News here
hirdetés

JÖVŐ

Az orrba fecskendezhető vakcinák jóval hatásosabbak lehetnek a koronavírus ellen

Nemcsak a betegség súlyosságát befolyásolhatják, hanem már a megfertőződést is akadályozhatják a jövőben a nazális vakcinák.

Link másolása

hirdetés

A jelenleg rendelkezésre álló vakcinák erős, hosszan tartó védettséget biztosítanak a koronavírus ellen. Ez a biztonság azonban átmeneti, és az újabb vírusvariánsokkal szemben sem egyértelmű hatásosságuk, emiatt rendszeres emlékeztető oltásra lehet szükség. Éppen ezért

könnyen elképzelhető, hogy a világszerte fejlesztés alatt álló orrba fecskendezhető vakcinák hatékonyabbak lehetnek a Covid-19-cel szemben,

írja a New York Times.

A nazális vakcinák ugyanis éppen ott alakítanak ki védelmet, ahol először támad a vírus: a légutak nyálkahártyáján. Tucatnál is több ilyen oltóanyagot fejlesztenek jelenleg világszerte, a kísérletek egy része már a 3. fázisban tart. Ezek közül az egyik az indiai Bharat Biotech, vagyis az a cég, melynek legismertebb terméke a kis híján Magyarországon engedélyezett koronavírus elleni vakcina, a Covaxin.

A lapnak Krishna Ella, a Bharat Biotech elnöke elmondta, hogy

járványhullám idején sokkal egyszerűbb lenne a tömeges oltás az orrvakcinákkal, mivel "könnyen beadhatók és csökkentik a megfertőződés esélyét". Ezzel szemben az injekcióval beadott oltóanyagok a vérben termelnek antitestet, melyek közül csak kevés jut el az orrhoz, ahol bejut a vírus a szervezetbe.

Az úgynevezett nyálkahártya-vakcinák ideális esetben az orr, a száj és a torok nyálkahártyájának felületén alakítják ki az antitesteket, így sokkal inkább megakadályozzák a fertőződést, egyúttal pedig a vírus terjedését. Jennifer Gommerman, a Torontói Egyetem immunológusa szerint jelenleg „az orrvakcina az egyetlen módja annak, hogy megakadályozzuk a továbbfertőzést". A tudós hangsúlyozta: nem élhetünk örökké úgy, hogy emlékeztető injekciókkal folyamatosan magasan tartjuk a szervezet antitestszintjét.

hirdetés

Az orrba fecskendezett vakcinák állatkísérletei biztatóak: az egereket, görényeket, hörcsögöket és majmokat megvédte a fertőződéstől a nazális oltóanyag. Egy múlt héten készült, de még nem publikált tanulmányban pedig azt írják, hogy az orrvakcinák hatásfoka lényegesen kedvezőbbnek tűnik.

Az amerikai Yale Egyetem tudósai ugyanakkor a két oltástípus kombinálásával kísérleteznek. A vizsgálatokban résztvevő Akiko Iwasaki immunológus elmondta, hogy az injekciókkal szerzett immunitást erősítik tovább az orrvakcinákkal. Az eddigi eredmények alapján elképzelhető, hogy így "nagyobb lesz az ellenálló képesség a vírussal szemben".

Iwasaki hozzátette:

az orron át a szervezetbe jutó oltóanyag nemcsak a szaglószervünket, hanem a tüdőt beleértve az egész légutat IgA antitestekkel vértezheti fel. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy ez az antitest lehet a fertőzés megelőzésének kulcsa.

Ugyanakkor egyes kutatások szerint az injekcióval oltottak közül csak 30 százalék rendelkezett ilyen antitestekkel. Ezért lehet kulcsfontosságú a nyálkahártya immunizálása, ami megbetegedés útján ritkán szerezhető meg.

Az orrvakcinák fejlesztése ugyanakkor nem egyszerű feladat, mivel a nyálkahártya antitestjeinek számát lényegesen nehezebb meghatározni, mint a vérből vett minták esetében. Már az is komoly ingadozást mutathat, ha valakinél egy kiadósabb étkezés után végzik el a vizsgálatot, amikor már beindult a nyáltermelés.

Orrvakcinákkal már Angliában is kísérleteznek. A tesztcsoport egyik tagja az ITV-nek azt mondta, hogy a koronavírus ellen orron át befecskendezett AstraZeneca-oltóanyag íze "édes, leginkább a cukorhoz hasonlít". A nazális oltásról ebben az angol nyelvű videóban beszél részletesebben a férfi:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Emberi maradványok és egy eltűnt repülő roncsai is felszínre kerültek a rekordgyorsasággal olvadó svájci gleccserekben
Olyan sziklák is láthatóvá váltak az olvadás miatt, amelyeket évezredek óta jég borított.

Link másolása

hirdetés

Még soha nem olvadtak ennyit a Svájcban található gleccserek egy év alatt a mérések kezdete óta, vagyis több mint 100 éve - írja a CNN.

Csak idén 6 százalékkal csökkent a térfogatuk, ami csaknem kétszerese a korábbi, 2003-as negatív rekordnak

- közölte a GLAMOS, a svájci gleccsereket tanulmányozó szervezet.

Az Alpok gleccsereinek több mint fele Svájcban található, ahol a hőmérséklet a globális átlag kétszeresével emelkedik. Az előző télen ráadásul kivételesen kevés hó esett, és több hőhullám is sújtotta a hegyeket. Emiatt mintegy 3 köbkilométernyi jég olvadt el, ami súlyos veszteség.

A súlyosságot bizonyítja az is, hogy

évezredek óta jéggel borított sziklák most láthatóvá váltak, sőt emberi maradványok és egy évtizedekkel korábban eltűnt repülő roncsai is felszínre kerültek. Egyes kisebb gleccserek pedig teljesen eltűntek.

"Az éghajlati számítások alapján tudtuk, hogy ilyen helyzet fog előállni, legalábbis valamikor a jövőben. Az a felismerés, hogy ez a jövő már itt van, talán az idei nyár legmeglepőbb és legmegrázóbb élménye volt" - mondta Matthias Huss, a GLAMOS vezetője a Reutersnek.

hirdetés

Az Aletsch-gleccser olvadása 2018 és 2022 között:

Ha az üvegházhatású gázok kibocsátása tovább nő, az Alpok gleccserei várhatóan 2100-ra elveszítik a mostani tömegük 80 százalékát, sok gleccser pedig teljesen el fog tűnni. A tudósok már eddig is több tucat területen kellett sürgősségi javítási munkálatokat elvégezni, mert az olvadó jég a mérőoszlopok elmozdulását és az adatgyűjtést veszélyeztette.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
Senki nem érti, hogy a CIA a miért fektetett egy zsák pénzt a gyapjas mamut feltámasztásába
Miközben a tudósok a kihalt állatok és a tundra megmentésén dolgoznak, a CIA cégét nem annyira a mamutok, hanem a technológia érdekli. De vajon miért?
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2022. szeptember 30.


Link másolása

hirdetés

A CIA állítólag közvetetten pénzt fektetett egy gyapjas mamut feltámasztásán dolgozó cégbe, írja a Daily Star.

A Colossal Biosciences a sarkvidéki tundra gyors melegedésének megoldását látja abban, hogy újra ellepjék a környéket a már kihalt óriások. Ebben a vállalkozásban szerzett érdekeltséget az In-Q-Tel, a részben az amerikai hírszerzés által finanszírozott kockázati tőkebefektető.

Az In-Q-Tel állítása szerint

nem annyira a mamutok, mintsem a Colossal DNS-szekvenáló technológiája keltette fel az érdeklődésüket.

A biotechnológiai vállalat már sikerrel szekvenálta az ázsiai elefántok teljes genomját. A végső cél pedig az, hogy 22 hónapra az elefántokba ágyazott mamutembriókat neveljenek, amiket majd a tundrán engednek szabadon.

Ben Lamm vezérigazgató szerint

hirdetés
a Colossal eljárása segíthet más, kihalás szélén álló fajok megmentésében.

Az általuk alkalmazott módszer ugyanis a veszélyeztetett állatok széles skáláján segíthet. Ráadásul a projekt segítségével könnyebben fejleszthetnek vakcinákat és gyógyszereket a fajok számára, mivel ismert lesz a teljes géntérképük.

A CIA érdekeltségébe tartozó In-Q-Tel azonban ennél többre számít a módszertől. A cég blogbejegyzésében azt írja, hogy a technológia segíthet a genetikai anyagok olvasását, írását és szerkesztését, valamint elősegítheti „az etikai és technológiai szabványok meghatározását”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Felszállt a világ első tisztán elektromos repülőgépe, amit hamarosan élesben is használhatnak
Az N882EV lajstromjelű gép mindössze 8 percet töltött a levegőben, de ez így is fontos mérföldkőnek számít.
Címlapkép: Eviation Aircraft twitter oldala - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

hirdetés

Az Eviation Aircraft tisztán elektromos repülőgépe, az Alice végrehajtotta első, úgynevezett szűzrepülését – írta meg a cég közleményében.

A kísérletet az Egyesült Államokban, azon belül is a Moses Lake repülőtéren hajtották végre.

A gép innen indult el a kora reggeli órákban, és rövid, mindössze 8 percig tartó repülés után ugyanitt landolt.

Ez a repülés így is fontos mérföldkő a tisztán elektromos utasszállítók fejlesztését tekintve. Ráadásul az első tesztek folyamatosan csúsztak, ami végül szeptember 27-én, kedden tudtak végrehajtani.

A jármű utazósebessége 463 km/óra, emellett 1134 kg hasznos teher szállítására képes. A repülő kilencüléses, és két, egyenként 850 lóerős Magnix Magni 650 elektromos motor hajtja.

A gyártó úgy véli, a típus hatósági engedélyezési eljárása 2024-ben kezdődhet meg, így 2025 lehet az első év, amikor az Alice-t már élesben is használhatják – egyelőre azonban csak légi fuvarozásra fogják, utasokkal legkorábban 2026-ban emelkedhet a levegőbe.

Az Alice-ből már több cég is vásárolt, az amerikai Cape Air regionális légitársaság például 75 példányt rendelt belőle.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Elképesztő: humanoid robotot mutatott be a Tesla, hamarosan világszerte elérhető lehet
Az Optimust tömeggyártásban, elérhető áron dobják majd piacra.

Link másolása

hirdetés

A járműgyártó Tesla bemutatta az Optimus névre keresztelt humanoid robot prototípusát - írja a BBC.

Elon Musk vezérigazgató elmondta: még sok munkájukba kerülhet finomítani a modellt, de nagy reményeket fűznek az új találmányhoz.

“A célunk, hogy mielőbb kifejlesszünk egy hasznosítható humanoid robotot. Ugyanolyan elvek mentén fejlesztettük ki, mint az autóinkat is: a célunk, hogy nagy mennyiségben és alacsony áron legyen elérhető, mégis nagyon megbízható legyen” - fogalmazott Musk a kaliforniai bemutatón, ahol a robot prototípusa megtette első lépéseit.

A Tesla alapítója reméli, hogy az Optimus hamarosan tömeggyártásban is elérhetővé válhat, méghozzá 20 ezer dollár, azaz 8 és félmillió forint alatti eladási áron.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: