JÖVŐ
A Rovatból

A mesterséges intelligenciák fejlesztése a nukleáris fegyverkezési versenyhez hasonló vetélkedést indíthat el, ami végzetes lehet

Egy új tanulmány szerint a hadseregek és a cégek versengése miatt azok a mesterséges intelligenciák kerülhetnek fölénybe, amelyeket a lehető legkevesebb szabály köt. Csakhogy így az emberiség elveszítheti a kontrollt.

Link másolása

Egyre szaporodnak a mesterséges intelligenciák rohamos fejlődésével kapcsolatos aggodalmak. Ezek már évek óta hangot kapnak, de mintha csak az elmúlt néhány hónapban kezdenének rájuk komolyan odafigyelni.

Márciusban előbb a neves izraeli történész-társadalomtudós, Juval Noah Harari festett riasztó jövőképet a New York Times véleményrovatában, majd, Elon Muskkal és Steve Wozniakkal, az Apple társalapítójával csatlakozott ahhoz a nyílt levélhez, amit több ezer technológiai szakértő, kutató, üzletember és más közszereplő írt alá.

Ebben azt követelik, hogy legalább hat hónapra világszerte állítsák le az AI-kutatásokat. Ennek az lenne a célja, hogy a világ kormányai és technológiai cégei megállapodhassanak valamiféle nemzetközi szabályozásról, mielőtt a mesterséges intelligenciák olyan önállósági szintet érnek el, hogy kicsúszhatnak az emberi ellenőrzés alól.

Most pedig megjelent Dan Hendrycks neves AI-kutatónak egy új tanulmánya, amiben nem kevesebbet állít, mint azt, hogy a „természetes kiválasztódásról” szóló darwini evolúciós törvény alapján a mesterséges intelligencia is kifejleszthet egyfajta „önző magatartást” túlélése érdekében, és ennek nyomán saját magát az emberi érdekek fölé helyezheti.

Hendrycks, aki egy mesterséges intelligencia-biztonsággal foglalkozó non-profit szervezet igazgatója, úgy véli, hogy a természetes kiválasztódás domináns erő lehet az AI fejlődésében - idézi a Fox News.

A darwini elmélet hagyományos értelmezése szerint azoknak az állatoknak, embereknek és más élő organizmusoknak van a legtöbb esélye a túlélésre, amelyek a leggyorsabban alkalmazkodnak a környezetükhöz. Ez a mozgatórugója az életnek évmilliárdok óta, és a kutató szerint ez a logika működhet a mesterséges intelligenciáknál is.

Hendrycks arra hívja fel a figyelmet, hogy

a különböző cégekre és a hadseregekre nehezedő nyomás, amely a szüntelen versengésből fakad, olyan mesterséges intelligenciák kifejlesztését kívánja meg, amelyek automatizálnak emberi szerepeket, céljuk másokat félrevezetni és hatalomhoz juttatni.

„Csakhogy, ha az ilyen eszközök nagyobb intelligenciával rendelkeznek, mint az emberek, az oda vezethet, hogy az emberiség elveszti a jövője feletti ellenőrzést” – írta.

A tanulmány arra is kitér, hogy az AI-technológia egyre olcsóbb és egyre nagyobb teljesítményű lesz, ezért a cégek egyre inkább ezektől függenek majd az adminisztrációban és a kommunikációban. Ez kezdetben csak azt jelenti, hogy az emberek rábízzák a mesterséges intelligenciára e-mailjeik megfogalmazását, de innen hamar eljuthatnak oda, hogy a gyorsabb reagálás érdekében már az AI hoz meg olyan magas szintű stratégiai döntéseket, amelyek általában politikusok és cégvezetők hatáskörébe tartoznak.

„A piacon is a legalkalmasabb marad talpon. Ahogy az AI egyre nagyobb teljesítményre lesz képes, egyre több munkakört fog automatizálni” – nyilatkozta Hendrycks a Fox News-nak. „Így kerül előnybe a természetes kiválasztódás terén az emberekkel szemben, és az emberek egyre inkább háttérbe szorulnak.”

„Hosszú távon a AI-kat úgy is fel lehet fogni, mint egy új, invazív fajt”

- véli a kutató.

Miután a mesterséges intelligenciákat a legkülönbözőbb feladatokkal bízzák meg, az AI-populáción belül igen széles körű lesz a variációs lehetőség. Például egy cég megbízhat egy AI-t, hogy tervezzen meg egy új marketingkampányt úgy, hogy közben ne sértsen meg semmilyen szabályt. De az a mesterséges intelligencia, amelynek kevésbé szigorú feltételeket szabnak, jobban teljesít majd, mint azok, amelyeket bekorlátoznak.

Hendrycks úgy gondolja, annak a mesterséges intelligenciának, amely a leghatékonyabban képes önmagát fejleszteni, lehetnek „nemkívánatos jellemvonásai”, például „önző” lehet. A tanulmány hangsúlyozza, a potenciálisan „önzővé” váló mesterséges intelligencia nem azt jelenti, hogy egy AI-nal tudatosan önző szándékai lennének, inkább csak önző módon viselkedik. A cégek, hadseregek, kormányok közti versengés azt ösztönzi, hogy a leghatékonyabb AI-programokat hozzák létre, és ez oda vezethet, hogy a technológia „kirekesztő, hataloméhes lesz, kevesebb erkölcsi aggállyal.” Hendrycks szerint

az AI-cégek jelenleg egy felelőtlen fegyverkezési hajszába kényszerülnek, amely csak a nukleáris fegyverkezési versenyhez hasonlítható.

„Az AI-eszközök elkezdték megérteni az emberi pszichológiát és viselkedést, képesek lehetnek arra, hogy manipulálják és félrevezessék az embereket” – figyelmeztet a tanulmány, amely szerint a legsikeresebb modellek ezt meg is fogják tenni.

Hendrycks mindazonáltal úgy látja, hogy vannak olyan eszközök, amelyek révén ki lehet szabadulni a darwini logikából, de ehhez nagyobb támogatást kell kapnia az AI-biztonság kutatásának. Szerinte nem az a fontos, hogy a következő évtizedekben a mesterséges intelligenciák bármilyen típusú „jogokat” kapjanak, inkább arra kell ösztönözni a cégeket és kormányokat, hogy ismerjék fel a mesterséges intelligencia jelentette fenyegetést, és kötelezzék el magukat a versenykényszer okozta nyomás megszüntetésére.

„Ha ez nem történik meg, akkor hosszú távon a legalkalmazkodóbb túlélésének dinamikája katasztrofális következményekkel járhat számunkra. Az AI nagyon könnyen versenyképtelenné teheti az embereket.”

Ezekkel a veszélyekkel az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman is tisztában van. Altman több, közelmúltban készült interjúban projektjüket a Manhattan-tervhez hasonlította, amelynek keretében megszületett az amerikai atombomba, és bevetése nemcsak a II.világháborút zárta le, hanem a világ rendjét is végérvényesen megváltoztatta.

Az üzletember arról is beszélt, hogy a maguk részéről mindent megtesznek annak érdekében, hogy mesterséges intelligenciákat biztonságos korlátok között tartsák, de hozzátette: a technológiai fejlődés megállíthatatlan.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
A Rovatból
Elérhette a fordulópontot a klímaváltozás az Antarktiszon, virágzásnak indultak a növények
A két őshonos virágzó növény terjedése ötszörösére gyorsult az elmúlt tíz évben. A globális felmelegedés mellett a fókaállomány ritkulása is a hozzájárulhatott az Antarktisz kivirágzásához.

Link másolása

Az Antarktisz két őshonos virágos növénye is virágzik a nyári hőhullámok és az emelkedő hőmérséklet közepette, írja az IFL Science. Tudósok szerint mindez az ember okozta éghajlatváltozás következménye lehet, és

akár azt is jelezheti, hogy a jéggel borított kontinens elérte a fordulópontját.

A zord körülmények miatt az Antarktiszon mindössze két őshonos növény él: az antarktiszi sédbúza (Deschampsia antarctica) és a felemásvirágú szegfű (Colobanthus quitensis). Az olaszországi Insubria Egyetem tudósai tavaly publikáltak egy tanulmányt, melyben 2009 és 2019 között figyelték a két növényt a Signy-szigeten, mely fontos fészkelőhely számos tengeri madár számára az Antarktiszon. Ezt követően összehasonlították ezeket a megfigyeléseket az előző ötven évben végzett felmérésekkel.

Az olasz tudósok arra jutottak, hogy

a két növénypopuláció az utóbbi tíz évben robbanásszerűen megnőtt.

Valójában csak az utóbbi évtizedben annyival gyorsabban terjedtek, mint a megelőző ötven évben. Ráadásul ez a növekedési ütem szorosan összefügg a levegő hőmérsékletének melegedési tendenciájával, mely 2012 nyarán indult meg az Antarktiszon.

A növények elszaporodáshoz a klímaváltozáson túl hozzájárult az is, hogy egyre kevesebb fóka él arrafelé, melyek letapossák a növényzetet. A tudósok szerint ahogy a hőmérséklet tovább emelkedik, várhatóan ez a tendencia folytatódni fog. Tavaly márciusban például olyan hőhullám érte el az Antarktiszt, hogy az ott dolgozó kutatók rövidnadrágot húztak, néhányan pedig még az ingüktől megszabadulva napoztak.

Becslések szerint

az évszázad végére az Antarktiszon a hőhullámok az éghajlati válság következtében további 5-6 Celsius-fokkal emelkedhet a hőmérséklet, ami drasztikus változásokat eredményezhet a kontinensen.

A nővények robbanásszerű terjedése már azt jelezheti előre, hogy az Antarktisz estében közel lehet a globális felmelegedés miatti fordulópontot.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

JÖVŐ
A Rovatból
Csak az okos embereknek kellene gyereket vállalni Elon Musk szerint
A világ leggazdagabb embere szerint a születési ráta nagyobb gond, mint a globális felmelegedés. De szerinte azért nem mindegy, hogy kinek születik gyereke.

Link másolása

Elon Musk szerint komolyan kellene foglalkozni a gyerekszületések számának növelésével világszerte. A milliárdos azonban úgy véli, hogy csak bizonyos intelligenciaszintű embereknek kellene szaporodniuk. Musk erről a hamarosan megjelenő életrajzi könyvében vall, írja a Page Six.

A New York Times birtokába került részletben az 52 éves üzletember azt mondja, mindent megtesz azért, hogy harcoljon a világot sújtó alulnépesedési válság ellen. A 11 gyerekes apuka szerint „az összeomló születési ráta messze a legnagyobb veszély, amivel a civilizációnak szembe kell néznie”. Musk nézeteit rendszeresen posztolja is az X-re átkeresztelt Twitterre.

Grimes-szal közös harmadik gyereke születés után nem sokkal a SpaceX alapítója azt írta egy bejegyzésben, hogy az alacsony születési ráta „sokkal nagyobb veszélyt jelent a civilizációra, mint a globális felmelegedés”. De már hat évvel ezelőtt is aggodalmát fejezte ki a témában. Akkor úgy fogalmazott, hogy „a világ népessége az összeomlás felé gyorsul, de úgy tűnik, kevesen veszik észre, vagy kevesen törődnek vele”.

Walter Isaacson, Musk hamarosan megjelenő életrajzának szerzője elárulta: a milliárdos felajánlotta a spermáját a Neuralink vezetőjének, Shivon Zilisnek, hogy „a gyerekek genetikailag az övéi legyenek”. A párnak 2021 novemberében születtek végül ikrei. Rajta kívül Musknak három gyereke született Grimestól, míg Justine Wilsontól hármasikrei és egy ikerpárja is született a termékeny vállalkozónak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
A Rovatból
Egy éves bérlet árát fizetheti ki Bécsben az az autós, aki a tömegközlekedést akadályozva parkol
A városvezetés már hosszabb ideje igyekezett különféle kampányokkal nagyobb körültekintésre bírni az autósokat, most azonban jelentősen bekeményítettek.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2023. szeptember 12.


Link másolása

Bécsben a figyelmetlenül parkoló autósok tavaly 1535 alkalommal akadályozták a villamosok továbbhaladását, míg a buszok beállását a megállóba 787 alkalommal hiúsították meg a szabálytalanul leállított autók - írja a 444 az osztrák főváros képviseleti irodájának közleménye alapján.

Történt mindez annak ellenére, hogy a városvezetés már hosszabb ideje igyekszik különféle kampányokkal nagyobb körültekintésre bírni az autósokat parkoláskor. Emellett folyamatosan építik át az érintett megállók és szakaszok környezetét.

Most azonban drasztikusabb lépéshez folyamodtak: szeptember 15-től a korábbi 128 euróról 365 euróra emelik a büntetését azoknak, akik autójukkal akadályozzák a közösségi közlekedést. Ráadásul az elvontatás és a tűzoltóság költségét is nekik kell állniuk.

A bírság összegének jelentős emelésével nem az a cél, hogy jól megbüntessék az autósokat, hanem az, hogy a buszok és villamosok zavartalanul közlekedhessenek – magyarázta a döntést Ulli Sima közlekedésért felelős városi tanácsnok.

Egy alacsony padlós villamoson körülbelül 200 utasnak van hely, vagyis egy szabálytalanul leállított autó ennyi embert tart fel és kényszerít átszállásra.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
A Rovatból
Balatoni nádpusztulás: „Valami olyan történik ezeken a helyeken, amire nincs magyarázatunk”
Tóth Viktor limnológus szerint könnyen elképzelhető, hogy a vízszint túlszabályozásának, a stégek telepítésének és a szabályozott nádaratás hiányának együttes következménye az, amit most látunk.

Link másolása

Egyre több nádpusztulást jelentenek a Balaton környékéről. Hétfőn a balatontipp.hu közölt megdöbbentő fotókat a Paloznak és Alsóörs közötti szakaszon szürkévé változó növényzetről. Két nappal később pedig a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) honlapján jelentek meg hasonló fotók a tihanyi Külső-tó környékéről.

Tóth Viktor limnológussal beszélgettünk arról, mi történhet a Balaton partján.

– Tényleg rendkívüli az, ami most a nádasokkal történik?

– Idén összesen hat balatoni helyről jelezték nekünk, hogy szokatlan, de kísértetiesen hasonló események zajlanak. Eddig a nádpusztulás a Balatonban mindig a víz felőli oldalon történt, míg most a szárazföld felőli részeket érinti.

Úgy tűnik, hogy valami olyan történik ezeken a helyeken, amire nincs magyarázatunk, mert annyira egyedi eset.

A bejelentések mindegyike csónakbeállók, strandok és stégek környékén kipusztuló nádasokról érkezett. Amikor körbejártuk az érintett területeket, egyértelművé vált, hogy olyan helyekről van szó, ahol az emberi tevékenység nagyon-nagyon intenzív.

– Arra gondol, hogy valaki szánt szándékkal pusztíthatja a nádast?

– Nem hiszem, hogy szánt szándékkal történne ez. A nádas sok mindent képes tolerálni, de egy bizonyos határig. Idén például nagyon megemelték a tó vízszintjét, ami messze áll a természetes ingadozástól. Ez normális esetben egy magas kora tavaszi vízállásról alacsonyra csökken az ősz elejére, ám a Balaton esetében ennek pont az ellenkezője történt. De itt vannak az egymástól tíz méterre épített stégek is. Az emberek gyakran jobbító szándékkal próbálnának valamit kezdeni a tó körül, például amikor le akarják aratni a „pusztuló” nádast. De mi alapján gondoljuk egy több millió éves növényfajról, hogy jobban tudjuk, mire van szüksége?

– Akkor természetes okai lehetnek a jelenségnek?

– Legfeljebb tíz százalékban. Például a tihanyi Külső-tó esetében nagy valószínűséggel egy microburst, vagyis kis területre lecsapó függőleges irányú, intenzív légzuhatag állhat a pusztulás hátterében. Innen nem messze, Sajkodnál pedig egy nagyon jól körülhatárolható fertőzést figyeltem meg. Az a baj, hogy a tó 240 kilométeres teljes partszakaszát képtelen vagyok folyamatosan egyedül felügyelni, ezért a [email protected] e-mailcímen bárki bejelentést tehet, ha problémát észlel a balatoni nádasok esetében.

– A szóban forgó paloznaki, ábrahámhegyi vagy éppen pálkövei nádasok végleg elpusztultak vagy még menthetők?

– Erre sajnos nem tudok válaszolni, mivel annyira egyedi esetekről van szó. Őszintén szólva én még ilyet nem tapasztaltam korábban. A jelek alapján mindenesetre én leginkább zsombékosodásra gondolok, melynek a végkövetkezménye zsombékmocsár, ami pedig visszafordíthatatlan.

– Miért probléma, hogy ez történik a balatoni nádassal?

– Nem probléma, ez egy természetes jelenség. A gond a sebességgel van.

Ha ez valóban zsombékosodás, akkor egy ilyen folyamat évszázadokat vesz igénybe. Ehhez képest most azt látjuk, hogy nagyjából két év alatt lezajlik a zsombékosodás olyan területeken, ahol korábban nem voltak erre utaló jelek.

Többször elmondtam már: véleményem szerint nem a bolygót kell megvédeni, hanem saját magunkat. A Föld köszöni szépen, alkalmazkodni fog. A kérdés az, hogy az emberiség szeretni fogja-e, ahogyan a bolygó alkalmazkodik az általunk teremtett feltételekhez. Könnyen elképzelhető, hogy a vízszint túlszabályozásának, a stégek telepítésének és a nádaratás hiányának együttes következménye az, amit most látunk.

– Mit gondol, ki fog derülni valaha, hogy pontosan mi történik most a tóval?

– Igen, persze, ha lenne szándéka a kormánynak arra, hogy ezt kivizsgálja. De pontosan tudjuk: minden kutatás csak addig működik, amíg pénz van mögötte. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben én egyedül foglalkozom ezzel a területtel, más intézményeknél még vannak olyan kutatók, akik értenek a növényökológiához. Szeretem, amit csinálok, ezért kimegyek önszántamból is az érintett területekre, de igazából évtizedekig tartó vizsgálatra lenne szükség.

– Mit tehetnek ebben a helyzetben a kirándulók, strandolók, vitorlázók, horgászok? Tudnak ők segíteni valahogyan?

– Nem igazán. De mondjuk jó lenne, ha a nyaralótulajdonosok felszámolnák a néhány tízméterenként telepített saját stégeket, és átállnának mondjuk egy-két kilométerenként kialakított közösségi stégek építésére. Ehhez azonban a jelenlegi gondolkodásmód teljes átalakítására lenne szükség.

– Milyen problémákat okozhat a tó életében, ha ez a folyamat nem áll meg, tovább terjed, és a nádas nem regenerálódik?

– A partmenti területek, beleértve a hinarasokat is, a biodiverzitás központjai minden tó esetében.

Ez azt jelenti, hogy nemcsak maga a nádas tűnik el, hanem az ahhoz köthető élőlényközösségek is.

Magyarországon börtönbe kerülhet, aki meggyilkol egy macskát. Ellenben egy négyzetméter nádas kivágásáért semmi nem jár, holott az a kis terület több ezer, esetenként több millió faj élettere is lehet.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk