News here

HÍREK

Sopronban is megszorítások lesznek, a polgármester szerint erről is Gyurcsány tehet

De nem maradt ki a hibások sorából a Európai Unió „hibás szankciópolitikája” sem.

Link másolása

Csütörtökön dönt a Farkas Ciprián, fideszes polgármester által vezetett soproni önkormányzat a megnövekedett energiaárak miatt bevezetendő takarékossági intézkedésekről - értesült a 24.hu.

A képviselő-testület egyetlen nap alatt három ülést is tart.

A szokatlan menetrend szerint a kora délutánra meghirdetett rendes ülést két rendkívüli ülés követi. Ezek közül az elsőn a költségvetés módosítását, a másodikon a spórolási intézkedéseket tárgyalják.

Miután a rendkívüli ülések szabályozása lehetőséget ad rá, hogy csak az utolsó pillanatban ismertessék a képviselőkkel az előterjesztéseket, azért az energiatakarékosságról szóló hét előterjesztést is csak szerdán küldték ki.

Ezekből az derült ki, hogy a városvezetés több, a város lakosságát széles körben érintő, drasztikus intézkedést tervez, a politikai felelősséget azonban minden esetben a kormánypropagandához hasonlóan másra hárítja.

Várhatóan csökkentik a közvilágítást, a kandeláberek részleges kikapcsolásával a felére szorítják vissza az áramfogyasztást, átalakítják a helyi buszközlekedés menetrendjét, a „gazdaságtalan és kihasználatlan járatokat” átszervezik.

Az előterjesztés szerint 2023. április 30-ig bezárják a Gyermek és Ifjúsági Központot, és szintén hét hónapra bezárnák a Soproni Múzeumot és telephelyeit is.

De bezárják a városi könyvtár bánfalvai fiókkönyvtárát is, a székhely nyitva tartását pedig jelentősen csökkentik.

További általános takarékossági intézkedéseket dolgoznak ki a működésben maradó önkormányzati cégek és intézmények számára.

A soproni önkormányzat elé kerülő előterjesztés, és külön-külön mind a hat javaslat is azzal kezdődik, hogy az országot, az önkormányzatokat, családokat nehéz helyzetbe hozó energiaválság

„az Európai Unió hibás szankciópolitikája és a Gyurcsány vezette baloldal áskálódása következtében alakult ki”.

A 24.hu-nak Németh Imre, a soproni képviselő-testület ellenzéki tagja éppen ellenkezőleg fogalmazott, szerinte

„Leginkább az Orbán-kormány döntését kellene hibáztatni, amely az év elején kipöckölte az önkormányzatokat a rezsicsökkentett energiaárakat garantáló egyetemes szolgáltatói körből”.

Németh szerint a másra mutogatás helyett a fideszes polgármestereknek – az ellenzéki vezetésű városokkal összefogva – fel kellett volna lépni a döntés ellen, és meggyőzni a miniszterelnököt, hogy kerülje el azt a katasztrofális helyzetet, amit a kizárás okozott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
33-Ft-tal olcsóbban adja az Auchan a benzint – állítják, minden kútjukon van elég belőle
Nagyot kaszálhat a hipermarket, ismét hatalmas sorok várhatók.

Link másolása

Valamennyi Auchan benzinkút átállt már a piaci árra, és mindegyiken elegendő üzemanyag áll a rendelkezésre, hogy kiszolgálják a vevőket – írta az Auchan PR-ügynöksége a Portfoliónak.

Azt is elárulták, hogy milyen áron kínálják az üzemanyagot,

  • a 95-ös benzin literjét 599 forintért,
  • a gázolajat 699 forintos literenkénti áron értékesítik.

Ezek az árak péntek éjféltől lépnek érvénybe valamennyi Auchan töltőállomáson - olvasható a tájékoztatásban.

Korábban mi is írtunk róla, hogy a MOL csökkenti az üzemanyagok árát. A holtankoljak.hu oldal szerint amennyiben a kutakon érvényesítik az árváltozást, akkor az átlagárak így alakulnak majd:

  • a 95-ös benzin litere 632 forint,
  • a gázolajé pedig 695 forint lesz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Lázár János továbbra is tájsebnek tartja a MOL ma átadott új, 143 méter magas toronyházát
Hernádi Zsolt szerint viszont nem is látható olyan sok helyről, a történelmi belvárosból például egyáltalán nem.

Link másolása

Átadták Budapest és Magyarország legmagasabb irodaházát, az új MOL-székházat. A Kopaszi-gátnál épült 143 méteres toronyházról az átadón azt mondták: az ország egyik legkorszerűbb irodaháza, amelynél odafigyeltek a takarékosságra is.

Az építkezést évekig viták övezték, sokak szerint a torony belerondít a főváros dunai látképébe.

Lázár János még kancelláriaminiszterként bírálta a projektet, ma az RTL Híradó megkeresésére is azt írta: „megvalósulása után is tájsebnek tartja azt”.

„Pont egy gázolaj- és üzemanyag-kereskedőnek kellene arra törekednie a 21. században, hogy ökológiailag viselhető és sebet nem ejtő épületeket hozzanak létre. Egy 120 méteres épület Budapesten tájseb lesz”

– véli az Építési és Közlekedési Minisztériumot vezető miniszter.

Vele ellentétben Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója úgy véli: „nagyon kevés helyről lehet majd látni az úgynevezett történelmi belvárosból, történelmi városközpontból”, így szerinte nem mondható ki, hogy az épület rontana Budapest látképén.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Nincs értelme annak”, amit a magyar kormány mond az üzemanyaghiány ügyében az Európai Bizottság szerint
Magyarország mentesítést kapott a jelenlegi olajembargó alól, mégis erre fogja az üzemanyaghiányt a kormány.

Link másolása

A HVG szerint az Európai Bizottság vezető szóvivője, Eric Mamer a testület csütörtöki sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy az Oroszországgal szembeni olajembargó csak a tengeri szállítmányokra vonatkozik, Magyarország pedig felmentést kapott a vezetékes szállításra, így ez nem lehet magyarázat a magyarországi üzemanyaghiányra.

„Nincs értelme annak, amit a magyar kormány mond az üzemanyaghiány ügyében. Magyarország bűnbakként használ bennünket”

– közölte.

Csak a következő szankció fogja érinteni Magyarországot, február 5-től ugyanis az üzemanyag szállítását is megtiltják a tagállamok között. Addig viszont korlátlanul érkezhet a pozsonyi olajfinomítóban előállított, orosz eredetű üzemanyag.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Bulgáriát és Romániát sem veszik fel a schengeni övezetbe
Horvátország felvételét viszont megszavazták.
Címlapkép: Pixabay - szmo.hu
2022. december 08.


Link másolása

Az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa csütörtökön szavazott Bulgária, Románia és Horvátország schengeni csatlakozásáról – írja a Transtelex.

Míg Horvátország felvételét egyhangúlag megszavazták, addig Románia és Bulgária kérelmét elutasították.

Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ellen Ausztria és Hollandia szavazott. A hollandok ellenszavazata annak köszönhető, hogy Romániáról és Bulgáriáról összevonva szavaztak, Hollandia Románia csatlakozása mellett, viszont Bulgária csatlakozása ellen szavazott.

Horvátország csatlakozása viszont azt jelenti, hogy 2023. január 1-től megszűnik a határellenőrzés Horvátország és a többi schengeni tagállam szárazföldi határain. A horvát repülőtereken pedig 2023. március 26-tól nem lesz több ellenőrzés.


Link másolása
KÖVESS MINKET: