hirdetés

JÖVŐ

Clubhouse: a legújabb közösségi trend, ami a kínai cenzúra falán is repedéseket okozott

Az alkalmazásban több százan beszélgethetnek egymással egyszerre. A kínai cenzorok csak későn kapcsoltak, de végül letiltották.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 23.

hirdetés

A Clubhouse tavaly márciusban egy kis San Franciscó-i startupként jelent meg. Ma már 1 milliárd dollárra becsülik értékét. Évek óta az első amerikai közösségi médiacég, amelynek sikerül betörnie a nemzetközi piacra.

Az alapítók, Paul Davison és Rohan Seth egyaránt a Stanford egyetemre jártak. Davison korábban már több közösségi hálózati applikációt alkotott, köztük a Highlightot, Seth pedig a Google mérnökeként dolgozott.

2019-ben megalkottak egy podcast alkalmazás-prototípust, amelyet Talkshow-nak neveztek el. Ez még inkább egy hagyományos rádióadásra hasonlított, de később úgy döntöttek, lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy meghívással csatlakozzanak a beszélgetésekhez.

A tavaly márciusi induláskor már azt is megoldották, hogy a résztvevők szabadon járhassanak az őket érdeklő digitális szobák között. Kezdetben, hogy ne legyenek túlterheltek, lassan adagolták a meghívásokat. A pandémia is a kezükre játszott, mert az emberek új lehetőségeket kerestek, hogy érintkezzenek egymással.

Az alkalmazás hamar rendkívüli népszerűségre tett szert. Csak januárban közel négymillióan töltötték le, és olyan hírességek csatlakoztak hozzá, mint Elon Musk, Mark Zuckerberg, Lindsay Lohan és Oprah Winfrey.

A szólásszabadság és a politikai viták fóruma lett, de helye van rajta tudománynak, a költészetnek is. Egyre többen látják benne a közösségi média új irányvonalát, amely csak látszólag jelent visszalépést a vizuális világhoz képest.

hirdetés

Musk januárban meginterjúvolta a felületen Vlad Tenevet, a Robinhood részvénykereskedelmi applikáció igazgatóját, és ígéretet tett arra, hogy meghívja egy beszélgetésre Vlagyimir Putyin orosz elnököt is.

A legnagyobb hírverést mégis az jelentette számukra, hogy Kínában botrány lett az alkalmazásból, ugyanis az emberek szabadon tudtak rajta beszélgetni, megkerülve az ottani cenzúrát.

A Clubhouse hangos csetszobáihoz pillanatok alatt csatlakoztak a kínai mandarin nyelvű beszélgetők az anyaországból, Tajvanból, Hongkongból, és a hatalmas globális kínai diaszpórából. Olyan, Peking számára rendkívül kényes témákat is megbeszéltek, mint például a muszlim újgurok elnyomása Hszincsiang tartományban, az 1989-es pekingi Tienanmen-téri vérfürdő, vagy éppen a cenzúra.

Az applikációt, mint az várható volt, néhány nap múlva blokkolták a hatóságok. Rövid időre azonban sokan megízlelhették az önkifejezési szabadság örömét. Voltak, akik órákon át vártak sorukra, hogy elmondhassák véleményüket. Őszinte, tisztességes beszélgetések folytak, humorral és könnyekkel egyaránt – írja a történtekről a New York Times Hongkongban élő újságírónője, Li Yuan, aki maga is részt vett a csetelésben.

Az elmúlt két évtizedben Peking a világ legkifinomultabb online cenzori rendszerét építette ki. Már jó ideje elérhetetlen az országban a Google, a Facebook, a Twitter és a YouTube. Hszi Csin-ping vezetése alatt egyre több témát nyilvánítanak tabunak a kínai interneten. A Clubhouse-zal azonban az anyaországiaknak lehetőségük nyílt ezeket a tilalmakat megkerülni.

A Clubhouse-ban egyszerre 5000-en csatlakozhatnak az egyes csetszobákhoz, és a beszélgetések nyom nélkül eltűnnek, ha végetérnek.

Volt a megszólalók között ételkihordó szociológus doktorandusz, elhangzottak feminista írások, és legalább 3000-en csatlakoztak ahhoz a szobához, ahol az egyik leghírhedtebb kínai kommunista propagandistát, Hu Hszi-csint parodizálták. Rengetegen hallgatták Cai Csong-kuót is, az 1989-as diáktüntetések egyik emigrációban élő vezetőjét, aki négy órán keresztül beszélt, és bevallása szerint az elmúlt 32 évben még soha nem volt lehetősége arra, hogy ennyi honfitársa előtt felidézze a tragikus eseményeket.

Azért még a szabad beszélgetésfolyamok közben is mindig ott volt a megszólalókban a cenzúrától, a megtorlástól való félelem. Egyikük, egy nagy hivatalos kínai közösségi oldal alkalmazottja figyelmeztetett: senki ne higgye, hogy elkerülheti a hatóságok figyelmét. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy bűntudatot érez munkája miatt, mert ő is része a cenzúrának.

Amikor az alkalmazást égül blokkolták, gyorsan létrehoztak egy „siratószobát”, amelynek címében 3 gyertya emotikon volt. Az egyik utolsó hozzászóló, egy ma Németországban élő nő azt mondta, hogy egy napon a kínaiak is szabadon beszélhetnek majd, az őket fogságban tartó fal ugyanúgy le fog omlani, mint 1989-ben a berlini.

„Senki sem jósolhatja meg a jövőt. Hinnünk kell az emberiségben és az emberiség szabadság iránti vágyában” – mondta Hanna Sun.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ

Sikerült leszállnia, ám mégis felrobbant a SpaceX űrhajója

Nyolc perccel a függőleges landolás után robbant fel Elon Musk rakétája, amellyel a Marsra akar embereket küldeni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 04.

hirdetés

Percekig úgy tűnt, hogy sikeres volt a SpaceX legújabb tesztje, hiszen a kísérleti rakéta az eddigi kudarcok után először landolt épségben az indítóálláson, ám nyolc perccel később mégis felrobbant a jármű. Elon Musk a malőr ellenére sikerként hivatkozik az újabb kísérletre - írja a Guardian.

A Starship SN10-es kísérleti rakéta - ahogyan két elődje is - az amerikai űrkutatási magánvállalat texasi indítóállásáról szállt fel, tíz kilométeres magasságig emelkedett, majd ott megfordult, és visszatért a Földre.

Az előző kettő Starshiphez képest ezúttal a megfelelő mozdulattal fordult vissza függőleges állásba, és úgy tűnt, hogy sikeres landolást hajtott végre, ám nyolc perccel később mégis felrobbant.

A leszálláskor már látszott, hogy lángok csaptak fel a rakéta alsó részénél, és hiába locsolták a fémszerkezetet, nyolc perccel később a rakéta elődei sorsára jutott. A SpaceX egyelőre nem hozta nyilvánosságra, mi lehetett pontosan a probléma, de Elon Musk a tőle megszokott optimizmussal posztolt Twitterre: "A Starship egy darabban landolt! Nyugodj békében, SN10, tisztességes távozás!"

A próbautat online közvetítették, lenyűgöző felvételek készültek a leszállási manőverről:

A korai lelkesedés ellenére percekkel később lángba borult és felrobbant az SN10:

Elon Musk cége a Starship-rakétákkal a Marsot célozza meg, a Superheavy nevű alsó fokozattal együtt egy nagyjából 120 méteres űrhajóval vinne embereket a vörös bolygóra.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Vírusbiztos vásárlás? – Személyzet nélküli üzletet nyitott Londonban az Amazon

Még csak a pénztárcánkat sem kell elővennünk a vásárláshoz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 06.

hirdetés

Új szintre emelte az önkiszolgáló üzletek fogalmát az Amazon Európában: amerikai üzletei után Londonban nyitotta meg azt az élelmiszerboltot, ahol nincsenek pénztárosok - írja a The Verge.

A módszer az Egyesült Államokban már 2016 óta működik, most viszont Londonban is nyílt egy Amazon Fresh nevű üzlet. A személyzet-nélküliség nem azt takarja, hogy a nálunk is ismert önkiszolgáló pénztárak oldják meg a fizetést, hanem

a teljesen automatizált, sorbanállás és pénztárok nélküli vásárlást, amelyhez még csak a pénztárcánkat sem kell elővenni.

A bolt látogatásához szükséges az Amazon applikációja, amelybe érkezéskor kell belépni, majd az ott kapott QR-kódot kell leolvasni a bejáratnál elhelyezett leolvasónál. Amennyiben ez sikeres, nyílik is az ajtó, és máris megkezdheti az ember a vásárlást.

Az üzlet kínálata nagyjából megegyezik egy átlagos élelmiszerboltéval, minden megtalálható benne, ami máshol, annyi különbséggel, hogy feltűnően sok az Amazon sajátmárkás terméke. Van kávégép és készételes pult is, valamint átadópontként is üzemel az amazonos rendelések felvételére. Az árukat az ember egyenesen a táskájába teheti, majd bevásárlás befejeztével jön az igazi meglepetés: amint befejeztük a vásárlást, elég ismét leolvasni a QR-kódot, és kisétálni az ajtón.

hirdetés# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

10 perc alatt fel lehet majd tölteni az elektromos autókat egy amerikai cég töltőállomásán

A San Francisco-i startup vezetői szerint annyi időbe fog telni a töltés, amennyibe most egy átlagos tankolás.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 04.

hirdetés

10 percen belül képes feltölteni az elektromos autókat egy amerikai startup töltőhálózata - legalábbis ezt ígéri a cég, amely szerdán rukkolt elő vívmányával.

Az Ample először az Uberrel fogott össze a fejlesztéshez, de már több mint 70 millió dollárral támogatják őket magánbefektetők is. Töltőhálózatuk most az Uber autóparkját szolgálja ki San Franciscóban, de terveik szerint néhány éven belül az egész piac számára elérhető lesz. Egyelőre több kaliforniai nagyvárosban szeretnének új töltőállomásokat létrehozni.

Az Ample töltőhálózata az első, amely egy úgynevezett moduláris akkumulátor-cserélő rendszeren alapszik, tehát önállóan is működő kisebb egységekből, modulokból áll.

Míg a mostani hagyományos töltőállomásokon az autót a töltőhálózathoz kell csatlakoztatni és akár órákba is telhet, mire az akkumulátor feltöltődik, addig az Ample töltőállomásain az akkumulátort egyszerűen kiveszik a helyéről és egy másik, már feltöltött akkumulátort tesznek a helyére. A lemerült akkumulátor ott marad az állomáson, hogy azt későbbi felhasználásra újra feltöltsék.

A rendszer ráadásul teljesen önműködő, az autó sofőrjének ki sem kell szállni a kocsiból az akkumulátor-csere idejére. A töltőállomás automatikusan felismeri az autó típusát és elindítja a folyamatokat, amelyeket a jövőben megújuló energiaforrásokkal, szél- és napenergiával végeznének.

A cég ügyvezető igazgatója szerint az ilyen önműködő állomások telepítése sokkal egyszerűbb és olcsóbb, hiszen akár egy parkolóban is könnyen felépíthető. De a költöztetése sem nehéz a könnyen le- és felszerelhető, összeállítható elemeknek köszönhetően. Akár heteken tele lehet rakni töltőállomásokkal egy egész nagyvárost.

hirdetés

A startup célja az elektromos autókba vetett bizalom növelése azzal, hogy ugyanolyan sok helyen és ugyanannyi idő alatt fel lehet majd tölteni ezeket a kocsikat, mintha benzinkutakon tankolnánk. Szerintük ugyanis az autóvezetők a hosszú töltési idő és a kevés, egymástól túl nagy távolságra lévő töltőállomás miatt nem váltanának szívesen elektromos autóra. A cég elnöke szerint az elektromos autó használatának kényelmesebbnek kellene lennie, hogy az embereknek ne dilemma, hanem vonzó lehetőség legyen a váltás.

VIDEÓ: Így néz ki az Ample töltőállomása

Forrás: Business Insider


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ

Ingyen holdutazást biztosítana 8 embernek egy japán milliárdos, várja a jelentkezőket

Az elvárás, hogy az utasok valamilyen formában az emberiséget szolgálják.
Fotó: ENGINEERING TODAY/YouTube - szmo.hu
2021. március 03.

hirdetés

A japán milliárdos, Yusaku Maezawa nyolc főt invitál, hogy csatlakozzanak hozzá egy Holdra tett utazáson, amihez Elon Musk SpaceX űrjáratát veszi majd igénybe - írja a BBC.

“Szeretném, ha különböző háttérből érkező emberek jelentkeznének” - mondta egy Twitteres videóban Maezawa, aki maga fizeti az egész utazást: a résztvevők ingyen tarthatnak vele a dearMoon nevű misszió során, amire 2023-ban kerülne sor. A férfi egy linket is megosztott, ahol az érdeklődők már most jelentkezhetnek.

Két követelménynek kell megfelelniük: támogatniuk kell valamilyen tevékenységükkel más embereket és a tágabb értelemben vett társadalmat, illetve azokat a csapattársaikat is, akiket hasonló célok motiválnak.

“Megvettem minden helyet, úgyhogy privát utazás lesz” - tette hozzá a divatmogul és műgyűjtő Maezawa, aki korábban művészeket akart meghívni a Starship rakétára, ám végül úgy döntött, bárkinek megadja az esélyt, hogy csatlakozhasson. Tavaly még barátnőt keresett, hogy vele utazzon, de aztán “vegyes érzései” támadtak az ötlettel kapcsolatban, így inkább visszavonta azt.

hirdetés

Még 2018-ban jelentették be, hogy Maezawa lesz az első privát holdutazó, aki az Elon Musk által tulajdonolt SpaceX-szel utazik majd az égitestre. Hogy mennyit fizetett ezért, nem került nyilvánosságra, de Musk szerint “nagyon sok pénz volt”.

Ha az utazásra 2023-ban sor kerül, ez lesz az első alkalom 1972 óta, hogy ember léphet a Holdra.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: