News here
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Egy átlagos programozóval már simán felveszi a versenyt a mesterséges intelligencia

A Deep Mind MI-je egy programozóversenyen bizonyította, hogy mire képes. Ez felveti a lehetőségét annak, hogy a programozókat sok feladatban előbb-utóbb felválthatják a gépek.

Link másolása

hirdetés

Gyakran felvetődik, hogy a technológiai fejlődés miatt kik veszítik el leghamarabb a munkájukat. Általában a manuális, ismétlődő feladatokat végzőket említik ilyenkor, de nemcsak a robotizáció, a mesterséges intelligencia is felforgathatja a munkaerőpiacot. Programozókból folyamatosan hiány van, a DeepMind most viszont bebizonyította, hogy ezen a területen is előre törhetnek a gépi megoldások.

A sakkozó vagy épp a fehérjék szerkezetét feltáró mesterséges intelligenciáival már világhírnévre szert tett londoni központú cég ezúttal olyan MI-t alkotott, amely képes összetett szoftverek programját megírni. Az új AlphaCode rendszer a gyártók szerint meg tud oldani olyan problémákat, amelyekhez a logikai és kritikai gondolkodás, valamint az emberi nyelv megértése szükséges – írja New Scientist.

Az AlphaCode-nak keresztelt mesterséges intelligenciát elindították egy programozó versenyen. A Codeforces versenyén a programozók között a sakkban használatos pontszámokhoz hasonló módon állapították meg a helyezettek sorrendjét.

Az AlphaCode 10 forduló alatti teljesítménye megfelelt egy átlagos képességű programozóénak. A mesterséges intelligencia bekerült az elmúlt hat hónapban versenyzők legjobb 28%-ába.

Ez az első eset, hogy egy mesterséges intelligencia egy programozó versenyen ilyen szinten megállta a helyét – állítják a tervezők. Mike Miryazanov, a Codeforce társalapítója bevallotta, hogy az elején kételkedett az AlphaCode sikerében, mert még a legegyszerűbb versenyfeladatoknál sem csupán az algoritmusok ismeretére van szükség, kell hozzá kreativitás is. Az eredmény alapján viszont most már úgy látja, hogy ígéretes új versenyző mutatkozott be.

Az AlphaCode egy neurális hálózat, amit kódmintákkal tanítottak. Forrásként egyrészt a Microsfot tulajdonában lévő GitHub szoftver-tárházat, másrészt pedig a Codeforces korábbi versenyzőinek anyagát használták fel. A mesterséges intelligenciát először a GitHubon nyilvánosan elérhető kódokkal tanították. Ezt követően dolgozták fel a programozó versenyek anyagait. A Google által 2014-ben megvásárolt DeepMind ugyanakkor fontosnak tartotta közölni: az AlphaCode nem másol semmilyen korábbi kódot.

hirdetés

Amikor a program egy új problémával szembesül, nagyszámú megoldást kínál C++ és Python programozó nyelven egyaránt, majd szűri ezeket és kiválasztja a tíz legjobbat.

A kódkészítés a mesterséges intelligenciák számára különösen bonyolult, mert nehéz felmérni, hogy egy bizonyos végeredmény mennyire közel van a helyes megoldáshoz. Egy sikertelen kód esetleg csupán egyetlen karakterre van a tökéletes megoldástól.

A programozó versenyek feladatainak megoldásához arra is szükség van, hogy az AI pontosan értse a probléma angol nyelvű leírását.

Riza Theresa Batista-Navarro, a manchesteri egyetem kutatója a DeepMind által közzétett példákból azt szűrte le, hogy AlphaCode képes problémákat megoldani, miközben csak egy kicsivel több kódot másol le a kiképző adatokból, mint az emberek, de sokkal összetettebb feladatokkal is megbirkózik, mint az eddigi csúcstechnológiás mesterséges intelligencián alapuló kódoló eszközök, például a GPT.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy talán túlságosan kifinomult, mert a versenyprogramban a bevezető szint feladatainak megoldásában gyengébben teljesített.

Oriol Vinyals, a DeepMind vezető kutatója úgy nyilatkozott, hogy a kísérletek még a kezdeti stádiumban vannak, de az eredmények biztatóak. A cél olyan mesterséges intelligencia létrehozása, amely képes lesz önállóan megoldani azokat a kódolási feladatokat, amelyeket ma még csak emberek tudnak. Hosszú távon pedig azt remélik, hogy az AlphaCode segíti majd a programozókat és a nem szakembereket is a kódírásban, növelve ezzel a termelékenységet és új utakat nyitva a szoftver-készítésben – mondta Vinyals.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Ültessünk MÉG, jobb levegőt!
A P&G idén tavasszal tovább folytatja erdőtelepítést támogató programját a ’Föld a mi otthonunk’ globális programjának keretében.

Link másolása

hirdetés

A Procter & Gamble 2021-es ’Ültessünk jobb levegőt’ programja során több mint 7,5 millió forint adomány gyűlt össze, amiből a vállalat a MyForest Közösségi Erdőkért Alapítvánnyal együttműködve több mint egy hektárral növelte az erdők számát Szarvasgede térségében. A P&G idén tavasszal tovább folytatja erdőtelepítést támogató programját, hogy a ’Föld a mi otthonunk’ globális programjának keretében helyi szinten is támogassa a klímaváltozás elleni küzdelmet.

Kiemelten rossz a levegőminőség Magyarországon

A globális felmelegedés a 21. század legfontosabb környezeti problémája, melynek fő oka az üvegházhatású gázok kibocsátása, aminek következtében a hő megragad a légkörben, ezzel egyre magasabb hőmérsékletet okozva. A levegő rossz minőségéhez a közlekedési szektor által kibocsátott üvegházhatású gázok mellett az emberi ipari tevékenység és a háztartási szilárdtüzelés légszennyező melléktermékei is nagyban hozzájárulnak. Magyarországon a szállópor-kibocsátás rendszeresen a jogszabály szerinti megengedett határéték felett van, aminek nagy része a nem megfelelő fűtési és tüzelési szokásokhoz köthető. A levegő részecskeszennyezettsége miatt egyaránt kialakulhatnak szív-és érrendszeri, daganatos és légúti megbetegedések, ami krónikus betegségben szenvedők, az idős korosztály és a legfiatalabbak számára végzetes is lehet. Hazánkban évente több mint 13.000 ember hal meg idő előtt a kültéri légszennyezettség miatt.*

 

A fák nélkülözhetetlen szerepe

A hazánk térségében az erdők kiemelt szerepet játszanak a klíma javításában, azonban számuk az elmúlt évszázadok során jelentősen lecsökkent. Magyarország területéről 2001 és 2020 között 214 ezer hektár természetes erdő tűnt el, ami 11%-os csökkenést jelent a 2000 óta.** A fák haszna jóval több oxigéntermelő képességüknél: javítják a levegő minőségét, hűtik a környezetük hőmérsékletét, zaj-és talajvédő funkciót látnak el, valamint élőhelyet biztosítanak növény- és állatfajok sokaságának.

A fák asszimilációs folyamataik során nem csak oxigént termelnek, de feldolgozzák, növekedésük során megkötik az emberi tevékenységek által kibocsájtott szén-dioxidot is. Számítások szerint egy lombköbméter asszimiláló felülete 650 gramm oxigént termel, és 590 gramm szén-dioxidot dolgoz fel egy év alatt a vegetációs időszakban, azaz a lombkoronafejlesztő és terméstermelő hónapokban.***

hirdetés

A fák és erdőségek lombkoronája segít lekötni az olyan szilárd légszennyező részecskék egy részét, mint a szálló por és a hozzátapadó nehézfémek. Egy 40 éves erdő 1 év alatt hektáronként 70 tonna szennyező anyagot képes kiszűrni a levegőből.

Ültessünk MÉG, jobb levegőt!

Az erdőtelepítéshez bárki hozzájárulhat: április 19 és június 25 között, a vállalat az ebben az időszakban megvásárolt P&G termékek után (Ariel, Lenor, Jar, Pampers, blend-a-med, blend-a-dent, Naturella, Always, Discreet, Pantene, Head&Shoulders, Aussie, Herbal Essences, Mr. Proper, Gillette, Ambi Pur, Old Spice, Tampax, Bear Fruits, Oral-B, Swiffer) a hazai erdőtelepítést támogatja, amelynek keretében további több ezer fa elültetése a cél.Minden egyes elültetett fa, minden új hektár erdő kiemelkedő jelentőségű a levegőszennyezés csökkentése szempontjából. A résztvevő üzletekről és a promóciós időszakokról további információ a program weboldalán található.

További információ: www.ultessunkjobblevegot.hu

* https://www.levego.hu/kampanyok/tisztafutes/

** https://tinyurl.hu/HWEE/

*** https://www.levego.hu/sites/default/files/kiadvany/fak.htm

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Megváltozik a Coca-Cola üdítőinek palackja
Már ettől a hónaptól, de egyelőre még csak Skóciában. Az üdítőital-gyártó Nagy-Britanniában 2024 végéig szeretné bevezetni az újítást minden termék csomagolásánál.

Link másolása

hirdetés

A szemetelés csökkentése és az újrahasznosítás fokozása érdekében jelentősen megváltozik Nagy-Britanniában a Coca-Cola üdítőinek palackja - írja a LADbible. A nagy üdítőital-gyártók közül elsőként a műanyagpalackokhoz rögzített kupakokat vezetnek be.

Az újítás elsőként Skóciában találkozhatnak a fogyasztók még ebben a hónapban, ahol a másfél literes Fanta, Coca-Cola Zero Sugar és Diet Coke kapja meg a környezetvédő kupakokat. Reményeik szerint 2024 elejére a vállalt összes terméke már ezzel a kupakkal kerül majd forgalomba.

A Coca-Cola célja, hogy a vásárlókat a palackok újrahasznosítására ösztönözze ahelyett, hogy egyszerűen kidobják a kukába. Ha mégis a szemétben kötne ki a műanyag-palack, akkor a megoldás miatt egyszerűbb lesz a szelektív hulladékgyűjtés a jövőben, egyúttal csökkenhet a szemét mennyisége is.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Parti a víz alatt: 24 órán át bulizhatnak a vendégek egy hatalmas tengeralattjárón
A 150 négyzetméteres alapterülettel rendelkező hajó 200 méteres mélységig tud lemerülni és legfeljebb 120 vendég befogadására alkalmas.

Link másolása

hirdetés

Olyan tengeralattjárót épített egy holland cég, amelyen akár 24 órán keresztül is lehet bulizni a víz alá merülve - írja a Zenger.

Az "Under Water Entertainment Platform", vagy röviden UWEP névre keresztelt hajó 150 négyzetméteres alapterülettel rendelkezik, és legfeljebb 120 vendég befogadására alkalmas a személyzeten kívül. Maximum 200 méteres mélységig lehet vele merülni, a vendégek pedig 14 ablakon keresztül csodálhatják a tengeri környezet úgy, mintha búvárkodnának.

Mivel a tengeralattjáró kizárólag akkumulátorral működik, 24 órát bír megállás nélkül, de könnyen feltölthető bármelyik kikötőben vagy úszódokkon.

Az üzemeltető igényének megfelelően a hajókban éttermet, edzőtermet és kaszinót is ki lehet alakítani.

Az U-Boat Worx tengeralattjáró-gyártó cég elsősorban nagyobb események megrendezésére ajánlja az UWEP-t, amely esküvők, termékbemutatók, partik, konferenciák, színpadi előadáson vagy bármilyen hasonló eseménynek otthont adhat.

A vállalat alapítója és vezérigazgatója szerint az új fejlesztésük a tengeralattjáró- és a vendéglátóiparba is új színt visz, és úttörő szerepe lehet a testre szabott víz alatti események tekintetében is. Úgy fogalmazott, nemcsak nagyszerű élményt nyújtanak a "legigényesebb ügyfélkör" számára, de remek üzleti lehetőséget is. Egyelőre még tárgyalnak arról vállalkozókkal és vendéglátó csoportokkal, hogy hol lenne a legalkalmasabb bevetni az UWEP-hajókat. Azt nem közölték, hogy mennyiért lehet megvenni.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Újrahasznosított étolajjal tankolják a repülőket Dallasban
Ha széles körben elterjedne a módszer, jelentősen csökkenne a repülés ökológiai lábnyoma.

Link másolása

hirdetés

A dallasi reptér több mint kétszáz környékbeli étterem használt étolaját gyűjti be, hogy repülőgép-üzemanyagként hasznosítsák újra - írja az IFLScience. Ez azért nagy szám, mert a repülés az egyik, ha nem a leginkább környezetszennyező utazási mód, így bőven van mit "zöldíteni" rajta.

Az étolaj újrahasznosításával jelentősen csökkenteni lehet a repülés ökológiai lábnyomát.

A repülés jelenleg a globális kibocsátás két százalékáért felel, ez a szám viszont folyamatosan növekszik. Ezért fontos, hogy fenntarthatóbbá tegyék, akár az üzemanyagon keresztül.

Kizárólag újrahasznosított étolajjal egyébként nem lehet megtankolni egy gépet, de hagyományos üzemanyag mellett teljesen jól használható. Ha minden igaz, ezzel a módszerrel

80 százalékkal csökken egy repülőgép CO2 kibocsátása.

Ráadásul még a repteret sem varázsolja sültkrumpli szagúvá.

hirdetés

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: