JÖVŐ

„Amit néhány éve még jövőnek hittünk, megérkezett” – beszélgetés dr. Peták István rákkutatóval

A jövő kórházában már a betegek időpontfoglalását is mesterséges intelligencia készíti. Az Oncompass Medicine kutatási igazgatója a LEAP technológia világkiállításon járt, és meggyőződéssel állítja, hogy az új eszközök átformálják a világot.

Link másolása

Az egészségügy az a terület, ahol a legnagyobb az esély a nemzetközi együttműködésre – ez a meggyőződése dr. Peták István rákkutatónak, az Oncompass Medicine társalapítójának és kutatási igazgatójának, aki a múlt héten a szaúdi kezdeményezésű LEAP világkiállítás magyar meghívottjaként előadást tartott Rijádban, a világ vezető technológiai cégeinek képviselői előtt. A világkiállításon szerzett tapasztalatairól, találkozásairól, valamint az orvostudomány és a mesterséges intelligencia-kutatás közös jövőjéről beszélgettünk.

- Szaúd-Arábia kapcsán egyre több olyan hír lát napvilágot, hogy ez a konzervatív iszlám olajhatalom gyorsított ütemben kíván haladni a korral. Évekkel ezelőtt bejelentették, hogy a világ legnagyobb napelemparkját hozzák létre a sivatagban. Tavaly pedig első ízben megrendezték a csúcstechnológia világtalálkozóját.

- Már a neve is „óriás ugrás a jövőbe” (Giant leap in the future), és amikor a repülőtérről a világkiállítás színhelyére vittek minket, mindenütt láttuk óriás plakátokon Szalman király „parancsát”: a technológia Szaúd-Arábia jövője. Céljuk, hogy 2030-ra az ország GDP-jének 50%-a innovációs termékekből származzon.

Gyakorlatilag olyan típusú ugrást akarnak végrehajtani, mint amilyent Japán esetében láttunk a II. világháború után, átugorva a Nyugat 100 éves fejlődési szakaszát.

Ennek megfelelően az elmúlt évtizedekben 27 egyetemet alapítottak, külön egyetemet kaptak a nők 120 ezer hallgatóval, elektromos autógyárat hoztak létre, a térség egyfajta tudományos-technológiai fellegvárává akarnak válni. Ennek a projektnek a része a LEAP is, amelyre 700 céget, és ugyanennyi előadót hívtak meg. A kiállítási térben 3-4 színpadon folytak az előadások. Érezhetően erős volt az amerikai jelenlét, és kiderült, hogy az Egyesült Államokban is egyre többet költenek kutatásra és fejlesztésre, miközben élesedik a verseny Kínával, annak minden gazdasági és politikai következményével együtt. Azért is örültem nagyon, hogy ott lehettem, mert

az egészségügyben várható leginkább a globális összefogás, közös érdekünk a rák legyőzése.

Csodálatos érzés volt, hogy rögtön az előadásom után odajöttek hozzám a két helyi vezető kórház onkológusai, informatikusai, hogy miként lehetne a mesterséges intelligencián alapuló, molekuláris diagnosztikát szolgáló kalkulátorunkat alkalmazni. Miként az is, hogy ebben a 7 milliós városban egy világkiállítás százezres közönségének mi, a 9 és fél milliós Magyarországról tudunk valami újdonságot hozni...

- A mesterséges intelligencia lehetőségei szinte napról-napra tágulnak, az orvostudományban is.

- A szaúdi pavilonban láthattuk a jövő kórházát, ahol már a betegek időpontfoglalását is mesterséges intelligencia készíti, a kórelőzmények, a várható vizsgálatok alapján el tudja dönteni, hogy melyik páciensre mennyi időt kell szánni. Képesek behatárolni általa egy sugárterápia pontos területét is. A személyre szabott orvoslás területén a genetikai vizsgálatokhoz beszerezték a megfelelő újgenerációs szekvenátorokat, meg tudják állapítani a beteg génhibáit. Innen nem tudnak továbblépni, mert a jelenleg ismert 700 daganatgénből csak 28-nál egyértelmű a gyógyszerválasztás. Ezért volt a nagy érdeklődés, hogy miként lehet felhasználni az összes molekuláris információt. Amikor egy új technológia elterjed, az ugrásszerű fejlődést hoz az élet számos területén. Gondoljunk csak a mikroszkóp felfedezésére.

A számítógép-chipek, amelyeknek teljesítménye az elmúlt években folyamatosan megduplázódott, most értek el arra szintre, hogy képesek lefuttatni azokat a bonyolult algoritmusokat, amelyeket a mesterséges intelligenciák használnak.

Az egészségügyben érdekes módon mindig kicsit késve történnek ezek a változások, holott az olyan betegségeknél, mint a rák, ahol nincsen gyógyító megoldás, etikai kötelesség mindig a legújabb módszereket használni.  Ez a mi küldetésünk is. Nyolc éve kezdtük el a szoftverünk fejlesztését, és nagyon jó érzés, hogy addigra készültünk el vele, amikor már mind többen tudnák használni.

- A mai technológiai fejlődés mellett nemigen lehet kimondani valamire, hogy „kész”.

- Egy pillanatra sem ülhetünk a babérjainkon, mert óriási a nemzetközi verseny. Tavaly létrehoztunk Bostonban egy leányvállalatot, egy kilométeres körzetben a Harvarddal, a világ legjobb orvosi egyetemével, és a Massachusetts Institute of Technology-val, a mesterséges intelligencia-kutatás világközpontjával. El lehet képzelni ezt a robbanó elegyet. Mindig biztos akarok lenni abban, hogy amit csinálunk, az a legjobb, ez számomra, mint orvosnak,  alapvető. A mi eszközünk, a GMTC (Genomate Molecular Treatment Calculator) egy bizonyos szakterületen működik, úgynevezett „expert AI”. Ezzel megjelenik egy harmadik orvostechnikai eszközosztály. Eddig csak diagnosztikai és terápiás eszközök voltak – ez utóbbiakhoz tartoznak a gyógyszerek is. Ezzel a harmadik eszközzel az orvos a diagnosztikai eredmények alapján választ terápiát. Ahogyan a diagnosztikai eszközök fejlődnek és egyre több biológiai paramétert tudnak mérni, egyre inkább személyre szabott lehet a kezelés, mert egyre kisebb csoportba kell valakit betenni. Közben a terápiák is fejlődnek, és nő a választék.

- Ez a variációs lehetőség viszont nehezítheti is az orvosok döntését.

- Jelenleg az onkológiában 185 célzott terápiát alkalmaznak, átlagosan havonta engedélyeznek egy új gyógyszert. Amikor azonban több száz genetikai vizsgálat után kell több száz különböző gyógyszer közül választani, kérdés, hogyan tudunk biztonságosan, bizonyosság alapján dönteni. Az előadásomban felidéztem azt az esetet, amikor 50 daganatos beteg teljes molekuláris leletét elküldték két különböző szakértői csoportnak, hogy javasoljanak terápiát, és a két csoport ajánlásai mindössze 44%-ban egyeztek. A statisztikai alapú evidencia próbált rendet rakni azzal, hogy klinikai vizsgálatokkal megnézzük, melyik gyógyszer a legjobb egy adott betegségcsoportnak. Ez az a protokoll, amely biztosítaná, hogy minden beteg a világon egységesen a legjobb kezelést kapja. Ám minél inkább személyre szabott a kezelés, annál kisebb az egyedszám, tehát a statisztikai erő egyre csökken.

Ha figyelembe vesszük, hogy 700 daganatgén van, mindegyikben 10 ezer lehetséges mutáció, és egy daganat 4-5 mutáció kombinációjából áll, ha ki akarnánk próbálni mindegyikhez minden gyógyszert, 14,4 millió évre lenne szükség!

A másik módszer a következtetés, amikor ok-okozati összefüggéseket elemzünk. Ha bejön hozzánk egy beteg, és kiáll egy szög a fejéből, tudjuk, mi a teendő. A valóságban azonban több száz „szög” van, különböző méretben és különböző helyen. Ezért van szükség egy számítógépes következtetőre, amely mindig ugyanarra a teljesítményre képes. Innentől kezdve statisztikai bizonyítékunk van arra, hogy mennyire jó a személyre szabott orvoslás, és biztonságot ad az orvosoknak, hogy a legjobbat adják a betegeknek. Nagyon büszke voltam arra, hogy tavaly év végén az Amerikai Onkológus Társaság meghívott egy olyan konferenciára, amely a rákbetegek minőségi ellátásáról szólt. Mindent megteszünk, hogy szoftverünk minél több helyen elérhető legyen a világban.

- Talán kezd a világ ráébredni, hogy a jövő már itt van.

- Igen, és ebben segít ma a ChatGPT körül támadt izgalom is. Amit néhány éve még jövőnek hittünk, megérkezett, ezek az eszközök átformálják a világot, és azok lesznek a nyertesek, akik a leggyorsabban tudják ezeket felhasználni. Amelyik ország ezt nem veszi tudomásul, lehet ma bármilyen gazdag, lemarad.

De ez a technológiai forradalom más fontos területeken, például a klímaválság elleni törekvésekben is tapasztalható.

Bostonban beszélgettem egy emlőrák-túlélő hölggyel, aki elmondta, hogy az ő start-upja olyan baktériumokat fejleszt ki, amelyek megkötik a szén-dioxidot a talajban. Rijádban találkoztam az ENSZ klímabizottságának egyik tagjával, és arról beszélgettünk, hogy már túl vagyunk a „vissza nem térés pontján”, a klíma gyorsabban változik, mint ahogyan azt az emberi tevékenység befolyásolja. Abban reménykedhetünk, hogy hamarosan megszületik egy olyan tudományos-technológiai megoldás, amely ki tudja vonni a szén-dioxidot környezetünkből, és kapunk néhány évtizedet a rák problémájának megoldására is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
A Rovatból
New York a saját súlya miatt is süllyed, mert a rajta lévő felhőkarcolók annyira nehezek
Manhattan süllyed, körülötte a vízszint emelkedik, ez nem a legszerencsésebb kombináció. Mintha a jégkorszak következményei és a klímaváltozás nem volna elég baj.

Link másolása

A New York-i épületek súlya is hozzájárulhat a metropolisz süllyedéséhez, állítják kutatók. Ugyanakkor ennek más okai is lehetnek, például a bolygón végbemenő változások, és az utolsó, mintegy tízezer évvel ezelőtti jégkorszak következményei.

Ha sikerül megérteni, hogy a New Yorkhoz hasonló területek miért kerülnek egyre alacsonyabbra, az segíthet felbecsülni, hogy a jövőben mekkora ezeken az áradás kockázata a klímaváltozás miatt.

Az Atlanti-óceán észak-amerikai partvidékén a vízszint a globális átlagnál máris három-négyszer gyorsabban emelkedik.

„A tengerszint-emelkedés hamarosan áradási problémákat fog okozni New Yorkban és világszerte” – figyelmeztet a tanulmány vezető szerzője, Tom Parsons geofizikus.

A jégkorszak érdekes utóhatása

GPS-adatok szerint a város déli része, Lower Manhattan évente nagyjából 2,1 milliméterrel kerül lejjebb.

Ennek egyrészt természetes oka van. Az utolsó jégkorszak leghidegebb időszakában a bolygó nagy részét vastag jégtakaró fedte. A jégtáblák alatt lévő talaj süllyedni kezdett, ez azt jelentette, hogy a földtömegek szélei magasabbra kerültek. Miután a jég elolvadt, egy idő után ez utóbbi területek indultak süllyedésnek.

Egy korábbi kutatás szerint a keleti part mentén ez a jelenség 2100-ra akár 48-150 centiméteres süppedést is okozhat.

A süllyedésnek emellett a természetes oka mellett Parsons és csapata meg akarta vizsgálni a mesterséges okok, például az ember alkotta épületek lehetséges hatását is.

Parsonsnak akkor ugrott be az ötlet, amikor meglátogatta felesége családját Belgiumban 2019-ben.

„Az antwerpeni katedrális mellett volt a szállásunk, figyeltem az épület alapzatának hatalmas köveit, és azon töprengtem, hogy hogyan hozhatták ide ezeket nagy távolságokból, majd hogyan rakták őket össze, mint egy kis hegyet. Kíváncsi lettem arra, hogy ez milyen hatással lehet a kövek alatt húzódó talajra” – idézte fel az ötlet kipattanásának körülményeit.

A baj az, ha összeadódik

A megépítés után minden épület besüllyed egy kicsit a födbe, még azok is, amelyeket keményebb kövekre építenek. Azok, amelyeket puhább talajra emelnek, természetesen jobban.

A tudósok becslése szerint New York City öt kerületének több mint egymillió (pontosan 1.084.954) épülete összesen 762 milliárd kilogramm súlyú, és egy 778 négyzetkilométeres területen helyezkedik el.

Ezután számítógépes modellt fejlesztettek ki annak megállapítására, hogy ez a súly különféle talajviszonyok esetén miképpen süllyed.

Műholdfelvételekből az derült ki, hogy a város átlagosan évente 1-2 milliméterrel kerül lejjebb. Ez megegyezett azzal az adattal, amit a számítógépes modell jelzett a jégkorszak utáni természetes mozgás következményeként.

Bizonyos városrészek azonban az adatok szerint sokkal gyorsabban süppednek, mint mások. Ez feltehetően az épületek súlya miatt van, de nem zártak ki más lehetséges indokokat sem, amelyek egyelőre még ismeretlenek.

New York tehát átlagosan csupán egy picikét süllyed évente. Parsons ugyanakkor rámutatott, hogy eközben New York körül a tengerszint emelkedés évente 1-2 milliméteres, így aztán minden milliméternyi süppedés plusz egy évet jelent a tengerszintnél.

(Forrás: Live Science, Earth's Future)


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

JÖVŐ
Megépíthetik a Hold hatalmas mását Dubajban
A mű-Hold 274 méter magas lehet, ha tényleg elkészül. A belsejében 4000 szállodai szoba mellett Hold-kolónia is várja a látogatókat.

Link másolása

A Hold gigantikus másolatának megépítésére készülnek Dubajban, írja a LADbible. Az építményt 274 méter magasra tervezik, mely egy 30 méteres épület tetején kapna helyet. Az építkezés költsége a tervek szerint meghaladja a 4 milliárd fontot, vagyis az 1730 milliárd forintot. A befektetők reményei szerint a mű-Hold „jelentős hatással” lesz az Egyesült Arab Emirátusok gazdaságára.

A MOON, azaz Hold névre keresztelt komplexum belsejében hatalmas üdülőparkot alakítanak ki, ahol 4000 szállodaszoba várja a látogatókat, de helyet kap egy 10 ezer férőhelyes aréna is a hatalmas gömbben. Ezen felül éjszakai klub és wellness-központ is várja majd a látogatókat.

Kifejezetten izgalmasnak ígérkezik a Hold-kolónia, ahol olyan érzése lehet a turistáknak, mintha a szomszéd égitesten járkálnának.

A projekt mögött Michael Henderson kanadai vállalkozó áll, aki szerint évi 2,5 millió turista is megfordulhat majd az egyedülálló látványosságban.

Dubaj egyre látványosabban nyit a vonzó turisztikai befektetések felé. Bár az országban továbbra is illegális a szerencsejáték, több Las Vegas-i kaszinó is tervez beruházásokat a város környékén a következő években. Ez pedig arra utalhat, hogy hamarosan változik a szabályozás.

Christopher Davidson szerint a Hold-komplexum jól illeszkedik a dubaji uralkodó elit törekvéseibe. A Közel-Kelet-szakértő úgy véli, hogy a környező országok uralkodóival szemben lényegesen jobban hiszen a tudományban és haladásban. Végső soron pedig az ehhez haspnló megaprojektek segítségével legitimálhatják hatalmukat.

Az elképesztő méretű projektről több látványterv is megjelent már az Instagramon:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
A Rovatból
Íme a tökéletes szobor, ami ötvözi az emberiség eddigi művészetét – pedig nem is ember alkotta
A végeredmény egészen lenyűgöző lett, a mű végül "Lehetetlen szobor" nevet kapta.

Link másolása

Elkészült a szobor, amit egy mesterséges intelligencia tervezett: a műalkotás ötvözi az évszázados művészeti örökséget a fejlett technológiával és mérnöki munkával.

Milyen műveket alkotna Michelangelo a mai modern korban? Mi lenne, ha hozzáférhetne olyan modern anyagokhoz, mint a rozsdamentes acél, amelyet több mint 400 évvel azután találtak fel, hogy Dávid szobrot márványból kivésték? – tette fel a kérdést a Mashable.

Egy svéd mérnöki stúdió, a Sandvik Group legújabb projektjében arra a keresi a választ, hogyan lehet egy mesterséges intelligencia által tervezett szobor a művészet, a technológia és a mérnöki tudományok egyedi fúziója.

A projekt alapvető célja az volt, hogy az alkotók egy olyan szobrot hozzanak létre, amely egyesíti a különböző művészeti irányzatok és a különböző történelmi korszakok mestereinek esztétikáját.

„A Sandvik megkért, hogy mesterséges intelligencia segítségével készítsek szobrot Rodin és Michelangelo művei alapján. Ez valóban nagy kihívás volt”

– mondta Robert Luciani, az AI Framework nevű cég vezetője, a projektben részt vevő alkotó.

Luciani elmondta, hogy a lenyűgöző, mesterséges intelligencia által generált szobornak az elkészítése számos mérnöki kihívást jelentett. A hagyományos bronzból vagy márványból készült szobroktól eltérően a Sandvik darabja rozsdamentes acélból készült el.

A gyártási folyamat digitális gyártási technikákat, például precíz digitális szimulációkat tartalmazott, és a Sandvik számos különböző algoritmusra támaszkodott a szobor előállításához.

„Ahelyett, hogy a semmiből megterveztünk volna egy mesterséges intelligencia-rendszert, amely az ötlettől a szoborig haladt, úgy döntöttünk, hogy sok mesterségesintelligencia-rendszert vetünk be inkább”

– tette hozzá Luciani.

A szobor a következő oldalon látható, lapozz!Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
A Rovatból
Dollártrilliókban számolható az a veszteség, amelyet a közelgő El Niño okozhat a világnak
Peruban óriási esőzések jöhetnek, az amazóniai esőerdőket kegyetlen aszály sújthatja, Délkelet-Ázsiában hatalmas kiterjedésű erdőtüzeket okozhat a jelenség.

Link másolása

Ismét felbukkant a klímaváltozás egyik legfélelmetesebb jelensége, az El Niño. A kutatók szerint a Csendes-óceán vizeit átszelő meleg áramlatot már áprilisban is lehetett érzékelni, várhatóan a következő hetekben, de legkésőbb júliusig kialakul és 55% esélyt adnak arra, hogy ezúttal rendkívül súlyos következményekkel jár, ráadásul elhúzódhat akár télig is. Mindenekelőtt félő, hogy hozzájárul a párizsi klímamegállapodásban meghatározott 1,5 C fokos emelkedés küszöbének túllépéséhez, miközben a világ egyes részein hatalmas szárazságot, másutt pedig hatalmas esőzéseket okozhat.

És akkor még nem is szóltunk a várható súlyos gazdasági károkkal. A WIRED által idézett jelentés szerint a következő években a veszteség akár 3 trillió dollárt is elérheti. Különösen érzékenyen érintheti a szegény trópusi országokat, de mint Christopher Callahan, a dartmouth-i főiskola tanára, a jelentés társszerzője figyelmeztetett, hatása az egész Földön érezhető lesz.

A Science-ben megjelent cikkben felidézik, hogy az 1982-83-as El Niño 4,1, míg az 1997-98-as 5,7 trillió kárt okozott, és mindkét esetben több mint öt évbe telt, amíg a klimatikus változások hatásai elmúltak. Az évszázad végére e természeti jelenség által okozott károk pénzben kifejezhető értéke elérheti a 84 trilliót is.

A cikk megerősíti azokat a korábbi kutatásokat, amelyek szerint a klímaváltozás és az extrém időjárási jelenségek rendkívüli anyagi károkkal járnak, különösen a fejlődő gazdaságok esetében. Leonie Wenz, a potsdami klímakutató intézet munkatársa szerint ahhoz, hogy optimális és igazságos klímapolitikát folytassanak világszerte, tisztába kell lennünk a klímaváltozás társadalmi és gazdasági árával, és egyre több bizonyíték van arra, hogy a felmelegedés sokkal többe kerül az emberiségnek, mint ahogyan azt korábban gondoltuk.

Amint az El Niño vizei felmelegítik a Csendes-óceánt, a trópusi országoknak kell viselniük a legdrámaibb hatásokat. Peruban például ilyenkor olyan súlyos esőzések vannak, amelyek tönkreteszik az ország infrastruktúráját, eláztatják a gabonaféléket. Normális körülmények között a Peru partjainak vizei felhozzák azokat a tápanyagokat, amelyeken a halállomány él, de ez a folyamat is lelassul az El Niñóval. Ezenkívül a tengeri hőhullámok elpusztítják a halakat és ez megfosztja az ott élő embereket egyik legfőbb bevételi forrásuktól.

A meleg áramlatnak azonban keletebbre éppen az ellenkező hatása lehet: kegyetlen aszállyal sújthatja az amazóniai esőerdőket, amelyeket már így is megtizedelt az emberi terjeszkedés és az egyre gyakoribb erdő- és bozóttűz.

Egy újabb nagy szárazsággal Amazónia még közelebb kerülhet ahhoz a kritikus ponthoz, amikor az esőerdőből füves területté válik, és ökológiai szempontból innen nincs visszatérés. A fák pusztulása végveszélybe sodorhat számos élőlényt, és gyengítheti Amazónia széndioxid-elnyelő képességeit.

A Csendes-óceán másik oldalán is pusztíthat szárazság. Callahan szerint különösen veszélyeztetett lehet Indonézia és Ausztrália, emlékeztetve arra, hogy 1998-ban az El Niño nyomán Délkelet-Ázsia nagy részén hatalmas kiterjedésű erdőtüzek volt, különösen az indonéz szigetvilágban. Ott ugyanis a kockázatot a szárazság és a nagy meleg mellett az is növeli, hogy hatalmas tőzeges területei vannak, amelyek, ha belobbannak, nagyon nehéz őket eloltani. Az erdőtüzek emellett jelentős mértékben növelhetik a széndioxid-kibocsátást, és ezzel is gyorsíthatják a klímaváltozást.

Bár az El Niño hatásai főleg a trópusokra koncentrálódnak, más régiók is érintettek. Az Egyesült Államok északi területei jóval melegebbek lesznek, a délnyugati államokban viszont sokkal több eső esik. Egyetlen dolognak örülhetnek a térségben, hogy az El Niño általában csökkenti a hurrikánok aktivitását az Atlanti-óceánon.

Az alacsony GDP-vel rendelkező trópusi országok gazdasági sebezhetőségét az okozza, hogy nemzeti össztermékük nagyobb részét a mezőgazdaság adja, tehát sokkal jobban ki vannak szolgáltatva a mezőgazdaság viszontagságainak, mint a fejlett ipari országok.

A farmerek egyenesen megélhetésüket kockáztatják, különösen azok, akiknek nincsen öntözőrendszerük, ők szinte azonnal a szárazság áldozataivá válnak.

Callahan úgy véli, hogy az El Niño gazdasági károkat alulbecsülték, mert általában csak azokat az éveket vették figyelembe, amikor a jelenség aktív volt.

Az új kutatás azonban arra mutat rá, hogy még tíz évvel a meleg áramlatok eloszlása után is lehet érezni hatásukat.

Callahan szerint az El Niño igazi stresszteszt a melegedő bolygó számára, mivel a klímaváltozással gyakoribbakká válnak a hőhullámok, az erdőtüzek, a szárazságok és az áradásokkal járó esőzések is. Ugyanakkor alkalom a kormányoknak, hogy felkészüljenek a rendkívüli időjárásokra infrastruktúráik megerősítésével, az erdőtüzek megelőzését célzó befektetésekkel. Ezek előbb-utóbb elkerülhetetlenek lesznek, és mindenki csak jól járhat velük.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: