NULL
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Dominic Cummings tündöklése és bukása – távozik a Brexit „atyja”, pedig még nagy tervei voltak

Boris Johnson legfőbb tanácsadója az egész brit államot adatvezérelt politikával irányította volna.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 28.

hirdetés

Ritka, hogy egy most is aktív politikai stratégáról készül játékfilm. A Brexit – Háborúban mindent szabad című film főszereplője mégis Dominic Cummings lett, akit Benedict Cumberbatch alakított zseniálisan.

Ennek oka, hogy sokan úgy tartják, ha ő nincs, akkor nem nyernek a brexitpártiak.

Ő volt a Brexit-terv kidolgozója és a „Vote Leave” (Szavazz a távozásra) kampány irányítója. Nevéhez fűződik a híressé vált „Vegyük vissza az irányítást!" kampányszlogen, és egy olyan adatvezérelt kampány, ami örökre megváltoztatta a brit politikát.

VIDEÓ: a film trailere

De Cummings a Brexit-kampány után sem tűnt el, sőt, miután Boris Johnson hatalomra került, a brit miniszterelnök legfőbb tanácsadója lett.

hirdetés

Az ambíciói pedig ennél is sokkal nagyobbak voltak. Hat éve, az Institute for Public Policy Research londoni konferenciáján egyenesen

arról beszélt, a brit államot le kell bontani, és újra kell építeni. És komolyan is gondolta.

Cummings, akit a média egyszerre tartott zseninek és káoszosnak, egy dolgot következetesen hirdetett: a big data, vagyis az adattudomány felhasználását a kormány munkájának javítására – írja róla a Bureau of Investigative Journalism oknyomozó portál.

Szerinte a brit állam alig változott a viktoriánus kor óta, és képtelen kezelni a mai kor kihívásait. Úgy gondolta, az államnak jogában áll mindent tudnia a polgárok életéről, ha azzal olcsóbb és jobb szolgáltatásokat nyújthat.

Egy olyan világban hitt, ahol a több százezres hivatalnoki kart algoritmusok váltják fel.

Amint Boris Johnson főtanácsadója lett, elemző szoftvereket telepíttetett a kormányzati portálokra, hogy minél pontosabb képet kaphassanak a polgárok online kormányzati interakcióiról.

Ben Warner adattudóst, akivel már a Brexit-kampányban is együtt dolgoztak, 2019 decemberében azzal bízta meg, hogy alakítsa át az országban gyűjtött statisztikák felhasználási módját. Olyan integrált infrastruktúrát akart megalkotni, amelyben hozzáférhetővé vált volna az egyes háztartások összes adata, az oktatási információktól a jövedelmi viszonyokig, az egészségi állapottól a bűnügyi nyilvántartásig.

A Bureau of Investigative Journalism az Economist-tal közösen kiderítette, hogy Cummings egy új egységet készült létrehozni a Downing Street 10-ben. Ennek a csapatnak a feladata lett volna az adatokvezérelt politika kidolgozása, valamint azoknak az adattudósoknak az irányítása, akik a minisztériumokból áramló információkat elemezték volna.

A cél az volt, hogy az egyes tárcáknál történetek valós időben monitorozhassák, és így kiderüljön, milyen területekkel vannak problémák.

Sokan azt gondolták, hogy a big data iránt ennyire lelkesedő Cummingsnak a koronavírus-járvány óriási lehetőséget kínál, hogy bebizonyítsa, az adatvezérelt politika és a digitális kormányzás sokkal hatékonyabban működik például egy közegészségügyi vészhelyzet idején.

Az Egyesült Királyságban már több mint 50 ezer halálos áldozata van a vírusnak. Ilyenkor természetes, hogy erősödnek a központosítási törekvések, és az adatvédelem háttérbe szorul.

Szó szerint életbevágó, hogy a központi kormányzat a lehető leggyorsabban információkhoz jusson a járvány terjedéséről, a karanténba helyezett fertőzöttekről, a kórházak befogadóképességéről, felszereltségéről, a rendelkezésre álló orvosokról.

Cummings a vészhelyzet március 11-i bejelentése után a világ vezető technológiai cégeivel, köztük az Apple-lel, a Google-lal, a Microsofttal és az Amazonnal tárgyalt, hogy létrehozzanak egy olyan rendszert, amely beazonosítja a fertőzötteket és kontaktjaikat.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

17 világhírű tudós figyelmeztet: még mindig alábecsüljük a Földet fenyegető katasztrófa veszélyét

Döbbenetes listában gyűjtötték össze a legaggasztóbb jeleket. A céljuk, hogy felrázzák vele a világ közvéleményét, mert ha túl leszünk a koronavíruson, egy sokkal nagyobb fenyegetést kell legyőznünk.
Fotó: NASA - szmo.hu
2021. január 22.

hirdetés

Bár egy éve a világ figyelmének középpontjában a koronavírus világjárvány áll, egy pillanatra sem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a globális felmelegedés, a klímaváltozás, a biosokféleség pusztulása milyen jövőt tartogat az utánunk következő nemzedéknek.

Most 17 világhírű tudós, például a Stanford és a Berkeley professzorai a Frontiers-ben megjelent terjedelmes cikkben figyelmeztetnek azokra a veszélyekre, amelyeket még mindig hajlamosak vagyunk alábecsülni. Holott a káros hatások fenyegetik Földünk egész bioszféráját és annak minden életformáját, beleértve az emberiségét is, és egyelőre kétséges, hogy van-e olyan politikai vagy gazdasági rendszer, amely képes megelőzni a készülő katasztrófákat.

A szerzők szerint az eddig javasolt megoldások érdemben nem csökkentik az élővilágot fenyegető veszélyt.

A tudósok szerint nagy probléma, hogy az ökológiai rendszerek megbomlása után csak késlelteve jelentkeznek a társadalmi-gazdasági hatások, ezért azokat sokan nem veszik eléggé komolyan. Most összegyűjtötték azokat a legriasztóbb adatokat, amelyek talán felrázhatják a világ közvéleményét és vezetőit. A listát egyfajta „hidegzuhanynak” szánják, azt mondják, itt az ideje felébredni.

Akkor jöjjenek a riasztó adatok:

A földművelés 11 ezer évvel ezelőtti kezdetei óta a földi növényzet biomasszája mintegy a felére csökkent. Az ember módosította a szárazföldi területek 70%-át, ami miatt elveszett az eredeti biodiverzitás több, mint 20%-a.

hirdetés

Az elmúlt 500 évben legalább 700 gerinces állat és 600 növényfajta kipusztulását dokumentálták, és az elmúlt öt évtizedben a különböző gerincesek populációi átlagosan 68%-kal csökkentek.

Ma egymillióra tehető a közeljövőben kipusztulással fenyegetett élőlények száma.

Súlyosan károsodott az édesvizi és tengeri környezet. Az 1000 km-nél hosszabb folyók 75%-ának nincsen már végig szabad folyása, és az emberi tevékenység veszélyezteti az óceánok kétharmadát. Az élő korallzátonyok nagysága 200 év alatt a felére zsugorodott. A tengeri moszaterdők 40 százaléke eltűnt, ahogy a nagy ragadozó halak 33 százaléka is, az elmúlt évszázadhoz képest.

Mindezek az ökoszisztéma működésére is károsan hatottak.

Csökkent a széndioxid-felfogó, a beporzó képesség, romlott a talaj, a víz és a levegő minősége, gyakoribbak és intenzívebbek lettek az áradások és a tüzek, és mindez veszélyes az emberi egészségre.

Jól mutatja az emberi tevékenység mindent átformáló hatását, hogy a szárazföldi gerincesek biomasszájának 59%-át ma már a tenyészállatok teszik ki, 36%-át az emberek, és csak 5%-át a vadon élő emlősök, madarak és hüllők.

Az utolsó, ötödik tömeges kihalás a Földön, amikor geológiai értelemben rövid idő (3 millió év) alatt kipusztult a bolygó minden élőlényének 75%-a, 66 millió évvel ezelőtt következett be a Kréta-korban. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint

a következő évtizedekben akár az összes élőlény 20%-a is eltűnhet, ez pedig egyértelmű tudományos bizonyítéka annak, hogy a hatodik tömeges kihalás küszöbén vagyunk

– írják a kutatók.

A tanulmány figyelmeztet arra, hogy Földön az emberek száma 1970 óta megduplázódott, mára megközelíti 7,8 milliárdot, és az előrejelzések szerint a klímaváltozásnak különösen kitett Szahara alatti Afrika lakosainak száma a jelenlegi 1,1 milliárdhoz képest a következő 30 évben szintén megkétszereződik. 2050-ben a világ népessége elérheti a 9,9 milliárdot.

Pedig már most is 7-800 millióan éheznek és 1-2 milliárdra tehető az alultápláltak száma. A lakosság növekedése és a javak egyenlőtlen elosztása még súlyosabb, tömeges éhínségekhez vezethet.

A túlnépesedés gyorsítja a talajminőség romlását, a biosokféleség pusztulását, miközben tovább nő az igény műanyagra, ami növeli a szennyezést. Gyakoribbak lesznek a járványok és élesebben jelentkeznek a társadalmi problémák. A szegénység, a munkanélküliség, az egyenlőtlenség, a politikai instabilitás polgárháborúkhoz vagy nemzetközi konfliktusokhoz vezethetnek.

Az emberi fogyasztás növekedésével egyre csökken a Föld regenerációs képessége. 2020-ban például az emberiség januártól augusztusig annyit fogyasztott, amelynek pótlására bolygónknak egy egész évre szüksége van.

Még mindig nő a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának aránya, a nagy CO2-kibocsátással járó hústermelés pedig a mezőgazdaság globális szénlábnyomát növelte robbanásszerűen. Holott éppen a fosszilis tüzelőanyagoktól kellene megszabadulni a klímaváltozás megfékezése érdekében 2050-ig.

A kutatók szerint a biosokféleség pusztulásának megállítása jelenleg egyetlen országban sem számít a legfőbb prioritások közé. Az erről szóló nemzetközi célkitűzések közül szinte semmi nem valósult meg.

Azt írják,

a régóta megjósolt világjárvány jól példázza, hogy milyen a természet egyensúlyának felborítása, és hogyan rombolja az ember egészségét és jólétét.

Mivel az új fertőző betegségek megjelenése elsősorban az ember és állat közti interakcióknak, a klímaváltozás okozta környezetpusztulásnak, az erdőirtásnak, az intenzív mezőgazdaságnak, a vadon élő állatok kereskedelmének a következménye, egyre nagyobb eséllyel kerülnek át tömegesen kórokozók az emberekre.

A klímaváltozás veszélyei látványosabbak, mint a biodiverzitást fenyegető vesély, de a társadalmak egyelőre azt sem tudják hatékonyan kezelni. A legfrissebb klímamodellek szerint a korábbi előrejelzéseknél is nagyobb felmelegedésre számíthatunk, és még ha a párizsi egyezmény aláírói teljesítik is vállalásaikat, a Föld átlaghőmérséklete 2,6 – 3,1 C fokkal lehet melegebb az iparosodás előtti időszakhoz képest 2100-ra.

A szerzők felhívják a figyelmet arra, hogy miközben a világ népei kezdik felfogni a klímaválság mértékét, a nagypolitikában az elmúlt években, mint például az Egyesült Államokban vagy Brazíliában, éppen ellenkező tendenciák uralkodtak jobboldali populista vezetők miatt.

Az uralkodó paradigma még mindig a környezet szembeállítása a gazdasággal, holott a túlfogyasztás megállítása vagy a katasztrófa között kellene választani.

A környezetvédelmet ideológiai fegyvernek tekintik a politikai polarizációban, ahelyett, hogy fennmaradásunknak és a bolygó védelmének egyetemes eszközét látnák benne.

Annak ellenére, hogy a klímaváltozás önmagában is nagy gazdasági megterhelést jelent, amely akár világháborúhoz is vezethet, a legtöbb ország abból indul ki, hogy egy jelentős ellenlépés túl drága ahhoz, hogy politikailag kifizetődő lenne. És mivel álláspontjukat fizetett dezinformációs kampányokkal propagálják, hogy megvédjék a rövid távú profitjukat, kétséges, hogy sikerül-e időben megfelelő mértékű változást elérni a gazdaságban.

Pedig nem árt arra felkészülni, hogy a klímaváltozás és más környezeti nyomások tömeges migrációt válthatnak ki. Az eddigi becslések szerint akár egymilliárd ember is útra kelhet.

Mivel a nemzetközi jog egyelőre nem ismeri el menekülteknek a „környezeti migránsokat”, ez az emberáradat tovább gyengítheti a nemzetközi együttműködést, és vele együtt a válságenyhítési képességünket.

A tanulmány szerzői úgy gondolják, hogy a helyzet súlyossága miatt

alapvető változásokra van szükség a globális kapitalizmusban. Meg kell szüntetni az állandó gazdasági növekedés célkitűzését, fel kell hagyni a fosszilis tüzelőanyagok használatával, szigorúan szabályozni kell a piacokat és a nagy cégek lobbitevékenységét, és hatalmat kell adni a nőknek.

Ezek a változások a tudósok szerint szükségszerűen maguk után vonják a népességnövekedéssel kapcsolatos súlyos vitákat, de ugyanakkor igazságosabbá tehetik a világot.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Egyszerre hat ember utazhat majd az űrbe a Blue Origin különleges kapszulájában

Jeff Bezos cége már nagyon közel került ahhoz, hogy civil embereket juttathasson el az űrbe.
Fotó: Northfoto/Zuma Press - szmo.hu
2021. január 22.

hirdetés

Jeff Bezos azt állítja, hogy űrutazási társasága, a Blue Origin január 14-i, missziójának sikeres befejezése után, valóban közel kerültek az emberek űrutaztatásához - írja a Guardian.

A New Shepard rakéta a társaság Texas nyugati részén található saját indítóhelyéről szállt fel, és egy továbbfejlesztett személyzeti kapszulát tartalmazott, amely a „Mannequin Skywalker” névre keresztelt próbabábut szállította.

A legénységi kapszula 107 kilométeres tengerszint feletti magasságot ért el. 7 kilométerrel magasabbra repült, mint a Kármán-vonal, vagyis a Föld légköre és a világűr közötti hivatalos határ.

A New Shepard programot úgy tervezték, hogy hat űrturistát szállítson egy keringési pályára, ahol körülbelül három perc súlytalanságot tapasztalhatnak meg.

A teszt teljes repülési ideje 10 perc és 10 másodperc volt. Ez idő alatt a kapszulát másodpercenként 2-3 fokot forgatták, hogy a jövőbeli utasok 360 fokos képet láthassanak repülésük során.

Visszatérve a Földre, a rakéta szabályozottan érintette a leszállópadot, míg a személyzet kapszulája ejtőernyőket használt. A repülés után Ariane Cornell, a Blue Origin űrhajós és értékesítési igazgatója azt mondta: "Nagyon közel vagyunk az emberek űrutaztatásához."

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
JÖVŐ

Rekordszámú, 143 műholdat vitt magával a világűrbe a SpaceX Falcon rakétája

A Falcon többek között a SpaceX 10 saját műholdját is szállította, melyek a globális szélessávú internet biztosítására épülő Starlink telekommunikációs műholdrendszer legújabb darabjai.
MTI - szmo.hu
2021. január 24.

hirdetés

A SpaceX cég Falcon rakétája új világrekordot állított fel:

143 műholddal a fedélzetén bocsátották fel Floridában vasárnap.

A korábbi rekordot egy indiai űrjármű tartotta, mely egyszerre 104 szatellitet állított pályára.

Az új rekord is mutatja, hogy komoly strukturális változás megy végbe az űriparban, ami a korábbinál sokkal több szereplő részvételét teszi lehetővé.

A változás a miniatűr, olcsó alkatrészek forradalmának köszönhető, melyek közül sok közvetlenül az okostelefonok és más elektronikus fogyasztási cikkek világából származik. Ez azt jelenti, hogy egyre többek számára elérhető a műholdépítés.

hirdetés
A Falcon a SpaceX tíz saját műholdját is szállította, melyek a globális szélessávú internet biztosítására épülő Starlink telekommunikációs műholdrendszer legújabb darabjai.

A sokféle méretű és formájú szatellit közül a San Franciscó-i Planet cég 48-at küldött az űrbe a Falconnal. Az új küldeménnyel már több mint 200-ra nőtt a cég SuperDove-modelljeinek száma, melyek a Föld felszínét fotózzák naponta, 3-5 méteres felbontással.

A SuperDove műholdjai akkorák, mint egy cipősdoboz, de a Falcon rakományának többi darabja között voltak kávéfőzőnél alig nagyobb, de puhakötésű könyvnél kisebbek is akadtak.

A nagyobb, utazótáskányi méretű műholdak között számos radart is szállított a Falcon.

A radarműholdak hagyományosan több tonnás objektumok voltak, űrbe juttatásuk százmillió dolláros költséget jelentett, ám az új alkatrészek látványosan csökkentették a súlyukat - száz kilogramm alá - és az árukat is.

VIDEÓ: A Falcon útja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
JÖVŐ

Mérföldkő: tavaly nyert először több áramot Európa megújuló forrásokból, mint fosszilis energiahordozókból

A rendkívül fontos fordulat főként az egyre növekvő szél- és napenergiatermelésnek köszönhető.
Címkép: enriquelopezgarre képe a Pixabayen - szmo.hu
2021. január 25.

hirdetés

Fontos mérföldkövet ért el tavaly Európa a fenntarthatóság terén: 2020-ban fordult elő először az, hogy több áramot termeltek megújuló forrásokból, mint fosszilis energiahordozókból - derül ki az Ember és az Agora Energiewende éves jelentéséből, amiről a CNN számolt be.

A jelentés szerint a villamosenergia 38 százalékát szállították megújuló energiaforrások, 37 százalékát pedig a fosszilis tüzelőanyagok. A fordulat annak köszönhető, hogy például a szél- és a napenergiatermelés megduplázódott 2015 óta az Európai Unióban. Ez a két energiaforrás tette ki a tavalyi uniós villamosenergia-termelés egyötödét.

Dave Jones, az Ember villamosenergia-elemzője és a jelentés vezető szerzője szerint a szélenergiának és a napenergiának köszönhetően esett vissza a szénenergia használata. Ezekre az energiahordozókra támaszkodva szeretné Európa 2030-ig fokozatosan megszüntetni a szén- és a gáztermelést és bezáratni az atomerőműveket, valamint növelni az elektromos autók, a hőszivattyúk és az elektrolizátorok áramigényét.

A szénenergia tavaly már 20 százalékkal csökkent, így az európai villamosenergiának csupán 13 százalékát szolgáltatta. Az Egyesült Államokban is látványos volt a visszaesés: 1885 óta először tavaly májusban a megújuló energiaforrások felülmúlták a szénenergiát.

A szakértők szerint a koronavírus-járvány nagyban hozzájárulhatott ahhoz, hogy a fosszilis tüzelőanyagok általi energiatermelés csökkent, a megújulókra viszont nem volt különösebb hatással.

Patrick Graichen, az Agora Energiewende igazgatója szerint

fontos, hogy a járvány okozta gazdasági fellendülés ne lassítsa a klímavédelmi intézkedéseket. Szerinte az EU-nak erős klímapolitikára van szüksége ahhoz, hogy biztosítsa a folyamatos fejlődést.

hirdetés

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: