hirdetés

JÖVŐ

A vártnál is veszélyesebb dolgokra bukkantak a tudósok az olvadó szibériai jégtakaróban

Metán szabadult ki több mint 500 millió éves mészkövekből, és ez nagyon nem jó hír.
Fotó: Flickr - szmo.hu
2021. augusztus 11.


Link másolása

hirdetés

Régóta aggasztja a tudósokat, hogy előbb-utóbb működésbe lép a „metánbomba”, vagyis a globális felmelegedés miatt olvadó szibériai permafroszt alatti mocsaras területből hatalmas mennyiségű metángáz szabadul ki. Most egy új geológiai tanulmányból kiderült, hogy még ennél is nagyobb veszély fenyegeti az atmoszférát, méghozzá az olvadó területeken található kőzetekből – írja a Washington Post

Az alapvető különbség, hogy a mocsarak a talaj és a különböző szerves anyagok bomlásából úgynevezett „mikrobiális” metánt bocsátanak ki, míg a mészkő a permafrosztban és alatta lévő tárolókból szénhidrogéneket és gázhidrátokat.

Normális körülmények között a megfagyott jégtakaró úgy működik, mint egy búra, ami maga alá zárja a metánt. Ugyancsak bezárhatja a gázhidrátokat, amelyek nagy mennyiségű metánt tartalmazó fagyott vízkristályok. A gázhidrátok már normális tengerszinti nyomáson és hőmérsékleten is ingatagok, a melegedéssel viszont robbanásveszélyessé válhatnak.

A tanulmány szerint a Föld permafrosztjában lévő gázhidrátok karbontartalmát 20 gigatonnára becsülik. Ez csak egy kis százaléka a jégtakaróban foglyul ejtett összes karbonnak, de a gázhidrátok folyamatos melegedése a felszínre került kőzetekből gyors és nagy mennyiségű metánkibocsátást eredményezhet.

Nikolaus Froitzheim, a bonni egyetem geológiai intézetének tanára és két kollégája műholdas térképek felhasználásával mérték intenzív metánkoncentrációkat két feltűnően hosszú mészkő-övezetben a Tamir-félszigeten és Észak-Szibériában. Ezeknek egyes sávjai elérték az 550 km-t is. Tanulmányukat a Proceeding of The National Academy of Sciences-ben tették közzé.

A 2020-as hőhullám idején mért felszíni hőmérsékletek közel 12 C fokkal voltak az 1979-2000-es átlagok felett. Az említett hosszú sávokban alig van föld, és a növényzet is rendkívül elenyésző, így a mészkő a felszínre kerül. Ahogyan a kőképződmények felmelegednek, megrepednek és hasadékok nyílnak rajtuk, ahol kiáramlik az addig beléjük zárt metán – olvasható a tanulmányban.

A metánkoncentrációk 5%-kal voltak magasabbak az átlagnál. A későbbi mérését ennek a kibocsátásnak a fennmaradását erősítették meg 2021 tavaszán, annak ellenére, hogy a régióba visszatért a hó és az alacsony hőmérséklet – tette hozzá Froitzheim, aki szerint ilyen értékekre a mocsaras területeken számítottak, nem pedig a kemény kőzeteknél.

hirdetés
A felbukkanó karbonátok 541 millió évesek, a paleozoikus földtörténeti korra vezethetők vissza.

Robert Max Holmes, a massachusetts-i Woodwell klímakutató központ vezető tudósa szerint ha ez igaz, nagyon rossz hír, mert senki sem akar újabb potenciálisan rossz visszacsatolásokat látni, márpedig ez annak tűnik.

„Amit többé-kevésbé biztosan tudunk, hogy mennyi széndioxidot zár magába a permafroszt. Nagy mennyiségről van szó, és ahogy a Föld melegszik és a jégtakaró olvad, az ősi szerves anyag hozzáférhetővé válik a mikrobák számára, és ebből lesz a CO2- és metánkibocsátás. Ez aggaszt a legjobban az Északi-sarkkörrel kapcsolatban” – mondta a Washington Postnak Holmes.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

65 millió forintnyi pénzt fizet egy techcég, hogy egy robot megkaphassa az arcodat és a hangodat

A Promobot élethű robotokban utazik, és szeretnék valós emberek kinézetét és hangját megvásárolni.

Link másolása

hirdetés

A Promobot 150 ezer fontot (60 millió forint) kínál azoknak, akik készek átadni az arcukat és a hangjukat a cégnek, hogy realisztikus robotokhoz használják fel ezeket. Követelmények természetesen vannak:

kifejezetten kedves és barátságos megjelenésű jelentkezőket keresnek, akik legalább 25 évesek, a nem és a bőrszín nem számít.

A 150 ezer fontért cserébe alá kell írni egy szerződést, ami után a cég bármeddig felhasználhatja a jelentkező külsejét, akinek 3D-ben beszkennelik az egész testét, és 100 órányi hanganyagot is kérnek.

A szerencsés kiválasztottról mintázott robotok 2023-ban jelennek meg.

A Promobot egyébként Európa egyik legfontosabb robotos cége, arcfelismeréssel, önvezető járművekkel és különféle robotikai fejlesztésekkel foglalkoznak, 2019 óta pedig kiemelten foglalkoznak emberszerű robotokkal, különböző célokra: bevásárlóközpontokba, üzletekbe, repterekre.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ

Videó készült az első robotokról, amik szaporodni képesek

A xenobotok néven ismert apró életformák ráadásul úgy szaporodnak, ahogy korábban még senki és semmi.

Link másolása

hirdetés

A biológiai szaporodás eddig ismeretlen formájára képesek a világ első élő robotjainak nevezett xenobotok, írja a Science Daily.

A parányi robotokat az afrikai karmos béka (Xenopus laevis) sejtjéből tervezték mesterséges intelligencia segítségével. A leginkább Pac-Manre hasonlító, egy milliméter átmérőjű programozható robotok eddig leginkább mozgásra, kisebb feladatok végrehajtására és öngyógyításra voltak képesek. Most azonban kiderült, hogy a szaporodás teljesen új formájára is képesek.

Ennek során a xenobotok sejtek százait gyűjtik össze a szájukban, ahol addig forgatják, míg hozzájuk hasonló formát nem hoznak létre. A végeredmény pedig néhány nap múlva egy újabb, teljes értékű xenobot lesz, ami ugyanúgy képes az önreplikációra, árulta el az apró rovbotokat tervező csapat vezetője.

Joshua Bongard, a Vermonti Egyetem robotika professzora hozzátette: az emberek sokáig úgy gondolták, hogy a szaporodás minden formáját ismerik már, de a xenobotok reprodukciója még olyasvalami, amit korábban soha nem figyeltek meg.

hirdetés

Az éppen szaporodó xenobotokról videó is készült, amit itt lehet megnézni:

Még mielőtt bárki aggódni kezdene a szaporodó robotok miatt: a tudósok már egy évvel ezelőtt is jelezték, hogy a xenobotok pár nap után elpusztulnak, csak halott bőrsejtek maradnak utánuk.

Az apró lényeket a tervek szerint a későbbiekben az óceánokban egyre szaporodó mikroműanyagok eltávolításában szeretnék hasznosítani, de a gyógyászati célú felhasználásuk is napirenden van.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Toronto a légkondicionálókat jéghideg tóvízzel helyettesíti, és épületek százait hűti vele

180 torontói épület hagyott fel az energiaigényes légkondicionálással, helyette az Ontario-tó mélyéről szivattyúzzák a jéghideg vizet fal- és padlőhűtésre.
Fotó: Jplenio/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2021. november 27.


Link másolása

hirdetés

180 torontói épület hagyta el az energiaigényes légkondicionálást, helyette az Ontario-tó mélyéről szivattyúzzák a jéghideg vizet fal- és padlőhűtésre.

Ezek közé tartozik a Városháza, a Torontói Általános Kórház, a szállodák, az adatközpontok és a Scotiabank Arena, amely a Raptors kosárlabda franchise-ának ad otthont – összesen az 54 millió négyzetméteres ingatlan évente 90 000 megawattóra villamos energiát takarít meg, ami elegendő 25 000 otthon áramellátásához.

A torontói Deep Lake Water Cooling (DLWC) rendszer a legnagyobb a maga nemében a Földön.

Három vezetékre támaszkodik, amelyek a várostól 5,6 kilométerre délre, nyolcvanöt méter mélyen a tó alatt fekszenek, innen szívják fel a négy fokos vizet, mielőtt egy központi állomásra szivattyúzznák, majd elküldik az épületekbe. Az épületből kilépő meleg vizet visszaeresztik a tóba, figyelembe véve az elnyelt hőt is.

Az Enwave által épített és kezelt DLWC rendszernek eleinte nehéz volt ügyfeleket találnia a városban, de az energiamegtakarítás meggyőző bizonyítása után (a Scotiabank évente 3 millió kilowattórával kevesebb energiát használ fel) dinamikusan növekszik.

A DLWC nem az egyetlen módszer az épületek vízzel történő hűtésére; ám a másik magában foglalja a víz elpárologtatását. Ez azonban tömeges vízfelhasználáshoz vezet, szemben a DLWC rendszerével, amely a 220 millió gallon vizet megtartja a tóban, a csövekben vagy a talajban, így, összehasonlítva a párologtató hűtéssel nagyságrendekkel jobb megoldásnak tekinthető.

hirdetés

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Először videóztak le egy jegesmedvét, ahogy rénszarvasra vadászik - ez a klímaváltozás egyértelmű jele lehet

A jég olvadásával a jegesmedvék étrendje is megváltozhatott, a fő táplálékukat jelentő fókák helyett ugyanis egyre többször vadásznak szárazföldi állatokra.

Link másolása

hirdetés

A klímaváltozás egyértelmű jelenként írnak arról a felvételről, amelyet egy lengyel kutatóállomás kamerája vett fel a norvégiai Spitzbergákon.

A videón egy jegesmedve látható, amint éppen rénszarvasra vadászik. Az állat éppen a jeges vízbe űzi a szarvast, ott elkapja, megfojtja, majd partra vonszolja, és elkezdi megenni.

Ez az első alkalom, hogy ilyen jelenetet rögzítettek.

Úgy tűnik, a jég olvadása a jegesmedvék étkezési szokásait is megváltoztatta. A visszahúzódó jég miatt ugyanis hosszabb időre kerülnek szárazföldre, a fő táplálékukat jelentő fókák pedig eltűnnek, így egyre többször vadásznak szárazföldi állatokra

- írja az Euronews.

Az Északi-sarktól mintegy ezer kilométerre lévő Spitzbergákon nagyjából 300 jegesmedve és 20 ezer rénszarvas él. Szakemberek szerint egyre több jel utal arra, hogy a jegesmedvék az elmúlt évtizedekben egyre gyakrabban vadásznak rénszarvasokra. Ebben két tényező játszhat fő szerepet: egyrészt, hogy a visszahúzódó jég miatt hosszabb időre kerülnek szárazföldre a jegesmedvék, másrészt pedig, hogy az 1925 óta életben lévő vadászati tilalom miatt egyre több a rénszarvas a Spitzbergákon.

hirdetés


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: