HÍREK
A Rovatból

Visszatért Donáth Anna: „Le kell szállni a régi ellenzéki vonatról, ami csak újabb kétharmadokhoz vezet”

A gyermeke születése után újra nyilvánosság elé álló politikus arról beszélt jövőértékelő beszédében, szerinte mi kell ahhoz, hogy a mostani rendszer után egy jobb élet legyen Magyarországon.
Fotó: Momentum - szmo.hu
2023. február 04.


Link másolása

"Jövőértékelő" beszédet tartott Donáth Anna szombat délután, amivel visszatért a politikai életben. A Momentum korábbi elnöke tavaly azért vonult háttérbe, mert gyereke született, az elmúlt hetekben azonban a párt plakátkampánnyal harangozta be a visszatérését.

A politikus elmondta, hogy bár az elmúlt hónapokban az anyaságra koncentrált, de azért valamennyire követte, mi történik az országban. Mint mondta, most azért állt újra a nyilvánosság elé, mert "másként nem tehet".

„Mert valahányszor a kisfiam szemébe nézek, az jut eszembe, hogy ő is itt fog felnőni. Magyarországon. Az jut eszembe, hogy milyen jövő vár rá. 10, 20 vagy 30 év múlva. Ha csak abból indulok ki, hogy mi történt 12 évig ebben az országban, hogy milyen keserű folyamatok zajlanak a világban – akkor végtelenül szomorú leszek. A kiábrándultságot, a szorongást én is napi szinten érzem. És a gyermekem születése óta ez minden eddiginél jobban felkavar. Szorongunk. A szorongásunk pedig április harmadikán és hát azóta is, csak tovább nőtt”

- mondta.

Felidézte azt az estét, amikor a Fidesz újabb kétharmaddal nyerte meg a választást. Donáth Anna akkor társaival együtt "lefagyott", mégis felment a színpadra, mert az emberek "szemébe kellett néznie". Újra elmondta azt, amit akkor: „Túlságosan fiatalok vagyunk ahhoz, hogy engedjük, hogy ellopják a jövőnket”. Szerinte az új generáció feladata, hogy megállítsák az ámokfutást. Úgy érzi, most a szorongás évtizedeit éljük, egyre reménytelenebbnek látjuk a jelent, és egyre kilátástalanabbnak a jövőt. Szerinte ahhoz, hogy ez változzon, teljesen mást kell csinálni, mint az elmúlt évtizedekben.

„Ehhez le kell szállnunk a régi ellenzéki vonatról. Magunk mögött kell hagynunk azokat a berögzött mintákat, amik máshoz nem vezetnek, mint újabb és újabb kétharmadhoz.Ha felismertük, hogy Magyarország azért tart itt, mert szemfényvesztők hazugsággal etettek és etetnek minket, akkor azt is fel kell ismernünk, hogy a megszokott politikai beidegződésekkel, manírokkal, mi, az ellenzék is csak a probléma része maradunk.

Még azokat az alapigazságokat sem merjük néha kimondani, amik mindenki számára nyilvánvalóak. Miért nem? Mert félünk, hogy elveszítjük a szavazóinkat? Az igazsággal és az őszinteséggel nem a szavazóinkat veszítjük el, hanem a hitelességünket szerezhetnénk vissza. Nem holnap, nem rövidtávon, de a maratont… így lehet megnyerni. Ki kell mondani, hogy azzal, amit az ellenzék 2010 óta csinál, nemhogy nem fogjuk leváltani a Fideszt, nem fogjuk befejezni a rendszerváltást, a végén még mi magunk sem fogunk tudni kitörni az Orbán-rendszer logikájából”.

Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy csodát se tőle, se más politikusoktól ne várjanak az emberek, inkább munkát, őszinteséget, várjanak.

„Aki ma ellenzéki szereplőként azonnali nagy eredményeket ígér, az nem őszinte veletek. Aki pedig a magyar kormány idő előtti leváltását ígérgeti: az hazudik. Reggel, éjjel meg este”.

Elismerte, hogy a momentumosok se csináltak jól mindent a választási kampányban, az ellenzéki egység megőrzését sokszor fontosabbnak tartották az igazságaiknál. De belátták, hogy „ezt a rendszert egy színtelen-szagtalan, legkisebb közös nevezőre építő, sokszereplős összefogással nem lehet leváltani”.

Donáth Anna szerint egyszer ennek a rendszernek is vége lesz, mert hazugságokra épült. Hazugságnak tartja például az árstopot, a rezsicsökkentést és az ország megvédését is. Úgy véli, nekik most arra kell készülniük, hogy mi legyen a rendszer bukása után.

Három fő feladatot irányzott elő:

• másképp kell bánnunk egymással, másképp kell viszonyulnunk egymáshoz;

• egy új szövetséget, egy igazi, bizalommal és tartalommal teli szövetséget kell kötniük a politikusoknak és a civileknek;

• közösen kell megtervezni azt a Magyarországot, ahol a jövőben élni szeretnénk.

„A legfontosabb: erős vezető helyett erős demokráciára és erős demokratikus szervezetekre van szükség Magyarországon. Új útra kell vezetnünk Magyarországot. Ehhez pedig ki kell lépnünk abból az ellenzéki hazugságspirálból, hogy mindent a kormányhoz és annak bukásához mérünk. Ki kell lépnünk abból, hogy a jövő kérdéseivel majd akkor foglalkozunk, ha kormányra kerültünk. Nem! A jövő kérdéseivel most kell foglalkoznunk”

- jelentette ki.

Több jelenlegi problémára is kitért, például az oktatás helyzetére. Azt mondta, szeretné, hogy a fia olyan országban élhessen, amelyben a tanár a társadalom egyik legmegbecsültebb tagja anyagi értelemben is. A gazdaságról szólva azt mondta: munkaalapú gazdaság helyett emberközpontú gazdaságra van szükség, hogy Magyarország ne a rossz munkák és a rossz fizetések hazája legyen, hanem a megbecsülésé, a tudásé. A klímaváltozásról is szót ejtett, amely szerinte olyan kihívás, amely megköveteli, hogy köré szervezzék a politikát. Úgy véli, klímavédelem nélkül nincs jó oktatás, nincs működő gazdaság, nincs semmi, ezért ez a generációnk legnagyobb kihívása. Az orosz-ukrán háború kapcsán pedig kijelentette, hogy létfontosságú országunk számára, hogy a szomszédunkban béke legyen, és hogy Ukrajna nyerjen.

Beszédét végül azzal zárta, hogy nem ígér könnyű megfejtéseket, gyors győzelmeket, és azt sem, hogy holnapra megforgatják a világot és kormányt váltanak. De azt megígéri, hogy őszinte lesz, még akkor is, ha ez nem szerez mindig örömet és népszerűséget.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
43 évesen meghalt Schmidt Csaba, Tatabánya korábbi polgármestere
2010 és 2019 között volt polgármester, azóta képviselőként volt tagja a város közgyűlésének.

Link másolása

43 éves korában meghalt Schmidt Csaba tatabányai fideszes politikus. A hírt a családja közölte a Facebookon.

A Kemma emlékeztet rá, hogy

2010-ben választották meg Tatabánya polgármesterének, a tisztséget 2019-ig, két cikluson át töltötte be.

A 2019-es választás után a helyi Fidesz-KDNP frakciójának vezetőjeként, képviselőként folytatta a munkáját a közgyűlésben. 2020 nyarán bízta meg az innovációs- és technológiai miniszter az újjáalakuló Tatabányai Szakképzési Centrum kancellári feladataival.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Putyint megdobálhatták valamivel, miközben a mariupoli lakótelepen tett látogatást - videó!
Vlagyimir Putyin most először látogatott ukrán területre, amit a hadserege törvénytelenül tart megszállva.

Link másolása

Az orosz elnök a múlt hétvégén az ukrán Mariupol városába látogatott, amit az ő parancsára az orosz haderők szálltak meg.

Mariupol az orosz-ukrán háború egyik fontos szimbóluma lett, itt hajtottak végre tömegmészárlásokat és bombázások az oroszok, akik sokáig küzdöttek Mariupol elfoglalásáért.

Putyin most először ment el egy olyan ukrán területre, amit a hadserege törvénytelenül szállt meg. Az oroszok által készített propagandavideón egy esti felvételen láthatjuk az orosz elnököt egy ponton, és az rtl.hu által kiszúrt videó egy pontján az látszik, hogy valamivel megdobják őt.

A felvételen 9 másodpercnél látszik a tárgy, de nem igazán lehet kivenni, hogy pontosan mi az.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Kénytelenek leszünk bevonódni a háborúba” – mondta a lengyel nagykövet, de már próbálják félreértésként beállítani
Bár a párizsi lengyel nagykövet szavai elég egyértelműnek tűnnek, a külügyminisztérium szerint kiragadták a kontextusából a mondatot.

Link másolása

Meglepő kijelentést tett Lengyelország párizsi nagykövete az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban - írja a Yahoo.

„Vagy megvédi Ukrajna a saját függetlenségét, vagy kénytelenek leszünk bevonódni ebbe a konfliktusba. Azért, mert a mi értékeink, civilizációnk alapjai kerülnek veszélybe, ezért nem lesz más választásunk, mint a belépés”

- nyilatkozta Jan Emeryk Rościszewski a francia LCI televíziónak vasárnap.

Ahogy a Telex írja, a félreérthetetlen kijelentést a lengyel külügyminisztérium még aznap délután elkezdte magyarázni:

a felelősséget áthárították a sajtóra, szerintük félreértésről van szó, mivel a mondatot kiragadták a kontextusából.

"Ha figyelmesen meghallgatjuk a beszélgetést, akkor kiderül, hogy szó sincs arról, hogy Lengyelország bevonódna a konfliktusba. Ez csak egy figyelmeztetés arra vonatkozólag, hogy mi történne, ha Ukrajna elveszítené a háborút: lehetségessé válna egy orosz támadás, illetve még több közép-európai ország kerülne bele a konfliktusa, beleértve Lengyelországot és a balti államokat" - írták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Fotók: Sorra zárnak be a világmárkák boltjai London ikonikus bevásárlóutcájában
A covid-járvány óta jelentősen megnőtt az üresen álló üzlethelyiségek száma, de az idei forgalmi adatok már kedvezőbbek.
Fotó: Wikipédia - szmo.hu
2023. március 19.


Link másolása

Meglepő fotókat osztott meg a Daily Mail a híres londoni bevásárlóutcáról, az Oxford Streetről.

A pandémia óta ugyanis sorra zárnak be a nagy világmárkák boltjai, és a helyükön nem nyílnak új üzletek.

A lap megkeresésére a brit kereskedelmi szövetség szóvivője azt mondta, hogy pillanatnyilag tíz százalékkal több az üres üzlethelyiség az utcában, mint a covid előtti időszakban.

A nagyobb brit üzletláncok közül is sok bezárt, például a Topshop, a Miss Selfridge, a Dorothy Perkins, a Debenhams, az Oasis és a Warehouse is.

Bár a vásárlók átpártoltak az online vásárlásra, a környékbeli boltokat összefogó egyesület, a New West End Company adatai szerint mégis 10 százalékkal nőtt az Oxford Street forgalma az előző év azonos időszakához képest.

Az adatok szerint az idei év elejéhez képest március közepéig már 38 százalékkal nőtt a forgalom.

A fotók ITT láthatók.


Link másolása
KÖVESS MINKET: