HÍREK
A Rovatból

Teljesen kiszoríthatják Magyarországot az uniós döntéshozatal érdemi részéből a német-francia reformterv alapján

Ma mutatják be a javaslatot, amely egyszerűsített uniós intézményi rendszert, az EP-képviselők és biztosok számának csökkentését és a nemzeti vétójogok megszüntetését irányozza elő.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2023. szeptember 19.


Link másolása

Nagyon komoly intézményi reformtervezetet mutat be a francia és a német kormány kedden, amelyben konkrét javaslatokat vázolnak fel annak biztosítására, hogy az EU kormányozható maradjon - írja a Portfolio.

Az uniós ügyekkel foglalkozó miniszterek kedden az Általános Ügyek Tanácsának ülésén vesznek részt, ahol két különböző javaslattal foglalkoznak majd az Európai Unió intézményi reformja és az uniós rendszerek átalakítása kapcsán. Az egyik Spanyolország kezdeményezése, amely arra tesz javaslatot, hogy a katalán, a baszk és a galíciai nyelvek legyenek hivatalosan is elismerve az EU-ban, így minden dokumentumot ezekre a nyelvekre is le kellene fordítani.

A másik azonban sokkal komoly hullámokat vethet a közeljövőben, ugyanis egyszerűsített uniós intézményi rendszer, az EP-képviselők és biztosok számának csökkentése, valamint a nemzeti vétójogok megszüntetése szerepel benne.

A legfontosabb konkrétumok a következők:

  • Többsebességes Európa: Az EU négy koncentrikus körön belül működne tovább (a belső kör, az EU, a társult tagok és az Európai Politikai Közösség),
  • EU bővítése: Az EU bővítésének céldátuma 2030, a következő Bizottság már készítse elő az EU-t a bővítésre addigra,
  • Egy nagyobb EU működtetése: Nagyobb uniós költségvetés, az uniós kifizetések jogállamisághoz való szigorúbb kötése, a Tanácsban a többségi szavazás felé való elmozdulás, valamint egy új felügyeleti szerv létrehozása, amely az uniós intézmények személyzetének pénzügyi feddhetetlenségét vizsgálná.

    Magyarország szempontjából a legjelentősebb javaslat az, hogy az együttműködni akaró tagállamok kategóriájában megszűnhetnek a tagállami vétók.

    Így például Budapest nem szólhatna bele Ukrajna támogatásának kérdésébe és más hasonló jellegű témakörökbe sem, így teljesen kiszorulhatna az uniós döntéshozatal lényegi részéből.

    Link másolása
    KÖVESS MINKET:

  • Népszerű
    Ajánljuk
    Címlapról ajánljuk


    HÍREK
    A Rovatból
    Ömlött a jég Budapesten is, kiadós felhőszakadás volt a fővárosban - videók!
    Péntek délután és koraeste a vihar nem spórolt a jéggel: Budaörsön, Érden, Budapesten is többfelé volt jégeső. Többnyire kisebb szemű, de Diósdon akadtak dió nagyságú jégszemek is.

    Link másolása

    Kiadós jégesővel, felhőszakadással érte el a főváros déli részét a szupercella.

    Péntek délután és koraeste a vihar nem spórolt a jéggel: Budaörsön, Érden, Budapesten is többfelé volt jégeső, többnyire kisebb szemű, de Diósdon akadtak dió nagyságú jégszemek is.

    Az Időkép olvasói több videót is küldtek a jégesőről.

    Kelenföldön így nézett ki a vihar.


    Link másolása
    KÖVESS MINKET:

    Ajánljuk
    HÍREK
    A Rovatból
    Diónyi jégdarabok hullottak az égből Székesfehérváron, Budapestre is jön a vihar
    A legnagyobb jégszemek cseresznye és dió nagyságoa t is elérték. Budapesten is várható hasonló jégeső.

    Link másolása

    Szupercella érte el délnyugat Székesfehérvárt nem sokkal 4 óra után. A vihar felhőszakadással, jégesővel érte el a várost. A legnagyobb jégszemek cseresznye és dió nagyságot is elérték – írta meg az Időkép.

    Az oldal több képet is megosztott a hatalmas jégdarabokról.

    A Vas megyei Nemescsón szintén jégeső hullott.


    Link másolása
    KÖVESS MINKET:


    HÍREK
    „Dani most jobban van” – Jó hír érkezett Karsai Dániel állapotáról
    Az alkotmányjogász testvére nyilatkozott Karsai Dániel állapotáról az RTL Házon Kívül című műsorában. Elmondta, hogy Dani leküzdötte azokat a vírusokat, amik akkor támadták. Körülményeihez képest jól van, és jó a hangulata.

    Link másolása

    „Dani most jobban van ahhoz képest, ahogy március végén, április elején volt” – mondta Karsai Péter, Dániel testvére az RTL Házon Kívül című műsorában.

    „Leküzdötte azokat a vírusokat, amik akkor támadták. Körülményeihez képest jól van, és jó a hangulata. Három aktív szakápolója mindig vele van, váltásban, de mellette a családtagok is segítenek neki mindenben”

    – tette hozzá az alkotmányjogász testvére.

    Dani már nem tud olyan minőségű életet élni, mint egészséges korában, megpróbál a lehető legközelebb kerülni korábbi életéhez: Facebook-posztokat ír, vagyis ő maga találja ki azokat, bediktálja őket, és segítői teszik ki helyette.

    A műsorból kiderült az is, hogy az alkotmányjogász egy színdarab megírásába is belefogott.

    Szenteczki Zita rendező kereste fel Karsai Dánielt azzal, hogy színpadra vinné részben saját helyzetét, részben az elmúlást, a halállal való szembesülést.

    Hat színész játszik majd a darabban: Török-Illyés Orsolya, Lőrincz Katalin, Kurta Niké, Gyabronka József, Vizi Dávid és Nagy Márk.

    Link másolása
    KÖVESS MINKET:


    HÍREK
    Másodfokú riasztás! Heves zivatar, szél, jégeső jön ezekben a megyékben
    Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, hogy ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá.
    Fotó: Pixabay - szmo.hu
    2024. május 17.


    Link másolása

    Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Fejér és Pest vármegye egyes járásaira az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken délután.

    Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

    Az érintett megyék: Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest. Ezekre a területekre másodfokú figyelmeztetés van érvényben pénteken a hevesebb zivatarok kialakulásának veszélye miatt.

    Az előrejelzés szerint pénteken délután zivatarok, néhol heves zivatarok is kialakulhatnak, legnagyobb eséllyel az Észak-Dunántúlon és a Duna-Tisza közén. Zivatarok környezetében előfordulhat jégeső, és viharos, óránkénti 60-80 kilométeres kifutószél.

    Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, hogy ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá.

    Link másolása
    KÖVESS MINKET: