hirdetés

HÍREK

Müller Cecília a kínai vakcináról: lehetséges, hogy évente ismételnünk kell az oltások beadását

Úgy érti, bármelyiket... Arról is beszélt, hogy hétvégére várják a WHO döntését, hogy felveszik-e a Sinopharmot a sürgősségi felhasználásra alkalmasnak ítélt oltóanyagok listájára.
SZM/MTI - szmo.hu
2021. május 04.

hirdetés

Müller Cecília szerint csupán "a rendelkezésre álló szakirodalmi adatokat foglalta össze" a WHO jelentése, amely szerint egyelőre nincs tudományos bizonyítékokkal alátámasztva, hogy a Sinopharm a 60 év felettiek, vagy a társbetegségekben szenvedők esetében is hatékonyan előzi meg a koronavírus-fertőzést.

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján hozzátette: hétvégére várják az Egészségügyi Világszervezet döntését arról, hogy felveszik-e a Sinopharmot a sürgősségi felhasználásra alkalmasnak ítélt oltóanyagok listájára.

A HVG kérdésére, hogy tervezik-e a 60 év fölöttieket más, a kínainál hatásosabb vakcinával átoltani, Müller Cecília azt válaszolta:

Bármely vakcina vonatkozásában szükség lehet harmadik adagra, illetve a koronavírus-járvány is úgy változhat, hogy esetleg szezonálissá változik az influenzához hasonlóan. Az is lehetséges kimenetel, hogy évente ismételnünk kell esetleg a védőoltások beadását, erre a mai napon biztonsággal válaszolni még nem lehet.

György István a regisztrációt és a már védőoltásra regisztráltak időpontfoglalását sürgette a járvány megállításáért és az újabb, erős hullámok elkerüléséért.

hirdetés

A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára úgy fogalmazott: "elérkeztünk az egyéni felelősség szakaszába, amikor már senki máson nem múlik, hogy ki mikor van beoltva, csak az egyénen, mert az ország, a kormány, az államigazgatás megteremtett minden feltételt ahhoz, hogy mindenki, aki kér, kaphasson oltást".
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Hatalmas jégeső csapott le az ország keleti részén

Az ország kétharmadán riasztás van érvényben zivatarok és jégeső miatt.
Fotó: Vass Károly/Időkép - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki majdnem a teljes országra, mindössze hat, jellemzően nyugati megye marad ki a viharokból.

Összeáramlási vonalak mentén szerveződő záporok, zivatarok okoznak csapadékos időjárást a déli és keleti országrészben.

Az intenzívebb gócok keleten, délkeleten vonulnak, melyekből helyenként borsónyi jégeső is hullik

- írja az Időkép.

Ilyen idő van például Lőkösházán:

Fotó: Szabó László/Időkép

Ilyen pedig Szolnokon:

hirdetés
Fotó: Somlai Ilu István/Metkép A természet csodái

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigándon sem volt biztató a helyzet:

Fotó: Vojtkó Lászlóné Erzsébet/Metkép A természet csodái/

De több helyről érkezett fotó a jégesőről is:

Fotó: Hvanna/Időkép
Fotó: Netta9094/Időkép
Fotó: Hfanni22/Mátészalka
Fotó: Kálmán András/Karcag/Metkép A természet csodái

Zivatar Szeged határában:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Tévedésből hat adag Pfizert kapott egy szombathelyi férfi

Amint ez kiderült, a férfit kórházba szállították megfigyelésre, de komolyabb tünetei nem voltak az oltás után.
Címkép: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

Tévedésből egy helyett hat adag Pfizer-vakcinát kapott egy szombathelyi férfi - számolt be róla az RTL Híradó.

Az esetről elsőként a Vas Népe számolt be. A lap szerint a férfi nem a múlt pénteki tömeges oltásra ment el, hanem a háziorvosa hívta fel múlt héten. Az ampulla, amiben az oltóanyagot tárolják, 10 adagot tartalmaz, de ő tévedésből 6 adagot kapott. Amint ezt kiderült, kórházba szállították megfigyelésre.

Hőemelkedése volt és fájt a feje, de ennél komolyabb problémája nem volt.

Rusvai Miklós szerint okozhat hevesebb tüneteket, de nem veszélyes, ha valaki több adag vakcinát kap.

"Tartósabb immunitás nem alakul ki, hiszen ugyanúgy lebomlik a szervezetében az illetőnek körülbelül 3-4 napon belül a beadott oltóanyag, mint akkor, hogyha egy adagot kapott volna. Mindenképpen szükség van ebben az esetben is a megfelelő idő elteltével az ismétlőadagra"

- mondta a Híradónak a virológus.

Az RTL Híradó veszprémi nézője pedig arról számolt be, hogy ő AstraZeneca-oltásra kapott időpontot a megyei kórház oltópontjára, nála viszont nem az adagot túlozták el, hanem véletlenül felcserélték a vakcinákat, így Sinopharmot kapott AstraZeneca helyett.

hirdetés
"Beadták az oltást, benn voltam a rendelőben, pár percig ott a nővérek hátul tanakodtak, meg az orvosok, az orvos kiküldött, utána rá 3 perc múlva visszahívott az orvos. Azt mondta, hogy elnézést kérünk, véletlenül összekevertük az oltást"

- mesélte a férfi, aki nem örül a tévedésnek, hiszen bár korábban ajánlották neki, elutasította a Sinopharmot. Kifejezetten AstraZenecát kért, mert a munkatársai is azt kaptak.

Az RTL híradó úgy tudja, a kórházban a tévedés miatt vizsgálatot indítottak.

VIDEÓ: Az RTL Híradó riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Pártjától ellopott pénzből vehetett ingatlanokat a Budapesten bujkáló Gruevszki

A volt észak-macedón miniszterelnököt azzal gyanúsítják, hogy egy pénzmosási akcióval, egy karibi strómancégen keresztül vásároltak meg több építési telket és épületet.
Címkép: MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

A pártjának folyósított adományokat ellopva, egy belize-i offshore cégen keresztül vásárolt ingatlanokat Skopje közelében a Budapesten bujkáló egykori észak-macedón kormányfő az ország Szervezett Bűnözés Elleni Ügyészségének vádja szerint - írja a Balkaninsight.com.

A vád szerint három nagyértékű elővárosi ingatlanról van szó Vodnóban és két lakásról Krusevóban. Az ügyben hat személyt vádoltak meg: Nikola Gruevszkit, az unokatestvérét, üzlettársait és munkatársait.

Az elsőrendű vádlott Gruevszki, aki pénzmosással és törvénytelen vagyongyarapodással állhat bíróság elé.

A vádirat szerint az egykori észak-macedón kormányfő még 2012-ben szemelte ki az első telket. Ekkor megkérte a titkosszolgálat vezetőjét, Saso Mijalkovot (aki egyébként az unokatestvére), hogy segítsen neki úgy megvenni az építési területet a pártkasszából kivett pénzből, hogy a személye rejtve maradjon. Ő kereste fel a Belize-i offshore cég macedón tulajdonosát.

Gruevszki 2016-ig volt miniszterelnök, 2018-ban egy kétéves börtönbüntetés elől szökött Budapestre, ahol politikai menedékjogot kért, és ezt meg is kapta.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Folytatódik a rakétaháború: újabb támadás érte Tel-Avivot, Izrael a Gázai övezetet lőtte

A nap folyamán Gázából rakétákat lőttek ki az övezet környéki településekre, de több hullámban az ország távolabbi, déli és középső részeire is. Délben ismét légiriadó volt Tel-Avivban is. Izrael válaszul a Gázai övezet iszlamista szervezeteinek katonai célpontjait lőtte.
MTI, Címkép: MTI/EPA/Haitham Imad - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

Újabb rakétatámadás érte Tel-Avivot csütörtökön, Izrael válaszul a Gázai övezet iszlamista szervezeteinek katonai célpontjait lőtte - jelentette a helyi média.

A Falak őrzője hadművelet három napján az izraeli hadsereg 750 gázai célpontot, köztük alagutakat és 160 rakétakilövő állomást támadott. Megsemmisített négy sokemeletes házat, és megölt mintegy 60 gázai fegyverest, köztük célzott likvidálással több vezetőt - összegezte a hadsereg eddigi működését a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

A nap folyamán Gázából rakétákat lőttek ki az övezet környéki településekre, de több hullámban az ország távolabbi, déli és középső részeire is. Délben ismét légiriadó volt Tel-Avivban is, valamint a hadsereg lelőtt négy, az övezetből útnak indított drónt.

A gázai hadosztály parancsnoka, Nimrod Aloni altábornagy katonákhoz intézett levelében közölte, hogy a Falak őrzője hadművelet során a hadsereg megtámadta a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet támadóalagútját, amelyben mintegy húsz fegyveres vesztette életét.

"Halálcsapdává alakítottuk az alagutakat"

- írta Aloni.

"Nem kértük ezt a hadjáratot, de miután megkezdődött, örömmel és szenvedéllyel hajtjuk végre küldetésünket, amíg elérjük az egyértelmű győzelmet"

- tette hozzá a ynet értesülése szerint.

hirdetés

Reuven Rivlin államelnök csütörtökön ellátogatott a leginkább érintett dél-izraeli vidékekre, és megbeszélést folytatott a Negev-sivatag zsidó és arab településeinek vezetőivel. Rivlin a szerdai incidensekre, a zsidók és arabok közötti összecsapásokra utalva arra kérte partnereit, hogy ítéljék el határozottan ezeket az eseteket.

"Ne hagyják, hogy megtörténjenek. Jobbak vagyunk ennél. Az otthonunk ég, és nincs más lakóhelyünk"

- mondta nekik az izraeli államfő a Maárív című újság honlapjának beszámolója szerint.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök Lodba látogatott, az ország közepén lévő, zsidók és arabok lakta városba, ahol az utóbbi napokban mindkét népcsoport erőszakos etnikai tüntetéseket szervezett a másik ellen.

Netanjahu az ott állomásozó határrendészeti egységeknek azt mondta, hogy kész jóváhagyni nagy horderejű intézkedéseket az erőszak elfojtása érdekében, beleértve a katonai erők bevetését vagy a vitatott, bírósági tárgyalás nélküli letartóztatásokat, amelyet "adminisztratív fogva tartásnak" neveznek.

A rendőrség bejelentette, hogy Lodba csak a helyiek utazhatnak be délután öttől, és este 8 és hajnali 3 között kijárási tilalom lép életbe.

Izraelben - a Walla hírportál szerint - tagadják azt az egyiptomi forrásból származó értesülést, hogy csütörtökön egyiptomi közvetítő küldöttség érkezett Tel-Avivba a tűzszüneti feltételek megvitatására.

A rakétaháború hétfőn kezdődött Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között, miután Jeruzsálemben összecsapások voltak a palesztinok és az izraeli biztonságiak között az al-Aksza mecsetnél.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: