HÍREK
A Rovatból

„Nincs tájékoztatás, élelem és szállás sem” – Megbénította a rendkívüli időjárás a londoni reptereket is

A megpróbáltatásoknak még ezzel sincs vége. Ugyanis az útlevélellenőrök karácsonyra és újévre sztrájksorozatot terveznek.

Link másolása

Mi is beszámoltunk róla, hogy a hétvégén kezdődött hóesés rengeteg problémát okozott Nagy-Britanniában az utakon. Több riasztást is kiadott a brit meteorológiai szolgálat a havazás és az éjszakai fagyok miatt.

A rossz időjárási viszonyok a repülést is akadályozták. A Wizz Air légitársaság is nyilatkozatot adott ki az Egyesült Királyság járatait érintő, rendkívüli időjárás miatti fennakadásokról:

December 11-én sűrű havazás és kedvezőtlen időjárási körülmények sújtották az Egyesült Királyság térségét, amelyek jelentős fennakadásokat okoztak a tömeg- és légiközlekedésben.

A földi tömegközlekedést érintő fennakadások miatt a repülőtéren dolgozó személyzet tagjai (köztük biztonsági, földi kiszolgáló alkalmazottak, a repülőgépek jégtelenítésével foglalkozó munkatársak) képtelenek voltak eljutni a munkahelyeikre, a repülőtereket és azok környékét beborító, több mint tíz centiméteres hó pedig megakadályozta a repülőgépek számára a fel- és leszállást.

Más légitársaságokhoz hasonlóan a Wizz Air-t is érintették a váratlan körülmények, így sajnálatos módon kénytelen volt törölni vagy jelentősen késleltetni több induló és érkező járatát is London-Luton és London-Gatwick repülőterekről.

És bár mindent igyekeznek megtenni, de vannak tényezők – például az időjárási körülmények – melyre nincs ráhatása a légitársaságnak – írják. A Wizz Air tájékoztatást küldött az aktuális helyzetről és a járatok átfoglalási lehetőségeiről azon utasai számára, akik közvetlenül a wizzair.com oldalon vagy mobilalkalmazáson keresztül foglaltak jegyet. A közvetítőkön, utazási irodákon keresztül foglaló utasoknak ezekért az információkért az érintett cégekhez kell fordulniuk.

A légitársaság helyi partnereivel közösen már dolgozik azon, hogy az Egyesült Királyságban rekedt utasok számára szállást biztosítson, viszont ez az egész országot érintő krízis következtében a vártnál hosszabb időt vesz igénybe.

A Wizz Air mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb helyreállítsa a megszokott működést, és köszöni utasai türelmét és megértését – írják a közleményükben.

A másik fapados légitársaság, a Ryanair gépei sem tudtak menetrend szerint közlekedni. A Borsonline-nak egy utas arról számolt be, hogy a vasárnap esti járat London Stansted Airport-ról Budapestre nem indult el a hóvihar miatt.

Az utasokat a bánásmód háborította fel:

„Nincs megfelelő tájékoztatás, szó sincs kártérítésről, nincs élelem, sem szállás. Olyan is volt, akivel közölték, hogy takarodjon kifelé, ha törölték a járatát. Erre üvöltöttük, hogy a csomagjai nélkül senki ne menjen sehova. Brutális káosz uralkodik”.

Egy másik utas szerint: „Nem kaptunk élelmet, sem étkezési jegyet, a csomagjainkról semmi hír, azt sem tudjuk, hol vannak. Nincs dohányzó, nem működnek a telefonok, nincs áram a konnektorokban, nincs wifi, de még térerő is alig”.

A lap megkérdezte a légitársaságot, hogy mi lehetett a fennakadás oka, illetve mikorra várható az utasok hazaszállítása. A válasz szerint a kifutókat az időjárás miatt kellett lezárni. Az utasokat tájékoztatták a helyzetről és a lehetőségekről. A Ryanair minden utasától azt kéri, hogy az erőteljes brit havazásokra való tekintettel mindenképp tájékozódjanak a helyzetről a cég honlapján, ahol folyamatosan frissítik a járatokkal kapcsolatos információkat.

A megpróbáltatásoknak még ezzel sincs vége. Ugyanis az útlevélellenőrök karácsonyra és újévre sztrájksorozatot terveznek.

A szokásosnál hosszabb várakozási időre, fennakadások lehetőségére figyelmeztette a Nagy-Britanniába készülő utazókat hétfőn a brit kormány az útlevélellenőrök karácsonyra és újévre tervezett sztrájksorozata miatt – írja az MTI.

A brit határőrizeti szolgálat (UK Border Force) alkalmazottainak többnapos, az egész karácsonyi és újévi időszakot érintő sztrájkját a múlt héten jelentette be szakszervezetük (PCS). A szolgálat látja el az útlevélellenőrzési feladatokat is a határátlépő pontokon.

A tervek szerint a határrendészeti dolgozók a két legnagyobb londoni repülőtér, Heathrow és Gatwick összes terminálján, valamint Birmingham, Cardiff, Glasgow és Manchester repülőterein sztrájkolnak december 23-tól 26-ig, illetve december 28-tól 31-ig.

Ugyanezeken a napokon a dél-angliai Newhaven rendkívül forgalmas kompkikötőjének határőrizeti alkalmazottai is sztrájkolnak.

A szakszervezet azzal indokolta az akciót, hogy a kormány mindössze 2 százalékos béremelést ajánlott a szolgálat dolgozóinak, és ezt többszöri tárgyalás után sem volt hajlandó emelni. A PCS szakszervezet 10 százalékos béremelést követel. A brit statisztikai hivatal (ONS) legutóbbi adatai szerint októberben 11,1 százalékos volt a tizenkét havi infláció Nagy-Britanniában.

Mark Serwotka, a szakszervezet főtitkára a sztrájkokat bejelentő tájékoztatóján elmondta: ilyen inflációs körülmények között a határrendészeti dolgozók közül sokan „étkezéseket kénytelenek kihagyni, vagy nem tudják fűteni otthonukat”.

A brit belügyminisztérium hétfői felhívása szerint a sztrájkidőpontokban a beutazóknak hosszabb várakozási időre, fennakadásokra kell felkészülniük az érintett beléptető pontokon.

A minisztérium kérte azt is, hogy a Nagy-Britanniába utazók indulásuk előtt ellenőrizzék járataik üzemeltetőinek legfrissebb közleményeit, útmutatásait.

A tárca közölte ugyanakkor, hogy katonákat, köztisztviselőket és más területeken dolgozó, önkéntesen jelentkező kormányalkalmazottakat képez ki a határrendészeti feladatok ellátására arra az esetre, ha a meghirdetett sztrájkokat a Border Force dolgozói valóban megtartják.

A londoni belügyminisztérium javasolja, hogy a jogosult beutazók a sztrájkok idején használják az elektronikus beléptető kapukat (eGates). A tizenöt legnagyobb brit repülőtéren és nemzetközi pályaudvaron 270 ilyen berendezés működik. Ezeket a kapukat azok vehetik igénybe, akiknek biometrikus azonosítóval ellátott útlevelük van, betöltötték 12. életévüket – bár a 12-17 év közöttiek csak felnőttek kíséretében használhatják az e-kapukat –, és brit vagy EU-állampolgárok. Beléphetnek Nagy-Britanniába az e-kapukon keresztül az amerikai, a kanadai, az ausztrál, az új-zélandi, a japán, a szingapúri, a dél-koreai, a svájci, a norvég, a liechtensteini és az izlandi állampolgárok is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
„Szeretet kerületünk” – 12 mondatban 11 helyesírási hibát vétett a fideszes jelöltként induló iskolaigazgató
Lernyei Ákos annak a XX. kerületi iskolának vezetője, amelynek közelében meghalt egy 9 éves kisfiú 2023 októberében, miután egy teherautó nekiment a kőkerítésnek, ami a gyerekre borult.

Link másolása

Szürreális szórólappal vágott neki az önkormányzati kampányának Lernyei Ákos. Lernyei a XX. kerületi Gyulai István Általános Iskolának igazgatója, saját vallomása szerint 1981-ben frissen végzett tanítóként került Pesterzsébetre. Ehhez képest a szórólap, mellyel kampányát indítja,

11 helyesírási hibával talán rekorder saját műfajában.

A 444-nek egy olvasó küldte be a szórólapot. „A szöveg tartalma, illetve a választási ígéretek (?) már önmagukban megmosolyogtatók, azonban első olvasásra is szemet szúrt a helyesírási hibák mennyisége. Bár nem vagyok nyelvész, de a 12 mondatban 11 (!!!) helyesírási hibát/elgépelést találtam, nem beszélve a teljesen logikátlan mondatszerkezetekről” – írta az olvasó, aki nem volt rest, és akkurátusan kijavította az irományt.

Már csak az a kérdés marad, a tanító bácsi hogyan értékelné ezt a teljesítményt?

Erre azért is nehéz választ kapni, mert Lernyei közösségi oldalán, annak ellenére, hogy egy állami közoktatási intézmény első embere, csupán politikai, kormánypárti bejegyzések olvashatóak.

Az ominózus szórólap itt tekintkető meg.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Gáspár titkos megbízatása – a minisztériumok és Orbán Viktor kabinetirodája is cáfol
Nincs semmiféle megbízatás, Orbán Gáspár csak családtagként látogathat a Karmelitába – állítják az illetékesek.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Tegnap írtuk meg a VSquare alapján, hogy saját nemzetbiztonsági testület felállításába fogott Orbán Viktor, ebben pedig kulcsszerepet szánt a fiának.

A hír szerint a miniszterelnök fia a Karmelitában irodát is kapott.

A külpolitikával és kényes diplomáciai ügyekkel foglalkozó részleg a hét minden napján nonstop felügyeli majd a válsághelyzeteket. Névtelen forrás szerint Orbán Gáspár hivatalosan is vállalta volna a megbízást, de apja, tartva a felháborodástól, kizárólag informális felhatalmazást adott neki az új nemzetbiztonsági szervezet felállítására.

Ezt cáfolják a minisztériumok és a Miniszterelnöki Kabinetiroda egyaránt.

Állításuk szerint Orbán fia kizárólag csak családtagként léphet be a miniszterelnök irodájába.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Börtönnel fenyegette meg Magyar Pétert a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője
Hivatalának nincsen semmilyen jogköre, csupán a nyilvánossághoz fordulhat. Az ügyben – mint több más hasonlóban – előkerült Bajnai Gordon volt miniszterelnök neve is.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője tegnapi bejegyzésében Magyar Péterről írt. Pontosabban arról, hogy „Magyar Péter a mai napon tegeződve megszólított, holott én nem ismerem személyesen, soha nem találkoztam vele

Ezután nem is annyira burkoltan megfenyegette Magyart:

„Szeretném ugyanakkor felhívni a figyelmét, hogy a magyar törvények mindenkire vonatkoznak, azok pedig világosan kimondják, hogy amennyiben egy jelölt vagy jelölő szervezet tiltott külföldi támogatást használ fel, az három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Lánczi a Magyar Nemzetnek nyilatkozva azt mondta, hogy a Magyar Péter-féle Talpra, magyarok! estében

vélhetően ugyanaz a kör igyekszik majd befolyásolni a júniusi önkormányzati képviselő-választás, valamint az európai parlamenti választás eredményét, amely a 2022-es országgyűlési voksolással összefüggésben is tett ilyen kísérletet”.

A Magyar Nemzet április 18-án megjelent cikke szerint ugyanis a Magyar Péter-féle Talpra, magyarok! nevű mozgalom mögött is a Bajnai Gordon-féle datadatos csoport áll.

A Datadat ügyvezetője, Szigetvári Viktor így reagált a lap cikkére: „Szemben a Magyar Nemzet megjelent hazug állításával, sem a Datadat Professional Kft., sem a korábbi Datadat GmbH jogutódja nem áll üzleti kapcsolatban sem Magyar Péterrel, sem pedig más, hozzá kapcsolható párttal vagy egyesülettel.

Minden más ezzel ellentétes állítás hazugság.

Lánczi Tamás ettől függetlenül közölte, hogy külföldi finanszírozási kísérlet gyanúja alapján a Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálatot indított.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal azonban nem hatóság, csupán javaslatokat tehet, eljárási jogköre nincsen.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


Nagy Ervin: A politika nem tud úgy közénk állni, hogy ne ugorjak bármikor tűzbe az apámért
A színész elmondása szerint apja imádja Orbán Viktort, akinek egy személyes találkozó után lett rajongója. Még a Fideszbe is belépett.

Link másolása

A Magyar Péter mellé állt színész, Nagy Ervin Köböl Anita A Nő háromszor című műsorában ad interjút péntek este az ATV-n, amiből most a 24.hu tett közzé egy rövid ajánlót.

„Itt, ezt az országot kell megváltoztatni, mi lesz, ha mindenki elmegy… akkor ki marad?” – magyarázta a színész a közéleti szerepvállalásait.

Nagy Ervin személyes élményeket is megosztott, amikor apjával folytatott, heves politikai vitáit idézte fel:

„Imádta Orbán Viktort. Fociedzőként egyszer találkozott vele: az ellenfélben játszott a Viktor, a Felcsútban.

eghívta egy sörre a szünetben, dumcsiztak öt percet, apám meg elalélt, hogy milyen emberközeli… Ne felejtsük el, hogy nagyon képességes és tehetséges ember. Ott apukám nagyon akart ebben hinni.

A fater, mikor bukott a Fidesz, belépett. Bement és belépett a pártba. Ilyen típusú manusz.”

A Nagy család nagy politikai vitáiban a színész szerint kő kövön nem marad, viszont könnyen is békülnek, a vitáik általában így végződnek:

„Apa, csinálsz egy kávét? A politika nem tud úgy közénk állni, hogy ne ugorjak bármikor tűzbe az apámért.”

Az interjú péntek este 20.45-től tekinthető meg az ATV-n.

Link másolása
KÖVESS MINKET: