Minden, amit tudni akartál az IPA-ról
Pár éve még csak az ínyencek hallottak róla, de ma már nem kell túl járatosnak lennünk a sörök világában, hogy ismerjük az IPA söröket. Sőt, megjelent az első nagyüzemi IPA is, amit a boltokban és a kocsmák többségében is megvehetünk: a Soproni Óvatos Duhaj. De honnan ez a hirtelen népszerűség? Mitől más az IPA, mint a többi sör? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Lehmajer Viktor sörmesterrel.
„Az IPA volt az Amerikából induló kézműves sörforradalom egyik zászlóshajója, ez hazánkban sincs másképp. Ennek több oka van, az egyik, hogy otthoni körülmények között egyszerűbb a felsőerjesztésű típusok előállítása, nem igényel olyan kontrollált hűtési folyamatot, mint a láger sörök. Másrészt az IPA sörök az erőteljes komlózás miatt óriási lehetőséget adnak az ízek kedvelőinek, igazán testre szabható fajta”- adja meg a választ Lehmajor Viktor, sörmester.
Pedig az IPA eredete egészen messzire nyúlik vissza, a gyarmatosító angolok „találták fel” az új sörfajtát.
„A történet úgy szól, hogy az Indiában gyarmatosító angolok szerették volna meghonosítani az általuk oly kedvelt ale típusú sört a gyarmaton is, ám az a hosszú hajóúton megromlott. Hogy kibírja az utat, eredetileg tartósítás céljából adtak hozzá több komlót és készítették magasabb alkoholtartalommal. Nem csak az utat bírta ki, de az izgalmas ízek azonnal népszerűvé tették, szerte a világon.”
De hogyan is készül az IPA? „Az IPA (india pale ale) a felsőerjesztésű sörök nagy családjába tartozik. Olyan élesztő törzzsel erjesztik, ami erjedés végén a sör tetején gyűlik össze. Az ősibb élesztőtípus gyümölcsösebb ízanyagokat termel. Komlót a főzőházon kívül az erjesztőben is adagolnak (ez a hidegkomlózás).
Ettől még több aromát kap a sör.
Általában szűretlen sörök, opálosak és élesztősejteket tartalmaznak - ez pedig még zamatosabbá teszi őket. A Soproni Óvatos Duhaj esetében kétféle komlót, Citrát és Cascade komlót használtunk, ez citrusos, kissé virágos ízvilágot kölcsönöz a sörnek” - avat be minket a készítés fortélyaiba a sörmester.
Az IPA egy felsőerjesztésű sör (ale), míg a legtöbb sör, amit ismerünk, alsóerjesztésű. A különbség az, hogy míg a felsőerjesztésű sörök esetében az erjedés végén a sör tetején gyűlik össze a használt élesztő, addig az alsóerjesztésű (lager) söröknél az élesztő az erjesztő tank alján gyűlik össze. A felsőerjesztésnél használt élesztőtípus ősibb, gyümölcsösebb anyagokat termel erjedés közben, és magas hőfokon, 20 fok környékén erjeszt. Ezzel szemben az alsóerjesztésű sör mérsékeltebb arányban és más jellegű aromaanyagokat termel, és alacsonyabb hőmérsékleten, 10-15 fokon erjed.