News here
hirdetés

HÍREK

Nemcsak a koronavírusnak, hanem a MeToo-mozgalomnak is eljött a második hulláma

Az elmúlt időszakban ismét sok nő állt ki történetével a nyilvánosság elé.

Link másolása

hirdetés

Egy francia operaénekes, egy dán műsorvezető és egy norvég politikus is nyilvánosság előtt vallotta be, hogy szexuális zaklatás áldozata lett, az utóbbi időben Európa-szerte több nő tett ugyanígy - fellángolt a Metoo-mozgalom második hulláma.

Sofie Linde, a dánok egyik kedvelt műsorvezetőnője - többek közt az X-Faktort is ő vezeti - az elmúlt hónapban vallott saját traumájáról: korábban - amikor a nő még csak 18 éves volt - előrelépési lehetőséget és támogatást ajánlott neki egy vezető beosztású férfi, amennyiben teljesíti szexuális jellegű kívánságait.

Az ügy nagy port kavart, több mint 700, médiában dolgozó nő írta alá azt a petíciót, amelyben kikeltek a munkahelyeken uralkodó szexizmus ellen.

Mogens Jensen, dán esélyegyenlőségi miniszter üdvözölte a törekvést, és biztosította az aláírókat és a közvéleményt arról, hogy párbeszédet indít a témáról.

Párizsban egy ismert francia operaénekesnő, Chloe Briot lépett nyilvánosság elé történetével: 2019 októbere és 2020 februárja között többször is zaklatta egyik operaénekes kollégája, aki ellen márciusban panaszt nyújtott be. Elmondása szerint a férfi, aki a színpadon a partnerét alakította, a próbák során folyamatosan visszaélt helyzetével, és fogdosta a nőt. Amikor megkérte, hagyjon fel a megalázásával, a férfi csak nevetett.

hirdetés

Hiába szólt az ügyről az igazgatónak, az semmit nem tett annak érdekében, hogy a zaklatás abbamaradjon, ezt követően jelentette fel a férfit, néhány hónappal később pedig a nyilvánosság elé állt történetével.

Elmondása szerint azóta több szakmabeli kolléganője felvette vele a kapcsolatot, és elmesélték saját, hasonló traumáikat.

Norvégiában egy munkáspárti képviselő, Ellen Reitan vállalta fel, hogy a párton belül rendszeresen felbukkantak szexuális visszaélések. Ezt támasztja alá az is, hogy korábban több nő vádolta meg illetlen viselkedéssel Trond Giskét, akinek két éve le is kellett emiatt mondania a párt elnökhelyetteseként.

A politikus akkor arra fogta tettét, hogy a pártrendezvényeken felszolgált alkohol miatt szabadulhatott fel túlságosan - azóta be is tiltották ezeken az eseményeken az alkoholt.

A férfinak azonban sikerült visszatérni a politikába, Reitan pedig ennek hallatán bátorodott fel annyira a felháborodástól, hogy nyilvánosan felszólalt a párton belüli zaklatásokról. Vallomása több másik nőt is szóra bírt, köztük a politikus kampánymenedzserét is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
Megvan, mi okozta II. Erzsébet halálát
Szeptember 8-án, helyi idő szerint 15 óra 10 perckor halt meg a királynő.

Link másolása

hirdetés

A királynő halotti anyakönyvi kivonata szerint a 96 éves uralkodó halálát az „öregkor” okozta - írja a BBC.

A skót hatóságok csütörtökön tették közzé a dokumentumot, amin II. Erzsébet lányának, Anna hercegnőnek az aláírása szerepel.

A dokumentum rögzíti, hogy szeptember 8-án, helyi idő szerint szerint 15:10-kor (magyar idő szerint 16:10-kor) halt meg II. Erzsébet a skóciai Balmoralban.

A palota a haláleset után közleményében azt írta, a királynő „békésen hunyt el”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
„Matolcsy György mondata lökte történelmi mélységbe a forint árfolyamát”
A Portfolio elemzője szerint a gyengülés oka, hogy a jegybank bejelentette, nem emeli tovább a kamatot. A szakértők most már 440 forintos euroárfolyamot és 20 százalék fölötti inflációt várnak.

Link másolása

hirdetés

A portfolio.hu elemzője szerint a gyengülés közvetlen kiváltó oka az, hogy a jegybank két napja bejelentette, nem emeli tovább a kamatot - számolt be róla az RTL Híradó.

Csütörtökön újabb történelmi mélypontra zuhant a forint: napközben 424 forintnál is többe került egy euró és 437 forintnál is többe egy dollár.

A Portfolio elemzője szerint Matolcsy György mondata lökte történelmi mélységbe a forint árfolyamát a dollárhoz és az euróhoz képest is, a piac ugyanis magasabb kamatszintre számított.

"Ami közvetlen kiváltó oka volt ennek a mostani forintgyengülésnek, az meglátásunk szerint egyértelműen az, hogy a Magyar Nemzeti Bank lezárta a kamatemelési ciklusát" - fogalmazott Beke Károly.

Matolcsy György kedden jelentette be, hogy 13 százalékra emelték az alapkamatot, további emeléseket azonban nem terveznek a forintgyengülés megállítására.

"Nem megyünk azonban tovább, mert innentől kezdve úgy látjuk, hogy az infláció, mint máshol is, de Magyarországon már öngerjesztő lenne" - fogalmazott a jegybank elnöke.

hirdetés
Beke Károly elemző szerint a folyamatot csak az állíthatná meg, ha a kormány gyorsan egyezségre jutna az Európai Bizottsággal az uniós támogatások kifizetéséről. Ellenkező esetben azonban az emberek közvetlenül is érzik majd gyenge a forint hatását - tette hozzá.

"Ha az újabb forintgyengülési hullám ha kitart néhány hétig, akkor majdnem biztosra vehetjük, hogy fogunk látni 20 százalék fölötti inflációt a következő hónapokban Magyarországon" - fogalmazott a Portfolio elemzője.

Videó: Az RTL Híradó riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
CNN: Orosz hadihajókat figyeltek meg hétfőn ott, ahol aztán felrobbant a gázvezeték
A múlt héten pedig tengeralattjárókat is láttak nem messze ezektől a területektől egy forrás szerint.

Link másolása

hirdetés

Az orosz hadiflotta támogatóhajóit figyelték meg hétfőn és kedden a Balti-tengernek azon részén, ahol felrobbant és szivárogni kezdett az Északi Áramlat gázvezeték - jelentette a CNN két nyugati hírszerző forrására hivatkozva.

Az egyik forrás szerint a múlt héten orosz tengeralattjárókat is megfigyeltek nem messze ezektől a területektől.

A CNN forrásai szerint azonban arról nincs információjuk, hogy közük lehettek-e a gázvezeték megrongálásához.

Egy dán katonai tisztviselő a CNN-nek elmondta, orosz hajók rutinszerűen megjelennek a térségben, de hangsúlyozta, hogy ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy Oroszország okozta a károkat.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a CNN értesüléseit az MTI szerint úgy kommentálta, hogy a Balti-tengerről van szó, és a NATO-tagországoknak azon a vidéken sokkal több repülő, úszó és egyéb haditengerészeti eszköze észlelhető, ezért - mint mondta - "ezek teljesen ostoba, mondjuk úgy, hogy elfogult hírek".

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
Felakasztotta magát egy újpesti gimnázium diákja
Az iskola Facebook-oldalát elárasztották a szülők és a diákok együttérző kommentjei.

Link másolása

hirdetés

Felakasztotta magát egy fiatal, aki az Újpesti Bródy Imre Gimnáziumba járt - számolt be róla a Metropol.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a 24.hu-nak megerősítette a diák halálhírét.

A rendőrség közölte, hogy nem merült fel idegenkezűség és bűncselekmény gyanúja, és közigazgatási eljárásban vizsgálja az eset körülményeit.

Az iskola Facebook-oldalát elárasztották a szülők és a diákok együttérző kommentjei.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: