News here
hirdetés

HÍREK

„Vannak családok, amelyek a végső elkeseredésükben hívnak minket” – a magyar fiatalok harmada külföldön dolgozna

A kivándorlást serkentette a Covid-járvány, most az orosz-ukrán háború rátett még egy lapáttal.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. április 20.


Link másolása

hirdetés

Szakértők szerint egyre több magyar szeretne külföldre költözni, főleg az orosz-ukrán háború miatt kialakult bizonytalanság és a magas magyarországi infláció miatt – írja az rtl.hu. A K&H ifjúsági index idei felmérését idézték, amiből az is kiderült, hogy a fiatalok egyharmada dolgozna szívesen külföldön. Ráadásul a többségük úgy gondolja, hogy könnyen találnának állást más országban. A reprezentatív kutatás egyébként 10 év alatt most először mutatott ilyen magas értéket.

A Fókusz felkeresett egy Spanyolországban élő magyar házaspárt. Balogh Noémi és férje tíz éve vannak ott, és többek között azzal is foglalkoznak, hogy magyaroknak segítenek Spanyolországba költözni.

Az elmondásuk alapján az elmúlt hetekben rengeteg hívták őket, plusz munkaerőt kellett felvenniük, hogy válaszolni tudjanak az e-mailekre és telefonokra.

"Vannak családok, amelyek a végső elkeseredésükben hívnak minket és az utolsó pénzükkel szeretnének új életet kezdeni Spanyolországban" – mesélték. Azt is elmondták, hogy informatikai területen, kamionsofőrként és a vendéglátásban is könnyű elhelyezkedni. Az utóbbihoz hozzátették, hogy

felszolgálóként, fél év tapasztalattal meg lehet keresni havi 800-900 ezer forintot, heti öt nap munkával.

Felkerestek egy családot is, akik kiköltöztek Spanyolországba. Azért döntöttek a kivándorlás mellett, mert a kisebbik gyerekük asztmás, és nem voltak megelégedve a kezelésével, illetve a nagyobbik gyerekük oktatásával sem.

hirdetés
"Mi általánosságban vágytunk egy új, jobban befogadó környezetre, egy olyan oktatási rendszerre, ahol megfelelő impulzusokat kapnak a gyerekek. Ha ez biztosítva lett volna itthon, akkor lehet, hogy meg sem fordult volna a fejünkben, hogy elköltözzünk"

– mondta az apa, Attila, aki informatikai területen kapott állást.

Az RTL annak is utánajárt, hogy a magyar Google-keresések is egyre többször irányulnak kiköltözésre. Ezek alapján a legtöbben Európában maradnának, sokan kacsintgatnak például a szomszédos Ausztriára. A határ mentén nem is kerül többe egy családi ház, mint mondjuk Szombathelyen.

Az is kiderült, hogy nem csak a fiatalok mennének külföldre, idősebbek is szívesen töltenék a hátralévő életüket teljesen más környezetben.

 


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Kiderült, miért drágul 20 forinttal októberben a gáz átlagfogyasztás felett
Szeptemberben még 732, októberben már 752 forint lesz egy köbméter földgáz lakossági piaci ára.

Link másolása

hirdetés

Korábban írtunk róla, hogy a földgázért az átlagfogyasztás feletti fogyasztás esetén augusztusban és szeptemberben 732,4 forintot, míg október és december között 752,5 forintot kell fizetni köbméterenként.

A Portfolio most rákérdezett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál (MEKH) arra, hogy mi indokolja a két időszak közötti árkülönbözetet.

A hivatal indoklása szerint

azért emelkedik a gázév kezdetétől, október elsejétől 20 forinttal 752,5 forintra az átlagfogyasztás feletti részre a gáz ára a lakosság számára, mert ekkor követi le a tarifa a rendszerhasználati díjak változásait.

Hozzátették: ahhoz, hogy a versenypiaci költségeket tükröző ár valóban a versenypiaci költségeket tükrözze és fedezetet adjon a földgázértékesítéshez kapcsolódóan indokoltan és alátámasztottan felmerült költségekre, szükséges, hogy a végfelhasználói árszint lekövesse a rendszerhasználati díjak változásait is.

„Ennek következményeként tehát az október 1-jei rendszerhasználatidíj-változással egyidejűleg a versenypiaci költségeket tükröző ár szintje is megváltozik a szolgáltatás nyújtásához szükséges rendszerhasználati költségek változásait követő mértékben” – fogalmaztak.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Műholdképeken is látványos, mennyire kiszáradt az ország akár csak a tavalyi évhez képest is
Az Időkép tette közzé a műholdképeket, amelyekkel képletesen a Holdról is látszik a hazánkban tapasztalható szárazság.

Link másolása

hirdetés

Több cikkben is foglalkoztunk azzal, hogy rendkívüli aszály sújtja az országot, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint 1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik.

Emiatt többek között gyakoribbak a vadtüzek, és a tavaink, folyóink vízállása is negatív rekordokat döntöget.

Az Időkép most két műholdképet is közzétett, az egyiket egy évvel ezelőttről, a másikat pedig a mostani állapotról, amelyeken jól látszik, mennyivel szárazabb az idei év, látványosan kevesebb a zöld terület a tavalyi felvételhez képest.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Semjén Zsolt állítja: nem fizetett a pápai áldásért
Azt Erdő Péter bíborostól kapta, de kiderült az is, családja, barátai és pártja is felköszöntötte a kerek évforduló alkalmából.

Link másolása

hirdetés

Kedd este mi is beszámoltunk róla, hogy Semjén Zsolt a Facebookon büszkélkedett el vele: 60. születésnapja alkalmából áldásban részesítette Ferenc pápa. Ugyanakkor Perintfalvi Rita teológus későbbi posztjából és a Magyar Hang utánajárásából kiderült, hogy az apostoli áldás azonban valójában bárki által megrendelhető egy vatikáni honlapon, jelenleg 18 és 26 euró közötti összegért.

A Blikk megkeresésére a miniszterelnök-helyettes elmondta: nem fizetett az áldásért,

Erdő Péter bíboros lepte meg ilyen különleges módon.

„Volt családi, baráti és KDNP-s köszöntés is. Kaptam egy könyvet, benne száz barát köszöntő írásával, I. Bartholomaiosz egyetemes konstantinápolyi patriarchától a magyar kormányfőig, Orbán Viktorig”

– adott számot születésnapi ajándékairól Semjén. Az áldásról elmondta:

hirdetés
A pápai áldást Erdő Péter bíboros úrtól kaptam, aki kedden, a születésnapomon ünnepi ebéden látott vendégül, amiért ezúton is hálás vagyok. Csak megemlítem, hogy az évek során Ferenc pápa személyesen többször is áldásáról és imájáról biztosított, ami számomra megtartó erőt jelent.
Semjén Zsolt apostoli áldása Ferenc pápától / Facebook

Az ajándékot azóta is bekeretezve tartja a Karmelita kolostorban lévő irodájában.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Mi Hazánk szerint ügydöntő népszavazást kellene tartani az EU-tagságról
„Tagok legyünk, vagy szabadok, ez most a kérdés, és egyre többen érzik úgy, hogy az EU inkább gyarmatosít és kihasznál minket” - mondta Novák Előd.

Link másolása

hirdetés

Az Európai Unió (EU) utáni életre készülést sürgette csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, országgyűlési képviselője.

Az EU válságos helyzetében ez az egyetlen helyes, felelős politikai magatartás - mondta, a magyar önrendelkezés és önellátás erősítését sürgetve. Azt hangsúlyozta, Magyarország az unió "nettó ráfizetője", hiszen miközben az uniós források a hazai GDP négy százalékát teszik ki, addig hét százaléknyi az az arány, amit a multinacionális cégek profitként visznek ki az országból.

Arról beszélt:

előbb módosítani kellene az alaptörvényt annak érdekében, hogy lehessen referendumot tartani az ország uniós tagságáról, majd az elmúlt 18 év mérlegének megvonása után ügydöntő népszavazást kellene tartani a kérdésben.

A Mi Hazánk politikusa azzal is érvelt: az Oroszország elleni embargó évek óta súlyos károkat okoz a hazai mezőgazdaságnak, most pedig olyan súlyos válság fenyegeti az EU-t, hogy felmerült annak veszélye, hogy a tagállamoknak meg kell osztaniuk egymással energiahordozóikat.

Tagok legyünk, vagy szabadok, ez most a kérdés, és egyre többen érzik úgy, hogy az EU inkább gyarmatosít és kihasznál minket, a belügyeinkbe is egyre jobban beleavatkozik, nemzeti önrendelkezésünket felszámolja, a nemzetek Európája helyett egy Európai Egyesült Államokká gyúrva össze az országokat - fogalmazott Novák Előd.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: