hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Teljesen elszabadult a járvány, rengeteg a fertőzött és a halott, mégis lazítani kezdtek Brazíliában

Amikor egekbe szöknek a számok, bezárnak pár helyet. Amint kicsit is javulnak az adatok, rögtön jöhet a lazítás. Az elnök a gazdaság védelme miatt nem akar országos zárlatot.
Fotó: Northfoto/Andre Lucas/dpa - szmo.hu
2021. április 13.

hirdetés

Miközben 4195 halottal a múlt héten volt a koronavírus-járvány legszomorúbb napja Brazíliában, a rengeteg fertőzött ellenére is több helyen a nyitást tervezik jövő hétfőtől, írja a CNN.

São Paulo államban kinyitnak az iskolák, újra lehet sporteseményekre menni és barkácsboltokban vásárolni. A hatóságok azzal indokolták a döntést egy április 9-i sajtótájékoztatón, hogy a kórházak intenzív osztályainak kihasználtsága 90,5 százalékról 88,6 százalékra csökkent. Ezt pedig az elmúlt hetekben bevezetett intézkedések egyértelmű eredményének könyvelik el. Mindeközben csak pénteken 20 ezer új fertőzöttet regisztráltak az államban.

Ugyanakkor Rio De Janeiróban már az éttermek és bárok nyitását tervezik a jövő héttől. A polgármestert az sem tartja vissza a lazítástól, hogy az intenzív osztályok 92 százalékos kihasználtsággal üzemelnek városszerte. Eduardo Paes szerint ennek ellenére eljött az ideje az enyhítésnek, ugyanis gazdaságilag tarthatatlanná vált a helyzet a közel 7 millió lakosú metropoliszban.

A döntéshozókat láthatóan a legkevésbé sem érdekli, hogy az orvosok szerint nem nyitásra, hanem inkább országos szintű szigorításokra lenne szükség. A 210 millió brazilból eddig nagyjából 6 millió, vagyis 2,8 százalék kapta meg az oltást. Legalább 17 államban túlterheltek az intenzív osztályok, vagyis több mint 90 százalékos kihasználtsággal működnek. Rendszeresen hiány van gyógyszerekből és a mesterséges lélegeztetéshez nélkülözhetetlen oxigénből. Az egészségügyi tanács szerint akkora a baj, hogy a városok ötödében elfogyhat az orvosi oxigén a következő tíz napban.

hirdetés

Az Oswaldo Cruz Alapítvány (Fiocruz) szerint ha nem döntenek mihamarabb országos zárlatról, a következő időszak "még rosszabb" lehet, mint a március, amikor 66 ezernél is többen vesztették életüket a Covid-19 miatt. Az orvosbiológiai kutatóközpont szerint az ország jelenlegi helyzetében az egyetlen valóban hatékony megoldás a kijárási korlátozásokon alapuló gyors és szigorú intézkedések bevezetése lehetne. Az ENSZ ugyancsak a kijárási korlátozás mielőbbi életbe léptetését javasolta a braziloknak, ellenkező esetben a szervezet szerint a gyorsuló halálozási arány és az összehangolt nemzeti terv hiánya együttesen "katasztrófához vezethet az országban".

A CNN-nek nyilatkozó helyi orvos szerint valójában soha nem voltak igazi lezárások Brazíliában. Miguel Nicolelis úgy véli, hogy néhány lokális döntéstől eltekintve nem vezettek be szigorú intézkedéseket az országban. Ami mégis volt, azt a legtöbb ember meglehetősen lazán kezelte. Becslések szerint egy 30 napos, az emberek mozgását szigorító korlátozáscsomag 22 ezer életet menthetne meg országszerte.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy Rio de Janeiróban és São Paulo államban is folyamatos hullámzás jellemzi a járványgörbét. Ez annak köszönhető, hogy amikor egekbe szöknek a számok, gyorsan bezárnak néhány helyet, de amint javulnak az adatok, azonnal kinyithat minden. Ez pedig ideális terep a gyorsan mutálódó, egyre agresszívebben terjedő koronavírusnak.

A szakértő hangsúlyozza: láthatóan nem működik az eddigi taktika, hogy a védekezést az államok és városok kezébe adja a kormányzat. Semmi értelme annak, hogy egyes helyeken szigorú szabályokat hoznak, miközben a többi településen semmi nem történik, és mindenki éli az életét, mintha mi sem történt volna. A megoldás kizárólag az országos szigorítások bevezetése lehet.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Kiderült, hol zuhanhat a Földre a kínai rakéta legnagyobb eséllyel, csak remélik, hogy nem lakott területen

Arra, hogy óceánba csapódnak a darabok, csak annyival van nagyobb esély, amennyivel a Földnek nagyobb területét borítják óceánok, mint szárazföldek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 08.

hirdetés

A világ nagy részét lázban tartja a Hosszú Menetelés 5B nevű kínai rakéta, ami fellövése után kontrollálhatatlanná vált, és a tudósok azóta is csak nagyjábóli jóslatokat tudtak mondani arról, vajon mikor és hol érhet a Földre. És természetesen, ami mindenkit érdekel, vajon vízbe vagy szárazföldre, lakott vagy lakatlan területre érkezik-e.

Az Independent most az amerikai Aerospace Corporationt idézi, amely megpróbálta minél pontosabban kielemezni a rakéta darabjainak jelenlegi mozgását. Ez alapján arra jutottak, hogy a Föld légterébe érkezés időpontja (magyar idő szerint) vasárnap hajnali 5 óra után pár perccel várható.

A vállalat földi visszatérésre és űrszemétre szakosodott központja szerint a becsapódás jelenlegi legvalószínűbb helye Új-Zéland északi partja vagy annak közvetlen környezete.

Azonban elismerik, hogy a röppálya bizonytalansága miatt a tényleges hely ettől akár több száz vagy több ezer kilométerrel odébb is lehet.

Nagyobb esélyét látják annak, hogy a darabok lakott területen kívül az óceánba fognak csapódni, ennek azonban egyszerűen az a legfőbb oka, hogy a Föld nagyobb részét borítja víz. Ugyanakkor a kínai Hupej tartományban található Sijan város hatóságai figyelmeztetést adtak ki az ottani környék evakuálására, mert attól tartanak, egyes részek ezen a környéken is landolhatnak.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Hadházy Ákos: Miért jár külön elbírálás az oltásnál az Audi dolgozóinak? Kinek fogják adni a ma érkezett 1,2 millió adag kínai vakcinát?

Az ellenzéki képviselő szerint az autóipari cég dolgozói a gyár területén kaptak a Pfizer oltásából.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 08.

hirdetés

Az Audi-gyár dolgozói az üzem területén oltathatták magukat és Pfizer vakcinát kaptak a kormánytól - írta Facebook-posztjában Hadházy Ákos.

A független országgyűlési képviselő nem érti, miért jártak kiváltságok a német autógyár dolgozóinak.

Vajon miért nem kínait? És nekik miért nem kellett órákig sorban állniuk, ha Pfizer vakcinát akartak? Ki döntötte el, hogy az Audinak ez jár? És miért?

- teszi fel kérdéseit az ellenzéki politikus.

Hadházy azt sem érti, ha az Audi-dolgozók mind Pfizert kapnak, „kinek fogják adni a ma érkezett 1,2 millió adag kínai vakcinát, amin alsóhangon 20 millió dollárt (6 milliárd forint) keresett valaki?”

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Megvan az idei Pride útvonala, vita alakult ki a szervezők és a Mi Hazánk Mozgalom között

A szervezők belementek a kompromisszumos javaslatba, rövidebb útvonalon zajlik majd a felvonulás, a szélsőjobboldali párt is rendezvényt tart az esemény idején.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 08.

hirdetés

Idén július 24-én szervezik idén a Budapest Pride felvonulását. A rendezvény szervezőinek 3 hónappal az esemény előtt, azaz legkorábban április 25-én lehetett engedélyt kérni a felvonulás útvonalára. Ezt meg is tették, egy aktivistájuk 25-én éjfélkor személyesen be is adta a kérelmet az V. kerületi rendőrkapitányságon.

Nem volt rest azonban a homoszexualitás és a Pride ellen többször is felszólaló, szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom sem. Ugyanebben az időben az Ügyfélkapun keresztül két területfoglalást is bejelentettek.

Egy ellentüntető hetvenhárom másodperccel éjfél után az ügyfélkapun tett bejelentést, hogy a Fővám térnél tartana tüntetést, egy másikuk pedig hetvenkilenc másodperccel éjfél után a Rudas fürdő déli oldalához. Ezeket, a Pride-szervezők elsőbbségére hivatkozva a rendőrség elutasította, ám a párt bírósághoz fordult, kérve, hogy a rendőrség határozatait helyezze hatályon kívül a Kúria - írja a Telex.

Csütörtökön kihirdetett döntésével a Kúria elutasította a Mi Hazánk keresetét, egy másik, ugyanaznapi határozatában felperesként nekik adott igazat. A rendőrség ezeket a döntéseket értelmezve tette meg kompromisszumos javaslatát a Pride szervezőinek.

A rendőrségi határozat szerint a személyes egyeztetés végül konszenzussal zárult, azaz a szervezők elfogadták a javaslatot, és rövidebb útvonalon szervezik meg a felvonulást a Madách tér és a Tabán között.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Egységes európai minimálbér: Ausztria és Magyarország sem támogatja a bevezetését

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az EU-csúcson folytatott megbeszéléseket szombaton Portóban Martin Kocher osztrák munkaügyi miniszterrel.
MTI, fotó: MTI/Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2021. május 08.

hirdetés

Ausztria és Magyarország is úgy látja, hogy az európai uniós tagországok különbözősége miatt nem célszerű Brüsszelből szabályozni, hogy milyen legyen az egységes minimálbér az EU-ban - derült ki azon a találkozón, amelyet Palkovics László innovációs és technológiai miniszter folytatott szombaton Portóban Martin Kocher osztrák munkaügyi miniszterrel.

A két miniszter az EU-tagországok informális kormányfői találkozójának helyszínén találkozott.

Az egységes minimálbérrel kapcsolatban "az elveket elfogadjuk, a számítási módszereket meg fogjuk fontolni, de azt, hogy ez ne a tagállamok kezében maradjon, egyikünk sem tudja elfogadni"

- fogalmazott Palkovics László a közmédiának nyilatkozva.

Beszámolt arról, hogy megbeszélést folytattak a koronavírus-járvány utáni munkaerőpiaci helyzetről, hiszen a két ország sok területen ugyanazokkal a problémákkal szembesült. Egyetértettek egyebek között abban, hogy a távmunkával kapcsolatos döntéseket az érintettekre, vagyis a munkaadókra és a munkavállalókra kell hagyni, de a járvány tanulságaiból kiindulva meg kell nézni, szükség van-e az állam részéről módosításra, szabályozásra, ösztönzésre. A két ország ebben a kérdésben is együtt fog működni, megosztja tapasztalatait, hiszen méreteiben, gazdasági szerkezetében hasonló.

Tárgyaltak a járvány utáni újraindítás részleteiről is - mondta a magyar miniszter. Megállapodtak abban, hogy intenzívebbé teszik az együttműködést a határon túlra járó dolgozók helyzetének megkönnyítése, illetve a turizmus újraindítása érdekében.

hirdetés

A nyilatkozatban Palkovics László kitért arra is, hogy

Magyarország nem támogatja az egységes uniós adórendszert, azon az állásponton van, hogy például a társasági nyereségadót az egyes országoknak saját maguknak kell meghatározniuk, hiszen a tagállamok más-más fejlettségi szinten vannak, más a gazdaságszerkezetük.

Hozzátette, hogy ha mégis egységesítésről születik döntés, számos eszköz áll rendelkezésre ahhoz, hogy alkalmazkodni lehessen hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: