ÉLET-STÍLUS

"Találkozni az örökbefogadásra váró gyermekkel olyan, mint amikor az ember szerelmes lesz"

Bori 20 hónapos volt, mikor kiderült, Orsi és férje lehetnek a szülei. Azóta Bori már 5 éves is elmúlt, és hamarosan testvére érkezhet - szintén örökbefogadással. "Gyerekkel az élet" sorozatunk 4. része.

Link másolása

Orsiék pár hete költöztek Budapestről Nagykovácsiba, hogy nagyobb otthonuk lehessen. Azért is lett szükség a nagyobb alapterületű lakásra, mert a háromtagú család talán nem is olyan sokára négytagúvá bővülhet: épp a következő gyermek örökbefogadásra készülnek.

„Esetünkben nagyon szerencsés volt a családalapítás. Amikor a férjemmel összeházasodtunk, nagyon hamar kiderült, hogy természetes úton nem lehet gyermekünk. Könnyedén elfogadtuk azt a lehetőséget, hogy akkor örökbe fogadunk” – meséli Orsi.

2016 februárjában jártak először a TEGYESZ-nél, ahol elindíthatták magát az örökbefogadási folyamatot azzal, hogy tettek erről egy nyilatkozatot. Egy évvel később már hárman voltak.

„Az egész folyamat nagyon támogató volt, nagyon jó emberekkel találkoztunk, akik nagyon sok mindenben segítettek”

– mondja Orsi.

Vannak, akik négy-öt évet is várnak egy újszülöttre

Hogy hogyan lehet, hogy ilyen gyorsan ment minden? Az örökbefogadásnál a várakozási időt nagyban befolyásolja az, hogy az örökbefogadó milyen kiköltéseket tesz. Minél elfogadóbb az ember a kort, származást, betegségeket illetően, annál rövidebb lehet a várakozási idő. „Egy kék szemű, újszülött kisfiúra (vagy kislányra) akár négy-öt évet is várni kell – azért is, mert kevés az ilyen gyerek az örökbeadandók között, és azért is, mert ugyanakkor sokaknak lenne vágya, hogy pont ilyen gyermekük legyen. Rájuk várnak a legtovább az örökbefogadók" - meséli Orsi.

De az sem mindegy, hogy az örökbefogadás melyik formája mellett döntünk. „Lehet választani a nyílt vagy a titkos örökbefogadás között” – magyarázza Gelencsér Józsefné, védőnő, aki egyben a Gólyahír Egyesület munkatársaként rendszeresen foglalkozik örökbefogadással. – „A nyílt örökbefogadásnál az egyesületek közvetítenek az örökbeadó anya és a leendő szülők között, sok esetben már a gyerek születése előtt megismerhetik egymást. Míg a titkos örökbefogadásnál az örökbefogadókat csak azután kezdik keresni, hogy a gyermek szülőanyja lemondott a gyermekéről. Az állami rendszerben így lehet örökbe fogadni gyerekeket, és az ilyen folyamatokban ritkán van esély újszülött örökbefogadására.”

NÉZD MEG AZ ORSIVAL KÉSZÜLT KISFILMET!

Orsiék az állami rendszer mellett döntöttek és nem ragaszkodtak hozzá, hogy újszülött legyen a választott gyermek. Felkerültek a lakóhelyük szerinti megyei listára, és kérhették, hogy az országos listán is szerpeljenek. „Ennek az a hátránya, hogy adott esetben nagyon messze kell utazni ahhoz, hogy barátkozzunk a gyermekkel.”

„Egy újszülöttnél, vagy egy alig pár hetes gyermeknél a barátkozás lehet, hogy csak néhány napig tart. De egy idősebb gyereknél már általában 4-6 hétig is eltarthat ez a folyamat, ami azt jelenti, hogy szinte oda kell költözni, ahol a gyerek épp él” – összegzi Orsi a tapasztalatokat.

Jobb, ha nem kezeljük tabuként a gyerek előtt az örökbefogadást

Az örökbefogadási folyamat részeként Orsiék elvégeztek egy tanfolyamot is, amit nagyon hasznosnak tartottak, és sok olyan tanácsot kaptak, amit a mai napig tudnak hasznosítani. Ezek egyike volt, hogy csak arról kell beszélni, amiről a gyerek kérdez, nem kell elébe menni a dolgoknak. „Bori is megkérdezte már tőlem, hogy az én hasamból született-e – én pedig mondtam erre, hogy nem. Azt is javasolták, hogy ahogy a gyerek beszélni tud, az első mondatok között tanulja meg azt is elmondani, hogy őt anya és apa örökbe fogadta.”

Jakobovics Kitti pszichológus is úgy véli, hogy nagyon meghatározó a gyermek számára, hogy az első néhány évben milyen narratívában nő fel. „Ha valami titok vagy tabu lengi körül a családot, amivel a gyerek évek múltán szembesül, akkor visszatekintve úgy fogja érezni, hogy az mind hamis volt, nem igazán az övé.”

„De ha kezdettől fogva tudja a gyerek, hogy ő örökbefogadott, és elmondjuk neki, hogy miért döntöttünk így, és mi következik mindezek után, akkor ez válik neki természetessé, ezt tudja beépíteni az identitásába.”

Orsi azt mondja, hogy maga a tény, hogy Borit örökbe fogadták, a gyerek magánügye, és a legjobb, ha majd ő döntheti el, hogy kinek beszél erről. Ezért is ügyelnek rá, hogy felismerhető módon ne jelenjen meg róla fotó közösségi média felületen. De olyan is előfordul, hogy Bori maga kezd mesélésbe. „Volt nemrég egy kedves sztorink, amikor a férjemnek újságolta egy másik apuka az óvodában, hogy nahát, sorstársak vagyunk, mert ők is örökbe fogadtak. A férjem csodálkozva nézett rá, hogy honnan tudja ezt, mire az apuka azt mondta, hogy Boritól. Kiderült, hogy nem pont ezekkel a szavakkal mesélt Bori az örökbefogadásáról, de egy másik örökbefogadó szülő pontosan tudta, hogy mit is jelent, ha egy kislány azt mondja, hogy ő nem az anyukája hasából született. Ilyen módon lehet, hogy Bori másoknak is elmondta már ezt, csak épp a többiek nem tudták, hogy ezt hogyan kell érteni” – meséli Orsi.

Nem árt anyagilag is előre felkészülni

Az örökbefogadásnál az egyik legnagyobb próbatétel az, hogy előre meg kell teremteni a biztos hátteret hozzá, anyagilag is. Mert nemcsak a gyerekkel járó kiadások jelentkeznek, hanem a szülők bevételei is kieshetnek, akár fél évre – ugyanis az az általános tanács, hogy legjobb, ha mindkét szülő otthon marad az első fél évben. A gyermekvállalás esetén járó állami támogatások ugyanúgy igénybe vehetők örökbefogadásnál is, de például a több hetesre nyúló barátkozási időszakot, amikor akár vidékre kell költözni és mindkét szülőnek jelen lenni, jobb előre bebiztosítani anyagilag is.

Erre a helyzetre is megoldást nyújthat a Babaváró kölcsön, amit akár örökbefogadásra készülő párok is igényelhetnek. Orsi is kinézte magának ezt a lehetőséget, úgy érezte, ezt a konstrukciót neki találták ki, hiszen biztos volt benne, hogy öt éven belül lesz örökbefogadott gyermekük, talán nem is egy.

Mit tanácsol a szakértő?

„A Babaváró kölcsön igénylésekor örökbefogadás esetén arra kell figyelni, hogy a támogatás 2019. július 1. után született gyermekre igényelhető, és hogy az örökbefogadást engedélyező határozat, a kölcsönkérelem benyújtását követően váljon véglegessé. A támogatások érvényesítéséhez szükség lesz még az örökbe fogadott gyermek lakcímkártyájára és adóigazolványára is” – összegzi dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank hitelezési folyamatokért felelős vezetője. „Egyébiránt ugyanazok a feltételek vonatkoznak az örökbefogadó párokra, mint a saját gyermeket vállalókra. A feltételekről és lehetőségekről érdemes előzetesen online tájékozódni vagy időpontot foglalni állami támogatásokban jártas kollégáinkhoz az OTP Bank fiókjaiba, ahol az elmúlt egy évben már több mint 36 ezer szerződést kötöttek a házaspárok” – tette hozzá.

Honnan tudtam, hogy ő az én lányom?

„Számomra az örökbefogadás és a Borival való első találkozás olyan volt, mint egy szerelem. Nem tudtam előre, hogy mire számíthatok. Bármennyire is elképzeltem, és igyekeztem felkészülni rá, nem tudtam, hogy honnan fogom majd tudni azt, amikor majd találkozom egy alig kétéves kisgyerekkel, hogy ő az én lányom.”

„De ez pont olyan volt, mint amikor az ember szerelmes lesz: megérkezel, találkozol, a gyerek pontosan tudja, hogy mi történik, megérzi, te pedig egyszerűen biztos vagy benne, hogy ez az, amit szeretnél” – foglalja össze Orsi, hogyan alakult ki a kapocs közte és Bori között.

„Minden embernek van gyenge pontja, és én mindent meg fogok tenni azért, hogy az én gyerekemnél ne az örökbefogadása legyen ez a bizonyos gyenge pont.”

A cikk az OTP Bank támogatásával készült.

*Jogi figyelmeztetés:

A hirdetésben szereplő kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk.

A Teljes Hiteldíj Mutató (THM) meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt. Az adatok tájékoztató jellegűek, a feltételek változása esetén a THM mértéke módosulhat. A THM mértéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A THM számításánál azzal a feltételezéssel éltünk, hogy a szerződéskötés és az első törlesztőrészlet esedékessége között 31 nap telik el, a kölcsön folyósítása 2020. július 1-én történik meg, illetve az 5 éves kamatperiódust követően a referencia kamat nem változik. A THM meghatározásakor a 2020. július 1-én érvényes kondíciókkal számoltunk. Az ügyfél által a központi költségvetés javára, a fennálló kölcsön összege után havonta, a törlesztőrészletekkel együtt fizetendő kezességvállalási díjat a THM magába foglalja.

THM (kamattámogatással): 0,4%

THM (kamattámogatás nélkül): 5,9%

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Meztelenül nyitott ajtót a pizzafutárnak egy angyalföldi nő – futársztorik
Aki futárnak áll, fel kell készülnie nem mindennapi kalandokra. Jó, ha megőrizzük a hidegvérünket.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Elképesztő történetekről számolt be a Blikk, budapesti pizzafutárok meséltek.

A világjárvány óta az eddiginél is jobban rászoktak az emberek az online rendelésre. Sokan el is szegődtek áruszállítónak, ételfutárnak és remekül meg lehet belőle élni. Azonban nem árt, ha felkészül furcsa dolgokra is, aki futárkodásra adja a fejét.

Egy 18 éves diák futár az éjszakai műszakok során rendszeresen találkozott például részeg ügyfelekkel. Egyikük például,

amikor áltvette a rendelést, leült a lépcsőre, majd a kerítésbe kapaszkodva mászott vissza az ingatlanba.

A futár elárulta, hogy már a telefonban hallható volt, hogy a megrendelő részeg. De történt vele olyan is, hogy egy üdítő kiborult a szállítás során, és mire kiérkezett a címre, eláztatta a tárolót, és amikor kivette, hogy átadja a megrendelőnek az elázott dobozból a földre borult az étel. Meglepő módon ügyfél udvariasan összeszedte, és zokszó nélkül átvette a rendelést.

Egy másik, 22 éves kiszállító Angyalföldre vitt egy csomagot. Ahogy kell, 4-5 perccel az érkezése előtt telefonon értesítette a címzettet, hogy érkezik a küldemény.

Mikor megérkezett a címre, már nem telefonon kereste a hölgyet, csak felcsengetett a megadott lakásba. Amikor kinyílt az ajtó, a címzett, egy hölgy csak fehérneműt és egy meglehetősen átlátszó köntöst viselt. Amikor a nő rájött, hogy a csomagja érkezett meg, döbbenten annyit mondott annyit mondott:

„Úristen, bocsánat, azt hittem az ügyfelem vagy!”

Olyan is előfordul, hogy a futár és a megrendelő között konfliktus alakul ki. Emiatt járt úgy egy másik 22 éves futár, hogy bár az ügyfele a csomagot átvette, azonban a kijutással akadt egy kis gond. Mikor a futár felcsengetett, hogy nyomják meg az ajtónyitó gombját, bosszút állt rajta a dühös ügyfél, nem engedte ki a házból. Amikor a kiszállító megpróbált a többi lakáshoz csengetni, ők azt hitték, hogy be szeretne jönni, és ők sem segítettek. Végül egy órát kellett várnia, amíg valaki kiengedte.

A tanulság csupán annyi, hogy az menjen futárnak, aki fel van készülve a néha nem is olyan kellemes kalandokra is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Egy hospice nővér elmagyarázta, miért nem érdemes félni a haláltól
Julie McFadden szerint életünk befejező szakaszában testünk fokozatosan kikapcsol és endorfinszintje is megnő, amivel megkönnyíti a haldokló utolsó napjait.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 05.


Link másolása

Egy sokéves tapasztalattal rendelkező hospice nővér videóban magyarázta el, miért nem érdemes félni a haláltól, vette észre a LADbible. Sokak számára talán ijesztő lehet, hogy mi történik velünk az elmúlás után, Julie McFadden szerint azonban „az emberi test a halára van kitalálva” és „biológiailag segít a meghalásban”.

Julie a videóban elmondja, hogy a közelgő halál jelei már fél évvel korábban észlelhetők. Ilyenkor ugyanis a haldokló már „kevesebbet eszik, kevesebbet iszik és többet alszik”.

„Az agyunkban beépített mechanizmusok vannak arra, hogy éhesek és szomjasak legyünk. Amikor a szervezet érzékeli, hogy az élet vége felé közeledik, ezek a mechanizmusok kikapcsolnak, így az ember általában nem érez éhséget és szomjúságot, ami segíti a szervezet lassú kikapcsolását” – mondja a rutinos nővér.

Julie McFadden szerint azonban ez a haldokló számára teljesen normális. Életünk utolsó szakaszában ugyanis számos olyan dolog történik a testünkkel, ami megkönnyíti az elmúlást.

„A szervezet lassan ketózisba kerül, ami endorfint szabadít fel. Ezek az endorfinok tompítják a fájdalmat és az idegeket, miközben eufórikus érzést is adnak az illetőnek, aki ettől jól érzi magát” – mondta a hospice nővér.

A teljes, angol nyelvű videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Gyökeresen megváltozott a Temu, és ez nem véletlen
Rengeteg panasz érkezett a cég miatt, mert a meghirdetett akciók rendszeresen nem voltak valósak, ráadásul a weboldalon sok volt a sürgető üzenet.

Link másolása

Mi is írtunk róla nemrégiben, hogy több bejelentés után a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a Temunál. A legtöbben azt kifogásolták, hogy az akciókban sok esetben 95%-os, vagy akár annál is magasabb kedvezményekkel csábították a vásárlókat, ám ezek nem bizonyultak valósnak. A GVH úgy vélte, hogy a Temut működtető vállalkozás vélhetően tisztességtelen kereskedelemi gyakorlatot folytat és megtéveszti a fogyasztókat.

Most azonban alaposan megváltozott a Temu kereskedelmi gyakorlata. Szinte teljesen eltűntek a hirdetések a neten, és megszűntek a weboldalon a sürgető üzenetek is. A GVH szerint előremutató, hogy a cég felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írja az Economx.

A GVH a lap megkeresésére azt közölte, hogy a vizsgálati szakaszban vannak, és ez még nem jelenti azt, hogy a vállalkozásról kimondták volna, hogy jogsértéseket követtek el. Most a tényeket tisztázzák, amire három hónapjuk van, ez pedig kétszer két hónappal hosszabbítható.

A nemzeti versenyhatóság mindig üdvözli, és a fogyasztók, valamint a tiszta piaci verseny szempontjából előremutatónak tartja, ha egy eljárás alá vont vállalkozás a hivatal eljárásának megindítását követően felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írták. „Természetesen mindez a jelenlegi vizsgálati szakban nem befolyásolja a GVH tényfeltárási kötelezettségét” – közölték.

A portál szerint:

2024 áprilisára a Temu 1 millió fős bázist épített Magyarországon, ezzel 25,6 százalékos súllyal bír a hazai online vásárlókon belül.

A Temu anyacége, a PDD 2023 negyedik negyedévben 88,88 milliárd kínai jüanos (12,5 milliárd amerikai dolláros) árbevételt ért el, ami 123 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakánál.

Forrás: Index

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Ezeket a dolgokat bánják meg a legtöbben a halálos ágyukon
Egy ápolónő összegyűjtött öt dolgot, amire a leggyakrabban gondolnak, ha közeleg a vég.

Link másolása

Bronnie Ware ápolónő palliatív ellátással foglalkozik, vagyis olyan betegeket gondoz, akik valamilyen súlyos, életet rövidítő betegségben (pl. végső stádiumú daganatos megbetegedés) szenved – írja az UNILAD.

Munkáját körbeveszi tehát a halál, s éppen ezért összegyűjtött 5 dolgot, amit az emberek többsége az utolsó pillanataiban sajnálni kezdenek.

Bárcsak ne dolgoztam volna olyan sokat!

Bronnie az egyik leggyakoribb megbánást a munkával kapcsolatban hallotta.

Ugyanis a legtöbben - főként a férfiak - túl sok időt szenteltek a munkának, és jóval kevesebbet a szeretteiknek.

Bárcsak a saját életemet életem volna, ahelyett, amit mások elvártak.

Haláluk perceiben sokan úgy érzik, elnyomták valódi vágyaikat, és nagyon sajálják, hogy nem valósították meg az álmaikat.

Sajnálom, hogy nem ápoltam jobban a baráti kapcsolataimat!

Ahogy idősebb lesz az ember, annál elfoglaltabb, és egyre nehezebb fenntartani a barátságokat.

Egy tavaly készített felmérés szerint az Egyesült Államokban a válaszadók nyolc százaléka mondta azt, hogy nincsenek közeli barátai.

Ki kellett volna mutatnom az érzéseimet!

Bronnie szerint nagyon sok ember, aki elmondta neki az utolsó szavaival, mit érez, hozzátette azt is, hogy egész életében elfojtotta az érzéseit, hogy békében legyen másokkal.

Bárcsak boldogabb lettem volna!

Az ápolónő páciensei gyakran tették fel azt a kérdést: vajon tényleg tudjuk értékelni a boldog pillanatokat? A válaszuk pedig a halálos ágyukon érte őket: a boldogság egy választás lehet, amivel érdemes volna élnünk.


Link másolása
KÖVESS MINKET: