hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Megkóstoltuk a magyar vegánhúst – mit tud a Creaveg?

Bab- és borsófehérjét felhasználva váltaná ki a hústermékeket az új magyar fejlesztés.

Link másolása

hirdetés

Egyre inkább ellepik a boltok polcait a hústermékeket helyettesítő termékek. Ezekre az alternatív megoldásokra azért van hatalmas szükség, mert a gyarapodó népesség mind nagyobb és nagyobb igényeket támaszt a gazdákkal szemben, amellyel egy idő után képtelenség lesz majd lépést tartani.

"Az ENSZ előrejelzései szerint 2050-re a Föld népessége eléri majd a tízmilliárdot. Kérdés azonban, hogy képes lesz-e a Föld biztosítani a szükséges fehérjét a népességnek?" - mondja Tóth András, a húshelyettesítő termékek fejlesztésével foglalkozó Creaveg Kft. projektmenedzsere.

Hozzáteszi, a naponta minőségi élelmiszert fogyasztók száma a jelenlegi egymilliárd főről 2050-re két és fél milliárdra emelkedik majd, amely az ENSZ szerint az élelmiszerfogyasztást általában 50-60%-kal, a húsfogyasztást pedig akár 100%-kal is megnövelheti.

"Valamilyen módon fenntarthatóbbá kell tenni a táplálkozásunkat, hogy mindenkinek jusson elég élelmiszer. Az állati eredetű fehérje fogyasztásával körülbelül 6-8-szor jobban terheljük a Földet, mint a növényi eredetűvel."

"Magyarországi kutatók részvételével három évvel ezelőtt elkezdtünk fejleszteni növényi eredetű élelmiszereket, amelyek húshelyettesítő termékek. Fontos volt számunkra a környezeti fenntarthatóság is, ezért jó minőségű, megfelelő tápanyagtartalommal rendelkező vegán húst szerettünk volna kifejleszteni" - magyarázza Tóth András.

Az első húshelyettesítő termékek úgy készültek, hogy hús helyett zöldséggel kezdték el a feltéteket gyártani, de ezeknek sem az élvezeti értéke, sem a textúrája nem közelítette meg a mai termékeket a piacon. Ma már a boltok polcain található növényi fehérjéből készült ételmiszerek 99%-ban búzafehérjéből vagy szójafehérjéből, illetve mindkettőt tartalmazó termékekből állnak. Az egyéb alternatív fehérjékből ugyanis, mint például a borsó vagy a bab, Tóth András szerint csak sokkal nehezebb technológiával lehet előállítani megfelelő minőségű húshelyettesítő terméket. Ezeknek a fehérjéknek a feldolgozása lényegesen drágább, ha minőségi végterméket szeretnénk előállítani.

hirdetés

Bármely helyettesítő termék fogyasztásakor szempont lehet, hogy a tizennégy fő allergén - mint a szója, vagy a glutén, - milyen arányban található meg az adott élelmiszerben. A fejlesztés alatt erre is odafigyeltek, így ezeket nem is tartalmazza a magyar újítás. A kutatásban Bittsánszky András növénygenetikus és Tóth József élelmiszerkémikus is részt vett. A folyamat, amellyel a növényi fehérje elnyeri a hús állagot, több fázisból áll.

"Arra törekszünk, hogy az alapanyagoknál minél több fázist mi tudjunk elvégezni. Jelen pillanatban még nem mi extrudáljuk, vagyis sajtoljuk a növényi fehérjét, de a mi iránymutatásunkkal zajlik ez a fázis is. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a tiszta növényi fehérjét felpuffasztjuk hő és nyomás hátására. Kivonjuk belőle a vizet, majd az így kapott száraz pufi állagot visszahidratáljuk. Az így kapott szövetes szerkezet adja meg a hús állagot. Az eljárás alatt mind a fehérje, mind az aminosavtartalom megmarad" - mondja Tóth András.

A fehérjetartalmú élelmiszerek gyártásánál az alapanyagok minősége különösen meghatározó. A fejlesztés indulásakor azért választották a borsófehérjét, mert az rendelkezik mind a kilenc esszenciális aminosavval, amelyek az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek és mással nem is helyettesíthetőek.

"A világ legjobb minőségű borsó- és babfehérjéjéből dolgozunk. Ezek nem Magyarországon termesztett növények.

Dolgozunk rajta, hogy kizárólag hazai alapanyagokat használhassunk, de a borsónál speciális dolog, hogy egészen a mag állapotától kell ellenőrizni és figyelemmel kísérni. Ez jelenleg itthon nincs megoldva, márpedig a fehérje minősége a különböző földben termeszett borsóknál eltérő lehet."

Azonban aki egy jó sültcsirke illatát szeretné pótolni, annak sajnos még egy ideig várnia kell, hiszen az új fejlesztés nem használ illatanyagokat és aromákat a húshelyettesítő termékekhez. A háziasszonyokra viszont figyeltek a fejlesztők, így morzsolt és darált termékek is megtalálhatóak a palettán.

"Egy háztartásbeli anyuka ugyanolyan egyszerűen el tudja készíteni a fasirtot vagy a bolognai ragut, mint igazi hússal, ami nagyon fontos volt nekünk."

A hamarosan megjelenő vegán húshelyettesítő készítményeket megkóstoltuk, és azt tapasztaltuk, hogy valóban kifejezetten alapanyagként kell rájuk tekinteni. Nélkülöznek mindenfajta fűszerezést vagy ízesítést. Ennek előnye, hogy mindenki saját izlése szerint készítheti el kedvenc fasirtját a bab és borsó alapú darálthús-szerű készítményekből, cserébe nem károsítja a környezetet, és nem terheli a Földet húsfogyasztással.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Így néznek majd ki a világ nagyvárosai, ha a klímaváltozás miatt megemelkedik a tengerszint

London, Barcelona, Koppenhága, Stockholm és Split: néhány város azok közül, amiknek már csak néhány évtizede lehet hátra.

Link másolása

hirdetés

Ötven nagyváros és valamennyi kontinens legalább egyik nagy országa hatalmas veszélyben a klímaváltozás következtében megemelkedő tengerszint miatt. Amennyiben nem változtat sürgősen az emberiség a széndioxid-kibocsátáson, úgy rengeteg, ma még milliók által lakott terület kerülhet rövid idő alatt víz alá, írja a The Guardian, mely új képeket is közöl az emberi tevékenység várható hatásairól.

A non-profit Climate Central 180 interaktív grafikát közöl olyan világhírű látnivalókról és mindenki által ismert helyekről, melyeket közvetlenül fenyeget a tengerszint várható emelkedése. A képeken bemutatják, hogy mi történik például a londoni Buckingham-palotával, a dubaji Burj Khalifával, a houstoni űrközponttal vagy a stockholmi palotával, ha 1,5 vagy 3 Celsius-fokot emelkedik az átlaghőmérséklet.

Ha az emberiség nem mérsékli gyorsan a károsanyag-kibocsátást, akkor a jelenlegi tempóban nagyjából az évszázad végére elérjük, vagy meg is haladjuk a 3 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedést. Ennek várható következményeit a csúszka jobbra húzásával lehet megnézni minden képen, míg a 1,5 Celsius-fokos emelkedés eredményét jobbra húzva lehet szemügyre venni.

A londoni Buckingham-palota

A dubaji Burj Khalifa

hirdetés
A houstoni űrközpont

A tokiói torony

A stockholmi palota

Diocletianus palotája Splitben

A koppenhágai Christiansborg-palota

A thesszaloniki Arisztotelész tér

Az üzleti negyed Hongkongban

A durbani Városháza


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ

Papírpalackokban gondolkodik a Coca Cola, hamarosan Magyarországon is elérhető lehet az új csomagolás

A hazai fogyasztók egy része már találkozhatott is az új fejlesztéssel, amivel a vállalat célja a 100 százalékos újrafeldolgozhatóság, hulladék nélkül.

Link másolása

hirdetés

A The Coca-Cola Company a dán Paper Bottle Company (Paboco) startuppal összefogva alkotta meg az üdítőitalok egészen újszerű csomagolását: a papírpalack prototípusát – számol be róla a Napi.hu.

Az üdítőital-gyártónál a PET-palackok helyett már olyan csomagolásfajtákban is gondolkodnak, amelyek gyártása eleve kevesebb hulladék- és energiafelhasználással jár, fenntartható forrásból származik az alapanyaga.

Ezért a cég és a a dán Paper Bottle Company (Paboco) közösen próbálkozott meg a 100 százalékban újrahasznosítható papírpalack fejlesztésével

A jelenlegi fázisban a csomagolás a papírborításon belül egyelőre teljes mértékben újrahasznosítható műanyag belsőt tartalmaz, ahogy kupakja is 100 százalékban újrahasznosítható műanyag. A prototípus bemutatása után a fogyasztói tesztelés időszaka következett, a hazai vásárlók próbálhatták ki először az új csomagolás első kísérleti darabjait. 2021. június 16-tól a Kifli.hu online bevásárlóhelyen rendelt AdeZ növényi alapú ital mellé ajándék termék is járt, amely már a papírpalack prototípusában érkezett a vásárlókhoz.

A kiürült palackokat a Coca-Cola Magyarország visszagyűjtötte, a fejlesztőközpont pedig laboratóriumi vizsgálatoknak vetette alá, hogy kiderüljön, hogyan teljesített a csomagolás, miként állta ki a szállítás és a használat próbáját.

A The Coca-Cola Company a brüsszeli központjában fejlesztett papírpalackokra egyelőre nem a meglévő újrahasznosítható csomagolások helyettesítéseként, hanem azok kiegészítéseként tekint. A cél: 100 százalékos újrafeldolgozhatóság, hulladékmentesen.

hirdetés

A társaság egyébként a minap más vállalásokat is tett már a fenntartható termelésért:

  • 2030-ig minden elsődleges italcsomagolásnak 100 százalékban újrahasznosíthatónak kell lennie – a Coca-Cola Magyarországon felhasznált italcsomagolásai – köztük a PET palackok - már ma is 100 százalékban újrahasznosíthatók;
  • a PET palackok előállításához egyre nagyobb arányban kell újrahasznosított műanyagot felhasználni – 2025-ig az újrahasznosított műanyag arányát 35 százalékra, 2030-ra 50 százalékra növelik;
  • 2030-ra az italpalackok és -dobozok 100 százalékának megfelelő mennyiségű hulladék visszagyűjtését vállalták, függetlenül attól, ki gyártotta, csomagolta a palackokat és dobozokat.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ

Havanna-szindróma: irányított energiafegyverek okozhatják a rejtélyes sugárbetegséget

Ezt gondolja egy amerikai tudós, aki személyesen részt vett irányított energiafegyverek tesztelésében.

Link másolása

hirdetés

Az ügy még 2016 elején kezdődött, amikor Kubában tartózkodó amerikai állampolgárok különös megbetegedéseikről számoltak be, de mivel valamennyien a CIA alkalmazottai, illetve családtagjai voltak, az eseteket sokáig titokban tartották. A betegség furcsa panaszokkal járt: voltak, akik néhány percig zümmögéshez vagy fémes surlódáshoz hasonló hangokat hallottak, miközben erős nyomást érzékeltek a fejükben.

Ezt követően sokan tapasztaltak közülük tartós fáradtságot, fejfájást, szédülést, látászavarokat, mintha egy súlyos agyrázkódást kaptak volna, pedig semmilyen fejsérülésük nem volt.

Ezt az eddigi megmagyarázhatatlan „betegséget” nevezték el Havanna-szindrómának, amelynek legújabb eseteire az elmúlt hetekben derült fény. Még tavaly novemberben a Fehér Házban is felütötte a fejét. Idén év elején az Egyesült Államok bécsi nagykövetségén tucatnyi megbetegedést észleltek, augusztusban pedig két, Hanoiban szolgálatot teljesítő amerikai diplomata lett az áldozat, akiknek részt kellett volna venniük Kamala Harris alelnök vietnami programjában. Az amerikaiak szerint az elektromágneses hullámokkal támadhatták meg őket.

Ezt támasztja alá a Conversation-ben megjelent cikk szerzője, Iain Boyd, a coloradoi Boulder egyetem professzora, aki korábban az amerikai légierő tudományos tanácsadó testületének volt az alelnöke. Boyd kutatási területéhez hozzátartoztak az irányított energiák, sőt, személyesen részt vett irányított energiafegyverek tesztelésében.

Emlékeztet arra, hogy az amerikai tudományos akadémia 2020-ban megjelent tanulmánya megállapította: a több mint 130 áldozat valóságos fizikai fájdalmakat tapasztalt, és hogy ennek oka az elektromágneses sugárzás valamilyen formája lehet.

A kubai tudományos akadémia jelentésében cáfolta az amerikai kutatók megállapításait, és a tüneteket pszichológiai eredetűnek vagy korábban szerzett betegségek megnyilvánulásának állította be. Boyd professzor azonban kitart saját álláspontja mellett, és elmagyarázza, hogy milyen káros hatást fejtenek ki az emberekre az elektromágneses hullámok, hosszuknak megfelelően.

hirdetés

A Napból érkező ibolyántúli rövidhullámú sugarak képesek megégetni a bőr felszínét, ha valaki túlságosan sokáig van a sugárzásuknak kitéve. Ezeknél hosszabbak a mikrohullámok, amelyet mindennap használunk ételmelegítésre. A mikrohullámok energiát visznek át az ételen belüli vízmolekulákba.

Az amerikai hadsereg olyan irányított energia-technológiát dolgozott ki, amely egy kicsit hosszabb hullámhosszon lő ki sugarakat egy célzott területre egy mérföldön belüli távolságra. Célja a tömegek nem halálos eszközökkel való féken tartása volt. Amikor ezek a hullámok érintkeznek egy emberrel, beszűrődnek a bőre alá, és energetizálják a bőrfelszín alatti vizet.

A tudós maga is átélt egy ilyen támadást. Mintegy fél mérföldnyire állt a forrástól, és testének a sugár által elért része azonnal átforrósodott. "Úgy éreztem magam, mintha valaki velem szemben kinyitotta volna egy nagy kohó ajtaját" – emlékezik Boyd.

Az elektromágneses sugárzás még hosszabb hullámhosszokon képes interakcióba lépni elektronikus rendszerekkel, használhatatlanná tehet számítógépeket és ellenőrző rendszereket, mert elektromos áramlatokat vagy mezőket hoz létre. A hadsereg ezt a technológiát a dróntámadások visszaverésére fejleszti.

Elképzelhető tehát, hogy egy bizonyos hullámhosszon egy elektromágneses sugár több száz méterről képes a Havanna-szindrómához hasonló tüneteket produkálni. Ha ez így van, akkor valószínűleg ezek a sugarak beavatkoznak az agy és a központi idegrendszer elektromos funkcióiba. Akárcsak a Frey-effektus esetében, amelyet legtöbbször a mobiltelefonok káros hatásával összefüggésben emlegetnek, a mikrohullámok a hallásérzékelő idegeket aktivizálják.

Más kutatások viszont a mikrohullámoknak a központi idegrendszerre gyakorolt hatásai közül a csökkenő reakcióidőt, a szociális zavarokat és a szorongást emelik ki.

A Havanna-szindróma magyarázatát nehezíti az is, hogy ez a fajta elektromágneses sugárzás nem hagy maga után látható nyomot. Az akadémia után várhatóan az amerikai szövetségi ügynökségek is kivizsgálják az eseteket. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a kormány nem akar túl sok információt nyilvánossága hozni, mert akkor fel kellene fedniük e támadások felderítésének, illetve elhárításának technikáját – vélekedik Iain Boyd.

Úgy véli, hogy ha valóban az elektromágneses hullámok a tettesek, akkor a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás az épületeket és járműveket felszerelni detektorokkal, amelyek egyrészt segítenének beazonosítani a támadások forrását és kiindulópontját, másrészt elrettentésül is szolgálnának. Ugyanakkor a szabadban az emberek továbbra is sebezhetők maradnának.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Napelemekből álló tetővel védi a szőlőültetvényét a klímaváltozás hatásaitól egy francia borász

Az elmúlt év szélsőséges időjárása, a kemény fagyok és a rekkenő hőség miatt elmondása szerint sok szomszédja termése rongálódott meg.
Címkép: Sun'Agri/Twitter - szmo.hu
2021. október 11.


Link másolása

hirdetés

A globális hőmérséklet-emelkedés, a hőhullámok, aszályok és hideghullámok gyakoribbá válása hatással van a borászatra is. A melegebb hőmérséklet hatására a szőlő hamarabb érik, így több cukrot tartalmaz, emiatt pedig megváltozik az íze is.

"Megoldásokra lesz szükségünk, ha meg akarjuk tartani a helyi szőlőfajtáinkat" - mondta egy francia borász, Pierre Escudie a Reutersnek a délnyugat-franciaországi szőlőültetvényén, ahol napelemekből készíttetett tetőt, hogy legalább átmenetileg felvegye a harcot a klímaváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt negatív hatásaival.

Az elmúlt év szélsőséges időjárása, a kemény fagyok és a rekkenő hőség miatt elmondása szerint sok szomszédja termése rongálódott meg.

A napelemeknek köszönhetően Escudie a hideg időszakokban és hőhullámok idején is megfelelő hőmérsékleten tudja tartani a szőlőt, és védi a napsugárzástól is. A technológia feldolgozza az időjárási adatokat és meghatározza, hogy mikor kell árnyékolni a növényeket, és mikor kell forgatni a paneleket, hogy napfényt kapjanak.

A napelemek által védett termények cukortartalma emiatt alacsonyabb lett - mondta Alexandre Cartier, a napelemeket kifejlesztő, lyoni székhelyű Sun'Agri pénzügyi igazgatója.

A panelek emellett mintegy két Celsius-fokkal képesek felmelegíteni a talajt is, megvédve a termést és a szőlőt a késői fagyoktól, amelyek tavasszal Franciaország-szerte pusztítottak az ültetvényeken.

hirdetés

Az Escudie földjén telepített napelemek ráadásul a térség mintegy 650 otthonának ellátásához elegendő energiát termelnek.

Videó: Escudie napelem-tetője


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: