HÍREK

Óriási rendőri jelenlét volt a Széll Kálmán téren, összecsapásoktól tartanak, elindult az antifasiszta menet a Kitörés Emléktúra ellen

Tavaly ezen a napon az antifasiszták nemcsak a szélsőjobbosokra, de annak nézett békés járókelőkre is rátámadtak, aminek következtében bírásági büntetőeljárás is indult az antifa aktivisták ellen.

Link másolása

A Blikk jelentette, hogy szokatlan a rendőri jelenlét a budai Széll Kálmán téren és környékén. Minden bizonnyal a neonácik által „becsület napjának” nevezett rendezvénnyel és az antifasiszta szervezetek ellentüntetésével áll kapcsolatban a készültség.

Mint emlékezetes, évek óta ezen a napon a fasiszták az 1945-ös várból történő kitörésre emlékeznek, amellyel szemben az antifasiszta aktivisták ellentüntetéseket tartanak.

Tavaly ezen a napon az antifasiszták nemcsak a szélsőjobbosokra, de annak nézett békés járókelőkre is rátámadtak, aminek következtében bírásági büntetőeljárás is indult az antifa aktivisták ellen.

A szélsőjobb rendezvénye a Kapisztrán térről indul, az antifasiszta megemlékezés pedig a Széll Kálmán téren lesz.

A Blikk galériáját a rendőri készültségről itt tudja nézegetni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Figyelem, ez sokakat érint! Szerdától üzemanyagár-esés jön
A hét közepétől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is csökken, és ez várhatóan a kutak áraiban is megjelenik majd. Ezek a legfontosabb információk.

Link másolása

A héten jön az árcsökkenések ideje az üzemanyagok tekintetében - írta meg a holtankoljak.hu.

A portál tájékoztatása szerint szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is csökken, és ez várhatóan a kutak áraiban is megjelenik majd.

A legfontosabb információ, hogy a benzinért bruttó 3 forinttal kell majd kevesebbet fizetni, míg a gázolaj beszerzési ára bruttó 10 forinttal csökken a benzinkutak számára.

Így a hét közepétől az alábbi átlagárakra lehet számítani:

95-ös benzin: 615 forint/liter

Gázolaj: 647 forint/liter


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor Navalnijról: Sovinisztáknak nem jár tisztelet
A kormányfő szerint „aki patkányoknak nevezte a grúzokat a grúz-orosz háborúban, annak a tiszteletére nem állunk fel. Egyébként pedig nyugodjon békében.”

Link másolása

Orbán Viktor megköszönte a Fidesz-frakciónak, hogy megőrizte a hidegvérét, és nem állt fel Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető tiszteletére.

A kormányfő közölte:

„Sovinisztáknak nem jár tisztelet. És aki patkányoknak nevezte a grúzokat a grúz-orosz háborúban, annak a tiszteletére nem állunk fel. Egyébként pedig nyugodjon békében.”

Forrás: rtl.hu

Navalnij valóban támogatta a grúzok elleni 2008-as háborút, és valóban inkább nacionalista politikus volt, különösen ahhoz képest, ahogy az utolsó éveiben ismertük. 2023-ban már bocsánatot kért a grúzoktól, és azt írta, hogy hibázott, mert nem értette meg jól a grúz politikát. Azt állította, hogy hirtelen felindulásból szólalt meg akkor, mert egy barátja meghalt egy grúziai bombatámadásban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Novák Katalin az utolsó lehetőséget is elszalasztotta, hogy államfőként megmagyarázza, miért adott kegyelmet
Mind a 196 ott tartózkodó képviselő elfogadta a lemondó nyilatkozatát. Orbán Viktor a parlamentben ahogy eddig több alkalommal, se Novák Katalin, se Varga Judit nevét nem mondta ki.

Link másolása

Mától már hivatalosan sem államfő a kegyelmi botrányba belebukott Novák Katalin, az Országgyűlés elfogadta a lemondó nyilatkozatát, mind a 196 ott tartózkodó képviselő igennel szavazott. Novák nem mutatkozott azóta a nyilvánosság előtt, és noha ma felszólalhatott volna a parlamentben, nem volt ott az ülésen.

A parlament már szavazott is a következő államfőről, a kormánypártok jelöltjéről, Sulyok Tamásról. Ő viszont csak március 5-én lép hivatalba, így az addig hátra lévő nyolc napban az Országgyűlés elnöke, Kövér László veszi át a köztársasági elnöki feladatokat és jogköröket.

„A távozó elnök asszony munkáját tisztelettel megköszönöm. A távozás oka egy olyan kegyelmi döntés, amelyben csak egyféle módon lehetett volna dönteni. Nem ez történt, ezért a lemondás helyes döntés volt.”

– mondta Orbán Viktor a parlamentben, de ahogy eddig több alkalommal, se Novák Katalin, se Varga Judit nevét nem mondta ki.

A HVG cikke foglalja össze a köztársasági elnök megválasztása körül kialakult helyzetet. A Fidesz a lehető legszűkebb határidót szabott a köztársasági elnök jelölésre, így az ma reggel 9 órakor lejárt, és bár korábban több ellenzéki párt is gondolkodott jelöltben, a határidőre csak két jelölés érkezett be. Közülük viszont csak Orbán Viktor jelöltje, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke tudott érvényes mennyiségű ajánlást összgyűjteni,

azaz egyetlen jelölt neve szerepel majd a szavazólapon.

Sulyok jelölését összesen 133 kormánypárti képviselő írta alá, bőven több, mint a képviselők egyötödét jelentő, minimálisan előírt 40. Ennyi aláírást a Mi Hazánk jelöltje, Csath Magdolna nem tudott felmutatni.

Más pártok is próbálkoztak volna jelöltállítással, az LMP például Hack Péter jogászt szerette volna az elnöki székben látni, a Párbeszéd pedig Kaltenbach Jenő jogtudóst, viszont esélyük sem volt az előírt 40 ajánlást megszerezni, így hát nem is próbálkoztak formális jelöléssel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Befejezték a vizsgálatot: Így került nyilvánosságra K. Endre kegyelmi ügye - ez lesz a bírósági folyóirat sorsa
A Kúria elnöke szerint a Bírósági Határozatok fenntartását, megjelentetését, szerkesztését nem védi a bírói függetlenség. Egyúttal visszavonta a lap megjelenésének felfüggesztését.

Link másolása

A Kúria elnöke, Dr. Varga Zs. András a bírósági folyóirat megjelenése kapcsán vizsgálatot is indított.

A Blikk írta meg, hogy az elnök most tájékoztatást adott a folyóiratot érintő vizsgálatról. Ez lett az eredmény:

"A Bírósági Határozatok, röviden BH-ként ismert folyóiratot érintő vizsgálat oka, hogy a közösségi médiában megjelent egy, a Kúriai Döntések – Bírósági Határozatok folyóiratban BH2024.3. számon közzétett jogeset, illetve a kúrai határozatot elemző írás.

Ez volt az az eset, amely leírta, hogy K. Endre, a bicskei gyermekotthon ügyében érintett igazgatóhelyettes tárgyalása a kúria előtt azért maradt el, mert időközben az érintett kegyelmet kapott Novák Katalin azóta lemondott köztársasági elnöktől.

Ebből indult ki az egész kegyelmi botrány, annak minden következményével: Novák Katalin és Varga Judit lemondásával, az ezt követő tüntetésekkel."

Magáról a konkrét esetnek a közzétételéről így írt Varga Zs. András:

"A Kúriai Döntések – Bírósági Határozatok nem hivatalos okiratgyűjtemény, hanem egy szakmai, más újságokhoz hasonlóan, korábban előfizetéssel terjesztett, 2022 óta ingyenes online folyóirat. Fenntartását, megjelentetését, szerkesztését nem védi a bírói függetlenség. Szerkesztői ugyan mindnyájan kúriai vagy a Kúriára beosztott bírók, de szerkesztői vagy kiadói feladatukat nem bírói hatalmuknál fogva végzik. Bírói tapasztalatuk birtokában, de önálló megbízási jogviszonyban látják el ezt. A kiadásra az Országgyűlés önálló költségvetési forrást biztosít. A folyóiratot pedig a Kúria Werbőczy Intézete adja ki.

A vizsgálat tehát a bírói függetlenséggel még érintőleges viszonyban sincs, aki a vizsgálat mögött mást látott, az nyilvánvalóan nincs tisztában mindezzel, aki mást állít, az téved. A vizsgálattal a Kúria elnökhelyettesét, főtitkárát és főtitkár-helyettesét bíztam meg, mivel a szerkesztőbizottságban igazgatási vezetők is részt vesznek, így velük azonos vagy magasabb beosztású vezetőkre kellett a vizsgálatot bízni."

Kiderült az is, hogy A Kúriai Döntések – Bírósági Határozatok című lap szerkesztésének és kiadásának felfüggesztését a Kúria elnöke visszavonta.

Link másolása
KÖVESS MINKET: