FELFEDEZŐ
A Rovatból

Tanulságos fotók: ezt eszik a gyerekek a finn iskolákban

Vajon tényleg olyan jó a finn menza, mint a finn iskola? Győződj meg róla a saját szemeddel.

Link másolása

Bernadett több mint 20 éve, nyelvtanulási célból ment Finnországba, de az élet útjai kifürkészhetetlenek, s miután több ezer kilométerre hazámtól megismerte magyar párját, ott alapítottak családot. Magyar nyelvet tanít, mellette a finn gasztronómia szerelmese lett, amit a Finn konyha blogon is bemutat.

Nem, igazán nem azért írom ezt a posztot, hogy mindenki irigykedjen... Inkább azért, hogy legyen miből tanulni. A finn iskola ingyenes, itt jóval kevesebb a magániskola, mint Magyarországon, többségében állami iskolákba járnak a diákok.

Finnország jóléti állam, ezért minden finn óvodás, általános iskolás és középiskolás jogosult ingyenes étkezésre, már 1948-tól.

A főiskolákon és az egyetemeken az étkezés már nem ingyenes, de jelentősen támogatott.

Az iskolai étkezés célja, hogy egészséges ételekkel hozzájáruljanak a diákok teljesítményéhez, koncentrálási hatékonyságához a tanórákon, az étkezés során pedig a helyes viselkedést is elsajátíthatják. A társakkal való közös étkezések jó alkalmak arra, hogy a gyerekek kialakítsák és fejlesszék az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteiket és szokásaikat.

Az iskolai étkezés mindenkinek jár. Kép: op.fi

Általában az iskola 8-kor vagy 9-kor kezdődik, az ebédszünetnek - ami 30 perces - 11-13 óra közé kell kerülnie.

A legkisebbek esznek először, ők már 11 órától ebédelnek, de a legnagyobbak is 12 óra körül esznek, a legtöbb helyen pedig már 13 órakor véget ér is ér az ebédidő. Rövid tehát az idő az iskolába érkezés és az ebéd között, éppen ezért külön tízórai nincs. A reggelit a gyerekek általában otthon fogyasztják el, de pl. a sportgimnáziumban a korai edzésre jövő diákoknak reggelit, a délutáni órákban pedig uzsonnát is kínálnak. Étel- és italautomata az iskolákban nincs, a büfében többnyire egészséges harapnivalókat árulnak.

Nézzük mit is esznek ebédre a finn diákok.

A menza önkiszolgáló, mindenki, még a legkisebb gyerekek is az általános iskolában, annyit szednek, amennyit szeretnének.

Ezzel is az önállóságra szoktatják a diákokat. A menüsor változatos, többkomponensű, az ételek egészségesek. Naponta egy tál meleg ételt kínálnak, vagy tartalmas levest, vagy főételt. A friss zöldségek, mint a saláta, reszelt káposzta vagy sárgarépa, paradicsom hozzátartozik a főétkezéshez. Az egyedi igények sem okoznak problémát, figyelnek a különböző ételallergiákra, így a vegetáriánusoknak vagy a gluténérzékenyeknek külön ételeket kínálnak.

"Hogy néz ki a tányérod az iskolában?" (Kép: maistuvakoulu.fi)

A menüsorokat a finn Állami Táplálkozási Tanácsadó Testület táplálkozási ajánlása alapján alapján építik fel, és a tányérmodellre épül. Az okostányér vagy a tányérmodell azt jelenti, hogy a tányér 1/4-ére főtt krumpli/rizs/tészta (55% szénhidrát) kerül, másik negyede hús/hal (15% fehérje, 30% zsír), a tányér másik felét pedig friss vagy főtt zöldségekkel kell megtölteni. A sót és az állati fehérjét korlátozni, a rostokat pedig előnybe kell részesíteni. Az ebédet tejjel/kefirrel/vízzel fejezik be. Desszert nincs, ritkán előfordul gyümölcszselé vagy gyümölcs.

A diákok véleménye a finn menzáról általában pozitiv, nagyon kevés diák az, aki nem veszi igénybe ezt a jóléti szolgáltatást. Gyakran visszatérő kérdés azonban, esznek-e eleget a diákok, ugyanis főként a lányok hajlamosak keveset szedni az ételből.

Az étkezés során arra is ügyelnek, ne maradjon sok maradék, ezért az iskolák versengenek egymással, mennyi maradék maradt az egyes napokon, és ezeket feltüntetik. Éppen ezért szinte íratlan szabály, hogy amennyi ételt elvettél, annyit meg is kell enni.

Ezt még a legkisebb gyerekek is tudják (otthon tanulták) éppen ezért kevés maradékot hagynak.

Főétel, saláta, vajas kenyér és ital jár az ebédhez (Kép: peda.fi)

A legkedveltebb ételek a rakott tészta, húsgombóc krumplipürével, a spenótos palacsinta és a halrudacskák. Sok iskolában a menü tervezésekor bevonják a diákokat is, és figyelembe veszik az ő véleményüket is.

Személyes tapasztalataim alapján is sokat javult a finn közétkeztetés minősége a 2000-es évek eleje óta. 2010 óta a közétkeztetés fókuszában az ökológiai ételek - bio alapanyagok - állnak, növelték ezek felhasználását az intézményekben, és a fenntarthatóság érdekében növelik a helyben termelt élelmiszerek felhasználását is.

Nagy szerepe van a tudatos étkezés és táplálkozás kialakításában a finn iskolákban oktatott háztartástan és egészségtan tantárgyaknak. Míg az előbbi gyakorlati konyhai, ételkészítési ismeretekkel vértezi fel a fiatalokat, addig az egészségtan már az általános iskolától kezdve a megfelelő, egészséges életvitelhez biztosít étkezési, táplálkozástudományi információkat.

VIDEÓ: és még főzni is tanunak a suliban

Ha érdekel a gasztronómia és a különleges receptek, keresd a Finn konyha blogot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
Vérfoltok, összetört autók, sérültek – hajtóvadászatban fogták el a Buckingham-palota elszabadult lovait
Az elszabadult lovak a brit hadsereg egyik legrangosabb ezredéhez tartoznak, amiknek fontos szerepe van állami és közfeladatok ellátásában.

Link másolása

Szerda reggel lovak szabadultak el a londoni Buckingham-palota környékéről – írja a 444. A hatóságok állítása szerint a lovak a brit hadsereg egyik legrangosabb ezredéhez tartoznak, és olyan állami, valamint közfeladatok ellátásában vesznek részt, akár például a koronázás.

A rendőrség és a hadsereg a délelőtt folyamán együttes erővel kutatták fel a lovakat,

amik teljes felszerelésben okoztak károkat a brit fővárosban. Több balesetet is okoztak az elszabadult állatok, egy autó szélvédőjét betörték, legalább négy ember pedig megsérült.

A hatóság közleménye szerint mostanra az összes lovat befogták: kettőt a Limehouse-nál található autópályán. Az egyik lovon súlyos sérülés nyomait fedezték fel, de az összes hátas állatorvosi ellátásban részesül.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
FELFEDEZŐ
A Rovatból
Orbán Viktor elképesztő számot mondott be – nagyon felpörgette a kampányt a miniszterelnök
Ha igaz a miniszterelnök állítása, akkor percenként majdnem négy szelfit készít a kampány során. Ember legyen a talpán, aki tudja vele tartani a tempót.

Link másolása

„Csúcssebességgel robog a kampány: 220 szelfi/óra” – írta péntek délelőtti posztjában Orbán Viktor. A miniszterelnök ennek nyomatékosítására, ha nem is több száz fotót, de tizenegy jobban sikerült képet megosztott a Facebookon, plusz zárásképp két ló is az albumba került.

A miniszterelnöki fotókkal azonban van egy kis gond: ezek még véletlenül sem szelfik. A szelfi, vagyis angol nevén selfie ugyanis egy olyan kép, amit a fotón szereplő személy saját magáról készít. Az Orbán által posztolt képek pontos kategóriája inkább az itthon még kevésbé elterjedt wefie (magyarul talán mifi), ami emberek egy csoportját ábrázolja, akik közül az egyik készíti a fotót.

Mindenesetre a kommentelők közül az egyik kiszámolta, hogy ha stimmelnek a miniszterelnöki számok, akkor Orbán Viktor percenként 3,67 szelfit mifin szerepel. A hozzászóló szerint ilyen tempót diktálva „biztosan érdemben el lehetett beszélgetni az alanyokkal”.

A posztot és a pontatlanul bekategorizált fotókat itt lehet megnézni:

Orbán Viktor egy nappal korábban a TikTokon jelentkezett olyan videóval, amit a Szakma Sztár Fesztivál résztvevőivel készített. A kampányüzemmódba kapcsoló miniszterelnök még egy vagány napszemüveget is felvett a közös fotó kedvéért:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
A Rovatból
Figyelték a billentyűzetét, majd kirúgták, miután kiderült, hogy alig dolgozik
Az ausztráliai tanácsadó óránként átsimogatta a billentyűzetet, több napon egyáltalán nem is dolgozott, és néha még a megbeszéléseken sem vett részt. Ezután még neki állt feljebb.

Link másolása

Kirúgtak egy otthonról dolgozó nőt, miután a munkáltatója ellenőrizte a billentyűleütéseit, írja a Unilad. Suzie Cheikho közel húsz évig volt Ausztrália legnagyobb biztosítótársaságának tanácsadója, mielőtt kiadták az útját.

Cheikhót két évvel ezelőtt már figyelmeztette az Insurance Australia Group (IAG), hogy javítson a teljesítményén. Ezután kezdték monitorozni a nő billentyűleütéseit otthoni munkavégzés közben.

Kiderült, hogy a tanácsadó képtelen betartani a vállalt határidőket, nem készültek el a rábízott biztosítási dokumentumok sem, ezután döntöttek az elbocsátása mellett.

Suzie Cheikho munkavégzését 49 napon át figyelte a cég, az eredmények pedig lehangolók lettek. A tanácsadó ebből csak két napon tudott pontosan munkába állni, miközben 29 olyan nap is volt, amikor korábban fejezte be a munkavégzést. A biztosítótársaság adatai szerint négy napon egyáltalán nem csinált semmit, ráadásul a többi napon sem szaggatta szét az istrángot: átlagosan óránként 54 alkalommal nyomott meg valamilyen billentyűt a számítógépén. Csak hogy legyen összehasonlítási alapunk: a cikk előző mondata szünetekkel együtt 216 billentyűleütésből állt.

Amikor mindezzel szembesítették, Cheikho azt mondta: egy percig sem hiszi el, hogy a technológia által mért adatok valósak, és soha nem fordult elő olyan, hogy ne dolgozott volna. Az adatok láttán a nő azt mondta, hogy személyes traumák érték, talán ez befolyásolhatta kedvezőtlenül a munkavégzését és a mentális egészségét. Állítása szerint erről tájékoztatta feljebbvalóit is, majd az orvosnál töltött időt később bepótolta.

Suzie Cheikho a történtek után pert indított volt munkaadója ellen, a pert azonban elutasították. Az ausztrál munkaügyi bíróság megállapította, hogy a nő valóban határidőket hagyott figyelmen kívül, nem vett részt megbeszéléseken, ezen felül gyakran nem volt elérhető sem.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
300 ezer egy éjszaka Mészáros Lőrinc borászának szállodájában, amelyet egy francia kastélyból csinált
Kalocsai László három évvel ezelőtt vette meg a bordeaux-i birtokot. 5-6 milliárd forintot költhetett el az ingatlan átalakítására.

Link másolása

A jelek szerint szálloda nyílt Mészáros Lőrinc borászának bordeaux-i birtokán, írja a 444. A Chateau de Clotte egykoron Castillon herceg tulajdona volt, története a XIII. századig nyúlik vissza.

Kalocsai László még három évvel ezelőtt alapított Franciaországban céget, és megvásárolt egy neves, díjnyertes borokat készítő bordeaux-i szőlőbirtokot. A XVIII. században létrehozott Chateau de Clotte vételára és finanszírozása nem volt ismert, de a szomszédos chateau tulajdonosa szerint korábban hatmillió euróért (akkori árfolyamon több mint kétmilliárd forintért) árulták a szőlőbirtokot. A csaknem 50 parcellát magába foglaló területhez pince és műemlék jellegű épületek is tartoznak.

A francia cégnyilvántartás szerint Kalocsai László tavaly egy újabb céget hozott létre Winemajor Receptif néven, írta meg elsőként a 24.hu. Ebben azonban már nem ő volt az egyedüli tulajdonos, mint a szőlőbirtokot megvásárló Winemajor SAS-ben; 50 százalékban társtulajdonosa lett a tokaji borász, Bai Edit. Ők ketten már jó ideje együttműködnek, hiszen közösen birtokolják a Winemajor Hungary Kft.-t is.

A birtokon elvégzett munkálatokban tervezőként részt vett a Tuoton Architect építésziroda, a projekten dolgozó Alliance Duplan főként épületgépészettel, napelemekkel foglalkozó cég, kivitelezőként pedig a lap megtalálta a Dune Construction építőipari céget is. Utóbbi két társaság a honlapján nemcsak a referenciák között tünteti fel a Chateau de Clotte-t, hanem a projekt költségét is szerepelteti.

Az Alliance Duplan adók nélkül 8,5 millió eurós beruházásról ír, ami az elmúlt évek átlagos euró árfolyamát tekintve 3,2-3,3 milliárd forintot jelent. A Dune Construction a borközpont felújításán és a szobák kialakításán dolgozott, a projekt értékeként pedig 856 ezer eurót tüntetett fel adók nélkül, ami átszámítva 320-330 millió forint.

Vagyis a nagyjából kétmilliárd forintos vételárral együtt feltételezhetően 5-6 milliárd közötti összeget biztosan elkölthetett Kalocsai László cége a szőlőbirtokra, miközben céges érdekeltségeinek bevétele és profitja alapján nem látható, hogy honnan volt tőkéje egy ilyen volumenű beruházásra.

A Chateau de Clotte már a Booking.com-on is elérhető, így bárki foglalhat szállást a birtokra. Az erkélyes junior lakosztályban 289 ezer forintba kerül egy éjszaka két főre (az árban benne van a reggeli is), míg a hagyományos lakosztályban 314 ezer forintot kell fizetni. Ugyanez a főszezonban, júliusban 324, illetve 362 ezer forintba kerül.

Link másolása
KÖVESS MINKET: