News here
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Az északi sarki jég olvadása növeli a vírusterjedés kockázatát

Miközben a felmelegedés kiolvaszthatja a fertőzőképes vírusokat, egyre több faj vándorol majd észak felé, és a találkozásuk komoly veszélyeket rejt magában.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. szeptember 05.


Link másolása

hirdetés

A globális felmelegedéssel kapcsolatos aggodalmak között régóta szerepel az, hogy az állandó jégtakarók felolvadása halálos baktériumokat és vírusokat szabadíthat fel. Ezt erősíti meg egy új kanadai tanulmány.

Az ottawai egyetem Audrée Lemieux vezette kutatócsoportja az Északi-sarkkör legnagyobb tavát, a George Clooney Éjféli ég című filmjéből is ismert Hazent vizsgálta és megállapították:

a gleccserolvadás erősödése növeli a kockázatát annak, hogy egy vírus új gazdákra találjon.

A tudósok a tó talajából és üledékéből vettek mintákat, és az ezekben található RNS és DNS töredékeket szekventálták. Így találtak rá a vírusokra és potenciális gazdáikra, köztük állatokra, növényekre és gombákra. Ezután egy algoritmust futtattak, amelyet nemrégiben fejlesztett ki egy másik team, és amely képes felmérni egymással kapcsolatban nem álló organizmusok közös fejlődését vagy szimbiózisát. Azok a minták mutatták a vírusterjedés nagyobb kockázatát, amelyeket a tóba ömlő, és a környező gleccserek olvadt jegét szállító mellékfolyók közelében gyűjtöttek – írja a New Scientist.

Lemieux elmondta, hogy jelenleg az Északi-sarkkörről elterjedő fertőző betegségek kockázata alacsony, mert a régióban kevés az úgynevezett „hídvektor”, amelyek, mint például a moszkitók, más fajokra képesek átadni vírusokat. Mindazonáltal a kutatók megjegyzik, hogy a klímaváltozás nem csupán megolvasztja a gleccsereket, hanem egyre több faj fog a felmelegedés miatt a pólusok felé vándorolni, és ennek drámai következményei lehetnek a Felső Arktikumban.

Az algoritmus futtatásából nem teljesen világos, hogy a gleccserolvadás miként növeli a vírusterjedés kockázatát. Stéphane Aris-Brousou, a tanulmány társszerzője szerint az egyik lehetséges elképzelés, hogy

hirdetés
felgyorsul a fajok keveredése, miután felborul a helyi környezet, és így fizikai közelségbe kerülnek egymással a vírusok és a potenciális új gazdák, amelyek normális körülmények között nem találkozhatnának.

Mindketten figyelmeztettek azonban arra, hogy első ízben használták ezt az algoritmust erre a célra, ezért további fejlesztésre van szükség, hogy a valódi kockázatot felmérhessék vele.

A legtöbb vírust növényekben és gombákban találták. Más kutatók arra keresik a választ, hogy ebből mennyi marad annyira érintetlen, vagy elég magas koncentrációjú, hogy fertőzhessen. Alex Greenwood, a németországi Leibniz Intézet munkatársa szerint többségükben olyan vírus-genómtöredékekről van szó, amelyek már nem jelentenek veszélyt.

A felmelegedés miatt az Északi-sarkkörről terjedő betegségek fenyegetése 2016-ban került a köztudatba, amikor halálos lépfene-megbetegedéseket észleltek Szibériában, és azt összefüggésbe hozták egy fagyott föld felolvadásával, amely egy régóta eltemetett, fertőzött rénszarvast borított.

A kanadai tudósoknak meggyőződése, hogy a permafroszt eltűnésével teljesen ismeretlen területre kell lépniük a víruskutatóknak.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
Megváltozik a Coca-Cola üdítőinek palackja
Már ettől a hónaptól, de egyelőre még csak Skóciában. Az üdítőital-gyártó Nagy-Britanniában 2024 végéig szeretné bevezetni az újítást minden termék csomagolásánál.

Link másolása

hirdetés

A szemetelés csökkentése és az újrahasznosítás fokozása érdekében jelentősen megváltozik Nagy-Britanniában a Coca-Cola üdítőinek palackja - írja a LADbible. A nagy üdítőital-gyártók közül elsőként a műanyagpalackokhoz rögzített kupakokat vezetnek be.

Az újítás elsőként Skóciában találkozhatnak a fogyasztók még ebben a hónapban, ahol a másfél literes Fanta, Coca-Cola Zero Sugar és Diet Coke kapja meg a környezetvédő kupakokat. Reményeik szerint 2024 elejére a vállalt összes terméke már ezzel a kupakkal kerül majd forgalomba.

A Coca-Cola célja, hogy a vásárlókat a palackok újrahasznosítására ösztönözze ahelyett, hogy egyszerűen kidobják a kukába. Ha mégis a szemétben kötne ki a műanyag-palack, akkor a megoldás miatt egyszerűbb lesz a szelektív hulladékgyűjtés a jövőben, egyúttal csökkenhet a szemét mennyisége is.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
Először áll bíróság elé egy önvezető autó civil sofőrje halálos baleset okozása miatt az Egyesült Államokban
120 km/h sebességgel zúgott át a Tesla a piroson, majd egy Honda Civicnek ütközött. A vétlen kocsi mindkét utasa meghalt.

Link másolása

hirdetés

Bíróság elé állítják annak a Teslának a sofőrjét, akinek autója önvezető módra állítva okozta két ember halálát Kaliforniában, írja az Evening Standard.

A 27 éves Kevin George Aziz Riad Model S típusú Teslája még 2019. december 29-én ütközött Los Angeles külvárosának egyik kereszteződésében egy Honda Civicnek. A Hondában utazó 39 éves Maria Guadalupe Nieves-Lopez és a 40 éves Gilberto Alcazar Lopez is életét vesztette. A pár aznap este ment először randizni. A vétkes autó sofőrjét és női utasát a kórházba szállították.

A rendőrség tájékoztatása szerint a Tesla letért a főútról, 120 km/h sebességgel áthajtott egy piros lámpán Gardenában, majd egy kereszteződésben nekiütközött a Hondának.

Az ügyet tárgyaló bíró csütörtöki döntése értelmében elegendő bizonyíték áll rendelkezésre, hogy Riadot kétrendbeli gyilkosság vádjával bíróság elé állítsák. Ez lehet az első per, melyet egy részben automatizált vezetési rendszer civil sofőrje ellen folytatnak le az Egyesült Államokban.

A ügyészek szerint a baleset idején a Tesla önvezető rendszere és a forgalomfigyelő automatikája is aktív volt. Az autógyár mérnöke szerint ugyanakkor az érzékelők jelezték, hogy Riad keze a kormányon volt, ám az ütközés előtti hat percben egyáltalán nem fékezett. Csütörtökön ugyanakkor egy rendőr azt vallotta, hogy autópálya végén több tábla is lassításra szólította fel a sofőröket.

hirdetés

A Tesla szerint az autopilot mód és a kifinomultabb teljes önvezető rendszer egyelőre még nem képes önálló közlekedésre. Az autósoknak éppen ezért folyamatosan figyelniük kell készen arra, hogy beavatkozzanak, ha szükséges.

Korábban már indítottak bírósági keresetet az önvezető rendszer hibája miatt. 2020-ban az Uber bérelt fel egy sofőrt Neavadában, hogy részt vegyen az önvezető rendszer tesztelésében. A kocsi azonban elütött egy gyalogost, aki belehalt sérüléseibe.

A mostani, kaliforniai per lehet az első, amikor a halálos balesetet egy civil önvezető autója okozta.

Eközben már zajlik egy újabb nyomozás egy május 12-i baleset ügyében. Newport Beach-en három ember halt meg egy ütközésben. A hatóságok vizsgálják, hogy a balesetben érintett Tesla önvezető módra volt-e állítva.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Parti a víz alatt: 24 órán át bulizhatnak a vendégek egy hatalmas tengeralattjárón
A 150 négyzetméteres alapterülettel rendelkező hajó 200 méteres mélységig tud lemerülni és legfeljebb 120 vendég befogadására alkalmas.

Link másolása

hirdetés

Olyan tengeralattjárót épített egy holland cég, amelyen akár 24 órán keresztül is lehet bulizni a víz alá merülve - írja a Zenger.

Az "Under Water Entertainment Platform", vagy röviden UWEP névre keresztelt hajó 150 négyzetméteres alapterülettel rendelkezik, és legfeljebb 120 vendég befogadására alkalmas a személyzeten kívül. Maximum 200 méteres mélységig lehet vele merülni, a vendégek pedig 14 ablakon keresztül csodálhatják a tengeri környezet úgy, mintha búvárkodnának.

Mivel a tengeralattjáró kizárólag akkumulátorral működik, 24 órát bír megállás nélkül, de könnyen feltölthető bármelyik kikötőben vagy úszódokkon.

Az üzemeltető igényének megfelelően a hajókban éttermet, edzőtermet és kaszinót is ki lehet alakítani.

Az U-Boat Worx tengeralattjáró-gyártó cég elsősorban nagyobb események megrendezésére ajánlja az UWEP-t, amely esküvők, termékbemutatók, partik, konferenciák, színpadi előadáson vagy bármilyen hasonló eseménynek otthont adhat.

A vállalat alapítója és vezérigazgatója szerint az új fejlesztésük a tengeralattjáró- és a vendéglátóiparba is új színt visz, és úttörő szerepe lehet a testre szabott víz alatti események tekintetében is. Úgy fogalmazott, nemcsak nagyszerű élményt nyújtanak a "legigényesebb ügyfélkör" számára, de remek üzleti lehetőséget is. Egyelőre még tárgyalnak arról vállalkozókkal és vendéglátó csoportokkal, hogy hol lenne a legalkalmasabb bevetni az UWEP-hajókat. Azt nem közölték, hogy mennyiért lehet megvenni.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Újrahasznosított étolajjal tankolják a repülőket Dallasban
Ha széles körben elterjedne a módszer, jelentősen csökkenne a repülés ökológiai lábnyoma.

Link másolása

hirdetés

A dallasi reptér több mint kétszáz környékbeli étterem használt étolaját gyűjti be, hogy repülőgép-üzemanyagként hasznosítsák újra - írja az IFLScience. Ez azért nagy szám, mert a repülés az egyik, ha nem a leginkább környezetszennyező utazási mód, így bőven van mit "zöldíteni" rajta.

Az étolaj újrahasznosításával jelentősen csökkenteni lehet a repülés ökológiai lábnyomát.

A repülés jelenleg a globális kibocsátás két százalékáért felel, ez a szám viszont folyamatosan növekszik. Ezért fontos, hogy fenntarthatóbbá tegyék, akár az üzemanyagon keresztül.

Kizárólag újrahasznosított étolajjal egyébként nem lehet megtankolni egy gépet, de hagyományos üzemanyag mellett teljesen jól használható. Ha minden igaz, ezzel a módszerrel

80 százalékkal csökken egy repülőgép CO2 kibocsátása.

Ráadásul még a repteret sem varázsolja sültkrumpli szagúvá.

hirdetés

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: