News here
hirdetés

HÍREK

Üzent Belügyminisztérium: semmiféle döntés nem született az iskolák fűtéséről

Az oktatási épületekben legalább 20 Celsius-fokot szükséges tartani, de ez szerintük nem jelenti azt, hogy többet ne lehetne.

Link másolása

hirdetés

Az egyes médiumokban kedden megjelent állításokkal szemben semmiféle döntés, "parancs", "utasítás" vagy új jogszabály nem született az iskolák fűtésével kapcsolatban – közölte a Belügyminisztérium.

Miként arról a sajtóban nyilvánosságot kapó közadatkérőt is tájékoztatták, évtizedes, tehát nem új szabályozás, hogy

„az oktatási épületekben legalább 20 Celsius-fokot szükséges tartani. Ez nem jelenti azt, hogy többet ne lehetne”

– írták a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy az oktatási intézmények fűtése mindenhol megoldott. A kormány a háború és a brüsszeli szankciók okozta európai energiaválság ellenére is normális tanévre készül, az iskolákat az eddig megszokottaknak megfelelően tervezik fűteni, ha azt az európai energiahelyzet azt megengedi.

„Emellett az Európában kialakult gázválság miatt minden eshetőségre fel kell készülni, arra a szélsőséges esetre is, hogy Európában nem lesz elég gáz”

- tették hozzá.

hirdetés

A gázfűtés hiánya akár a magyar lakosságot – így az iskolákat is – elérheti, a kormány ezért rendelt el energia-veszélyhelyzetet, további gázvásárlást, a gázkitermelés fokozását és az iskolák egyéb lehetséges fűtési módjának felmérését. A Belügyminisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri a nemzetközi és a hazai energiahelyzetet.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Újabb történelmi mélyponton a forint és nem biztos, hogy nem romlik tovább a helyzet
A gyenge a forinthoz többek között a dollár szárnyalása és az uniós forrásokkal kapcsolatos sikertelen tárgyalások vezettek.

Link másolása

hirdetés

Történelmi mélypontra zuhant a forint csütörtök délelőtt.

Az eddig mélypont 416,7 forint volt július 6-án, most azonban már 418 forint felett jár az euró árfolyama.

Az sem kizárt, hogy a mai napon az euró árfolyama elérheti a 419 forintot.

A Portfolio.hu szerint a gyengülés egyik oka, hogy az MNB kedden váratlanul leállította kamatemelési ciklusát. A piac a jelenleginél magasabb kamatpályát várt korábban, így ez egyértelműen negatív hír, ráadásul az meghirdetett leállítás kiszámíthatóbb környezet jelent a forintot shortolni akaró spekulánsoknak.

A portál hozzáteszi, hogy a fokozódó amerikai kamatvárakozások mellett a dollár szárnyalása megfékezhetetlen.

Az uniós forrásokkal kapcsolatos tárgyalásokról a kormány igyekszik pozitívan nyilatkozni, de nem látszik komoly áttörés.

Továbbá az infláció sem csillapodik, ami szintén a forint ismételt gyengülésének oka.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Negyedik helyen is szivárog az Északi Áramlat gázvezeték
A legújabb helyet a svéd parti őrség fedezte fel.

Link másolása

hirdetés

Egy újabb, negyedik ponton is szivárog a gáz az Északi Áramlat vezetékből – ezt közölte a svéd parti őrség a Svenska Dagbladet svéd napilappal.

„A negyedik helyszínt azt követően fedezték fel, hogy az Oroszországot és Németországot összekötő vezetékpár hétfőn három helyen megrongálódott”

– írja a lap.

A szivárgási pontok közül kettő a svéd, kettő pedig a dán kizárólagos gazdasági övezet területén van – közölte a hvg.hu.

Korábban mi is írtunk róla, hogy dán és svéd földrengéskutatók is jelentették, hogy erős lökéshullámokat érzékeltek az Északi Áramlat vezetékeinél észlelt gázszivárgások környékén. A svéd szeizmológiai központ munkatársa akkor azt nyilatkozta, kétség nem fér hozzá, hogy robbanások történtek.

hirdetés

Az esetről nemrég Tálas Péter biztonságpolitikai szakértőt kérdeztük:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
„Mindenhol víz van” – Kétmillió ember maradt áram nélkül a 240 km/h-s széllel lecsapott Ian hurrikán miatt Floridában
Garázsokat, házakat öntött el a víz, fák dőltek ki, elektromos vezetékek szakadtak le. A helyi lakosok és a meteorológusok szerint is évtizedek óta nem volt ilyen pusztító hurrikán Floridában.

Link másolása

hirdetés

240 kilométer/órás széllel, erős hullámokkal és kiadós esővel csapott le az Ian hurrikán ottani idő szerint szerda délután az amerikai Florida államra.

Több mint kétmillió ember maradt áram nélkül, a kommunikációs hálózatok is leálltak. Több tengerparti városban garázsokat, házakat öntött el a víz, épületek rongálódtak meg, fák dőltek ki, elektromos vezetékek szakadtak le.

A Weather Channel meteorológusa azt mondta, több mint 30 éve nem látott olyan vihart, mint az Ian hurrikán. A floridai lakosok is fel voltak készülve arra, hogy az egyik legpusztítóbb hurrikán csaphat le az államra, de sokan még így is megdöbbentek, milyen erővel érkezett a vihar.

„23 éve lakunk itt, de ez teljesen más, mint bármi, amit eddig láttunk"

- mondta a CNN-nek egy Fort Myers-ben élő férfi, aki feleségével együtt az otthonukban rekedt, miután körülöttük elöntötte a víz az utcákat, a viharos szél pedig a háztetőjüket is megbontotta.

Egy másik helyi lakos azt mondta, ha tudta volna, hogy ilyen súlyos csapások érik a környéket, elvitt volna otthonról minden fontos holmit. Egy barátja többszintes házában keresett menedéket, de még ott is víz alá került az alsó szint. Saját garázsában és a barátja udvarában álló autókat is teljesen ellepte a víz.

hirdetés

Egy Fort Myers-i szálloda menedzsere a munkahelyén volt, amikor lecsapott a vihar. Elmondása szerint olyan erősen süvített a szél, hogy semmit nem láttak, amikor kinéztek az ablakon. A környező utcákban az autókat is elsöpörte a szél, a szállodával szembeni épület pedig már szinte teljesen elmerült a vízben.

Hasonló a helyzet Naples-ben, ahol a víz nemcsak utcákat, de garázsokat és házakat is elöntött.

"A garázsunkban áll a víz, a kocsijaink mozdíthatatlanok. Onnan elkezdett beszivárogni a víz a házba, és gyorsan emelkedni kezdett, már az első emeletet is elárasztotta"

- számolt be egy nő, aki az otthona felső szintjére menekült az árvíz elől.

Vannak olyan utcák, ahol mellig ér már a víz, több bajbajutott ember csak tűzoltók segítségével tudott kijönni belőle. A helyi tűzoltóság videót is készített az állapotokról.

"Mindenhol víz van, de előbb-utóbb apadni fog. Az biztos, hogy lesznek károk, holnap már pontosabban fogjuk látni, hogy mekkora"

- közölte a sheriffhivatal.

Tampa városában is durva a helyzet: közlekedési lámpák szakadtak le a viharos széltől, fák dőltek ki és törmelékek kerültek az utakra, ami nehezíti a közlekedést.

Még több megdöbbentő videó a hurrikánról:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Két hónapig gáz nélkül maradhat egy zuglói társasház, amit az MVM levágott a hálózatról
Nem tudták visszakötni őket a rendszerbe, mert probléma technikai probléma történt.

Link másolása

hirdetés

Akár két hónapra gáz nélkül maradhat egy zuglói társasház, pedig csak néhány óra kimaradásra számítottak egy felújítás miatt.

Az MVM levágta őket a hálózatról, majd ekkor derült ki, hogy vissza már nem tudják kötni őket, mert probléma van a rendszerrel.

„[Úgy volt, hogy] az új csőre rákötik a házat és mindenki megy tovább. Délben derült ki, hogy ez nem történik meg, azóta sincs gázunk. Az MVM azt mondja, azért, mert nem tömített a gázvezetékrendszer” – mondta el a házban lakó Szabó M. István, aki arról is beszélt, rutinmunkának indult az eset. Az RTL Híradó a helyszínen járt, akkor 15 fok volt az épületben.

Szőcs Andrásék 11 hónapos kislányukkal maradtak fűtés nélkül.

„Hidegzuhanyként ért minket a hír, hogy akár két hónapig is fűtés és melegvíz nélkül maradhatunk. Mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy a lakásban ne legyen meleg”

– nyilatkozták a Híradónak.

„Semmilyen szivárgás nem volt sehol. Erről jegyzőkönyv készült. Nem is értjük, hogyan nyilvánították most hirtelen életveszélyessé a hálózatot. Azt akarják, hogy az egészet felújítsuk” – mondta el a ház közös képviselője, Gyarmati Stefánia. „Érdekes módon amikor egy ilyen elzárás történik, rögtön megtalálnak minket vállalkozók az ajánlattal, hogy ők azonnal tudnak jönni, azonnal felmérnek és nagyon, nagyon jó ajánlatot tudnak adni” – tette hozzá.

hirdetés
Az RTL Híradó riportja a fűtés nélkül maradt társasházról


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: