HÍREK
A Rovatból

Putyin figyelmeztette az orosz Nobel-békedíjas újságírót, hogy a kitüntetés nem védi meg, ha törvényt sért

Oroszországban ugyanis, ha valaki külföldről kap anyagi támogatást, az külföldi ügynöknek számít, és ezt jeleznie kell minden publikált anyagban. A Nobel-díj is minősülhet még annak...

Link másolása

Mint azt mi is megírtuk, Maria Ressa Fülöp-szigeteki és Dmitrij Muratov orosz újságírónak ítélték oda az idei Nobel-békedíjat.

Ressának a Fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte is gratulált. Ez azért is érdekes, mert a Fülöp-szigeteki újságíró az elnök drogellenes háborújának önkényes leszámolásait, és a több ezer ember meggyilkolását morálisan igazoló álhírkampányát is leleplezte. Az elnök ugyanakkor azért figyelmeztette az újságírót arra is, hogy "vannak, akik úgy vélik, a bíróságon kell tisztáznia magát".

Dmitrij Muratov esetében is hasonló történt. A Kreml ugyancsak gratulált az orosz újságírónak a díjhoz, ám Vlagyimir Putyin egy nyilatkozatában figyelmeztette Muratovot.

Oroszországban ugyanis, ha valaki külföldről kap anyagi támogatást, az külföldi ügynöknek számít, és ezt jeleznie kell minden publikált anyagban. A Nobel-békedíjjal pedig pénzjutalom is jár, így felmerült, hogy Muratov ezzel külföldi ügynöknek minősül.

Az Interfax szerint

Putyin nyilatkozatában erre a törvényre utalva azt mondta, ha Muratov "nem sérti meg a törvényt és nem ad alapot arra, hogy külföldi ügynöknek minősüljön, úgy nem lesz az", és "ha a Nobel-díjat afféle védőpajzsként használná ahhoz, hogy olyat tegyen, amivel megsértené az orosz törvényeket, akkor tehát ezt szándékosan teszi, hogy magára hívja a figyelmet, vagy egyéb megfontolásból".

Az orosz újságíró ugyanakkor korábban már közölte, hogy a Kreml jelezte, a díjra nem vonatkozik a külföldi ügynök minősítéssel kapcsolatos törvény.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Megrendezte saját halotti torát a Szamos Marcipán tulajdonosa, hogy lássa, kik jönnének el az utolsó útjára
Kelényi Szamos Gabriellának nem kell a szomszédba menni a fekete humorért. Pedig egyáltalán nincs halálán: bár 75 éves, de tele van tervekkel.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 23.


Link másolása

Kelényi Szamos Gabriella, a Szamos Marcipán tulajdonos-vezérigazgatója nem mindennapi ember. Nemcsak azért, mert egy egészen különleges vállalatot vezet, méghozzá családi alapon, hanem nem mindennapi humora miatt is. Mindenesetre, nem így képzeljük el a vállalatvezetőket.

A Blikk írt arról, hogy a nemrég tartott hetvenötödik születésnapja helyett szabályos halotti tort rendezett magának. Az indok is egészen sajátos:

A legszörnyűbb egy temetésen, hogy mindenki hazamegy, a halott meg ottmarad. Ezt szerettem volna elkerülni

Mint kiderült, több mint húsz éve gondolt először arra, hogy semmiképpen nem szeretné, azt, hogy szerettei, a barátai sírva vegyenek tőle búcsút a temetésén. Akkor, ötvenöt évesen arra kérte férjét, hogy temetése után nagy bulit rendezzenek, ahol tombola is legyen. Gabriella már az édesapja, a cégalapító Szamos Mátyás halálakor sem viselte a részvétnyilvánításokat, ezt kivédendő

inkább mindenkinek marcipán rózsát és szívet adott a temetésen.

Férje sajnos öt éve meghalt, őt a Dunába szórták, így rá már nem számíthat, hogy utolsó kívánságát teljesítse. Ezért fogalmazódott meg benne, hogy mielőtt követi majd a Dunába, megrendezné saját halotti torát.

Azt is készséggel elmondta, milyenre sikeredett az előrehozott halotti tor. „Az egyik fiam volt a ceremóniamester. A meghívóban kikötöttem, hogy nem kérek virágot, viszont mindenféle házi készítésű finomságra nyitott vagyok, így hoztak nekem befőttet, lekvárt, sőt, még kolbászt is. A kamrám meg is telt.

Emellett kértem mindenkitől, hogy írjon rólam valamit, és aki megtette, részt vehetett a tombolán.

Ezeket az írásokat azóta összefűztem, és bevallom, lelkileg ebből töltődöm, ebből élek.

Úgy tűnik, szerencsére az igazi temetésre még jó sokáig várni kell. A tulajdonosnő tele van ötletekkel, jelenleg a harminc éves múzeum felfrissítésén dolgozik. Ahogy elmondta, ők sosem a pénzért csinálták a céget, hanem azért, mert azt szerették volna, ha a családjuk minden tagjának olyan munkahelye lenne, ahol meg tudja valósítani önmagát, legyen könyvelő, eladó vagy cukrász, vallotta meg a Blikknek Kelényi Szamos Gabriella.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter szerint nem a CSOK-tól lesz több gyerek: "Én beszéltem egy-két hölggyel, a volt feleségemmel is, és ami meghatározó, az a szülésélmény"
Komlón beszélt a Tisza-párti politikus arról, szerinte miért nem születik elég gyermek. Szerinte pocakos, őszülő kormánytagok döntötték el, hogyan szüljenek a nők.

Link másolása

[caption id="attachment_2189761" align="alignnone" width="705"]Magyar Péter országjárása során komlói beszédének végén arról beszélt, mi kellene ahhoz, hogy valóban több gyermek szülessen. Szólt a nevelőintézetekről, a szülés biztonságáról, a szabad orvosválasztás megszüntetésének káros voltáról és a kormány szociális érzéketlenségéről. Ezeket mondta:

Az ország érdeke, hogy kiművelt emberfők legyenek, hogy normális gyerekkoruk legyen, hogy szeretetben nőjenek fel. Azok is, akik árvák, (...) ne nagy intézményekben nőjenek föl, hanem nevelőcsaládokban, jó nevelőcsaládokban nőjenek fel a gyerekek. Mi történik?

Államosítja a meddőségi központokat a kormány, miközben több gyereket szeretne. Várólisták lesznek.

Viszont aki örökbe szeretne fogadni, annak egy nagyon hosszú folyamaton kell végigmennie, ami nagyon sokszor sikertelen. Így inkább otthagyják a gyerekeket az otthonukban. A bicskeihez hasonló otthonokban. Kérdezem az otthonukban. Kérdezem én, ez a keresztény kormány? Ez a családbarát kormány? (...) Azt hiszi a kormány, hogy ha CSOK-ot meg különböző hiteleket ad, akkor a hölgyek attól több gyereket fognak szülni. El kell, hogy keserítsem őket.

Én beszéltem egy-két hölggyel, a volt feleségemmel is, és ami meghatározó, az a szülésélmény.

Hogy valaki olyan környezetben tud szülni, ahol biztonságban érzi magát. Ahol, ha lehet, a férjével van. (...) Nem kikötik, nem leszólják, nem beszólnak neki, hanem háborítatlanul szülhet. Akkor lehet, hogy lesz második gyereke, lehet, hogy lesz harmadik.

Szóvá tette azt is, hogy mindezen bajokat tetézve a kormány levette a szabad orvosválasztás lehetőségét, aminek alapvetőnek kell lennie. Mert ez nem kéztörés, hanem a legintimebb helyzet. Magyar szerint a három gyerek az elsőnél kezdődik.

Ha egy gyereket vagy két gyereket nem támogatnak, akkor nem lesz harmadik gyerek. Ha nem érjük el azt, hogy a nők visszamehessenek dolgozni, rugalmasan mehessenek vissza, ugyanabba a karrierívbe térhessenek vissza, akkor nem fognak gyereket vállalni.

Ha nem tesszük szexivé a gyerekvállalást, akkor nem fognak gyereket vállalni, adhatunk nekik akármennyi pénzt.

Magyar azt is mondta, hogy a magyar kormányban egyetlen nő sincsen, szerinte Szaúd Arábiában több nő van a kormányban, mint a keresztény magyar kormányban.

Úgy zajlottak a kormányülések, hogy pocakos, őszülő urak megmondták, hogy hogy lesz a szülés. Merthogy az ő feleségük is így szült három gyereket

– mondta beszédében Magyar Péter.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A külügyminisztérium egy mondatban reagált arra, hogy a Gazprom lesz a Fradi főszponzora
Szijjártó minisztériuma szerint nincs itt semmi látnivaló. A klub eddig nem kommentálta a hírt.

Link másolása

Tegnap mi is megírtuk, hogy az orosz Gazprom lesz a Fradi főszponzora. Az RTL Híradó kérdésére, miszerint jelent-e veszélyt Magyarország szuverenitására nézve, hogy a legnagyobb orosz állami cég ekkora befolyást szerez a magyar futballban, Szijjártó minisztériuma az alábbi választ adta:

Minél több nagy nemzetközi vállalat fektet be a magyar sportba, az annál jobb, és a Gazprom nem szerepel a szankciós listán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Balog Zoltán egyházkerülete ingyen kapott az államtól egy 1,4 milliárd forintos ingatlant
1950 óta volt a ház a magyar állam tulajdonában. Az egyház 15 év múlva akár el is adhatja.

Link másolása

Az rtl.hu járt utána, hogy január végén teljesen ingyen kapta meg az államtól a Dunamelléki Református Egyházkerület, melyet Balog Zoltán vezet, az Alkotmány utca 25. szám alatti ingatlant.

Az 569 négyzetméteres irodaház több mint 1,4 milliárd forintot ér a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő adatai szerint.

A tervek szerint az egyházkerület hivatali munkáját végzik majd benne. Az ingatlan 1950 óta a magyar állam tulajdonában volt. A földhivatali iratok szerint a tulajdonát később el is adhatja az egyház, mivel a magyar állam csak 15 évre jegyeztetett be elidegenítési tilalmat. Az rtl.hu értesőlései szerint már korábban is a reformátusok használták az irodaházat, eddig csak bérlőként.

Link másolása
KÖVESS MINKET: