hirdetés

HÍREK

Véget ért a kikapcsolási moratórium

A kikapcsolás több százezer fogyasztót fenyegethet.

Link másolása

hirdetés

Kedden csendben, a veszélyhelyzet ellenére is véget ért a 60 napnál régebbi energiadíj-tartozást felhalmozó háztartások kikapcsolási moratóriuma - írja a Népszava. A közműszolgáltatók ügyfélszolgálatai megerősítették ezt a lap érdeklődésére.

Azt is megtudták, hogy

április elsejével az áramszolgáltatók a lap számítása szerint több mint 55 százalékkal megemelték a visszakapcsolási díjat, amely így közel 30 ezer forintra nőtt, a fél évnél régebbi lekapcsolás, illetve egyedi szerelési igény esetén az összeg pedig még több lehet.

A Népszava értesülése szerint az állami MVM áramszolgáltatójánál a visszakötési díjon kívül az eddigi 17 napról 12 napra csökkent a számla kiállításától számított befizetési határidő is.

A gázcégek többsége esetén a visszakötési díjszámítás bonyolultabb, ezt nem is a szolgáltató, hanem az elosztó, vagyis a vezetékcég intézi. Az E.ON közép- és dél-dunántúli hálózatai esetén például a tarifa április 1-vel 31 872 forintról 32 380 forintra nőtt. Az MVM Főgáz, illetve MVM Égáz-Dégáz esetében pedig a tétel átlag 20-30 ezer forintra becsülhető.

A kikapcsolás több százezer fogyasztót fenyegethet.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

120 éves melegrekord dőlt meg ma hazánkban

A fővárosban is három fokkal többet mértek, mint eddig valaha.

Link másolása

hirdetés

Százhúsz éve nem mértek ilyen magas hőmérsékletet júniusban Magyarországon, mint csütörtökön. A legmelegebb Fülöpházán volt, ott 40 Celsius-fokot regisztráltak - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Országos és fővárosi melegrekordok is megdőltek; ehhez fogható hőség négy éve nem volt, sőt

az Országos Meteorológiai Szolgálat méréseinek kezdete, 1901 óta nem volt ilyen magas hőmérséklet júniusban, mint csütörtökön.

Országos átlagban 37 fok körülire melegedett fel a levegő, vagyis az ilyenkor szokásosnál körülbelül 10 fokkal volt melegebb. A fővárosban csaknem 3 fokkal megdőlt a napi melegrekord. Mostanáig Budapesten 2002-ben volt a legmelegebb június 24., akkor 35,2 fokot mértek Újpesten.

Most, szintén Újpesten 38,1 fokot mértek, így ez az új fővárosi rekord.

Az országos csúcs ezen a napon 38,4 fok volt, amelyet 2002-ben Békéscsabán rögzítettek. Most a Bács-Kiskun megyei Fülöpházán 40 fokig emelkedett a hőmérséklet. Ezzel a júniusban mért legmagasabb hőmérséklet rekordja is megdőlt, amely mostanáig az 1935-ben Szerepen (Hajdú-Bihar megyében) regisztrált 39,9 fok volt.

Mivel még marad a kánikula, Müller Cecília országos tisztifőorvos péntek éjfélig meghosszabbította a hőségriadót. Várhatóan pénteken napközben érkezik északnyugat felől egy hidegfront, amely szombatra hoz országos enyhülést.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Foci Eb: tizennyolc magyar szurkolóból tizenhatot elengedett már a német rendőrség

Szijjártó Péter szerint provokálták a magyar drukkereket, és inkorrekten bántak velük.

Link másolása

hirdetés

Tizennyolc magyar futballszurkolóból tizenhatot elengedett már a német rendőrség - közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Debrecen TV-nek nyilatkozva.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: szerdán a németek ellen „győzelemmel felérő döntetlent” ért el a magyar labdarúgó válogatott. Elmondta: a berlini nagykövet is számos gratulációt kapott már a magyarok teljesítménye miatt, ami azt mutatja, hogy normális emberi kapcsolatokra törekvők közt egy futballmérkőzés nem okozhat problémát.

Az pedig, amilyen hangulatot próbáltak gerjeszteni a meccs körül, azok szégyene, akik megpróbálták egy aljas politikai játszmába és egy „hazugsághadjáratba” belerángatni a mérkőzést, a sportolókat és a nézőket - fogalmazott.

Szijjártó Péter szerint akik kint voltak szurkolni Münchenben, mindannyian érezhették a folyamatos provokációkat, azt a bánásmódot, ami „a korrektségtől viszonylag messze van”. Ezek közt említette azt, amikor a magyar szurkolótábor elé kommandósok vonulnak fel, vagy amikor órákra megállították magyar szurkolók buszát az odaúton, illetve azt is, hogy a konzulok nem lehettek jelen.

Hangsúlyozta: szokatlanul és megdöbbentően ellenséges, inkorrekt hozzáállást tapasztaltak a bajor hatóságok részéről. Gátlástalan és aljas politikai körítést vittek a meccs köré azok, akik sokszínűségről, elfogadásról, demokráciáról, liberális értékrendről beszélnek - jelentette ki.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Jégesővel, felhőszakadással, viharos széllel lecsapó heves viharok hűtik le a forró levegőt hétvégére

Az egész országra riasztást adtak ki zivatarveszély és felhőszakadás miatt. Szombaton és vasárnap már csak 31-32 fok lesz a maximum.

Link másolása

hirdetés

Még ma is kánikula lesz, de este zivatarokkal, felhőszakadással és viharos széllel érkezik a már sokak által várt lehűlés - derül ki az Időkép előrejelzéséből.

Pénteken feltámad a nyugati-északnyugati szél, a Dunántúlt hidegfront éri el. A napsütést délutántól erős gomolyfelhő-képződés váltja, és főként késő délutántól, estétől egyre többfelé alakulhatnak ki felhőszakadással, viharos széllel, helyenként jégesővel kísért heves zivatarok. Délután 28-37 fok várható: nyugaton már enyhül, keleten még kitart a forróság.

Zivatarveszély miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére elsőfokú, az összes többi megyére másodfokú, felhőszakadás miatt az egész országra elsőfokú (citromsárga) figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A hőség miatt Baranya, Tolna, Fejér, Pest, Heves, és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsőfokú, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében másodfokú a riasztás.

Szombatra virradóan többfelé, napközben még főként keleten, északkeleten várhatóak záporok, zivatarok, akár heves zivatarok kialakulása. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a zivatarokat viharos lökések kísérhetik.

Mérséklődik a hőség, 25-31 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Vasárnap sok napsütés várható. Zápor, zivatar csak néhol északon fordulhat elő. Az északi, északnyugati szél keleten élénkülhet még meg. Délután 27-32 fokos maximumokkal.

Hétfőre újból erősödik a nappali felmelegedés, a legmelegebb órákban 28-34 fok valószínű.

Emellett sok napsütésre számíthatunk, jelentéktelen csapadék csak elvétve lehet. Az északnyugati szél helyenként élénkülhet meg. Kedden is hasonló időre készülhetünk. Mérsékelt, néhol élénk lesz a légmozgás. A maximum-hőmérséklet már több helyen emelkedhet 35 fok köré.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

25 perc alatt zárták ki az MSZP-ből Molnár Gyulát, a párt egykori elnökét

A szocialisták nem nyelték le, hogy egykori elnökük a DK frakciójába ülne, ha mandátumot nyerne 2022-ben, Molnár nem tartja logikusnak és etikusnak a lépést.

Link másolása

hirdetés
Több mint 30 év után egy 25 perces etikai bizottsági ülés vetett véget az MSZP-ben viselt tagságomnak. A döntést a sajtóból tudtam meg, a határozatot, az indoklást még mindig nem láttam

- írja Facebook-oldalán Molnár Gyula azok után, hogy az elmúlt hetekben a közte, valamint az MSZP és a DK közti keringőről szóltak a sajtóhírek.

Korábban a szocialisták egykori elnöke bejelentette, hogy MSZP-tagsága ellenére a DK koalíciójába fog beülni, ha az előválasztás megnyerése után 2022-ben a parlamenti választásokon a Parlamentbe jutna.

A Telex összefoglalója szerint Molnár azt mondta, ő mindenre hajlandó az ellenzéki összefogás sikeréért, ezért a DK-frakciótagságot is elvállalta, de arról nem tudott, hogy ez az MSZP-s tagságába kerülhet, ezért a szocialisták felháborodása váratlanul érte. Álláspontja lényege, hogy parancsot teljesített, ezért meglepte, amikor – eddigi – párttársai nekiestek. Az MSZP viszont kitart amellett, hogy az általuk a DK-val kötött megállapodás nem kötelezte Molnárt arra, hogy a másik párt frakciójába ülést helyezze kilátásba.

„Az MSZP az elmúlt néhány napban felfüggesztette, kizárta, visszahívta (megfelelő rész aláhúzandó) egyik volt pártelnökét, a párt korábbi elnökhelyettesét, egyben esélyes vidéki képviselő-jelöltjét, egy volt megyei pártelnökét és egyik platformja alelnökét. Számomra értelmezhetetlen és követhetetlen, hogy az MSZP vezető testületei mit és miért tesznek – de ezen most már eszközök nélkül segíteni nem tudok. Az ügyet a magam részéről lezártnak tekintem. Maradok az, aki voltam, baloldali, szociáldemokrata politikus. Az ügyet a nyilvánosság előtt nem fogom értelmezni mert nem szeretnék semmilyen formában ártani a párt közösségének”

hirdetés

- kritizálta (volt) pártját a Facebookon Molnár. Hozzátette:

A fő cél pedig természetesen továbbra is ugyanaz: a Fidesz legyőzése, a NER lebontása, egy igazságos Magyarország megteremtése. Eddig hétszer győztem le a Fideszt, készen állok az újabb csatára, hogy nyolcadszor is győzzek!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: