News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Robotrepülőgépekkel semmisített meg egy hadihajót és hadianyagraktárt Odesszában Oroszország

Oroszország először tagadta, most mégis elismerte a támadást.

Link másolása

hirdetés

Egy dokkban álló ukrán hadihajót és egy amerikai Harpoon hajóelhárító rakétákat tároló raktárt semmisített meg az odesszai kikötő hajójavító üzemére Kalibr manőverező robotrepülőgépekkel mért csapás - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

A tábornok megjegyezte, hogy a szombaton végrehajtott támadás üzemképtelenné tette az ukrán haditengerészet hajójavító és korszerűsítő vállalatának kapacitásait.

"Kalibr rakéták az odesszai kikötőben megsemmisítettek egy katonai infrastrukturális létesítményt, precíziós csapással elküldtek egy ukrán hadihajót a kijevi rezsim kedvenc címére" - közölte a támadásról Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Zaharova nyilatkozatában az ukrán kommunikációnak arra a gyakran használt elemére utalt, hogy a háború elején egy ukrán katona keresetlen szavakkal küldte el melegebb éghajlatra a Kígyó-sziget helyőrségét megadásra felszólító Moszkva cirkálót. A helyőrség végül kapitulált, és az oroszok július végéig megszállva tartották a szigetet. A Moszkva, az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója pedig elsüllyedt, az ukrán verzió szerint rakétatalálat, az orosz szerint pedig a fedélzetén bekövetkezett lőszerrobbanás következtében.

A moszkvai elismerés egy nappal azt követően történt, hogy Hulusi Akar török védelmi miniszter szombaton orosz tisztségviselőkre hivatkozva azt mondta, Oroszország tagadta, hogy köze lett volna az odesszai kikötő elleni csapásokhoz.

A támadásról szóló első jelentések szombat reggel jelentek meg, miután pénteken aláírták az ukrán gabona három ukrán kikötőn - Odesszán, Csornomorszkon és Juzsnyijon - át történő elszállításáról szóló megállapodást. Kijev és Washington bírálta az orosz támadást.

Konasenkov vasárnap azt is elmondta, hogy nagy hatótávolságú, precíziós tengeri és légi indítású fegyverek az ukrán légierő repülőeszközeit találták el a Kirovohrad régióban lévő Kanatove katonai repülőterén. Közölte, hogy a 10. ukrán rohamhadosztály 108. és 109. zászlóaljának Verhnekamenszke falu közelében lévő állásaira mért csapások következtében a személyi állomány több mint 70 százaléka megsemmisült.

hirdetés

Mikolajivban az orosz légierő nagy pontosságú fegyverei csapást mértek a 28. gépesített dandár és a 123. területvédelmi dandár fegyver- és lőszerraktárjaira egy mozdonyjavító üzem területén. Ennek következtében több mint ötven katona életét vesztette, több mint háromezer darab tüzérségi lőszer és tíz páncélozott jármű pedig megsemmisült.

A harcászati légierő, valamit a tüzérségi és rakétacsapatok az elmúlt nap folyamán kilenc vezetési pontot, valamint hét lőszer- és üzemanyagraktárt támadtak. A donyecki régióban, Artemivszk közelében a szóvivő szerint légicsapások következtében az ukrán hadsereg két századnyi katonája esett el, és üzemképtelenné vált két amerikai gyártmányú M777-es tarack. Mikolajivnál megsemmisült egy Bukovel típusú elektronikus hadviselési rendszer.

Az orosz ütegelhárítás három Grad-, két Mszta-Sz-, nyolc Mszta-B-, 18 D-20-as és kilenc Gvozgyika-szakaszt semmisített meg a szakadár Donyecki Népköztársaságban. A légvédelem öt drónt, valamint tíz Uragan- és HIMARS-rakétát lőtt le.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 260 repülőgépet, 144 helikoptert, 1605 drónt, 357 légvédelmi rakétarendszert, 4156 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 763 rakétasorozatvetőt, 3196 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4457 speciális katonai járművet veszítettek.

A helyi hatóságok szerint az ukrán erők amerikai HIMARS rakétasorozatvetővel lőtték ismét a kahovkai vízerőművet Herszon megyében. A létesítmény gátja felett átívelő híd ennek következtében megsérült. Az erőmű továbbra is működik. Donyeckben belövéseket kapott egy óvoda.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye oroszbarát katonai-polgári közigazgatása főtanácsának tagja a RIA Novosztyi hírügynökségnek kijelentette, hogy orosz állandó katonai támaszpontnak kellene majd garantálnia a régió biztonságát "a külső agresszió és az ukrán nacionalisták terrorja ellen", miután a megszállt ukrajnai területen megtartják a népszavazást az Oroszországhoz való csatlakozás ügyében.

Az orosz kormány vasárnapi közlés szerint felvette a Bahamákat, a Man-szigetet és Guernsey-t az Oroszországgal szemben barátságtalan országok és területek listájára. A lépés lehetővé teszi az orosz magán- és jogi személyek számára, hogy a felsorolásban szereplő külföldi hitelezőkkel szembeni kötelezettségeket rubelben fizessék meg.

Guernsey és Man azért került fel a listára, mert támogatta az Oroszország elleni brit szankciókat, míg a Bahamák azért, mert megtiltottak minden tranzakciót az orosz jegybankkal, az orosz pénzügyminisztériummal és számos hitelintézettel. A listán jelenleg közel félszáz állam és terület szerepel, köztük az összes uniós ország.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
„Egyelőre nincsenek szavaim, amivel megfogalmazhatnám a fájdalmamat” – Törley Katalint, a Tanítanék Mozgalom alapítóját is kirúgták a Kölcsey Gimnáziumból
„Tanár vagyok és maradok tanár, nincs határozat, ami ezt elvehetné tőlem. Egy 23 éves, a közoktatásban, konkrétan a budapesti Kölcseyben, egykori iskolámban töltött korszak most lezárul” – írja közleményében.

Link másolása

hirdetés

Kiderült, hogy Törley Katalint is kirúgták a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. A hírt a pedagógus írta meg a közösségi oldalán. Beszámolója szerint:

"Szeptember 30-án, pénteken, a Belső-Pesti Tankerületi Központ három munkatársa azonnali hatályú felmondást tartalmazó határozatokat tartalmazó leveleket kézbesített a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárának. Az érintettek közül hárman a helyszínen tartózkodtak és személyesen átvették a dokumentumokat. Ők hétfőtől már nem dolgozhattak az iskolában, közalkalmazotti jogviszonyuk megszűnt.

Ketten viszont – köztük én – nem voltunk már az épületben, ezért számunkra postai úton küldték el a határozatot. Aznap többszöri telefonos kérdésemre sem sikerült információt kapnom arról, pontosan mi áll a nekem címzett levélben.

Mivel a Magyar Posta a mai napon sem kézbesítette a dokumentumokat, megkíséreltem személyesen átvenni azokat a tankerületnél. Ez nem járt sikerrel, ugyanakkor a hivatal pár emberséges munkatársának segítségével a következő információkhoz juthattam: a kézbesítés napjáig munkaviszonyom még fennáll, azonban utána - a szóbeli közlés szerint valóban rendkívüli felmondást tartalmazó határozat átvételével - a munkaviszonyom megszűnik.

Több, mint négy napos idegőrlő bizonytalanságnak lett így vége. A nekem és a tanítványaimnak is elviselhetetlen, kiszámíthatatlan, érzelmileg nehezen kezelhető időszak a mai nappal lezárult. Diákjaimtól méltó búcsút vehetek, s mindannyian elkezdhetünk a további teendőkkel foglalkozni" - írja a tanárnő.

Azt is közölte, hogy a felmondásámról szóló határozatot a dokumentum kézhezvétele után jogi úton megtámadja.

hirdetés

Tervei szerint

"október 5-én – még munkaviszonyban – előre elhatározott szándékaim szerint, lelkiismeretemtől vezettetve polgári engedetlenség keretében nem veszem fel a munkát, s ezt a határozat kézbesítéséig folytatom".

Továbbra is folytatja a tiltakozást a sztrájkjog visszaállításáért, a pedagógusok munkakörülményeinek javításáért, egy jobb, emberségesebb oktatási rendszerért, a diákjaiért.

Jelen pillanatban is a polgári engedetlenséget tartom a számomra egyedül érvényes érdekérvényesítési és figyelemfelkeltő eszköznek. Minden kollégámat arra biztatom, folytassák tovább a tiltakozást, találják meg a számukra leginkább megfelelő, s a többiekkel összehangolható tiltakozási formát. A sokaságban rejlik az erő!"

- írja a posztjában.

"Tanár vagyok és maradok tanár, nincs határozat, ami ezt elvehetné tőlem. Egy 23 éves, a közoktatásban, konkrétan a budapesti Kölcseyben, egykori iskolámban töltött korszak most lezárul. Egyelőre nincsenek szavaim, amivel megfogalmazhatnám a fájdalmamat. A tiltakozásom és annak megválasztott eszköze, a polgári engedetlenség – meggyőződésem szerint – jogos volt, nem bántam meg döntéseimet. Bízom benne, hogy jogi úton elégtételt nyerhetek kollégáimmal együtt, és ismét visszamehetek tanítványaim közé.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Megmagyarázták az orosz köztévében, miért veszítenek el egyre több ukrán területet az oroszok
A luhanszki népi milícia szóvivője érdekes választ adott, az orosz Duma elnökhelyettese viszont elismerte a sorozatos vereségek egyik fő okát.
Fotó: MTI/AP - szmo.hu
2022. október 04.


Link másolása

hirdetés

Nincs jó passzban az orosz haderő, és miután a stratégiailag kulcsfontosságú Limant is elvesztették, a közhangulat kezd egyre agresszívabbá válni Oroszországban. A dolgok odáig fajultak, hogy az állami médiában, főműsoridőben vonják felelősségre az orosz politikai és katonai vezetőket - írja a Portfolio.

A Rosszija 1 állami televízió műsorvezetője, Olga Szkabejeva Andrej Marucskónak, a „luhanszki népi milícia” szóvivőjének szegezte neki a kérdést, hogy minek köszönhető az oroszok területvesztései Ukrajnában. Marucsko erre azt a választ adta, hogy

„nem ukrán katonákkal harcolunk, hanem NATO-katonákkal.”

Emellett azt is kiemelte: az ellenségnek hatalmas forrásai vannak, melyek jelenleg meghaladják az orosz forrásokat. Szerinte az ukránok a hírszerzésben nagyon erősek, ami előnyhöz juttatja őket a csatatéren.

A lap azt is felidézte, hogy Andrej Guruljov, az orosz Duma elnökhelyettese is beszélt az orosz köztévében, igaz ő nem próbálta ilyen módon hárítani a felelősséget. Elismerte, hogy a folyamatos hazudozás az egyik fő oka annak, hogy az orosz haderő alulteljesít Ukrajnában.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
RTL: Újabb 18 tanár kapott utolsó figyelmeztetést
Nekik is rendkívüli felmentést helyeztek kilátásba, hogyha ismét megtagadják a munkát - hangzott el az RTL Híradóban.

Link másolása

hirdetés

Mint arról mi is írtunk, polgári engedetlenség miatt elbocsátották állásukból a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát. Van olyan végzős osztály, amelynek menesztették az osztályfőnökét, aki a matektanár is volt és elküldték a magyartanárukat is.

A budapesti Szent István Gimnázium diákjai pedig kedd reggel tartottak demonstrációt, hogy megakadályozzák a tankerület képviselőit az írásbeli figyelmeztetések átadásában, melyet a polgári engedetlenségi mozgalombanben résztvevő három tanáruknak szántak.

Most pedig figyelmeztető levelet kapott a tankerület képviselőitől a 18. kerületi Brassó Utcai Általános Iskola 18 pedagógusa is.

Ők is polgári engedetlenségben vettek részt hétfőn. Nekik is rendkívüli felmentést helyeztek kilátásba, hogyha ismét megtagadják a munkát

- derül ki az RTL Híradóból.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Szerdára, október 5-re országszerte megmozdulásokkal készülnek a pedagógusok, diákok, szülők és a szakszervezetek is. A pedagógusok világnapján a tüntetők meg akarják mutatni, hogy kiállnak a tanárokért.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Így kerülheted el, hogy csalók áldozata legyél az online népszámlálási kérdőív kitöltésekor
A rendőrség több fontos dologra is figyelmeztet: például bizonyos adatok vagy akár a kérdőív hossza is gyanúsak lehetnek.

Link másolása

hirdetés

Rendőrségi ajánlást tett közzé a 2022. évi online népszámláláshoz az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) annak érdekében, hogy az internetes lehetőséget igénybe vevők ne váljanak csalók áldozatává.

Aki az online kitöltést választja, a zárt rendszeren keresztül, kizárólag a háztartás címére levélben kézbesített egyedi "belépési kód" segítségével tud adatokat szolgáltatni - írták a police.hu oldalon.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az oldalra belépéskor mindenki győződjön meg róla, hogy a weboldal biztonságos, az URL előtt szerepel a https:// kitétel vagy egy zöld lakat, mellette a "biztonságos" kifejezés.

Legyen gyanús, ha például csak a személyes adataira, anyagi helyzetére, netán a bankszámlája adataira kérdeznek rá.

A népszámlálással kapcsolatos kérdőívek online kitöltése körülbelül 30 percet vesz igénybe, ezért legyen gyanús, ha néhány adat kitöltésével véget is ér az adatszolgáltatás. Ebben az esetben senki ne mentse, küldje el a megadott információkat.

Ha valaki úgy látja, hogy minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de személyesen is tehet bejelentést bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon.

hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal október 1. és november 28. között Magyarországon a teljes népességre kiterjedő népszámlálást végez. Az első szakaszban 2022. október 1. és október 16. között a lakosok interneten tölthetik ki a kérdőíveket, ezt követően számlálóbiztosok keresik fel a háztartásokat.

Akik nem élnek ezekkel a lehetőségekkel, november 21. és november 28. között a település jegyzőjénél jelentkezve tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

A kérdőívet ki kell tölteni mindenkiről, aki Magyarországon él, azokról is, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak, továbbá a külföldi állampolgárokról is, ha legalább 3 hónapja Magyarországon tartózkodnak - írták.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: