hirdetés

HÍREK

Müller Cecília: Sok idős embernél fog csörögni a telefon a napokban

Az országos tisztifőorvos bízik benne, hogy a következő egy hétben jelentős számú védőoltást tudnak beadni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 24.

hirdetés

"Egyértelműen a járvány harmadik hulláma zajlik Magyarországon, annak is egy felszálló szakaszában vagyunk. Ezt igazolják azok a járványügyi adatok, amit az elmúlt 24 órában rögzítettünk" - mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Müller Cecília kiemelte, az elhunytak többsége még mindig idős, krónikus beteg. Ugyanakkor

"olyan krónikus fiatal személyek is mindig, szinte minden nap vannak az elhunytak között, akiket esetleg egy védőoltás megmenthetett volna"

- fogalmazott Müller Cecília.

Azt is elmondta, hogy az aktív fertőzöttek és a kórházi kezelésre szoruló betegek száma is növekszik. Az országos tisztifőorvos azt is hozzátette, hogy lélegeztetőgépen 407-en vannak, "az ő kilátásaik is kedvezőtlenek".

hirdetés

Müller Cecília úgy fogalmazott: "ez egy veszélyeztető állapot", amelynek megakadályozása érdekében "nagy erőkkel" zajlik a védőoltások beadása.

Közölte: a tegnapi és a mai napon praxisonként átlagosan 50-55 fő beoltására elegendő kínai vakcina érkezett a háziorvosokhoz, de többen 70 embert is be tudnak oltani.

"Nem minden praxisba ugyanannyi oltóanyag érkezik, hiszen ez függ a praxis összetételétől -nyilvánvalóan egy idősödő körzetben több az oltásra várók száma - illetve attól is, hogy hányan regisztráltak ott, és hányan szenvednek krónikus megbetegedésben"

- mondta Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos azt is elmondta, bízik benne, hogy a következő egy hétben jelentős számú védőoltást tudnak beadni. Hozzátette: jövő héten jelentős mennyiségű oltást adnak be, mert a kínai oltóanyag mellett az AstraZeneca és Pfizer oltás is rendelkezésre áll.

"Nagyon sok, elsősorban idős embernél fog csörögni a telefon a napokban"

- fogalmazott Müller Cecília, hozzátéve, hogy védőoltásra invitálják majd őket. Az országos tisztifőorvos pedig mindenkit arra kér, hogy éljenek a lehetőséggel.

"Kérem, minden félelmüket oszlassák el a kínai vagy az orosz vakcinák iránt, hiszen több mint 30 millió embernek beadták már ezeket különösebb probléma nélkül"

- mondta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília kitért arra is, hogy a fertőzöttek nagy többségénél nem volt utazással összefüggésben a brit mutáns megjelenése. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon jelen van a brit mutáns, "közösségi terjedésnek vagyunk tanúi" - fogalmazott.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában kifejlesztettek egy módszert, így már nemcsak a koronavírus örökítőanyagát, hanem a brit mutánst is ki tudják mutatni a szennyvizekben. Az eredmények alapján Budapest, Debrecen, Tatabánya, Székesfehérvár és Győr szennyvízmintáiban is kimutatták a brit mutánst - közölte Müller Cecília.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

„Erre nem készültünk fel” – lassan kifogynak az oxigénből a túlterhelt kórházak Indiában

Egyre súlyosabb a helyzet, sokan már azért halnak bele a fertőzésbe, mert nem kapnak időben orvosi segítséget.
Fotó: Northfoto - ZUMA Press, Inc - szmo.hu
2021. április 22.

hirdetés

Ahogy megírtuk, tombol a koronavírus-járvány második hulláma Indiában. A legfrissebb adatok szerint 314 835 fertőzöttet regisztráltak egyetlen nap alatt a világ második legnépesebb országában, ami világrekordnak számít, ugyanis még egyetlen országban sem azonosították ennyi emberben egy nap alatt a vírust. Ami viszont még ennél is szomorúbb negatív országos rekord, az az, hogy az adatok közlését megelőző 24 órában összesen 2104 beteg halt meg, amire még nem volt példa a járvány során az országban.

A második hullámot a koronavírus egy újabb változata indította be Indiában, ami a tudósok megfigyelései alapján tavaly december és idén március között kezdett el terjedni az ország második legnépesebb államában, Mahárástrában. Az indiai duplamutánsként emlegetett variáns azóta már többek között az Egyesült Államokba és Nagy-Britanniába is eljutott.

A fertőzöttek számának rohamos növekedése miatt az indiai egészségügyi ellátórendszer egyre jobban túlterhelődik. A legfőbb problémát az okozza, hogy

a kórházak - főleg az ország északi részén - kezdenek kifogyni az oxigénpalackokból, pedig a súlyosabb betegeknek szükségük lenne ezekre a légzéstámogatáshoz. Több intézmény is azt közölte, hogy már csak pár órára elegendő oxigéntartalékuk van,

ami édeskevés ahhoz, hogy mindenkinek jusson belőle. Van, ahol már órákig sem tart ki a meglévő készlet, csak alig fél óráig.

hirdetés
Nyugat-Indiában már legalább 24 beteg azért halt meg, mert a lélegeztetőgéphez szükséges oxigén elfogyott

- számolt be róla a Reuters.

Azt Mahárástra állam egészségügyi minisztere is megerősítette, hogy Nashik egyik kórházában az oxigén hiánya okozta több ember halálát. Elmondása szerint az egyik tartály léket kapott, ezért nem volt oxigénutánpótlás.

Narendra Modi miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a második hullám viharként csapott le Indiára, de a hatóságok magáncégekkel együttműködve igyekeznek mihamarabb oxigénpalackokkal ellátni a kórházakat.

Egy BBC-nek nyilatkozó nő szerint most azért ilyen súlyos a járvány az országban, mert a kormány nem készült fel kellőképpen erre a helyzetre.

"Erre egyáltalán nem volt felkészülve az ország. És ez szomorú, mert most az én édesanyám is meghalt, aki csak 59 éves volt. Nemrég ment nyugdíjba és minél több minőségi időt akart tölteni velünk, a családjával. Most meg azt látom, hogy itt fekszik holtan."

A BBC megrázó riportjában láthatjuk, mennyire súlyos is a helyzet a kórházakban. Sorra érkeznek az újabb betegek, de mivel már alig, vagy egyáltalán nincsenek szabad ágyak, hordágyakon fekve várják, hogy sorra kerüljenek. Pontosabban a hozzátartozóik várják, hogy végre az ő szerettüket is ellássa valaki. A riportban egy férfi sírva könyörög a dolgozóknak, hogy segítsenek az édesanyján. Aztán egy idősebb férfit láthatunk, aki elsírja magát, amikor a mentős közli vele és a többi családtaggal, hogy meghalt a rokonuk, már a mentőautóban. Majd egy kétségbeesetten kiabáló nőt vesz a kamera, aki a hordágyon fekvő, eszméletlen testvérét lökdösi, hátha magához tér. Hiába hív segítséget, a férfi két perc múlva már halott.

És sajnos nem ők az egyetlenek, így halnak meg.

Több száz beteg esélyt sem kap arra, hogy megfelelő orvosi ellátást kapjon. Ez a helyzet pedig várhatóan egyre csak rosszabb lesz a fertőzöttek számának gyors növekedésével.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

53 ember fulladhat meg az elsüllyedt indonéz tengeralattjárón, ha nem mentik ki őket szombatig

Csak néhány napra elég oxigén van a fedélzeten, a mentőcsapat versenyt fut az idővel.
Címkép: Illusztráció, Bill Morrow/Flickr - szmo.hu
2021. április 22.

hirdetés

Szombatig maradt elegendő oxigénje a Bali partjainál elsüllyedt indonéziai tengeralattjáró legénységének, írja a Világgazdaság a CNN információi alaján.

A 44 éves, német gyártmányú KRI Nanggala-402 típusú tengeralattjárón 53 fős személyzet tartózkodik, a tengeralattjáró a hírek szerint egy torpedógyakorlat közben hibásodott meg. A járművel 95 kilométerre a parttól vesztették el a kapcsolatot.

A mentéshez Ausztrália, Szingapúr és India is felajánlotta a segítségét, de az indonéz haditengerészet közlése szerint az is nehezíti a mentést, hogy a tengerfenék 6-700 méteres mélységben van.

A hajót eredetileg 250-500 méteres merülésre tervezték, a tengerfenéken a víznyomás már könnyen megrongálhatta az üzemanyagtartályt, illetve a hajó egyéb, az életben maradáshoz elengedhetetlen berendezéseit is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

A Fidesz és a Jobbik erősödött áprilisban, fej-fej mellett a kormánypárti és az ellenzéki lista

Ha most vasárnap lennének a választások, mindenkinek lenne miért izgulni.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2021. április 22.

hirdetés

Az előző hónapokhoz hasonlóan ismét a Fidesz és a Jobbik tudta valamelyest növelni a támogatottságát – derül ki a Závecz Research Intézet április közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából, amit a hvg.hu idéz.

A felmérés szerint a kormánypártnak a választókorúak körében februárban 31, márciusban 33 százalékos volt a tábora, most 34 százalékon áll.

A Jobbik két hónapja 9 százalékos párt volt, egy hónapja 11 százalékot kapott, áprilisban 12 százalékot. A DK-nak a márciusival azonos nagyságú a tábora, 11 százalékos.

Nem változott a Momentum és az MSZP támogatottsága sem, előbbi mögé a választókorúak 6, utóbbihoz 5 százaléka sorakozik fel.

Ebben a hónapban az LMP 2 százalékos, a Mi Hazánk, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1–1 százalékon áll. A pártnélküliek aránya 26 százalékot tesz ki.

A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz vezet 47 százalékkal, a második helyen a DK áll 17 százalékkal. A harmadik a Jobbik 15 százalékkal.

A Momentum az aktív szavazók 8 százalékára számíthat, az MSZP 7 százalékos, az LMP 2 százalékos ebben a körben. Ezúttal a Mi Hazánk, az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt az aktív szavazói közegben 1–1 százalékot kapott.

hirdetés

A Závecz szerint az ellenzéki pártok szavazóinak a közös lista melletti elkötelezettsége lényegében teljes körű: 97 százalékuk arra voksolna. Összeadott támogatottságuk ebben a hónapban 37 százalék.

A biztos választók körében is rendkívül szoros a két politikai oldal versenye, az ellenzéki lista 49 százalékon áll, a kormánypártoké 48 százalékon.

A kutatás alapján nem csak a támogatottsági adatok jelzik, hogy éles a küzdelem a Fidesz–KDNP és az ellenzék között, a választópolgárok prognózisa is ezt mutatja: 41 százalék azt feltételezi, hogy a kormánypárt kapna ma több szavazatot, 39 százalék szerint viszont az ellenzék győzne, ha most tartanának választásokat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Elérte az országot a hidegfront, jégeső és tornádó is kísérte a vihart

Diónyi jégdarabok potyogtak az égből több helyen, a szlovákiai Kassáról tornádót jelentettek.
Fotók: Időkép - szmo.hu
2021. április 22.

hirdetés

Kora délutánra megérkezett az előrejelzett hidegfront, több helyen törtek ki záporok-zivatarok, Kassán pedig tornádó alakult ki az Időkép tudósítása szerint.

A hidegfront északnyugat felől érkezett, akár 80 km/órát meghaladó széllökések is előfordulhatnak. A front előtt még nagy területen sütött a nap, és 20 fokos hőmérséklet is előfordult, mostanra azonban már az egész országban citromsárga figyelmeztetés van érvényben a zivatarok, felhőszakadások miatt.

Az Időkép már kora délutántól kezdődően tudósított az időjárási helyzetről, és közzétett több olvasói felvételt is. Ez a kép például Miskolcon készült.

Az alábbi fotó Erdőteleken készült, ahol jégtenger lepte be az utcát.

Délután három óra után egyre nagyobb jégdarabokról számoltak be a portál olvasói, többen is szinte tojásnagyságú jégdarabokról küldtek be felvételeket.

hirdetés

Az egri, jégesővel kísért viharról az Egri Ügyek készített videót, de érkeztek még felvételek az ország számos más pontjáról is.

Az egyik legérdekesebb jelenség a szlovákiai Kassán volt megfigyelhető, a várostól északra ugyanis tornádót jelentettek, amely néhány ház tetejét is megtépázta.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: