HÍREK
A Rovatból

Törvénytelenül akadályozta meg a rendőrség, hogy a tüntetők feljussanak a várba pénteken – állítja a TASZ

A szervezet szerint a tüntetők részéről legfeljebb verbális agresszió volt, a rendőrök azonban súlyos alapjog-korlátozást és veszélyeztető magatartást mutattak, ami így szerintük megkérdőjelezi a rendőri akció törvényességét.
Fotó: Nagy Boglárka - szmo.hu
2023. szeptember 19.


Link másolása

"A rendőrség szerint a 2023. szeptember 15-i diák- és klímatüntetést követően a résztvevők Karmelitához vonulása jogellenes volt, a fiatalok a rendőrsorfalat lökdösték és balesetveszélyt okoztak, ez indokolta a beavatkozást. Jogi megfigyelőink jelen voltak a Várban péntek este, így közvetlen tapasztalataink vannak arról, milyen hibákat vétett a rendőrség pénteken, és hogyan tájékoztatják félre a történtekről a közvéleményt" - írja a TASZ a 444.hu-n lévő blogbejegyzésben.

A szervezet szerint

Egy gyűlés akkor válik jogellenessé, ha elveszíti a békés jellegét – önmagában a bejelentés hiánya azonban nem teszi jogellenessé.

Ezt a rendőrség is tudja, ahogy azt is, hogy csak azt a személyt lehet felelősségre vonni, aki szervezte a gyűlést, de elmulasztotta azt bejelenteni. Ha pedig nincs szervező, mint a spontán gyűléseknél, akkor még ennyi szabálytalanság sincs.

Ezért a rendőrségi közleményben félrevezetően, négyszer is szerepel a “jogellenes gyűlés” fordulat. Az egyetlen dolog, ami jogellenessé tehette volna a pénteki tüntetést, ha elveszti békés jellegét. Ez azonban nem történt meg - írják.

Az oszlatás is ezért nem történt meg, pedig az joguk, sőt kötelességük, ha nem békés a tüntetés. Ha nincs oszlatás, akkor viszont biztosítania kell, hogy a résztvevők hangot adhassanak a véleményüknek, még akkor is, ha ezt a Várban szeretnék megtenni.

Mivel a demonstrálókat már rendőrsorfal várta, ezért nem csoda, ha páran "mérgesek lettek, hiszen indok nélkül nem engedték be őket egy üres területre. Az elöl álló néhány tüntető természetesen neki is feszült a rendőrsorfalnak, de a Király lépcső tetején felsorakozó rendőrök könnyen ellentartottak a tüntetőknek, megakadályozva ezzel a Várba lépésüket. A rendőrség balesetveszélyre figyelmeztetett, miután elállta a tüntetők útját, mert egyesek valóban a lépcsősor melletti meredélyen próbáltak feljutni vagy leereszkedni. Csakhogy fel sem merült volna, hogy bárki is ne a lépcsőt használja a feljutásra, ha a rendőrség nem állta volna el a lépcső tetejét" - áll a közleményben.

A tüntetők részéről legfeljebb verbális agresszió volt, a rendőrök azonban súlyos alapjog-korlátozás és a veszélyeztető magatartást mutattak, ami így szerintük megkérdőjelezi a rendőri akció törvényességét.

Ezért a rendőrök "szereptévesztésben különösen visszás volt, hogy a rendőrök arról beszéltek a hangosbemondón, hogy “a tüntetők magatartása tragédiához vezethet”, illetve hogy “vigyázzanak magukra és embertársaikra”. A Várba vonulás egyáltalán nem volt fenyegető, nem veszítette el a békés jellegét – a tüntetők dühét éppen a lezárás váltotta ki" - magyarázzák.

A rendőrök vélhetően attól tartottak, hogy megismétlődik a korábbi kordonbontás. Ez magyarázhatja, hogy igen nagy számban voltak jelen, miközben a terület gyakorlatilag üres volt, néhány turista járt arra, kormányzati munka nem folyt már a Miniszterelnökségen.

A rendőrség "nem indokolta meg a területzárat, sőt, közleményük erről említést sem tesz, pedig a gyülekezési jog korlátozása érdemi indokolást kívánna, hiszen az Alaptörvényben is védett jog" - teszik hozzá.

Azt is sérelmezik, hogy a "turistákkal kivételt tett a rendőrség a tüntetők rovására, amikor őket átengedték a sorfalon. Ráadásul ellentmond annak is, hogy a terület lezárása biztonsági okból került volna sor, hiszen ha valóban így lett volna, akkor a rendőröknek minden arra járót fel kellett volna tartóztatniuk".

Mindezek alapján a TASZ szerint helytelenül járt el, ezért

"panaszt teszünk a rendőrséggel szemben, hiszen nem elfogadható, hogy biztosítás helyett akadályozzák a tüntetések megtartását, és félretájékoztassák mind a tüntetőket, mind a közvéleményt".


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Mi történhetett? Pintér Sándor azonnali hatállyal menesztette az idegenrendészeti főigazgatóság vezetőjét
Halmosi Zsolt vezetői kinevezését indoklás nélkül vonta vissza a belügyminiszter. Menesztette a Komárom-Esztergom megyei főkapitányt is.

Link másolása

Magyarország belügyminisztere 2023. szeptember 30. hatállyal - indokolás nélkül - visszavonta dr. Halmosi Zsolt rendőr altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatójának vezetői kinevezését és rendelkezési állományba helyezte - írja szombati közleményében a Belügyminisztérium.

A tárcavezető 2023. október 1. hatállyal

Seres József rendőr ezredest bízta meg az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatói beosztásának ellátásával.

Pintér emellett szeptember 30. hatállyal - szintén indokolás nélkül - visszavonta Farkas Gábor rendőr dandártábornok, a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendőrfőkapitányának vezetői kinevezését is. Helyére október 1. hatállyal Boross Zoltán László rendőr ezredest nevezte ki.

Farkas Gábor a Miskolci Rendvédelmi Technikum igazgatói lesz október elsejétől.

(Forrás: MTI)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Putyin rendkívüli beszédet mondott az orosz köztévében péntek éjszaka
Az orosz elnök az Oroszországhoz csatolt négy kelet-ukrajnai régió lakosságához szólt, és az orosz nép egységét, szuverenitását hangsúlyozta.

Link másolása

Vlagyimir Putyin péntek éjjel televíziós beszédben üdvözölte azon kelet-ukrajnai régiók lakóit, akik egy évvel ezelőtt „csatlakoztak” Oroszországhoz. Az orosz elnök az orosz nép egységét hangsúlyozta – írja az Index.

Oroszország 2022. szeptember 30-án sajátjának nyilvánított négy kelet-ukrajnai régiót (Donyeck, Luhanszk, Herszon, Zaporizzsja), miután „népszavazásokat” tartottak ezeknek a területeknek azon részein, amelyeket az orosz hadsereg ellenőriz.

Putyin nemrég aláírt egy törvényt is, amelyben állami ünnepnappá nyilvánították szeptember 30-át, és az egyéves évforduló alkalmából beszédet mondott az orosz köztévében.

„Kedves orosz állampolgárok, gratulálok nektek a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok, valamint a Zaporizzsjai és Herszoni régiók Oroszországgal való újraegyesítésének napja alkalmából” – mondta Putyin, aki beszédében megköszönte az orosz nép „egységét és hazaszeretetét”. Hozzátette: a mostani időkben „Oroszországért, a szuverenitásért, a spirituális értékekért, az egységért és a győzelemért harcolnak”.

Az orosz elnök azt mondta, a kijevi kormányzat 2014 óta megfélemlítette az említett régiók lakosait, de egy évvel ezelőtt történelmi eseményre került sor, mivel e régiók több millió lakosa úgy döntött, hogy csatlakozik Oroszországhoz.

Putyin szerint a régiókban nemrég tartott általános választások is fontosak voltak ahhoz, hogy megerősítsék a területek betagozódását Oroszországba, és Moszkva támogatja ezen régiók gazdasági-társadalmi fejlesztését.

Ugyanakkor a nemzetközi közösség nem ismerte el a négy kelet-ukrajnai régió Oroszországhoz csatolását, a nemzetközi jog szerint ezek továbbra is Ukrajna részének számítanak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Trükközve próbálták a felmondó tanárokat megfosztani a végkielégítésüktől néhány iskolában – állítja a PDSZ
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete arra figyelmeztette a státusztörvényt elutasító tanárokat, hogy ne lemondással szüntessék meg a jogviszonyukat.

Link másolása

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint néhány iskolában trükközve próbálták megfosztani a végkielégítésüktől a felmondó tanárokat.

A PDSZ a péntek reggeli Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy aznap van az utolsó nap, amikor nyilatkozatot tehetnek azok, akik nem fogadják el, hogy 2024-től a státusztörvény hatálya alatt dolgoznak. Nekik október 31-ig kell dolgozniuk, ezután november 29-ig a felmentési idejüket töltik, majd november 30-án megszűnik a jogviszonyuk.

„Néhány intézményben azonban trükköznek.

Erről azt kell tudnotok, hogy ez idő alatt lemondással is meg lehet szüntetni a jogviszonyt, ahogy később is, csakhogy ekkor nem jár felmentési idő alatti munkavégzés alóli mentesülés és fizetés (távolléti díj), és nem jár 1-3 havi bérnek megfelelő végkielégítés sem.

Ez csak akkor jár, ha a fent említett nyilatkozatot teszed meg. Ne írj tehát alá lemondásról szóló dokumentumot akkor se, ha erre az igazgató kötelez!” – figyelmeztetett Facebook-bejegyzésében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Vasárnaptól már nem kell fizetni érte, ha ott hagyjuk a használt abroncsot a gumisnál
A kormány reméli, hogy ezzel kevesebb lesz az illegálisan lerakott hulladék, és hatékonyabbá válik a hulladékgazdálkodás is.

Link másolása

Október elsejétől kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsokat, amelyeket a hulladékgazdálkodásért felelős MOHU MOL Zrt. és alvállalkozói, valamint a gumiabroncs-forgalmazók térítésmentesen átvesznek – mondta Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombati közleménye szerint.

Az államtitkár közölte: júliustól az egész országban elindult az új hulladékgazdálkodási rendszer. „Az új rendszerrel együtt Brüsszel elvárásainak megfelelően bevezettük a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert is, amelyben a környezetszennyező termékek gyártóinak »a szennyező fizet« elve alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezeléséért” – mondta Raisz.

Hozzátette,a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó egyes termékkategóriákra, így a gumiabroncsra is speciális szabályok vonatkoznak. Ennek megfelelően

a hulladékká vált gumiabroncsot októbertől külön kell gyűjteni, és a MOHU MOL Zrt., illetve alvállalkozóinak az erre kijelölt telephelyein vagy a forgalmazónak kell leadni, akik ingyenesen átveszik.

Az intézkedéssel hatékonyabbá válik a hulladékgazdálkodás és emelkednek a hulladékgyűjtési és hasznosítási arányok, ami hozzájárul a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatának növekedéséhez és az illegális hulladéklerakás csökkenéséhez.

Raisz közölte, a kormány célja az ország megtisztítása az illegálisan elhelyezett vagy elhagyott hulladékoktól, ezért a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazottak szerint számos erre irányuló intézkedést tett. A Tisztítsuk meg az Országot! projekt részeként eddig több százezer tonna elhagyott hulladékot számoltunk fel főként közterületeken, erdőkben, folyók, valamint vasúti és közúti létesítmények mellett.

Az illegális szemétlerakatok helyszínének beazonosítását segíti a HulladékRadar applikáció is, amelynek már közel 30 ezer felhasználója van.

Emellett második alkalommal hirdettek azbesztmentesítési pályázatot és szállítják el ingyenesen ártalmatlanításra az azbesztet tartalmazó építőanyag-hulladékot a lakosságtól, valamint közel 300 tonna növényvédőszer-hulladék begyűjtésében és ártalmatlanításában támogatták a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarát.

(Forrás: MTI)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk