gép mindössze 8 percet töltött a levegőben, de ez így is fontos mérföldkőnek számít.
Címlapkép: Eviation Aircraft twitter oldala - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

hirdetés

Az Eviation Aircraft tisztán elektromos repülőgépe, az Alice végrehajtotta első, úgynevezett szűzrepülését – írta meg a cég közleményében.

A kísérletet az Egyesült Államokban, azon belül is a Moses Lake repülőtéren hajtották végre.

A gép innen indult el a kora reggeli órákban, és rövid, mindössze 8 percig tartó repülés után ugyanitt landolt.

Ez a repülés így is fontos mérföldkő a tisztán elektromos utasszállítók fejlesztését tekintve. Ráadásul az első tesztek folyamatosan csúsztak, ami végül szeptember 27-én, kedden tudtak végrehajtani.

A jármű utazósebessége 463 km/óra, emellett 1134 kg hasznos teher szállítására képes. A repülő kilencüléses, és két, egyenként 850 lóerős Magnix Magni 650 elektromos motor hajtja.

A gyártó úgy véli, a típus hatósági engedélyezési eljárása 2024-ben kezdődhet meg, így 2025 lehet az első év, amikor az Alice-t már élesben is használhatják – egyelőre azonban csak légi fuvarozásra fogják, utasokkal legkorábban 2026-ban emelkedhet a levegőbe.

Az Alice-ből már több cég is vásárolt, az amerikai Cape Air regionális légitársaság például 75 példányt rendelt belőle.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Elképesztő: humanoid robotot mutatott be a Tesla, hamarosan világszerte elérhető lehet
Az Optimust tömeggyártásban, elérhető áron dobják majd piacra.

Link másolása

hirdetés

A járműgyártó Tesla bemutatta az Optimus névre keresztelt humanoid robot prototípusát - írja a BBC.

Elon Musk vezérigazgató elmondta: még sok munkájukba kerülhet finomítani a modellt, de nagy reményeket fűznek az új találmányhoz.

“A célunk, hogy mielőbb kifejlesszünk egy hasznosítható humanoid robotot. Ugyanolyan elvek mentén fejlesztettük ki, mint az autóinkat is: a célunk, hogy nagy mennyiségben és alacsony áron legyen elérhető, mégis nagyon megbízható legyen” - fogalmazott Musk a kaliforniai bemutatón, ahol a robot prototípusa megtette első lépéseit.

A Tesla alapítója reméli, hogy az Optimus hamarosan tömeggyártásban is elérhetővé válhat, méghozzá 20 ezer dollár, azaz 8 és félmillió forint alatti eladási áron.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: