News here
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Az új-zélandi kormány tudatosan felkészítené az országot a klímaváltozás hatásaira

Javaslatokat fogalmaztak meg például arra, hogyan védekezzenek a tengerszint-emelkedés, az áradások vagy az erdőtüzek ellen.

Link másolása

hirdetés

Újabb terveket tett közzé Új-Zéland kormánya arra vonatkozóan, hogyan próbálná felkészíteni az országos a klímaváltozás katasztrofális hatásaira, például a tengerszint-emelkedésre, az áradásokra, a hatalmas viharokra, vagy az erdőtüzekre – írja a The Guardian.

A szerdán konzultációra bocsátott javaslatok átfogó reformokat vázolnak fel a veszélyes területeken való építkezések megakadályozására, a kulturális kincsek megőrzésére, a katasztrófákra való reagálás javítására, a pénzügyi rendszer megóvására a katasztrófák okozta válság esetén, illetve az olyan kulcsfontosságú iparágak, mint a turizmus, a halászat és a mezőgazdaság védelmére.

„Az éghajlat már most is változik, és lesznek olyan hatások, amelyeket nem tudunk elkerülni. Csak az elmúlt néhány hónapban láttunk hatalmas árvizeket, például Tairawhitiben, extrém viharokat, mint amilyen Westportot sújtotta, erdőtüzeket, mint például a Waituna-lagúnában, és a szárazság, amit az egész országban tapasztaltunk. Ezek az események bizonyítják, hogy sürgős fellépésre van szükség a klímaváltozással szemben az emberéletek, a jövedelmek, az otthonok, a vállalkozások és az infrastruktúra védelme érdekében”

– figyelmeztetett James Shaw klímaügyi miniszter.

A kormány szerint az ország számára a tengerszint emelkedése és az árvizek jelentik a legnagyobb kockázatot. 675 ezer ember, vagyis minden hetedik új-zélandi lakos él árvízveszélyes területen, ami összesen közel 100 milliárd dollár értékű lakóépületet tesz ki. Valamint további több mint 72 ezer ember él olyan területen, ahol az előrejelzések szerint nagy mértékben emelkedhet a tengerszint. A klímaváltozás következtében pedig az ezeknek a veszélyeknek kitett emberek száma csak növekedni fog.

A kormány jelentésében megállapították, hogy 2007 és 2017 között csak az, hogy a klímaváltozás hozzájárult a gyakoribb árvizekhez és az aszályokhoz, becslések szerint 840 millió dollár biztosítási kárt és gazdasági veszteséget okozott.

A lakástulajdonosok számára pedig igencsak fenyegető problémát jelent az, hogy a kockázati szint emelkedésével nem tudják biztosítani az otthonukat. A kormány ezen például azzal segítene, hogy változtatna az építkezési szabályzaton annak érdekében, hogy az új épületek építésekor figyelembe vegyék az éghajlati veszélyeket, és a fokozottan veszélyeztetett területektől távolabb építkezzenek. A Guardian szerint ezen intézkedések miatt a lakástulajdonosok attól tarthatnak, hogy az éghajlati kockázatértékelések csökkentik majd az otthonuk értékét. A kormány viszont egyértelművé tette, hogy nem ők fogják állni a változtatások minden költségét. A konzultáció során arra is keresik a megoldást, hogy hogy lehetne a legjobban megosztani a kockáztatokat és a költségeket az ingatlantulajdonosok, a biztosítók, a bankok és az önkormányzatok között.

hirdetés
A Nemzeti Alkalmazkodási Terv tervezete azokat az intézkedéseket is felvázolja, amelyeket a kormány a következő hat évben vinne véghez. Javaslatokat fogalmaznak meg benne például a fontos kulturális helyszínek védelmére, és arra is, hogy a külföldről érkező turisták valamelyen formában, például díjfizetéssel hozzájáruljanak az általuk is igénybe vett ellenálló, alkalmazkodó infrastruktúrához és a természetes környezethez.

A Guardian által idézett szakemberek szerint bár a kormány jócskán elkésett ezzel a tervvel, de mindenképpen pozitívum, hogy immár nem csak az extrém időjárási események utáni helyreállításra, hanem a károk megelőzésére fókuszálnak. Úgy vélik, bár a javaslatok komoly változásokat idéznek elő, de ahhoz, hogy ezekről dönteni lehessen, sokkal több és részletesebb útmutatást kell adni a döntéshozók számára. Az egyik nagy kérdés például az, hogy ki állja a költségeket, pl. akkor, ha vállalkozásoknak, iskoláknak, kikötőknek vagy repülőtereknek el kell költözniük egy, a klímaváltozás következményei szempontjából kockázatos területről.

A tervet nyilvános konzultációra bocsátják, mielőtt a kormány véglegesítené a javaslatokat.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Forradalmasíthatja a klímaberendezéseket egy amerikai startup, töredékét fogyasztja a rendszerük a mostaniaknak
A Blue Frontier légkondicionáló rendszere akár 90 százalékkal csökkenti a villamosenergia-felhasználást a harmatpontos, érzékeny hűtés és a folyékony nedvszívó párátlanítás vegyítésével.

Link másolása

hirdetés

Napjainkban a nyári időszakok egyre elviselhetetlenebbek a hőség miatt, ami ellen a legtöbben klímaberendezéssel védekeznek. Ez nem csak azért káros, mert a készülékek az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 4 százalékát teszik ki, de olyan magas az energiafelhasználásuk, hogy áramkimaradást is okozhatnak.

Egy floridai székhelyű startup, a Blue Frontier most épp egy olyan megoldáson dolgozik, ami fenntartható klímaberendezéseket vinne a piacra. Munkájukban többek között a Bill Gates által alapított, energiaipari innovációkat finanszírozó Breakthrough Energy Ventures is fantáziát látott, amely más cégekkel együtt tőkebevonással járult hozzá a technológia kifejlesztéséhez és gyártásához.

A startup azt ígéri, hogy

"a Blue Frontier légkondicionáló rendszere akár 90 százalékkal csökkenti a villamosenergia-felhasználást a harmatpontos, érzékeny hűtés és a folyékony nedvszívó párátlanítás vegyítésével. A nedvszívó folyadékot akkor töltik fel és tárolják, amikor a legtisztább vagy legolcsóbb a villamos energia, majd akkor használják hűtésre, amikor a villamos energia szennyező forrásokból jön, vagy épp drága”.

Az itt gyártott készülékek, melyek akár 90 százalékkal csökkentik a villamosenergia-felhasználást, azért is egyediek, mivel a folyékony nedvszívó technológiát az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriumában (NREL) fejlesztették ki, és a Blue Frontier szerzett kizárólagos licenszet a szabadalomra még 2018-ban.

A berendezések első kísérleti telepítését 2022 második felére tervezik.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
A sivatag, ahol élni fogunk – Megdöbbentő drónvideó a vízhiány hazai következményeiről
„Tagadás, harag, alkudozás, depresszió, elfogadás. A film az aszály sújtotta Kunságról” – írja a filmről a készítője.

Link másolása

hirdetés

Sorra érkeznek a rossz hírek apadó folyókról, kiszáradó patakokról és tavakról. Az aszálykár egyre nagyobb területeken okoz súlyos gondokat Magyarországon is.

A becslések szerint a kár már 800 milliárd forint körül van. A növények elszáradnak, nem lehet aratni, az állatok a száraz mezőkön nem jutnak táplálékhoz.

A helyzetet Pápai Gergely videós dokumentálta. Heteken keresztül rögzítette az elsárgult határokat, a porzó vidéket. Filmjében - A sivatag, ahol élni fogunk - mutatja be a vízhiány okozta károkat.

„A film egy két éve készülő audiovizuális projekt, egy sorozat 12. része és Az utolsó eső a fakitermelésen című epizód folytatása.

hirdetés
A sorozat környezetünkhöz való viszonyunkat elemzi, gyászmunka, a tájat és benne saját magát elpusztító ember ábrázolása”

– mondta a Telexnek.

„Szmogban, autók között, maszkban iszkoló emberek, protofasiszta épületegyüttesek, ipari erdők és és magasfeszültségű vezetékek végtelen szekvenciái érzékeltetik az emberi tevékenység tájra gyakorolt hatását. A filmek hangja analóg elektronikus hangszerekkel készül, és egyfajta flow vagy improvizáció, ami a képeken látható tájakhoz és hangulatokhoz kapcsolódik".

VIDEÓ: A sivatag, ahol élni fogunk


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Az esővíz ma már a Föld minden pontján tele van súlyos betegségeket okozó „örök vegyi anyagokkal”
Egyelőre nagyon keveset tudunk tenni, hogy a határérték alá csökkentsük a PFAS-ok arányát a csapadékban. A tudósok szerint irtózatos összegbe kerülne akár csak a csökkenés elérése is, de a kármentést azonnal el kell kezdeni.

Link másolása

hirdetés

Még a világ legtávolabbi pontjain is olyan magasra emelkedett a légkörben az „örök vegyi anyagok” szintje, hogy sehol sem biztonságos az esővíz fogyasztása, írja az Independent.

A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok), másnéven „örök vegyi anyagok” olyan mesterségesen előállított anyagok csoportját jelölik, melyek többek között egyes daganatos betegségek, máj- és tüdőkárosodás, pajzsmirigy rendellenességek, termékenységi problémák vagy a túlsúly kialakulásáért felelősek.

Ezek az ember által előállított vegyületek az elmúlt évtizedekben a talajban, vízfolyásokon és óceánokon keresztül az egész világon elterjedtek.

Kutatók szerint így ma már az Antarktisztól Tibetig bezárólag nincs olyan pontja a bolygónak, ahol ne fordulnának elő az esővízben vagy a hóban.

Ráadásul ahogy egyre jobban megértették a tudósok a PFAS-ok káros hatásait, úgy csökkentették az elfogadható mennyiségek arányát a talajban, felszíni vizekben és ivóvízben. Ennek eredményeképp ezeknek a vegyszereknek a szintje az esővízben „már mindenütt az irányadó szint felett van”.

hirdetés

A stockholmi és a zürich-i egyetem kutatói példának hozzák fel a perfluoroktánsav (PFOA) ivóvízben mért irányértékét, amit 37,5 milliószor alacsonyabbra csökkentettek az elmúlt időszakban az Egyesült Államokban. Ennek pedig az országban hulló csapadék már nem tud megfelelni. Bár a világ fejlett részein szinte alig isznak esővizet az emberek, világszerte milliók várják a csapadékból kinyerhető folyadékot, mint a egyetlen ivóvízforrást.

A két egyetem kutatói arra jutottak, hogy bár a PFAS-okat nagymértékben előállító 3M már két évtizeddel ezelőtt felfüggesztette a gyártást, a légkörben ennek ellenére nem csökkent a vegyi anyagok jelenléte számottevően. Mindez valószínűleg a szinte elpusztíthatatlan „örök vegyi anyagok” tulajdonságainak, illetve a természetes folyamatoknak köszönhető, ami mindig visszajuttatja a légkörbe a vegyszereket.

A körforgás megállítása ellen és a PFAS-szennyezettség csökkentése érdekében pedig jelenleg szinte tehetetlen az emberiség.

A tudósok szerint azt az irtózatos összeget, amibe a vegyi anyagok jelenlétének mérséklése kerül, egy az egyben a vegyszereket előállító iparágak szereplőire kellene terhelni. A kármentést pedig azonnal el kell kezdeni.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Sosem volt ilyen kevés víz benne, rekord alacsony vízállást ért el a Velencei-tó
Szomorú látványt nyújt a tó, a partja hosszan kiszáradt, sokat kell besétálni, hogy egyáltalán térdközépig érjen a víz.

Link másolása

hirdetés

Szomorú látványt nyújt jó ideje a Velencei-tó, hosszan kell besétálni, hogy egyáltalán térdközépig érjen a víz. 1949. október 24-én volt hasonlóan kritikus a vízszint 63 cm-rel. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság péntek 18 órás mérése alapján 62 cm-ig csökkent. A hétvégi front hatásásra ez ugyan néhány centit ingadozott, de már a vasárnap reggeli és a ma reggeli mérések is 61 cm-t mutatnak Agárdnál.

A 73 évvel ezelőtti szintet már múlt hét csütörtökön elérte a tó, amire már hetek óta számítani lehetett. „Napok óta mondtuk, hogy ez a vízállás beáll majd. Megtörtént. Ennél kevesebb csapadékot keveset láttunk az életben. A Velencei-tavon, amit jelenleg tudunk tenni – mert vizünk sehol sincs –, hogy vízforgatókkal frissítjük a vizet. Azt folyamatosan végzik a kollégák minden nap 4 és 10 óra között” - nyilatkozta Siklós Gabriella, az OVF szóvivője a Pecaverzumnak.

A rekord megdőlésében a hétvégén átvonult front okozott némi bizonytalanságot, de

már a vasárnap hajnali mérés 61 cm-t mutatott

- írja az Időkép.

hirdetés

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: