A tudósok is elismerik a leejtett étel 5 másodperces szabályát
"Mindig is tudtuk, hogy igazunk van!" Valószínűleg ez fogalmazódott most meg azok fejében, akik töretlenül hisznek az úgynevezett "5 másodperces (szigorúbb életvitelt űzőknek csak 3 másodperces) szabályban". Eszerint, ha leejtünk a földre egy szelet pizzát, egy darabka sajtot, egy csokit, vagy bármit, azt néhány másodpercen belül felvéve még nyugodtan elfogyaszthatjuk azt. Az amerikai kutató, Anthony Hilton azt állítja, hogy
beltérben, tehát a konyhában, a szobában, a nappaliban, stb. elfogyasztott helyeken leejtett étel gyors felkapás után szinte teljes biztonsággal fogyasztható, ha nincsenek szemmel látható és kétségkívül szennyeződésre utaló nyomok. A baktériumok ugyanis nem tudnak néhány másodperc alatt "átmászni" az ennivalónkra.
Hilton persze hangsúlyozta, hogy a földről való evés sosem teljesen kockázatmentes, a baktériumok mennyisége, a takarítás gyakorisága, a padló felülete és anyaga.
Valamint több egyéb tényező mellett az étel tulajdonságai is befolyásolják, hogy pontosan mennyi időnk van, hogy biztonságosnak lehessen nevezni az adott kaja elfogyasztását.