News here
hirdetés

HÍREK

Módosul a KRESZ, új táblák jönnek és a buszsáv használata is változik

Nemzetközi sportesemények esetén - külön matricával - közlekedhetnek majd a kijelölt járművek a buszsávban.

Link másolása

hirdetés

Újabb KRESZ változásokat jelentettek be a pénteki Magyar Közlönyben.

Ezentúl kétféle tábla jelzi majd a templomokat.

Barna alapon fekete templom ábra, az egyiken a tetején kereszttel. Ezekkel jelzik a templomot, illetve a vallásgyakorlásra rendelt más helyet. Egy kiegészítő táblán lehet majd feltüntetni a vallási közösség nevét, az épület nevét vagy a vallásos szertartások időpontját is.

A másik változás a buszsáv használatára vonatkozik. Ezentúl a sportesemények idején lehet majd engedéllyel használni őket.

A nemzetközi sportszövetség, a nemzetközi sportvilág esernyőszervezetének nemzetközi sporteseményei alkalmával - a nemzetközi sportesemény szervező bizottsága közreműködésével kijelölt jármű - az autóbusz forgalmi sávban is közlekedhet.

hirdetés

A buszsáv használatához egy matricát kell a járműre tenni, erről kormányhatározat intézkedik. Idén például már a Budapesten megrendezendő Maccabi Európa Játékok alkalmával is mód lesz rá, az ehhez szükséges matricát a közlöny mellékletében mutatták be - írta a Napi.hu.

Grafika forrása: Magyar Közlöny, Címlapkép: illusztáció


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Nem rendez karácsonyi vásárt idén Budapest a Vörösmarty téren
Nem tudott egyezség születni a Budapest Brand és a Belvárosi önkormányzat között.

Link másolása

hirdetés

Idén a főváros nem rendez karácsonyi vásárt, mert már nincs elég idő a rendezvény előkészítésére – nyilatkozta az ATV-nek Faix Csaba, a Budapest Brand vezetője.

Korábban a Napi.hu értesülései szerint „szakított” az V. kerület és a főváros nonprofit cége, a korábbi városarculati és fesztiválszervező cégekből lett Budapest Brand a Vörösmarty téri karácsonyi vásárról folytatott tárgyalásokon. A Belváros korábban tárgyalásokat kezdett a vásárt tavaly megrendező fővárosi céggel, az üzlet azonban végül nem jött össze

„A Belváros Önkormányzata a Vörösmarty tér üzemeltetéséért, valamint az itt élőkért vállalt felelősségére tekintettel olyan együttműködést szeretett volna kialakítani, amely a kölcsönös elégedettségen, a remélt közös sikereken és mindenekelőtt a lakosság igényeinek való megfelelésen alapszik, nem pedig egy előre kialkudott időtartamon. Mindezekre tekintettel nem jött létre megállapodás a Budapest Brand és Belváros Önkormányzata között az idei vásár megvalósítására vonatkozóan”

– közölte az V. kerületi vezetés.

Az ATV kérdésére Faix Csaba kifejtette a Budapest Brand álláspontját is: „Miután az állam elvette a Fővárostól a Vörösmarty tér tulajdonjogát, a Budapest Brand még július végén megkereste az V. kerületi Önkormányzatot, hogy az elmúlt több, mint 20 évhez hasonlóan idén is szívesen megrendezi a vásárt. Erre a megkeresésre szeptember elejéig nem kapott választ, az ekkor újraindult egyeztetések után pedig az V. kerület úgy döntött, hogy másnak ad lehetőséget a vásár megszervezésére.

hirdetés
Ezt a Budapest Brand kifejezetten sajnálja, mert az infláció és a gazdasági helyzet miatt mi már májusban ártárgyalásokat kezdtünk a vásár építőivel és szolgáltatóival, hogy a látogatók terheit csökkentsük és a többség számára elérhetővé tegyük a vásárt.

Ez biztosította volna, hogy a tavalyi megszokott színvonalon és időben, transzparens módon megvalósulhasson a vásár. A Budapest Brand szokásaihoz híven pályázaton választotta volna ki a kiállító kézműveseket és vendéglátósokat is. Erre most már idő hiányában aligha kerülhet sor.”

Faix Csaba kiemeli, hogy nem üzleti ok, hanem az V. kerület döntése miatt nem rendezi meg a Főváros nonprofit cége a vásárt, melynek megvalósítása több mint 100 millió forintba kerül.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A vasutasok arra kérik Orbán Viktort, hogy törölje el a 18 fokos rendeletet
Ha nem vonják vissza a rendeletet, akkor tömeges megbetegedésekkel kell számolni a vasutasok körében.

Link másolása

hirdetés

Embertelen és egészségtelen 18 fokra korlátozni a hőfokot a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint, ezért azt követelik Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy alaposan értékelje át az állami intézményekben kötelezően bevezetett hőmérsékletről szóló rendeletét.

Közleményükben azt írják, hogy ahol a MÁV alkalmazottai nehéz fizikai műszak végén tisztálkodnának, zuhanyoznának, a kellemetlenül hideg helyiségekben mostantól nem teszik. Vagy, ha mégis, akkor számolniuk kell a tömeges betegállománnyal a vasutasok körében.

„És gondoljunk azokra a vasutasokra is – folytatja az elnök – , akiknek munkaköréből adódóan időnként a szabadban kell tartózkodniuk akkor is, ha esik az eső vagy szakad a hó, s átfagyottan, agyonázottan meg sem tudnak melegedni a hűvös, 18 fokos állomásépületekben. Az átázott ruháik megszárítására pedig esély sem lesz”

– sorolja az új hőmérsékleti korlátozással kapcsolatos súlyos aggályokat Meleg János, a VSZ elnöke. Szerinte az irodákban dolgozó vasutasok sincsenek jobb helyzetben, hiszen közismert, milyen ártalmas hideg helyiségben ülni órákon keresztül. Az elnök szerint az említett, már most „borítékolható” rengeteg betegállomány, nemcsak a munkavállalóknak, hanem a munkáltatónak is végtelenül hátrányos lesz.

Emlékeztetett arra is, hogy a jogszabályi rendelkezés szerint a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését. A szakszervezet elnöke leszögezi, a 18 fokra korlátozott munkahelyi hőmérséklet e szabálynak nem felel meg.

A Vasutasok Szakszervezete ezért levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, sürgősen intézkedjen, kormánya vonja vissza a hőmérséklet-korlátozó, az állami munkahelyeken különösen szigorúan vett rendeletet, s a munkavállalók képviselőivel egyeztetve alakítsa ki az új, egészségre nem káros megoldást.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Medvegyev: Az orosz atomtámadás nem blöff, a NATO nem fog beavatkozni
Az orosz nemzetbiztonsági tanács alelnöke szerint az EU-nak, Nagy-Britanniának és az Egyesült Államoknak fontosabb a saját biztonsága, mint Ukrajna sorsa.

Link másolása

hirdetés

Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettese szerint Oroszország büntetlenül indíthat atomtámadást Ukrajna ellen, hiszen a NATO-országok nem fognak tenni semmit ez ellen, mert a saját biztonságukat előrébb helyezik – írja Ukrajinszka Pravda hírportál.

A korábbi orosz miniszterelnök a Telegramon fejtette ki a véleményét ezzel kapcsolatban:

„Képzeljük el, hogy Oroszország kénytelen bevetni a legfélelmetesebb fegyvert az ukrán rezsimmel szemben, amely nagyszabású, államunkra nézve veszélyes agressziót követett el. Úgy vélem, a NATO nem fog közvetlenül beavatkozni a konfliktusba még ebben az esetben sem. Hiszen Washington, London és Brüsszel biztonsága sokkal fontosabb az észak-atlanti szövetség számára, mint Ukrajna sorsa, amelyre senkinek sincs szüksége.”

Oroszország nukleáris fenyegetőzése azért vált ismét aktuálissá, mert amikor Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy részleges mozgósítást rendelt el, azt is kijelentette, hogy „minden rendelkezésükre álló eszközt” bevetnek, ha nukleáris zsarolás éri Oroszországot. „Nem blöffölök” – fűzte hozzá. Gillian Keegan brit külügyminiszter már akkor arra figyelmeztett, hogy az orosz elnök múlt szerdai beszédének nyelvezete „meglehetősen aggasztó” volt, a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos fenyegetés pedig „olyasmi, amit nagyon komolyan kell vennünk”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Sokan elpártoltak a Fidesztől, de legtöbbjük pártnélkülivé vált
A Fidesz támogatottsága csökkent, de az ellenzék ebből nem tudott előnyt kovácsolni a Závecz felmérése alapján.

Link másolása

hirdetés

Május óta sokan elfordultak a kormánypárttól, így jelenleg 37 százalékos a Fidesz támogatottsága, ami nagyjából 3 millió támogatót jelent – derül ki a Závecz Research friss méréséből.

A visszaesésből azonban az ellenzék képtelen volt profitálni, helyette a pártnélküliek száma ugrott meg: 20-ról 26 százalékra, félmillió fővel bővült a politikától távolságot tartók csoportja.

Az ellenzék legerősebb pártjának a Demokratikus Koalíció bizonyult: májusban 9, most 10 százalékot ért el a teljes választói körben. A Mi Hazánk továbbra is erős, míg korábban 5, ezúttal már 6 százalékon áll. A Momentum május óta 5, míg az MSZP a 4 százalékot tartja. A Jobbik tábora ismét csökkent, 5-ről 4 százalékra. Az LMP, a Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd támogatóinak aránya egyforma: 2-2 százalék.

A ZRI Závecz Research Intézet szeptember 14-22 között, az ország felnőtt lakossága körében (1000 fő), személyes adatfelvételi módszerrel végzett közvélemény-kutatásából az is kirajzolódik, hogy

sok új támogatót szerzett a Fidesz a választási győzelmét követő egy hónapban, azonban a jelentős, négymillió főt közelítő tábort nem tudták összefogni, és a nyáron 700 ezren elpártoltak tőlük.

Az első negyedévben a választókorú népesség 36-37 százaléka állt a Fidesz mögött, május elejére 46 százalékra emelkedett az arányuk, mostanra viszont a korábbi szintre csökkent.

hirdetés

A kormánypártnak hátat fordítók között az átlagosnál jóval nagyobb arányban találhatók az alapfokú végzettségűek és a szakmunkás képzettségűek, míg áprilisban 50 százalékuk a Fidesz híve volt, jelenleg 34-35 százalékuk az.

Ugyancsak jelentős visszaesés tapasztalható a kis-közepes városokban és a falvakban: a májusi 50 illetve 54 százalékos Fidesz-tábor 35 illetve 39 százalékosra csökkent.

A jelenlegi Fidesz-kormány eddigi döntései, a válságkezelési lépések főleg az alacsonyabb társadalmi státuszúak, a munkaerőpiacon rosszabb helyen dolgozók, az átlagosnál nehezebb körülmények között élők ellenérzéseit váltották ki, zömmel ők távoztak a támogatók közül.

Májusban az alsó társadalmi osztályba tartozók 49 százaléka volt Fideszpárti, míg jelenleg ez 34 százalék. Hasonló mértékű a kormánypárt visszaesése az alsó középosztályban is: 48-ről 35 százalékra csökkent a tábor.

A kormánypárt egyik szeme annak örülhetett, hogy a diplomások, a fővárosiak és a megyeszékhelyeken élők, valamint magukat a felsőközép osztályba sorolók körében nem csökkent táboruk, igaz ezekben a csoportokban májusban az átlag alatti volt a támogatók aránya.

A közhangulat is romlásnak indult a felmérés szerint:

míg május elején az emberek 52 százaléka érzékelte úgy, hogy rossz irányba mennek dolgok a hazánkban, szeptemberben jóval többen, a lakosság 62 százaléka gondolta ugyanezt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: