hirdetés

JÖVŐ

Clubhouse: a legújabb közösségi trend, ami a kínai cenzúra falán is repedéseket okozott

Az alkalmazásban több százan beszélgethetnek egymással egyszerre. A kínai cenzorok csak későn kapcsoltak, de végül letiltották.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 23.

hirdetés

A Clubhouse tavaly márciusban egy kis San Franciscó-i startupként jelent meg. Ma már 1 milliárd dollárra becsülik értékét. Évek óta az első amerikai közösségi médiacég, amelynek sikerül betörnie a nemzetközi piacra.

Az alapítók, Paul Davison és Rohan Seth egyaránt a Stanford egyetemre jártak. Davison korábban már több közösségi hálózati applikációt alkotott, köztük a Highlightot, Seth pedig a Google mérnökeként dolgozott.

2019-ben megalkottak egy podcast alkalmazás-prototípust, amelyet Talkshow-nak neveztek el. Ez még inkább egy hagyományos rádióadásra hasonlított, de később úgy döntöttek, lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy meghívással csatlakozzanak a beszélgetésekhez.

A tavaly márciusi induláskor már azt is megoldották, hogy a résztvevők szabadon járhassanak az őket érdeklő digitális szobák között. Kezdetben, hogy ne legyenek túlterheltek, lassan adagolták a meghívásokat. A pandémia is a kezükre játszott, mert az emberek új lehetőségeket kerestek, hogy érintkezzenek egymással.

Az alkalmazás hamar rendkívüli népszerűségre tett szert. Csak januárban közel négymillióan töltötték le, és olyan hírességek csatlakoztak hozzá, mint Elon Musk, Mark Zuckerberg, Lindsay Lohan és Oprah Winfrey.

A szólásszabadság és a politikai viták fóruma lett, de helye van rajta tudománynak, a költészetnek is. Egyre többen látják benne a közösségi média új irányvonalát, amely csak látszólag jelent visszalépést a vizuális világhoz képest.

hirdetés

Musk januárban meginterjúvolta a felületen Vlad Tenevet, a Robinhood részvénykereskedelmi applikáció igazgatóját, és ígéretet tett arra, hogy meghívja egy beszélgetésre Vlagyimir Putyin orosz elnököt is.

A legnagyobb hírverést mégis az jelentette számukra, hogy Kínában botrány lett az alkalmazásból, ugyanis az emberek szabadon tudtak rajta beszélgetni, megkerülve az ottani cenzúrát.

A Clubhouse hangos csetszobáihoz pillanatok alatt csatlakoztak a kínai mandarin nyelvű beszélgetők az anyaországból, Tajvanból, Hongkongból, és a hatalmas globális kínai diaszpórából. Olyan, Peking számára rendkívül kényes témákat is megbeszéltek, mint például a muszlim újgurok elnyomása Hszincsiang tartományban, az 1989-es pekingi Tienanmen-téri vérfürdő, vagy éppen a cenzúra.

Az applikációt, mint az várható volt, néhány nap múlva blokkolták a hatóságok. Rövid időre azonban sokan megízlelhették az önkifejezési szabadság örömét. Voltak, akik órákon át vártak sorukra, hogy elmondhassák véleményüket. Őszinte, tisztességes beszélgetések folytak, humorral és könnyekkel egyaránt – írja a történtekről a New York Times Hongkongban élő újságírónője, Li Yuan, aki maga is részt vett a csetelésben.

Az elmúlt két évtizedben Peking a világ legkifinomultabb online cenzori rendszerét építette ki. Már jó ideje elérhetetlen az országban a Google, a Facebook, a Twitter és a YouTube. Hszi Csin-ping vezetése alatt egyre több témát nyilvánítanak tabunak a kínai interneten. A Clubhouse-zal azonban az anyaországiaknak lehetőségük nyílt ezeket a tilalmakat megkerülni.

A Clubhouse-ban egyszerre 5000-en csatlakozhatnak az egyes csetszobákhoz, és a beszélgetések nyom nélkül eltűnnek, ha végetérnek.

Volt a megszólalók között ételkihordó szociológus doktorandusz, elhangzottak feminista írások, és legalább 3000-en csatlakoztak ahhoz a szobához, ahol az egyik leghírhedtebb kínai kommunista propagandistát, Hu Hszi-csint parodizálták. Rengetegen hallgatták Cai Csong-kuót is, az 1989-as diáktüntetések egyik emigrációban élő vezetőjét, aki négy órán keresztül beszélt, és bevallása szerint az elmúlt 32 évben még soha nem volt lehetősége arra, hogy ennyi honfitársa előtt felidézze a tragikus eseményeket.

Azért még a szabad beszélgetésfolyamok közben is mindig ott volt a megszólalókban a cenzúrától, a megtorlástól való félelem. Egyikük, egy nagy hivatalos kínai közösségi oldal alkalmazottja figyelmeztetett: senki ne higgye, hogy elkerülheti a hatóságok figyelmét. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy bűntudatot érez munkája miatt, mert ő is része a cenzúrának.

Amikor az alkalmazást égül blokkolták, gyorsan létrehoztak egy „siratószobát”, amelynek címében 3 gyertya emotikon volt. Az egyik utolsó hozzászóló, egy ma Németországban élő nő azt mondta, hogy egy napon a kínaiak is szabadon beszélhetnek majd, az őket fogságban tartó fal ugyanúgy le fog omlani, mint 1989-ben a berlini.

„Senki sem jósolhatja meg a jövőt. Hinnünk kell az emberiségben és az emberiség szabadság iránti vágyában” – mondta Hanna Sun.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ

Videón, ahogy először beindítják a Marson a helikopter rotorjait

Szelfit is küldött a vörös bolygóról a Perseverance és az Ingenuity.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 09.

hirdetés

Már csak napok vannak hátra addig, amíg először kísérel meg repülést egy másik bolygó felszínéről indulva az emberiség. A történelmi esemény előtt röviddel közös szelfit küldött a Marsról a Perseverance marsjáró és a repülésre készülődő Ingenuity marshelikopter, írja a Daily Star.

A NASA legújabb felderítője még február 18-án landolt a vörös bolygón. Néhány napja a rover alsó részére erősített 1,8 kilogrammos helikopter már levált a marsjáróról, a Perseverance pedig néhány méterre eltávolodott a másik szerkezettől. Így lehetősége volt egy közös szelfi készítésére az április 12-re, vagyis éppen Gagarin űrrepülésének 60. évfordulójára tervezett első repülési kísérlet előtt.

Amennyiben minden a tervek szerint alakul, akkor az Ingenuity három méteres magasságba emelkedik, és nagyjából 30 másodpercig tartózkodik majd a levegőben, ahonnan nagyfelbontású képeket készít a Mars felszínéről. A marshelikopter felvételei és adatai néhány órával később érnek majd csak el a földi irányítóközpontig.

Közben néhány órával ezelőtt újabb fotókból összeállított rövid videót töltöttek fel a marsjáró Twitter-fiókjába. Ezen már jól látszik, ahogy beindítják a drón rotorjait, vagyis a célegyenesbe érkeztek az előkészületek a két nap múlva esedékes felszállás előtt:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Minden rendelkezésre áll, hogy igazi Jurassic Parkot hozzunk létre a Neuralink elnöke szerint

Pont ugyanazokat a dinókat még nem tudjuk feltámasztani, amik egykor uralták a bolygót, de nagyon hasonlókat már most létre tudunk hozni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 06.

hirdetés
"Valószínűleg megépíthetnénk a Jurassic Parkot, ha akarnánk"

- írta szombati tweetjében Max Hodak, a Neuralink társalapító-elnöke. Az Elon Musk érdekeltségébe tartozó futurisztikus neurotechnológiai vállalkozás vezetője hozzátette, hogy a manapság tenyésztett dinók nem egyeznének meg genetikailag a korábban élt őslényekkel, de nagyjából 15 év tervezés és mérnöki munka után "szuper egzotikus új fajok" jöhetnének létre.

Hodak azonban itt még nem fejezte be. Órákkal később egy újabb posztban azt fejtegette, hogy az egykor már kihalt élőlények feltámasztása érdekes eszköz lehetne bolygónk biodiverzitásának növelésére, már csak azért is, mert épp egy tömeges kihalás kellős közepén járunk.

Természetvédők ugyanakkor évek óta aggodalmaikat fejezik ki azért, mert korábban kihalt fajok újbóli feltámasztásán dolgoznak egyes tudósok, írja a Futurism. Azonban azok az ökoszisztémák, amikben a mára eltűnt fajok léteztek, nem véletlenül tűntek el a Föld felszínéről. Éppen ezért lenne teljesen idegen napjainkban egy új faj bevezetése, miközben a jelenlegi rendszerben ezeknek a lényeknek tulajdonképpen nincs helyük. Vagyis - bár az ötlet jól hangzik - fennáll a veszély, hogy a filmhez hasonlóan legalább annyira kontraproduktív lenne a dinoszauruszok feltámasztása.

hirdetés

A Jurassic Park Michael Crichton 1990-es könyve, mely két évvel később, Őslénypark címen jelent meg Magyarországon. A regény alapján Steven Spielberg készített azonos című, nagy sikerű filmet 1993-ban. A történet szerint a dinoszauruszokat a DNS-ek alapján klónozzák, az őslényeket pedig egy távoli szigetre költöztetik, ahol látványosságként mutogatják. A park megnyitása előtt néhány nappal azonban a dinók elszabadulnak.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

38 nyelven beszél és a horoszkópot is ismeri a házilag készített indiai robotnő

Gyártója, egy informatikatanár elsősorban a diákokat segítené vele.
Fotó: Northfoto - Tahir Ibn Manzoor/SWNS - szmo.hu
2021. április 08.

hirdetés

Felismeri a különböző tárgyakat, matematikai problémákat old meg és 38 nyelven beszél az a robotnő, amit házilag készített egy indiai informatikatanár - írja a Daily Star.

Dinesh Patel saját otthonában rakta össze a mesterséges intelligenciával ellátott Shalut, aki “a diákok jó barátja és mentora lehet”.

A mindössze 500 fontból, azaz 207 ezer forintból készített gép anyaga nagyrészt műanyag, alumínium és kartonpapír. Shalu mégis számos képességgel rendelkezik: tud újságot olvasni, beszámol az időjárásról, horoszkópokat és recepteket olvas fel.

A robotnő “agya” egy számítógép, teste egyelőre kezdetleges. Az alkotó hamarosan 3D nyomtatással állít majd elő neki új testrészeket.

“A szabadidőmben hoztam létre, eldobott anyagokat és helyben gyártott komponenseket használtam hozzá. Ez mutatja, hogy helyileg is képesek vagyunk olyan eszközöket létrehozni, mint a sokkal több erőforrással rendelkező laboratóriumok” - árulta el Dinesh.

hirdetés

A férfi három évig dolgozott Shalun, akinek azért adott női arcot, hogy könnyebben elfogadhatóvá tegye.

"Még rengeteg dolgom van vele, de remélem, sikerül befejeznem a közeljövőben. Szeretném, ha diákoknak segítene az iskolai tanulmányokban, és bevezetné őket a robotika alapjaiba is. India-szerte többezer gyerek marad ki az oktatásból. Elsősorban nekik szánom Shalut: azoknak, akik szeretnének tanulni, de nincsen rá lehetőségük"

- mondta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

3D nyomtatással készült, nulla szén-dioxid-kibocsátású házakból álló lakónegyed épül Kaliforniában

Összesen 15 okos-ökootthont hoznak létre a csúcstechnológiás eljárással, amely tízszer kevesebb hulladékot termel, mint a hagyományos építészeti módszerek.
Fotó: Northfoto - ZUMA Press, Inc./Cover Images - szmo.hu
2021. április 07.

hirdetés

Az amerikai Kalifornia államban épül az első olyan lakónegyed, amelyben kizárólag 3D nyomtatással készült, nulla nettó szén-dioxid-kibocsátású házak lesznek - számolt be róla az Euronews.

Összesen 15 okos ökootthont hoznak létre a világhírű zenei fesztiválnak is otthont adó Coachella-völgyben, a 3D nyomtatás mellett robotika és automatizálás segítségével. Ez a csúcstechnológiás eljárás tízszer kevesebb hulladékot termel, mint a hagyományos építési módszerek a kivitelező Mighty Buildings építési technológiai vállalat szerint.

Ez azért fontos, mert becslések szerint az épületek a világ erőforrásainak mintegy 40 százalékát használják fel, az építkezés pedig a legtöbb országban jelentős hulladékforrást jelent. A Zöld Építési Világtanács szerint az építőipar a világ összes széndioxid-kibocsátásának 39 százalékáért felelős.

A 3D nyomtatással viszont az ökootthonok létrehozása olyan minimális hulladékkal jár, ami a nullához közeli, házanként pedig akár 2000 kilogrammnyi széndioxid-kibocsátást is megakadályozhat.

A technológia egyre elterjedtebb az építőiparban is, már többször alkalmazták egy-egy egyedi épület létrehozására. Németországban tavaly elkezdődött az első 3D nyomtatású társasház építése, ami Európa legnagyobb ilyen eljárással készült épülete lehet.

Most azonban a Mighty Buildings és a szintén zöld otthonok tervezésével és építésével foglalkozó Palari nevű cég együttműködésével megépülhet a világ első lakónegyede, ahol 3D nyomtatású házak vannak.

Ezeket az otthonokat a fenntarthatóság jegyében úgy tervezték, hogy azok minimális környezeti hatással bírjanak. Az összes energiát a napenergia biztosítja majd, de Tesla Powerwall akkumulátorok telepítésére is lesz lehetőség.

hirdetés
"Ez lesz az első olyan projektünk, amivel megmutathatjuk, hogyan képzeljük el a lakhatás jövőjét: képesek lehetünk gyorsan, megfizethető módon, fenntarthatóan építkezni és bővíteni a környéket"

- állítja Alekszej Dubov, a Mighty Buildings társalapítója és vezérigazgatója.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: