HÍREK
A Rovatból

Zivatarok miatt adtak ki figyelmeztetést az ország jelentős részére

Órákra lebontva mutatjuk, hogy hol vérható csapadék. Magyar Péter Debreceni eseménye, úgy tűnik, megúszhatja az égi áldást.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. május 05.


Link másolása

Számos megyére adtak ki elsőfokú riasztást vasárnapra, a HungaroMet pedig a Facebook-oldalán osztott meg egy videót, ami órákra lebontva mutatja meg, hogy pontosan hol is várható csapadék a délutáni és esti órákban.

A képeken látható, hogy

a csapadék nyugatról vonul kelet felé, és a Tiszántúlon lesz erőteljesebb.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor: Annyira fel vagyok háborodva, hogy nem is mondok ennél többet
Péntek reggel jelentkezett be kormányfő a Kossuth Rádióban, ahol arról is beszámolt, miről tárgyaltak a szerdai kormányülésen.

Link másolása

A magyar kormányfő péntek reggel a Kossuth Rádióban szólalt meg, ahol elmondta, szükség van a hadseregre, de annak megléte nem vezet háborúhoz. Annak hiánya okozza a háborút, mert a háborúk oka legtöbbször a gyengeség – számolt be róla a Blikk.

„Valaki mondja már meg nekem, hogy ahelyett, hogy izolálnánk ezt a konfliktust – mert ez két szláv nép háborúja, hiába van minden érv Ukrajna oldalán –, beleugrunk ebbe a háborúba. Katonákat még nem, de fegyvereket már küldtünk”

– mondta Orbán Viktor.

„Mennyi pénzt kell elkölteni ahhoz, hogy az ukránok ki tudják szorítani az oroszokat? Nagyságrendet sem tud mondani senki. Úgy veszünk részt egy háborúban, hogy a cél és a szükséges források nagyságrendjéről becslés sincs. Ukrajna egyötödét elfoglalták az oroszok... ennek lassacskán egy összeütközés lesz a NATO, az Európai Unió és az atomhatalom Oroszország között, ami a legsötétebb látomásokra ad okot” – fejtette ki a miniszterelnök. Azt is hozzátette: Magyarország NATO-tagként nehéz helyzetben van, mert mi vagyunk az az ország, amely ragaszkodik a NATO alapokmányához, miszerint ez egy védelmi szövetség, aminek a célja, hogy ha bármelyik tagállamot megtámadják, a többiek azonnal a segítségére sietnek. Komoly kérdés, hogy miként tud Magyarország NATO-tagként úgy létezni, hogy nem vesz részt egy, a NATO-n kívüli katonai akcióban.

„A háború most minden fontos ügy elé odatolakodik. Ami engem foglalkoztat, az inkább az, hogyan fogjuk értelmezni ezt az uniós választást néhány év múlva. Könnyen lehet, hogy azt gondolja majd az utókor, hogy ez volt az a választás, ahol eldőlt a háború és a béke kérdése” – mondta a miniszterelnök, aki szerint ilyen pillanat az amerikai választás is.

„Általam sokra tartott európai vezetőkről nem feltételezem, hogy kilóra megvehetők, tehát nem tudom, ott ez miért van. Az európai élet bajai, a demográfiai hanyatlás, a migráció okainak gyökere a háborúkban lelhető fel. Minden háború, ami Európában zajlott, valójában összeurópai polgárháború, amiben egymást irtják a fehér, keresztény emberek – mondta a miniszterelnök. Minden európai háború – a győztes és vesztes országtól függetlenül – veszteség volt mindenki számára.”

A kormányfő megjegyezte, hogy „a stratégiám, hogy legyenek minél többen azok az emberek, akik a béke oldalán állnak. Ukrajna támogatása kapcsán legalább ne szaladjunk a vesztünkbe, hogy Ukrajna felett lőjük le egy atomhatalom gépeit... Legalább ezt a belesodródást állítsák meg a szavazataikkal az emberek.

Orbán arról is beszélt, hogy mivel Magyarország nem hajlandó migránsokat befogadni, ezért napi 6 millió forintot be kell fizetnünk Brüsszelbe.

„Ez vérlázító. Annyira fel vagyok háborodva, hogy nem is mondok ennél többet”

– mondta a miniszterelnök.

„Az meg még felháborítóbb, hogy miközben védjük Európa határait, ezek közben hátba lőnek minket. Erre egyetlen válasz lehet: el kell zavarnunk azokat az európai vezetőket, akik ilyen döntéseket hoznak” – tette hozzá.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Szijjártó Pétert akarta kérdezni a Telex, rendőröket küldött rájuk a TEK
A parkolóban várták a minisztert a kalocsai fóruma után. A rendőrség azonban műveleti területté nyilvánította azt a pár méteres részt, ahol a Szijjártó az autójához sétált.

Link másolása

Csütörtökn este Kalocsán tartott lakossági fórumot Szijjártó Péter külügyminiszter – számolt be róla a Telex.

Az eseményt nyilvánosan hirdették meg, de mikor a lap munkatársai odaértek, akkor kiderült, hogy mégsem az. Vagyis csupán a „meghívott sajtó” számára.

A Telex munkatársai a parkolóban várták meg a minisztert, aki mielőtt megjelent, igazoltatni kezdték az újságírókat, sőt kamerájukat is ellenőrizték, lopott-e. A helyzet még érdekesebb annyiban, hogy a rendőrség műveleti területté nyilvánította azt a pár métert, ahol a miniszter az autójához sétált.

Miután a politikus elhagyta a fórum helyszínét, azonnal végetért a fokozott hatósági intézkedés.

A Telex videóját ITT tudod megnézni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Világhírű influenszereket utaztatott Budapestre az Orbán Ráhelhez kötődő MTÜ
A 444 forrásai szerint a több napos eseménysorozat megszervezése és lebonyolítása több milliárd forintba kerülhetett. A végállomás egy Tiborcz István-féle BDPST Group érdekeltségébe tartozó sárvári szálloda lesz, ahova a vendégeket helikopterekkel szállítják majd.

Link másolása

A Magyar Turisztikai Ügynökség az utóbbi napokban több milliós követőtáborral rendelkező nemzetközi influenszereket és tartalomgyártókat utaztatott Budapestre, hogy a fővárost népszerűsítsék - írta meg a 444. A Budapest Influencer Trip nevű eseménysorozat során világhírű és hazai influenszerek bulizhattak körbe Budapestet az Orbán Ráhelhez szorosan kötődő MTÜ szervezésében. Olyan neves külföldi DJ-k játszottak nekik, mint az izraeli Guy Gerber és a New York-i The Martinez Brothers, akik elit ibizai klubokból ismertek, fellépéseik ára pedig 40 és 150 ezer dollár között mozog fejenként.

A Z generációt célzó eseménysorozatot még áprilisban jelentette be az MTÜ. Könnyid László, az ügynökség vezérigazgatója akkor arról beszélt, hogy a

„Budapest Influencer Tripre több mint tíz nemzetközi küldőpiac mintegy 50 bloggerét, vloggerét és további 100 hazai tartalomgyártót hívunk meg”. Egy nemrég az Indexnek adott interjújában pedig úgy fogalmazott, hogy „Európában ekkora mértékű influenszertripet még nem láttunk”.

Jelenleg valóban jelentős mennyiségű A-listásnak nevezhető tartalomgyártó tartózkodik a fővárosban közpénzből. Budapestről posztolt nemrég többek között David Dobrik, az egyik legismertebb youtuber, Haley Kalil modell és influenszer, Tommy Fury angol ökölvívó, Hannah Stocking influenszer és az ötfős Tiktoker fiúcsapat, az Elevator Boys három tagja is. Magyarországra érkezett az indiai filmszerepeiről ismert Amy Jackson brit színésznő és modell, Jay Alvarrez modell, Valerio Mazzei énekes és Giulia De Lellis influenszer-énekes is, mellettük még számos hírességnek számító influenszer, akiket több millióan követnek a közösségi médiában.

A május 22-től 24-ig tartó eseményeken résztvevő influenszerek listája azonban nem nyilvános, főleg privát rendezvényeken vesznek részt, így arra, hogy pontosan kik és mikor érkeztek Budapestre a MTÜ szervezésében, csak a közösségi médiában megosztott posztjaik alapján lehet következtetni.

Ilyen privát esemény volt például szerda reggel egy villásreggeli a Párizsi Udvarban, délután pedig egy buli a Halászbástyán, amin rengeteg hazai felkapott influenszer is megjelent, hogy együtt posztolhassanak a nemzetközi hírességekkel, miközben Guy Gerber és a The Martinez Brothers játszott.

Ezzel párhuzamosan szerdán egy másik esemény is zajlott a Magyarországot külföldön népszerűsítő Spice of Europe kampány részeként a Vörösmarty téri Hotel Dorothea luxushotelben, aminek a Tiborcz István-féle BDPST Group a tulajdonosa. A hotel Grand Opening nyitóeseményén Orbán Ráhel, a BDPST Koncept ügyvezetője és kreatív igazgatója is felszólalt, akinek bár hivatalos állami pozíciója nincsen a turizmusban, már évekkel ezelőtt részt vett a Magyar Turisztikai Ügynökség új országmárkájának kialakításában. A megnyitón számos külföldi és hazai influenszer vett részt, többek között innen posztolt Zimány Linda és Molnár Nini, valamint Karen Wazen Bakhazi is.

A több napos eseménysorozat kiemelt helyszínei továbbá a BDPST Group érdekeltségébe tartozó Botaniq Budai Klub, a Four Seasons Hotel, a Szimpla, a New York Kávézó, illetve a Budai Várban található Arany Bástya étterem. Az Opera is, ahol csütörtök este a Post For Rent közreműködésével újabb privát esemény várta a kiválasztott influenszereket, amin az Adriatique nevű dj-páros szolgáltatta a zenét. Az eseményen részt vett többek között Kiszel Tünde lánya, Donatella, Cinthya Dictator, T. Danny és KKevin is.

A 444 forrásai szerint a több napos eseménysorozat megszervezése és lebonyolítása több milliárd forintba kerülhetett. A végállomás egy Tiborcz István-féle BDPST Group érdekeltségébe tartozó sárvári szálloda lesz, ahova a vendégeket helikopterekkel szállítják majd.

A rendezvényért egyes influenszerek kifejezetten hálásak. Az egyik jordán utazási blogger például arról tett ki egy sztorit, ahogyan hálálkodva megköszöni Orbán Ráhelnek az utazást.

„Rachel, szeretünk, őszintén, és köszönünk mindent, csodás vagy, minden pillanatot imádunk itt. Esküszöm, tényleg ezt gondolom, és nemcsak én, hanem az összes lány.”

- írta Kefaya Abudayyeh, akinek Instagram-sztorijában feltűnt Orbán Ráhel is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
72 gyártósorból 71-et le kéne állítania a gödi Samsung-gyárban, ha igaz lenne, amit a kormányhivatal állít
A Samsung két ponton van a határérték felett: a hőtermelésben és az oldószerek felhasználásában. A kormány az elsőt nevesítette, a másodikról azonban hallgat.

Link másolása

Nem stimmel jogilag, amit a kormányhivatal közölt a sajtóval a gödi Samsung környezethasználati engedélyének felfüggesztéséről - írta meg a Telex. Ha igaza is lenne a hivatalnak, az azt jelentené, hogy a Samsung a 2022-es kapacitása 1,38 százalékán működhetne, ami 72 gyártósorból 71 leállítását jelentené.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal szerda esti sajtóközleménye látszólag pontot tett a gyár működésével kapcsolatos jogi kérdésekre. A közleményben azt írták:

„A bíróság döntése nem azt jelenti, hogy a gyár teljes működését fel kell függeszteni, hanem hogy azokat a tevékenységeket kell a vállalatnak korlátozni, amelyekhez egységes környezethasználati engedély szükséges.

Így a kazánokat legfeljebb 50 megawattóra névleges hőteljesítménnyel üzemeltetheti, és más tevékenységeket is az engedély nélkül végezhető szintre kell csökkenteni.”

Ma Magyarországon a nagyobb ipari üzemek működéséhez egységes környezethasználati engedélyre van szükség. A Samsung tavaly év végén kapta meg ezt az engedélyt, de áprilisban egy bírósági végzés felfüggesztette annak hatályát. Kisebb ipari üzemek működhetnek ilyen engedély nélkül, de minden tevékenységre külön határérték van megadva, amely felett szükség van az engedélyre. A kormányhivatal sajtóközleménye szerint a Samsung ezen határértékek alatti szinten működhet tovább.

A gödi üzem két ponton van a határérték felett: a hőtermelésben és az oldószerek felhasználásában. A kormányhivatal nevesíti az elsőt, mondván, hogy a Samsung most 50 megawattórás hőteljesítménnyel üzemeltetheti a kazánjait. A Samsung engedélye szerint 115 megawattóra a teljes hőtermelési kapacitásuk, tehát a kormányhivatal értelmezése szerint most csak a 43 százalékát használhatják.

Az oldószer-felhasználásról azonban a kormányhivatal hallgat. A jogszabály szerint környezethasználati engedély nélkül legfeljebb óránként 150 kiló vagy éves szinten 200 tonna oldószer használható fel. A szigorúbb értéket kell venni, ami az évi 200 tonna, az havonta 16,67 tonna oldószer felhasználását jelenti.

A gyár folyamatosan bővül, így pontos adat nincs, de 2022-ben 14 477 tonna volt a felhasználásuk. Ha ezt 200 tonnára kell csökkenteni, a kapacitás 1,38 százalékára kell visszavenniük a termelést, ami azt jelenti, hogy 72 gyártósorból csak 1 működhet. A Telex forrásai szerint azonban a Samsung nem vette vissza a termelését ennyire, ami azt sugallja, hogy a kormányhivatal nem mond igazat, amikor azt állítja, hogy a bírósági végzés betartását folyamatosan figyelemmel kísérik.

Kiss Csaba, az EMLA Egyesület igazgatója szerint a kormányhivatal több szempontból is félreértelmezi a szabályokat. A hőtermelési határértékek a kapacitásra vonatkoznak, nem a tényleges fogyasztásra, vagyis egy üzemnek akkor is szüksége van környezethasználati engedélyre, ha nem működik teljes kapacitással, de akkora teljesítményű berendezése van.

Az engedély nélküli működés rövid időn belül véget érhet, ha a másodfokú bíróság megváltoztatja az első fokon eljáró bíróság végzését. Ha ez megtörténik, a Samsung újra érvényes engedéllyel folytathatja a hőtermelést és a gyártást.

Szerda este a Göd-ÉRT Egyesület és a Greenpeace tüntetett a Samsung bejáratánál, amiért szerintük érvényes engedély nélkül működik az akkumulátorgyár. Az esemény után a Momentum, az LMP és a Párbeszéd politikusai és aktivistái elfoglalták a gyár parkolójához vezető utakat, de a gyár működését nem sikerült megzavarniuk.

A nagyobb ipari üzemek engedélyeztetése és ellenőrzése a kormányhivatalok dolga, amelyeket politikai alapon kinevezett főispánok vezetnek. Pest vármegyében Tarnai Richárd a főispán, aki korábban fideszes országgyűlési képviselő volt és ma is nyíltan a Fidesz-KDNP mellett kampányol.

Kritikusok szerint a kormányhivatalokban nem szakmai, hanem politikai döntések születnek, így a Samsung is minden szabálytalanság ellenére megkapta az egységes környezethasználati engedélyét tavaly.

A magyar állam célja, hogy akkumulátorgyártó nagyhatalom legyen, ezért támogatja az ázsiai akkumulátorgyárak idetelepülését, gyakran a szabályok betartatása helyett azok eltakarításával.

Nagy kérdés, mi lesz a Samsung környezethasználati engedélyének másodfokú döntése, és hogy milyen szigorral tartatják majd be a hatóságok a szabályokat.


Link másolása
KÖVESS MINKET: