HÍREK
A Rovatból

Orbán magához öleli Putyint, bírákat mocskolnak be – állítja az amerikai nagykövet

David Pressman kedd este beszélt a guruló dollárokról és a NATO-ról is. Szerinte a szuverenitásvédelmi törvénytervezet mellett Moszkva külföldi ügynöktörvénye enyhének és szelídnek tűnik.

Link másolása

Többször is odaszúrt a magyar kormánynak David Pressman az Amerikai Kereskedelmi Kamarában mondott kedd esti beszédében, írja a Telex. Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete kezdetben méltatta a két ország együttműködését főként a gyógyászatban, az IT területén, szoftverfejlesztésben és a szociális ágazatban, majd hirtelen hangnemet váltott és a kormány által „guruló dollárokként” emlegetett amerikai befektetésekről beszélt.

A nagykövet szerint ezek a pénzek valójában segítenek a leukémiás magyaroknak kezeléshez jutni, a vak csecsemőknek visszanyerni látásukat, a szívbeteg magyaroknak ellátáshoz jutni, cukorbeteg gyerekek kezelésében és a fiataloknak versenyképes tudáshoz jutni a külföldi munkaerőpiachoz. David Pressman ezért is furcsállja, hogy országát Magyarország egyik legfőbb „ellenfelének” nevezte.

Az amerikai nagykövet hangsúlyozta, hogy a váratlan adók kivetése hatással van a külföldi befektetésekre, ahogy az is, ha Lázár János bizonyos ágazatokban a külföldi vállalatokat nem kívánatosnak nyilvánítva azt javasolja nekik, hogy adják el a cégüket és távozzanak.

„Vajon Hollywoodban mit gondolnak a magyarországi befektetésekről, amikor a könyvek lefóliázásáról és a megbírságolt könyvesboltokról szereznek tudomást, vagy amikor megtudják, hogy egy jelentős kulturális intézmény vezetőjét kirúgják bizonyos fényképek kiállítása miatt” – idézi a lap Pressmant, aki riasztónk nevezte az újonnan létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal jogkörét.

„Emellett a törvénytervezet mellett Moszkva külföldi ügynöktörvénye enyhének és szelídnek tűnik.”

A nagykövet kitért a NATO-val kapcsolatos magyar álláspontra is. Szerinte a magyar vezetés a NATO-t inkább szerződésnek, nem pedig politikai-katonai szövetségnek tekinti.

„Mi nem azért vagyunk hajlandóak amerikai vért ontani Magyarország védelméért, mert az teljesíti szűk, szerződéses kötelezettségeit, azaz a költségvetés bizonyos százalékát a hadseregére fordítja, vagy részt vesz a közös hadgyakorlatokon – hanem mert mindketten tagjai vagyunk ennek az értékközösségnek.”

Amikor Magyarország a kommunizmust elutasítva kilépett a Varsói Szerződésből, befogadták az Európai Unióba és a NATO-ba, ezzel elfogadta a szabadpiacot és a demokratikus kormányzást.

„Ma azonban egyre inkább azt látjuk, hogy a NATO-szövetségeseire támaszkodva figyelmen kívül hagyja ugyanezen szövetségnek az érdekeit, még egy európai háború idején is.”

David Pressman szerint ez abból is látszik, hogy a miniszterelnök magához öleli Putyint, kormánya az Ukrajnának nyújtott, létfontosságú segélyek visszatartásával fenyegetőzik, miközben a háborús bűnösök ukrán férfiakat, nőket és gyerekeket gyilkolnak. A független médiát és a civil szervezeteket vizsgálja és támadja, bírákat mocskol be, az oroszokkal való kapcsolatai erősítésére törekszik, miközben szövetségesei pont szankcionálnák Oroszországot.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Presbiterré választhatta K. Endrét a Bicskei Református Egyházközség a szabadulása után
A presbiterválasztás előtt az egyik jelölt rákérdezett, hogy igaz-e a szóbeszéd az elítélt K. Endréről. A tiszteletes azt válaszolta, hogy igen.

Link másolása

A szabadulása után tavaly év végén a bicskei református gyülekezet presbiterévé választották K. Endrét. A pedofíliában bűnsegédlet miatt elítélt gyermekotthoni igazgatóhelyettes a napokban azonban lemondott tisztségéről - írta meg a 444.

A lap Viczián Miklós, a Magyarországi Református Presbiteri Szövetség tiszteletbeli elnöke Újszövetségből idézett soraira hivatkozva felsorolta, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy presbiternek: többek között feddhetetlennek, tisztességesnek, a viszálykodást kerülőnek kell lennie.

A Telex emlékeztet rá, hogy a református egyházközségek hat évre választják meg a döntéshozó testületet, a presbitériumot, melynek tagjai az egyházközséget érintő ügyekben rendelkeznek szavazati joggal például a költségvetés és az alkalmazottak felvételének ügyében.

A gyülekezetek presbitereinek listáját gyakran az interneten is közzéteszik, a 2023-as lista azonban nem elérhető.

A lap több egyházkerületi vezetőtől is próbált információkat szerezni K. Endre presbiterré választásáról, de senki nem akart nyilatkozni, végül egy vasárnapi istentisztelet hirdetésére bukkantak, amely K. Endre presbiteri tisztről való lemondásának bejelentéséről is szólt.

A 444 úgy tudja, a presbiterválasztás előtt az egyik jelölt rákérdezett, hogy igaz-e a szóbeszéd az elítélt K. Endréről, a tiszteletes erre azt válaszolta, hogy igen, de kegyelmet kapott, és különben is ártatlanul vádolták meg.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: „Itt az idő, hogy létrehozzunk egy új erőt, amit nem lehet megkerülni, megvásárolni, megfélemlíteni”
Sejtelmes bejegyzéssel jelentkezett a Facebook-oldalán Varga Judit exférje. Szerinte itt az idő megszüntetni a magyarok közötti mesterséges megosztottságot.

Link másolása

Az elmúlt hetekben a Fidesz rendszerét és vezetőit élesen bíráló ügyvéd, a volt igazságügyi miniszter exférje új poszttal jelentkezett a Facebook-oldalán.

Magyar Péter ezúttal a márciusi ifjak tematikájára fordult rá, ugyanis a Nemzeti dalból vett idézettel kezdte és zárta sorait.

„Talpra magyar! Itt az idő, hogy elkezdjünk dolgozni közösen a hazánkért, a gyermekeinkért, az unokáinkért és a jövőnkért.

Itt az idő, hogy mindenféle ideológiától, kompromittálódott kormányzati és ellenzéki politikustól mentesen létrehozzunk egy új erőt, amit nem lehet megkerülni, megvásárolni, megfélemlíteni.

Itt az idő megalkotni egy nemzeti minimumot, megszüntetni a magyarok közötti mesterséges megosztottságot.”

- írta Magyar Péter a bejegyzésében, majd így folytatta:

„Nincs hova hátrálnunk. Építsünk együtt a semmiből egy új, más világot. Építsük újra Magyarországot!

Ha így teszünk, a magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez. Zászlókat a magasba, fel, győzelemre!

Itt az idő, most vagy soha!”

- zárta sorait Magyar Péter, de konkrétumokat nem árult el.

Korábban a 444 írt arról, hogy Magyar Péter már pártalapításon dolgozik, de erről a pártról azonban még semmilyen konkrét információt nem lehet tudni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Szörényi Levente megszólalt a kegyelmi ügyről: „Katalin komoly minőséget képviselt”
A Kossuth-díjas művész a mai napig büszke arra, hogy tagja lehetett a volt köztársasági elnök tanácsadó testületének, és megnyugvással vette tudomásul a korábbi államfő döntését.

Link másolása

Szörényi Levente egyike volt annak a 16 közéleti szereplőnek, akik tanácsadóként segítették Novák Katalin munkáját. A Kossuth-díjas művész a kegyelmi ügy miatt távozott a testületből.

„Nemrég szedtem le a csoportképet a falról, ami tavaly májusban készült. Bekeretezve kapta mindenki a Várban a tanácsadói testület első összejövetele után. A mai napig büszke vagyok rá, hogy ott lehettem, nem tehetek róla, hogy sajnos okafogyottá vált. Amíg tudtam, segítettem.

Hogy a választásra készülő ellenfeleim hogyan értékelik a történteket, nem érdekel, de megnyugvással vettem tudomásul az államfő példamutató döntését, ahogy a miniszterelnök úr évértékelő beszédét is,

amelyben kimondta: a pedofíliával kapcsolatosan nincs kegyelem. Miközben kicsit elszorult a torkom, hiszen Katalin komoly minőséget képviselt. Most viszont tovább kell lépni, az ország sorsán túl a sajátom is foglalkoztat” – nyilatkozta Szörényi a Mandínernek.

A művész hozzátette: jövőre betölti a nyolcvanat, az Illés zenekar pedig hatvanéves lesz és mindkét jeles jubileumot szeretné egészségben megünnepelni.

Ahogy írtunk róla, Szörényi Levente február 9-én döntött úgy, hogy távozik Novák Katalin tanácsadói testületéből. A művész a közösségi oldalán tett közzé markáns üzenetet a kialakult helyzettel kapcsolatban.

„Tisztelt Elnök Asszony, Kedves Katalin! A pályafutásom során eddig nem tapasztalt, most azonban felém irányuló gyűlölet-cunami és »feszítsd meg« szavalókórus hatására felmondom a Tanácsadói Testületben betöltött szerepemet, amit pedig éppen azért fogadtam el tavaly, hogy a kultúra területén szerzett tapasztalataimmal támogassam a széles társadalmi egyetértés ügyét. Sajnálom, hogy rajtam kívülálló okok miatt ez ellehetetlenült, egyúttal kérem, fontolja meg, hogy a kialakult helyzetben képes lehet-e még betölteni a nemzet egységét megtestesíteni hivatott pozíciót" – olvasható a bejegyzésben.

A köztársasági elnök egy nappal később jelentette be a lemondását. Novák Katalin áprilisban Ferenc pápa látogatásának apropóján adott kegyelmet a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, K. Endrének. A férfit korábban azért ítélték 3 év 4 hónap börtönre, mert a gyerekeket molesztáló igazgató, V. János bűntársaként hallgatásra kényszerítette az áldozatokat. Novák kegyelmi döntését az akkori igazságügyi miniszternek, Varga Juditnak is alá kellett írnia, hogy érvényre léphessen. Végül Varga is távozott a közéletből.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Pottyondy Edina: „A maffiaszleng az ilyen helyzetre azt mondja, hogy elvarrták a szálakat”
A youtuber újabb videójában arra hívta fel a figyelmet, hogy jó eséllyel nem találnak majd felelősöket a bicskei gyermekotthon kapcsán kirobbant botrányban.

Link másolása

A kegyelmi ügy kapcsán meghirdetett fővárosi tüntetés egyik szervezője legújabb videójában a gyermekvédelem ügyéről és a bicskei gyermekotthon körüli zavaros helyzetről beszélt. Pottyondy Edina szerint elgondolkodtató, miért nem azt vizsgálják, hogy 13 éve miért szabotálták el a nyomozást, amikor nevelők és gyerekek is feljelentették János bácsit, a bicskei gyermekotthon igazgatóját, és azt sem vizsgálják, hogy úszhatta meg a férfi 8 év börtönnel, amit tett a kiszolgáltatott fiatalokkal.

A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté egy sajtótájékoztatón beszélt az ügyről és Pottyondy azt a következtetést vonta le az elhangzottakból, hogy Kocsis biztos abban: senki nem fog tanúskodni, az ügyben együttműködő egyházi és állami vezetők soha nem váltottak üzenetet és semmi nem derülhet ki majd az egész történetről a közvélemény számára.

„A maffiaszleng erre mondja, hogy elvarrták a szálakat”

– fogalmazott a youtuber.

Egy vizsgálat azért elindult – folytatta Pottyondy.

„A NER-t az zavarja a leginkább, hogy Endre bácsi kegyelme hogyan kerülhetett be a Bírósági Határozatok Gyűjteményébe. Most azt kutatják, ez hogyan történhetett meg és azt az embert keresik, aki kellemetlen helyzetbe a miniszterelnök urat. Kezdetnek már fel is függesztették a folyóirat megjelenését” – mondta a youtuber a videóban.

Pottyondy ezen kívül arra is felhívta a figyelmet, hogy a szintén pedofil-ügybe érintett tarpai fociedző megszökött a házi őrizetből. Ez úgy történhetett meg, hogy hetekig nem működtek a lábbilincsek az országban.


Link másolása
KÖVESS MINKET: