HÍREK
A Rovatból

Visszatért Donáth Anna: „Le kell szállni a régi ellenzéki vonatról, ami csak újabb kétharmadokhoz vezet”

A gyermeke születése után újra nyilvánosság elé álló politikus arról beszélt jövőértékelő beszédében, szerinte mi kell ahhoz, hogy a mostani rendszer után egy jobb élet legyen Magyarországon.
Fotó: Momentum - szmo.hu
2023. február 04.


Link másolása

"Jövőértékelő" beszédet tartott Donáth Anna szombat délután, amivel visszatért a politikai életben. A Momentum korábbi elnöke tavaly azért vonult háttérbe, mert gyereke született, az elmúlt hetekben azonban a párt plakátkampánnyal harangozta be a visszatérését.

A politikus elmondta, hogy bár az elmúlt hónapokban az anyaságra koncentrált, de azért valamennyire követte, mi történik az országban. Mint mondta, most azért állt újra a nyilvánosság elé, mert "másként nem tehet".

„Mert valahányszor a kisfiam szemébe nézek, az jut eszembe, hogy ő is itt fog felnőni. Magyarországon. Az jut eszembe, hogy milyen jövő vár rá. 10, 20 vagy 30 év múlva. Ha csak abból indulok ki, hogy mi történt 12 évig ebben az országban, hogy milyen keserű folyamatok zajlanak a világban – akkor végtelenül szomorú leszek. A kiábrándultságot, a szorongást én is napi szinten érzem. És a gyermekem születése óta ez minden eddiginél jobban felkavar. Szorongunk. A szorongásunk pedig április harmadikán és hát azóta is, csak tovább nőtt”

- mondta.

Felidézte azt az estét, amikor a Fidesz újabb kétharmaddal nyerte meg a választást. Donáth Anna akkor társaival együtt "lefagyott", mégis felment a színpadra, mert az emberek "szemébe kellett néznie". Újra elmondta azt, amit akkor: „Túlságosan fiatalok vagyunk ahhoz, hogy engedjük, hogy ellopják a jövőnket”. Szerinte az új generáció feladata, hogy megállítsák az ámokfutást. Úgy érzi, most a szorongás évtizedeit éljük, egyre reménytelenebbnek látjuk a jelent, és egyre kilátástalanabbnak a jövőt. Szerinte ahhoz, hogy ez változzon, teljesen mást kell csinálni, mint az elmúlt évtizedekben.

„Ehhez le kell szállnunk a régi ellenzéki vonatról. Magunk mögött kell hagynunk azokat a berögzött mintákat, amik máshoz nem vezetnek, mint újabb és újabb kétharmadhoz.Ha felismertük, hogy Magyarország azért tart itt, mert szemfényvesztők hazugsággal etettek és etetnek minket, akkor azt is fel kell ismernünk, hogy a megszokott politikai beidegződésekkel, manírokkal, mi, az ellenzék is csak a probléma része maradunk.

Még azokat az alapigazságokat sem merjük néha kimondani, amik mindenki számára nyilvánvalóak. Miért nem? Mert félünk, hogy elveszítjük a szavazóinkat? Az igazsággal és az őszinteséggel nem a szavazóinkat veszítjük el, hanem a hitelességünket szerezhetnénk vissza. Nem holnap, nem rövidtávon, de a maratont… így lehet megnyerni. Ki kell mondani, hogy azzal, amit az ellenzék 2010 óta csinál, nemhogy nem fogjuk leváltani a Fideszt, nem fogjuk befejezni a rendszerváltást, a végén még mi magunk sem fogunk tudni kitörni az Orbán-rendszer logikájából”.

Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy csodát se tőle, se más politikusoktól ne várjanak az emberek, inkább munkát, őszinteséget, várjanak.

„Aki ma ellenzéki szereplőként azonnali nagy eredményeket ígér, az nem őszinte veletek. Aki pedig a magyar kormány idő előtti leváltását ígérgeti: az hazudik. Reggel, éjjel meg este”.

Elismerte, hogy a momentumosok se csináltak jól mindent a választási kampányban, az ellenzéki egység megőrzését sokszor fontosabbnak tartották az igazságaiknál. De belátták, hogy „ezt a rendszert egy színtelen-szagtalan, legkisebb közös nevezőre építő, sokszereplős összefogással nem lehet leváltani”.

Donáth Anna szerint egyszer ennek a rendszernek is vége lesz, mert hazugságokra épült. Hazugságnak tartja például az árstopot, a rezsicsökkentést és az ország megvédését is. Úgy véli, nekik most arra kell készülniük, hogy mi legyen a rendszer bukása után.

Három fő feladatot irányzott elő:

• másképp kell bánnunk egymással, másképp kell viszonyulnunk egymáshoz;

• egy új szövetséget, egy igazi, bizalommal és tartalommal teli szövetséget kell kötniük a politikusoknak és a civileknek;

• közösen kell megtervezni azt a Magyarországot, ahol a jövőben élni szeretnénk.

„A legfontosabb: erős vezető helyett erős demokráciára és erős demokratikus szervezetekre van szükség Magyarországon. Új útra kell vezetnünk Magyarországot. Ehhez pedig ki kell lépnünk abból az ellenzéki hazugságspirálból, hogy mindent a kormányhoz és annak bukásához mérünk. Ki kell lépnünk abból, hogy a jövő kérdéseivel majd akkor foglalkozunk, ha kormányra kerültünk. Nem! A jövő kérdéseivel most kell foglalkoznunk”

- jelentette ki.

Több jelenlegi problémára is kitért, például az oktatás helyzetére. Azt mondta, szeretné, hogy a fia olyan országban élhessen, amelyben a tanár a társadalom egyik legmegbecsültebb tagja anyagi értelemben is. A gazdaságról szólva azt mondta: munkaalapú gazdaság helyett emberközpontú gazdaságra van szükség, hogy Magyarország ne a rossz munkák és a rossz fizetések hazája legyen, hanem a megbecsülésé, a tudásé. A klímaváltozásról is szót ejtett, amely szerinte olyan kihívás, amely megköveteli, hogy köré szervezzék a politikát. Úgy véli, klímavédelem nélkül nincs jó oktatás, nincs működő gazdaság, nincs semmi, ezért ez a generációnk legnagyobb kihívása. Az orosz-ukrán háború kapcsán pedig kijelentette, hogy létfontosságú országunk számára, hogy a szomszédunkban béke legyen, és hogy Ukrajna nyerjen.

Beszédét végül azzal zárta, hogy nem ígér könnyű megfejtéseket, gyors győzelmeket, és azt sem, hogy holnapra megforgatják a világot és kormányt váltanak. De azt megígéri, hogy őszinte lesz, még akkor is, ha ez nem szerez mindig örömet és népszerűséget.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Ennyi volt: a rendőrség vetett véget Orbánék brüsszeli konferenciájának
A harmadik helyszínről azután rúgták ki az MCC által szervezett rendezvényt, hogy az elkezdődött. Menczer Tamás a „háborúpártiakat”, a brüsszeli polgármestert és az antifasiszta tüntetőket hibáztatta.

Link másolása

Miután két helyszínről is elzavarták a Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli rendezvényét, Orbán Balázs az X-en jelentette be: egy harmadik helyen végül befogadták a Nemzeti Konzervatív Konferenciát (NATCON), így az el is kezdődött. Csakhogy Menczer Tamás néhány órával később Facebookon azt írta:

„A konferencia a harmadik helyszínen elkezdődött, de most megérkezett a rendőrség, és közölte, hogy a konferenciát azonnal be kell fejezni!”

Menczer a „háborúpártiakat”, a brüsszeli polgármestert és az antifasiszta tüntetőket hibáztatta. Részleteket nem árult el arról, hogyan állt elő ez a helyzet, erről mindössze annyit írt, hogy „nem biztosítják a rendezvényt, hanem bezárják”.

A konferencián a tervek szerint felszólalt volna mások mellett Orbán Viktor, a brexitet elindító Nigel Farage, a francia szélsőjobboldali Eric Zemmour és a volt lengyel miniszterelnök, Mateusz Moravieczki is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Sikerült Orbánéknak helyszínt találni, mégis elindulhatott a brüsszeli konferencia
Orbán Balázs büszkén posztolta az X-en, hogy teltházzal indult el a rendezvény, noha közben rácáfolt önmagára az ezt illusztráló képpel. Végül innen is kirúgták a konferenciát, ahol a miniszterelnök is felszólalt volna.

Link másolása

Miután két helyről is elküldték a Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli rendezvényét, egy harmadik végül befogadta a Nemzeti Konzervatív Konferenciát (NATCON). A helyszínről Orbán Balázs az X-en posztolt:

„A baloldal megpróbálta megakadályozni, mégis elkezdődött! Yoram Hazony teltház előtt nyitotta meg a brüsszeli NATCON-t.”

A miniszterelnök politikai igazgatója egy képet is posztolt, melyen jól látszik, hogy nincsen teltház a rendezvényen, noha azt nem túl nagy teremben tartják végül meg. A galérián például minden egyes szék üres, de a földszinti sorok sincsenek teljesen feltöltve.

A rendezvényen a tervek szerint felszólal majd mások mellett Orbán Viktor, a brexitet elindító Nigel Farage, a francia szélsőjobboldali Eric Zemmour és a volt lengyel miniszterelnök, Mateusz Moravieczki is. Yoram Hazony, akit Orbán Balázs említett, egy izraeli konzervatív szerző.

FRISSÍTÉS:

Menczer Tamás néhány órával később bejelentette, hogy a harmadik helyszínen a rendőrség vetett véget a rendezvénynek. Erről itt írunk:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Ezért küldtek rendőröket Orbánék brüsszeli konferenciájára – megszólalt a polgármester
A közbiztonság garantálása és a provokatív, diszkriminatív tartalmak miatt tiltotta be a NatCon-t a kerület polgármestere. Emir Kir szerint a rendezők nem tudták volna megvédeni a résztvevőket az ellentüntetőktől sem.

Link másolása

A Nemzeti Konzervativizmus Konferenciának (NatCon) otthont adó brüsszeli kerület polgármestere, Emir Kir kedden végzést adott ki a kétnaposra tervezett rendezvény betiltására – írja az MTI. Idézik Saint-Josse-ten-Noode polgármesterét, aki az X-en azt írta:

„Polgármesteri végzését adtam ki az Nemzeti Konzervativizmus Konferencia betiltására a közbiztonság garantálása érdekében”.

Brüsszelben, valamint a belga főváros Etterbeek és Saint-Josse-ten-Noode nevű kerületeiben „nem látják szívesen a szélsőjobboldalt” – tette hozzá Kir. Végzésében a polgármester utasítást adott rendőrségi intézkedésre, és ebben azt írta: tekintettel arra, hogy a nemzeti szuverenitás védelme euroszkeptikus hozzáállást feltételez, valamint a közrend elleni súlyos atrocitások várhatók, a rendezvényt nem szabad megtartani.

„A rendezvény betiltása továbbá azért is indokolt, mert erőszakos reakciókat válthat ki, és jelentős veszélyt jelent a közrendre, a közbiztonságra és a köznyugalomra”

– idézik továbbá a polgármester indoklását. Kir azt is hangsúlyozta, hogy a rendezvényen provokatív, diszkrimináló tartalmak hangozhatnak el, a felszólalók között vannak homofóbok, az emberi és kisebbségi jogokat nem tisztelők, vitatható művek szerzői is. Emellett úgy látta, a rendezők nem szavatolnak elégséges biztonsági intézkedéseket, így az ellentüntetők veszélyeztetik a NatCon résztvevőinek testi épségét.

„A NatCon nevű konferenciát betiltom. A kerületben tilos a rendezvénnyel kapcsolatos bármilyen gyülekezés, beleértve a résztvevőket, szervezőket, ellenzőket”

– fogalmazott végül a polgármester, hozzátéve: a végzés megsértőire a brüsszeli rendőrség irányadó eljárási szabályzata vonatkozik.

A konferencián a tervek szerint felszólalt volna mások mellett Orbán Viktor, a brexitet elindító Nigel Farage, a francia szélsőjobboldali Eric Zemmour és a volt lengyel miniszterelnök, Mateusz Moravieczki is. Két helyszínről is elzavarták a szervezőket, mire egy harmadikon elkezdődhetett a rendezvény – melynek néhány óra után véget vetett a rendőrség.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Karikó Katalin a szegedi egyetemnek adja a Nobel-díjjal kapott félmillió dollárt
Karikó egy díjat is alapított, amit minden évben személyesen szeretne átadni az azt elnyerő oktatóknak és hallgatóknak. A Nobel-díjának másolatát pedig kiállítja az egyetem.

Link másolása

Egykori egyetemének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó több mint fél millió dollárt Karikó Katalin. A biokémikus ezt egy keddi előadásán jelentette be az MTI szerint, az egyetem róla szóló tárlatának megnyitóján.

Karikó szerint nagyon sokan dolgoztak a koronavírus elleni vakcinán és az azt lehetővé tevő kutatásokon, ezért szeretné megosztani a díjat és az érte kapott összeget a jövő generációval.

A kutató a tárlat megnyitóján a hallgatókhoz szólva kifejtette, bízik benne, hogy a kiállított díj, illetve az adománya révén létrehozott támogatás arra inspirálja az oktatókat és a hallgatókat, hogy a legjobbak legyenek. Mint mondta,

tervei szerint az általa alapított díjat minden évben egy-egy oktató-kutató, illetve egy hallgató kapja majd meg, az elismeréseket pedig személyesen szeretné átadni.

Rovó László, az SZTE rektora a megnyitón egy egyetemi laborköpenyt ajándékozott Karikó Katalinnak. Mint mondta, az egyetem kutatóprofesszora ezt hamarosan használni is fogja, hiszen tavaly óta saját dolgozószobája van Szegeden, ugyanaz, amely egykor Szent-Györgyi Alberté volt.


Link másolása
KÖVESS MINKET: