Megvan a válasz arra, miért lesznek egyre durvábbak a másnaposság tünetei a korral
A 20-as éveink elején nagyjából úgy éljük meg a másnaposságot, mint a szuperhősök. De vajon miért leszünk később 2-3 napra teljesen használhatatlanok egy-egy görbe este után?
Most kiderült: az egészet nem csak képzeljük, a májunk egy idő után már nem ugyanaz az alkohol-feldolgozó nagyüzem, ami korábban.
„Amikor öregszünk, az egész regenerálódási folyamat nehezebb, hosszabb és és jóval lassúbb lesz”
– mondja Mark Welton, gasztroenterológus.
A bevitt alkohol közel 95 százalékát a máj bontja le; a maradék lebomlás nélkül kiürül a szervezetből kilélegezve, és a vizelettel. Az oxidációs folyamatok többféle enzim segítségével játszódnak le, amik közül a legfontosabb az etanolt acetaldehiddé alakító ADH (alkohol-dehidrogenáz), amiből az életkorral egyre rosszabbul állunk.
Tehát, ha ugyanannyi az alkoholt fogyasztasz, mint amennyit tíz évvel ezelőtt, hosszabb ideig időzik a testedben, és ezzel meghosszabbítja a másnaposságot is.
"Szeretnéd elkerülni a durva reggeleket a jövőben? Sajnáljuk, de a legjobb gyógyítás a megelőzés" - fenyegetőzik a Men's Health cikke, akik hozzáteszik: azért egy kicsit tudunk segíteni magunkon.
A leghatékonyabb májerősítő koktélhoz keverj tejsavófehérje-port egy pohár csokoládés tejhez. A tej és a tejsavó ciszteinnel, aminosavval van ellátva, ami segíthet megszabadulni a másnaposságot beindító toxinoktól - ajánlja a szerző.