hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Újra letesztelik az óvodai és általános iskolai dolgozókat az iskolakezdés előtt

Országszerte 99 mintavevő ponton végzik a vizsgálatokat vasárnap is.
Címkép: MTI/Mészáros János - szmo.hu
2021. január 02.

hirdetés

Ismét tesztelik koronavírusa az óvodai és általános iskolai dolgozókat, hogy még a jövő heti iskolakezdés előtt kiszűrjék az esetleges fertőzötteket.

Az önkéntes és ingyenes vizsgálatokat országszerte 99 mintavevő ponton végzik ezen a hétvégén 7-19 óra között.

Az MTI több fotót is közölt a szűrésről:

Koronavírusteszthez vesz mintát egy iskolai dolgozótól a Pécsi Tudományegyetem orvostanhallgatója Kaposváron a mentõállomás mellett kihelyezett konténernél 2021. január 2-án. Fotó: MTI/Varga György

Mintát cseppent egy antigén koronavírus gyorsteszt paneljére a Pécsi Tudományegyetem orvostanhallgatója Kaposváron a mentõállomás mellett kihelyezett konténerben 2021. január 2-án. Fotó: MTI/Varga György

hirdetés

Mintát cseppent egy antigén koronavírus gyorsteszt paneljére egy, a köznevelésben dolgozók koronavírus-tesztelését végzõ orvostanhallgató a Budapest Fõváros Kormányhivatala Egészségbiztosítási Fõosztályának ügyfélszolgálatán 2021. január 2-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

A köznevelésben dolgozók koronavírus-tesztelését végzõ orvostanhallgatók a Budapest Fõváros Kormányhivatala Egészségbiztosítási Fõosztályának ügyfélszolgálatán 2021. január 2-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

A köznevelésben dolgozók koronavírus-tesztelését végzõ orvostanhallgatók a Budapest Fõváros Kormányhivatala Egészségbiztosítási Fõosztályának ügyfélszolgálatán 2021. január 2-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

Makai Dóra, a Szegedi Tudományegyetem gyógytornászhallgatója és Urbán Anna, a budapesti Semmelweis Egyetem orvostanhallgatója mintát vesz Kovácsné Nagy Gizella óvónőtől és Kovács Nóra dajkától, a jászalsószentgyörgyi óvoda dolgozóitól Szolnokon, az Ady Endre úti kormányablakban 2021. január 2-án. Fotó: MTI/Mészáros János

Kovács Nóra dajka és Kovácsné Nagy Gizella óvónő, jászalsószentgyörgyi óvoda dolgozói mutatják negatív koronavírustesztjüket Szolnokon, az Ady Endre úti kormányablakban 2021. január 2-án. Fotó: MTI/Mészáros János

A kormány korábban azt közölte, a gyorstesztelések célja az, hogy továbbra is biztosítsák az óvodák és iskolák zavartalan működését.

Az elmúlt hetekben célzott csoportos teszteléseket végeztek az óvodai és iskolai dolgozók körében is, ám a részvétel a vártnál alacsonyabb volt, és a megjelentek mindössze 2 százaléka bizonyult pozitívnak,

A csoportos tesztelést ezúttal is a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezik. A vizsgálatokat összesen 263 mintavevő csapat végzi majd, amelyek a kormányhivatalok egészségügyi végzettségű munkatársaiból, orvos- és egészségtudományi képzésben tanuló egyetemi hallgatókból, valamint a tankerületi központok munkatársaiból állnak.

Az általános iskolák január 4-én nyitnak, a középiskolákban pedig online oktatással folytatódik a tanév, és csak egy héttel később, január 11-én indulhat a hagyományos oktatás.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Szlávik: Gyakrabban kerül kórházba olyan 40-50 éves ember, akinek semmilyen alapbetegsége nem volt

A klinikai tünetek is némileg súlyosabbak, ami azt mutatja, a vírus nem csak abban veszélyes, hogy jobban terjed emberről emberre - mondta az infektológus főorvos.
MTI - szmo.hu
2021. február 27.

hirdetés

Meredeken emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma és ezzel párhuzamosan nőni fog a kórházba kerülők, sőt az intenzív osztályokon kezeltek száma is - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának.

Szlávik János rámutatott arra: Magyarországon úgy kezdődött el a harmadik hullám, hogy a második véget sem ért, és már itt is terjednek a koronavírus mutáns változatai. Hozzátette, mivel a mutánsok más országokban is megemelték a fertőzésszámot, ezért arra lehet következtetni, hogy itt is hasonlóan alakul a járvány.

Azt is elmondta, hogy

az utóbbi néhány hétben azt figyelték meg, csökken a súlyos betegek átlagéletkora, és gyakrabban kerül kórházba olyan 40-50 éves ember, akinek semmilyen alapbetegsége nem volt.

"A klinikai tünetek is némileg súlyosabbak, sokkal gyakrabban észlelünk lázat, köhögést, légúti tüneteket, ami azt mutatja, hogy a vírus nem csak abban veszélyes, hogy jobban terjed emberről emberre" - fogalmazott Szlávik János.

hirdetés
Úgy tűnik, a koronavírus új mutánsai hatékonyabban kötődnek az egészséges sejtekhez, így nagyobb mértékben tudnak elszaporodni a szervezetben, ezért jobban is fertőznek, hiszen több van belőlük a vérben vagy a légúti váladékban - jegyezte meg az infektológus főorvos.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Müller Cecília külön javasolta az oltást Orbán Viktornak, szerinte fontos, hogy a kormányfő példát mutasson

Az országos tisztifőorvos szerint a járvány elleni védekezéshez elengedhetetlen, hogy a kormány és az operatív törzs tagjai egészségesek maradjanak.
MTI, fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher - szmo.hu
2021. február 27.

hirdetés

Magyarországon ismételten intenzíven felfutó szakaszba került a koronavírus-járvány, ezért az oltások segítségével minél előbb ki kell alakítani a lakosság védettségét - mondta az országos tisztifőorvos szombaton az MTI-nek.

Müller Cecília hangsúlyozta: gyorsan és hatékonyan szeretnék beoltani a vakcináért jelentkezőket. Hangsúlyozta,

két és fél millióan regisztráltak az oltásra és azt szeretnék, hogy ők húsvét tájékára legalább az első adag vakcinát megkaphassák.

A tisztifőorvos elmondta, minden adat a koronavírus-járvány nagyon intenzív terjedését mutatja, ugyanis a fertőzöttek és az elhunytak számában is jelentős emelkedés tapasztalható.

A koronavírus-járvány harmadik hullámát a vírus azon különböző variánsai okozhatják, amelyek a korábbiaknál sokkal fertőzőképesebbek - fejtette ki.

hirdetés

Kiemelte ugyanakkor, hogy a korábbi időszakokkal ellentétben "ma már nem vagyunk fegyvertelenek", Magyarországon ugyanis ötféle oltás is rendelkezésre áll, amelyeket nagyon intenzív programban juttatnak el a lakossághoz.

Müller Cecília közölte, hogy szeretnék, ha növekedne a beoltottak száma, mivel az első adag vakcina után is jelentős fokú védettség alakul ki, amelynek köszönhetően megakadályozhatók a súlyos szövődmények és a halálesetek.

Az operatív törzs, az oltási munkacsoport és a szakmai grémiumok is azon dolgoznak, hogy minél több embernek lehetővé tegyék az oltás felvételét - tette hozzá.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

„Hány embert oltottak már be az utcámban?” - rendkívül részletes és átlátható a brit oltási terv

Minden részletre kiterjedő és rendkívül átlátható az oltási rendszer képe Nagy-Britanniában.
Fotó: MTI/AP/Jon Super - szmo.hu
2021. február 27.

hirdetés

Beszámolt a brit oltási tervről és a rendszer részleteiről Facebook-oldalán Ágoston László népszerű blogger és operaénekes.

Mint írja, a szigetországban egy jól értelmezhető (lentebb látható) infografikán lehet követni azt, melyik társadalmi csoport mikor kapja meg az első dózist.

Ezen kívül

a lakosság akár annak is utána tud nézni, hogy az utcájukban hány embert oltottak már be.

Arról is nyilvános, napi szintű adatot lehet találni - szintén akár utcák szintjére lebontva -, hogy pontosan hány ember kapott már oltást eddig, hányan vannak kórházban vagy hány fertőzött van eddig.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Ne vigyék a gyerekeket iskolába - kéri a szülőktől a balassagyarmati polgármester a vírus terjedése miatt

Egyre többen fertőződnek meg és kerülnek karanténba a város bölcsődéjében, óvodáiban és iskoláiban. A városvezető a felnőttektől is azt kérte, hogy ha érzékelik a tüneteket, vegyék komolyan és ne menjenek közösségbe.
Címkép: Wikimedia Commons - szmo.hu
2021. február 27.

hirdetés

Már van olyan település is az országban, ahol a polgármester arra kérte a szülőket, ne vigyék a gyerekeket iskolába, derül ki az ATV Híradó riportjából.

Ahogy arról mi is többször írtunk, le sem csengett a második hullám, már a harmadik hullám is elkezdődött Magyarországon, és valószínűleg további romlás várható.

Ez több településen is nehézségeket okoz. A Baranya megyei Dencsháza egyike azoknak a településeknek, ahol állandó ellátás nélkül maradtak a helyiek. A polgármester az ATV-nek azt mondta, a háziorvosuk egészségi állapotára hivatkozva mondta fel a szerződését az elmúlt héten, ezért most helyettesítő orvosok oltanak. A regisztráltak közül sokan azt hiszik, hogy azért nem jutnak oltáshoz, mert nincs állandó orvosuk.

Balassagyarmaton pedig a helyzet a polgármester közösségi bejegyzése szerint annyira rossz, hogy arra kérte a szülőket: ha tudják, tartsák otthon gyermekeiket.

Csach Gábor polgármester a felnőttektől is azt kérte, hogy ha érzékelik a tüneteket, vegyék komolyan és ne menjenek közösségbe.

hirdetés

"Fertőződnek az intézményeink is. A bölcsődében 1 covidos gyermek érintett, 8-an vannak otthon. A Játékvár óvoda Kék csoportjában a nevelőkkel együtt február 26-ig 24 gyerek és felnőtt van karanténban. A Tankerület és a Kormányhivatal tájékoztatója szerint a Szabó Lőrinc iskolában 1 tanár, a Balassiban 2 tanár és 1 diák, a Dózsában 3 diák, illetve február 26-ig a teljes 3. a osztály (24 diák ill. pedagógus) van karanténban. A Zeneiskolában 1 tanár lett covidos. Teljesen feleslegessé válik minden szigorítás, bezárás, tilalom, ha bárki betegen dolgozni megy, vagy a gyermekét ilyen esetben iskolába/óvodába/bölcsődébe viszi (az óvodai csoportunk emiatt zárt be!). Ez egyszerűen otromba felelőtlenség, más életével és egzisztenciájával való hazardírozás!" – közölte a polgármester.

"Az a szülő, aki meg tudja oldani gyermeke felügyeletét, most jó lenne, ha 1-2 hétig nem vinné gyermekét se bölcsibe, se óvodába, se iskolába. Iskolában igazolásként elfogadják a "szülői féltés" okot!" - tette hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: