hirdetés

HÍREK

Orbán rokona Kolumbiában, a volt hírszerző főnök Svájcban lett nagykövet

Három új diplomata veheti át a bogotai, a berni és a havannai magyar nagykövetség irányítását - értesült az Index.

Link másolása

hirdetés

Hétfőn az Országgyűlés külügyi bizottságának zárt ülésén eldőlt, hogy ki lesz az új kolumbiai, kubai és svájci külképviselet-vezető - írja az Index.

A lap információja szerint a három diplomatából kettő politikai kinevezettnek számít.

Kolumbiába Vitézy Zsófia, Svájcba Czukor József utazhat és képviselheti Magyarországot.

Az Index megjegyzi, hogy

Czukor József az Információs Hivatal főigazgatója, vezérőrnagy, rutinos diplomata, aki a sajtótól megkapta az "Orbán Viktor kedvenc hírszerzője" címet is.

hirdetés

Bonnban és Berlinben is dolgozott a nagykövetségen, de volt nagykövet Szlovéniában is. 2015 őszétől a miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója volt, majd 2018-ban nevezték ki az Információs Hivatal élére.

Az Index úgy tudja, hogy a hétfői ülésen a bizottsági meghallgatáson rákérdeztek, hogy miért távozott két év után a hírszerzés éléről. Erre azt felelte:

A hivatal rendbetételére kapott 2018-ban megbízást, amit végre is hajtott.

Vitézy Zsófia a miniszterelnök unokatestvére.

Korábban kulturális diplomáciában dolgozott, a brüsszeli Magyar Intézetet vezette. A Magyar Nemzetnél indult a karrierje, utána az Emmi sajtófőnöke volt, 2011-től pedig a Budapesti Fesztiválközpontot vezette.

Kubába Heincz Balázs utazhat,

ő a Külgazdasági és Külügyminisztérium vízdiplomáciai főosztályának vezetőjeként nyerte el a megbízatást.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Egy szemtanú elmondta, mi volt Alec Baldwin reakciója, miután elsült a fegyver a kezében

A színész nem meglepő módon sokkos állapotba került a történtektől.

Link másolása

hirdetés

Ahogyan mi is írtunk róla, megdöbbentő baleset történt Alec Baldwin legújabb filmjének a forgatásán. A színész a Rust című 19. századi western forgatása közben egy kellékfegyverrel véletlenül lelőtte a film operatőrét, Halyna Hutchinst, aki belehalt a sérüléseibe, a rendezőt, Joel Souzát pedig megsebesítette.

A Daily Mail az eset nyomán most egy szemtanú vallomásáról számolt be, aki azt mondta, hogy Baldwin a lövés eldördülése után sokkos állapotban ezt kiabálta:

"Miért valódi lőszerrel töltött fegyvert adtatok nekem?"

A produkciós cége és a stáb többi tagja is ragaszkodik ahhoz, hogy a fegyver vaktölténnyel volt töltve – bár ezek is ejthetnek halálos sebet, ha elég közelről sütik el őket. A rendőrség kevés részletet közölt a lövöldözéssel kapcsolatban, a nyomozás még folyamatban van.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Karácsony Gergely nem érti, hogy kerülhetett bele az Elk*rtuk című filmbe

A főpolgármestert az is megviseli, hogy egykori munkahelyét, a Mediánt és főnökét negatív színben tüntetik fel a filmben.

Link másolása

hirdetés

Több politikushoz hasonlóan Karácsony Gergely is megszólalt az Elk*rtuk című film kapcsán, amelyet csütörtökön mutattak be a mozik.

Az ATV Híradójának azt mondta,

nem érti, mit keres ebben „a nagyon rossz, ócska propagandafilmben”, hiszen ő először 2016-ban beszélgetett Gyurcsány Ferenccel, akkor is csak öt percet. Azelőtt nem találkozott vele, a Medián munkatársaként pedig nem is vett részt azokban a kutatásokban, amit akkor a kormánynak készítettek a cégnél.

„Azt gondolom, a Medián, amelynek én munkatársa voltam, az egyik az egyik legkörültekintőbb és talán az egyik legkorrektebb cég volt a politikai közvélemény kutatási piacon. Semmilyen manipulációhoz soha nem lehetett felhasználni a kutatásainkat”- mondta a főpolgármester, hozzátéve, hogy rosszul érinti, hogy egykori munkahelyét és főnökét, Hann Endrét negatív színben tüntetik fel a filmben.

Szerinte az Elk*rtuknak az a szerepe, hogy azt a hamis mítoszt keltse, hogy még mindig Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc vitatkozik a hatalomról, pedig már nyilván nem erről szól a magyar közélet.

Karácsony még nem nézte meg a filmet, de tervezi, viszont elmondása szerint Enyedi Ildikó új filmjét, A Feleségem történetét biztosan hamarabb meg fogja nézni, mint az Elk*rtukat.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Az '56-os „tévedésével” lebukott Dózsa László volt az SZFE október 23-i megemlékezésének egyik díszvendége

Sem a színész-rendező, sem az egyetem vezetése nem volt hajlandó erről nyilatkozni az RTL Híradónak.

Link másolása

hirdetés

Dózsa László volt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) pénteki 1956-os megemlékezésének egyik díszvendége. A zárt körű eseményen a színész-rendező Bodrogi Gyulával együtt mesélt '56-os emlékeiről a program szerint.

Az RTL Híradó riportere ugyan elcsípte az ünnepségről éppen távozó Dózsát, aki éppen beszállni készült egy autóba, ő azonban nem volt hajlandó nyilatkozni. Helyette egy őt kísérő hölgy azt mondta a riporternek: "Nem szeretne interjút adni! Nincs jól a művész úr, csak éppenhogy eljött a hallgatóink miatt."

Az RTL Híradó az egyetem vezetésétől is kért interjút, hogy megkérdezhessék, nem tartják-e visszásnak, hogy Dózsát kérték fel az '56-os megemlékezésen való részvételre.

Mint ismert, 2016-ban, az 1956-os forradalom 60. évfordulójának évében Dózsa László neve szerepelt az emlékév egyik emblematikus plakátján egy 15 éves, fegyvert fogó fiú képe felett. Csakhogy kiderült, hogy Dózsa állításával ellentétben nem ő, hanem Pruck Pál szerepel a fotón, aki egyike volt az utcán harcoló fiataloknak az '56-os forradalom idején. Bár a művész és az '56-os emlékbizottság társelnöke is sokáig kitartott igaza mellett, Dózsa László végül azt mondta, tévedett. Ezek után lekerült a neve az óriásplakátról, majd végül azt is átfestették.

Eörsi László történész szerint ennek fényében abszurd, hogy éppen a színművészt hívták meg az SZFE-n tartott beszélgetésre. Az RTL Híradónak azt mondta, meglepő, hogy ahelyett, hogy igyekeznének elfelejteni ezt az "elképesztően súlyos buktát", még fel is élénkítik.

hirdetés
VIDEÓ: Az RTL Híradó riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

A Fidesz mégsem hagyja abba a Stop Gyurcsány, Stop Márki-Zay! petíciót

Egészen addig folytatják, amíg el nem érnek mindenkit, aki üzenni szeretne Gyurcsány Ferencnek.

Link másolása

hirdetés

A Fidesz az előválasztás során indította útjára a Stop, Gyurcsány, Stop, Karácsony! petícióját, amit a fejlemények tükrében, az előválasztás lezárultával átkereszteltek: Stop, Gyurcsány, Stop Márki-Zay! lett az új aláírásgyűjtő vezényszó.

És bár azt hihettük, hogy mostanra lezárult a mozgósítás, az MTI szerint Horváth László, a Fidesz szóvivője pénteken közölte:

a kormánypárt addig folytatja az aláírásgyűjtést a petíciójához, amíg meg nem talál mindenkit, aki meg akarja üzenni Gyurcsány Ferencnek, hogy nem kér még egyszer az ő "kudarcos és gyalázatos" kormányzásából.

A kormánypárti politikus arról is beszámolt, hogy a Stop Gyurcsány, stop Márki-Zay! petíció aláíróinak száma már meghaladta az 1 millió 467 ezret. A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta: a Fideszhez érkező egyértelmű jelzésekből és megkeresésekből egyértelmű, hogy még nem jutottak el minden emberhez, aki csatlakozni szeretne a petícióhoz.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: