hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Már látszik, min vitatkoznak majd a legtöbbet a következő kormány alatt a pártok – megvolt az első miniszterelnök-jelölti vita

Az első valódi vita az adórendszer kapcsán robbant ki. A legtöbb jelölt csökkentené az adókat és emelné a béreket, Márki-Zay Péter volt az egyedül, aki ezt némiképp másként gondolta.

Link másolása

hirdetés

A miniszterelnök-jelöltnek legalább húszezer aláírást kellett leadnia, hogy részt vehessen az előválasztáson. Ez ötüknek sikerült, Pálinkás Józsefnek (Új Világ Néppárt) nem, a szavazólapon ebben a sorrendben szerepelnek majd: Karácsony, Márki-Zay, Fekete-Győr, Dobrev és Jakab.

Simon András vezette az ATV-n a vitát, amely 90 perces volt.

Az első kérdés az volt, hogy mi lesz a három legfontosabb intézkedés.

Abban minden jelölt megegyezett, hogy nagyon nehéz 3 dolgot kiválasztani, mert már az első napon rengeteg döntést kell hozni.

Jakab Péter kimondta: az ő számára Polt Péter közönséges bűnöző, és a jogállam helyreállításának alapja, hogy börtönben a helye a legfőbb ügyésznek. Karácsony Gergely szerint is könnyű lesz meghatározni azt a kört, amely az elszámoltatás alá esik majd. Nem szabad várni a főpolgármester szerint, mert nincs idő arra, hogy Polt Péter ügyészsége majd eljárásokat indít.

Márki-Zay Péter szerint fel kell szabadítani az ország gazdaságát a fideszes uralom alól, ahol valódi verseny van, és nincs államilag irányított korrupció. Fekete-Győr András Mészáros Lőrincet említette, és a pert, amely nyomán kimondatott: nem rágalmazás az, hogy a fideszes oligarchát bűnözőnek nevezte. Dobrev Klára szerint le kell számolni az Orbán rendszerrel az első pillanatban, mert különben az Orbán-rendszer számol le az új kormánnyal.

hirdetés

Dobrev Klára szerint a gazdaságpolitika középpontjába az embereket kell visszahelyezni. A bérekre, nyugdíjakra kell többet költeni. Jakab Péter szerint is több pénzt kell hagyni az embereknél. Nem olcsó munkaerőben, hanem minőségben kell versenyezni. Márki-Zay Péter elmondta, hogy Hódmezővásárhelyt sikerült rendberakni. Kiszámítható gazdasági környezet, euró bevezetése, stabilitás, de adót most nem emelne. Karácsony Gergely azt mondta, hogy 10 éves gazdasági megállapodásra van szükség munkaadók és munkavállalók közt. Adómentessé tenné a minimálbért. Nincs rendben a társasági adó mértéke, azt emelni kellene. Fekete-Győr András a 4 napos munkahétről beszélt, ő is bevezetné az eurót. A nyugdíjrendszert pedig rugalmassá kell tenni.

Az első valódi vita az adórendszer kapcsán robbant ki. A legtöbb jelölt csökkentené az adókat és emelné a béreket, Márki-Zay Péter volt az egyedül, aki szerint a munkát terhelő adók nem túl magasak, és a családi adózás is rendben van, a gazdagok adóztatásában pedig differenciálni kell: aki lopott, attól el kell kobozni a vagyonát, aki becsületesen szerezte, azt nem kell agyonadóztatni.

Az egészségügyről Fekete-Győr András azt mondta, hogy az államnak csökkentenie kell a várólistákat, és szolgáltatást kell vásárolnia a magánszektortól. Az Orbán-rendszerben a bűnözők keresnek sokat, náluk pedig a tanárok fognak. Finn típusú iskolarendszert akar bevezetni.

Dobrev Klára is egyetért az egészégügy és az oktatás javításával több egészségügyi dolgozó kell, kevés az orvos, a szakdolgozó. Romániában 30%-kal többet keres egy kezdő pedagógus.

Jakab Péter szerint az Orbán-féle iskola tűrni tanítja meg a diákokat, nem pedig gondolkodni. A tananyag mennyiségét csökkenteni kell, a tanárok terheltségét csökkenteni. Az egészségügyben 30 ezer ember hal meg évente pluszban, ők "az orbán-rendszer halálos áldozatai".

Márki-Zay Péter az elesettebbek felé való fordulásról beszélt, a cigányság és más hátrányos helyzetűek felzárkóztatásáról. Az USA-ban a legrászorultabbakra is irányul a tanárok figyelme, ezt nagyobb bérrel, motivációval kell elérni.

Karácsony szerint az egészségügy összeomlott a járvány idején, és az iskolák is megszenvedték ezt az időszakot. Szerinte a magán- és közegészségügy összekapcsolását vigyázva kell megcsinálni. Úgy látszik, Karácsony Márki-Zay Péterrel szeret vitatkozni, általában hozzá címzi a szavait, ha vitatkozni szeretne.

Fekete-Győr szerint az első diplomát ingyenessé kell tenni. Az oktatók bérét is emelni, mert mind a diákok mind az oktatók el fognak menni az országból. Nem a Fudanra van szükség.

Dobrev szerint embert csak ember tud gyógyítani, a gépek még nem. Oktatásról is hasonlóképp gondolja.

Jakab Péter provokatív kérdést kapott a melegellenes törvényről. A pedofilokkal kapcsolatban kémiai kasztrálástól sem riadna vissza. A homoszexualitás népszerűsítését még soha nem látta senkitől.

Márki-Zay szerint olyan egészségügyi modellben kell gondolkodni, amelyben szakmai alapon tart fenn osztályokat a városokban. Az oktatásban a digitális oktatást tartja fontosnak, amellyel a tudást el lehet vinni a leszakadóban lévő területekre is.

Karácsony szerint a kasztrendszer az oktatásban igazságtalanságot szül, talán a legnagyobb a szakadék ebben Európában.

Itt jött az igaz vita, Simon András egymásnak eresztette az öt jelöltet, feloldva az időkorlátot. A finanszírozásban - oktatás, egészségügy - lehet majd vita a következő kormány idején. Jakab Péter megeresztett egy beszólást is, amikor arra utalt, hogy Karácsony Gergely majd élvezni fogja főpolgármesterként annak az előnyeit, ha az önkormányzatok visszakapják az iskolákat.

A jogállamiság és az elszámoltatás kérdésében is vannak viták régóta. Arról nincs, hogy szükség van a rendszer lebontására, a jogállamiság visszaépítésére és egyúttal az elszámoltatásra. A főpolgármester szerint a pénzcsapok elzárása a legfontosabb, mert a közpénzek tartják fenn a rendszert. Új alkotmány, népszavazással.

Fekete-Győr szerint az emberek attól félnek, hogy nem lehet majd felelősségre vonni a fideszeseket. A Momentumnak van erre programja, amely a közös kormányzásban is használható lesz, csatlakozni kell az európai uniós ügyészséghez, de mellé magyar korrupcióellenes hatóság is kell. Újra szóba hozta a felcsúti pert is. Hadházy Ákos vs Tóth Csaba - szerinte nem jó, ha nem Hadházy mellé állnak.

Dobrev Klára szerint aki lopott, az bűnhődjön, és a lopott vagyont el kell kobozni. Ez egyszerűnek tűnik, de alsó hangon 2000 milliárd forintot lopnak el a költségvetésből minden évben. Érti az óvatosságot, de a kétharmados törvények védik a lopást is, ezek ellen fel kell lépni.

Jakab Péter szerint is csatlakozni kell az uniós ügyészséghez, saját korrupciós ügyészség kell, börtön és vagyonelkobzás azoknak, akik loptak. A lopott pénz az utolsó fillérig visszajár a Jobbik szerint. Ő a mentelmi jogot is eltörölné, és politikus, valamint a családja ne indulhasson uniós közbeszerzésnél.

Márki-Zay szerint sok per lesz, és nem tudja, hogy a Fidesznek hány embere fog maradni a parlamentben. Ő is megemlítette a Hadházy-Tóth Csaba párharcot.

A végén volt némi vita az elszámoltatásról és a nagy nemzetközi szerződések felmondásáról. De a legtöbb kérdésben itt is egyetértettek. Karácsony például megemlítette, hogy sok ügyben feljelentést tettek, ezt Márki-Zay is szóba hozta, közös élményük, hogy a nyomozás lassan halad, ha egyáltalán van. A rendszer össze fog omlani, amint a vádalku életbe lép és egymásra vallanak a bűnösök. Jakab Péter nem a félelemből a helyükön maradó hivatalnokokon verné el a port. És kissé odaszúrt a szabolcsi, szerinte MSZP-Fidesz mutyival kapcsolatban, erre Fekete-Győr azzal vágott vissza, hogy ezt pont Zuglóban nem látja. Az egyetlen izgalmas vita itt alakult ki, nem véletlen: Zugló és Szabolcs a napokban a legfontosabb ütközőpont volt. Márki-Zay is ezt fontos vitának tartja, és a személyi garanciák, valamint a tettek a lényegesek. Megemlítette, hogy ő az egyetlen, aki a családja vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra hozta. Karácsony azt mondta, ez valóban fontos, a feleségének az egyetlen vagyona egy 16 éves Toyota.

Az utolsó körben Márki-Zay a baloldali emberek támogatását kérte, a szavazást szerinte a bizonytalan vidéki szavazók fogják eldönteni. Az ország nem bír ki még 800 ezer ember külföldre távozását, főleg, ha "Orbán kilépteti az Unióból". Karácsony újra szeretné egyesíteni Magyarországot, az fog győzni, aki nem megosztani akar, hanem egyesíteni. Fekete-Győr szerint ha azok mennek megint Orbán ellen, akik az elmúlt évtizedben, akkor az egésznek semmi értelme nincs. Ha valódi változást akarnak az emberek, akkor szerinte a Momentumra kell szavazni. A DK jelöltje szerint nagy dolog az ellenzéki egység, a kormányváltás önmagában nem lesz elég, a rendszert csak jó kormányzással lehet lebontani. Dobrev Klára erre alkalmasnak tartja magát. Jakab Péter szerint ha ez a vita és összefogás 2018 előtt is lett volna, akkor 4 év Fideszt megspórolhattunk volna. Azt mondta, lemondana a miniszterelnökségről, ha nem kattan a bilincs a tolvajok kezén.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Márki-Zay a CNN-nek: Semmi keresztény nincs Orbánban vagy Szijjártóban

Márki-Zay Péter szerint 2019-ben még sokan azt várták, hogy Orbánék európai szövetségeseikkel nagyobb befolyásra tesznek szert az EU-ban, ennek azonban pont az ellenkezője történt.

Link másolása

hirdetés

Élő interjút adott szerdán a CNN amerikai hírtelevíziónak Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. A politikust a bevándorlásról, a korrupcióról, a kampánystratégiájáról és arról is kérdezték, szerinte hasonlít-e Donald Trumpra.

Márki-Zay Péter a migrációval kapcsolatban elmondta, szerinte az emberekkel, bárhonnan is jöjjenek, emberségesen kell bánni, és soha nem szabad gyűlöletkampányt folytatni egyetlen kisebbség vagy csoport ellen sem.

Megjegyezte, hogy Orbán bevándorláspolitikáját ellentmondásosnak tartja, hiszen "nem kevés menekültet befogadott, Afganisztánból is, és emellett munkavállalási vízumot adott csak 2019-ben 55 ezer embernek".

"Tehát nem gondolom, hogy a gyakorlatban nagy különbség lenne, a különbség abban van, hogy hogyan bánsz az emberekkel, és hogyan kommunikálsz. Orbán gyűlöletkampányra használja a migrációt" - mondta.

Beszélt arról is, hogy szerinte "semmi keresztény nincs Orbánban vagy Szijjártóban", ahogy a korrupcióban sem, ami szerinte a legnagyobb probléma, ami kifejezetten felháborítja a keresztényeket.

hirdetés
"Orbán a Kommunista Ifjúsági Szövetségben kezdte a politikai karrierjét, majd hosszú ideig meggyőződéses liberális volt, a liberális internacionálé alelnöke is volt, majd utána egy Putyin-ellenes, Európa-párti konzervatívvá vált, akit én is támogattam. Majd 2009-2010-ben ismét váltott, és most EU-ellenes és Putyint támogatja. Tehát nem hiszem, hogy nagyon következetes lenne ideológiailag"

- mondta.

Az ellenzéki összefogás esélyeiről azt mondta: az ellenzéki egység szükséges, de nem elégséges feltétele az Orbán elleni győzelemnek. Hozzátette, Orbán autoriter rendszerében nincs sajtószabadság, a választási szabályokat pedig kedvükre módosíthatják.

"Ezért nagyon nehéz legyőzni. De a teljes, a baloldaltól a jobboldalig bezáró ellenzéki egységgel, és egy olyan jelölttel, aki Orbán tradicionális szavazóbázisát is képes megszólítani, tíz éve a legnagyobb esélyünk van arra, hogy győzzünk" - mondta.

Christiane Amanpour műsorvezető felvetette Márki-Zaynak, hogy Krekó Péter politikai elemző szerint hasonlít abban Donald Trumphoz, hogy a pártpolitikán kívülről jön, meglepő és új dolgokat mond, és megkérdőjelezi a hagyományos politikai logikát.

Márki-Zay erre úgy reagált: "Ami új, az a friss hang a politikában Magyarországon. Az emberek elszoktak az őszinte beszédtől, és a közvetlen kommunikációs stílustól", ami viszont elengedhetetlen egy olyan rendszerben, ahol nincs sajtószabadság.

Márki-Zay szerint a Fidesz mindent meg fog tenni, hogy megbontsa az ellenzéki összefogást, és árulókat találjon az ellenzékiek között, ezért fenn kell tartani a választói nyomást az ellenzéken, hogy kitartson az összefogás.

Arról is beszélt, annak ellenére, hogy támadások érték a demokráciát Amerikában is az utóbbi években, még mindig egy működő demokrácia, jogállamisággal és sajtószabadsággal, Magyarország azonban más, mert Orbán sikeresen leépítette a fékek és ellensúlyok rendszerét.

Megjegyezte: Magyarországnak ma nem is alkotmánya, hanem úgynevezett alaptörvénye van, amit a Fidesz kétharmaddal bármikor megváltoztathat. "Ha valamit ma Orbán kitalál, az holnap megtörténik. Ha 130 évvel később tartana választásokat, arra is lehetősége lenne."

"Szóval kicsit más a helyzet, irigylem is az Egyesült Államokat, amiért egy nagyon stabil rendszerük van" - tette hozzá.

Arról is beszélt, 2019-ben még sokan azt várták, hogy Orbánék európai szövetségeseikkel nagyobb befolyásra tesznek szert az EU-ban, ennek azonban pont az ellenkezője történt.

"Orbán nem győzött a nemzetközi szinten, és azt is láthattuk, hogy veszített támogatottságából az önkormányzati választásokon is Magyarországon. Nézzünk körül a szomszédos országokban, Csehországban és máshol, azt látjuk, hogy megtört a tendencia, és remélhetőleg ez fog történni Magyarországon is, ezért dolgozunk nagyon keményen" - mondta a műsorban.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Ingyen vetítik az Elkxrtuk című filmet több településen

Van, ahol a békement buszaival viszik majd a nézőket a moziba.

Link másolása

hirdetés

Több településen is

ingyenes filmvetítésre hívják a helyi lakókat a fideszes képviselők. A Gyurcsány-film megtekintéséhez a nézőket a békemenet buszai viszik majd

- írja a hvg.hu.

Több helyen, például Kistarcsán, Szarvason, Kiskőrösön, Hajdúnánáson, Dunakeszin és Fóton is toborozzák az ingyenmozira a nézőket.

Mint azt korábban megírtuk, "art" besorolást kapott az Elk*rtuk című magyar játékfilm; a döntés révén nemcsak a multiplexek, de az ország összes artmozija vetítheti a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatását és az azt követő történéseket feldolgozó politikai krimit.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Az Országos Kórházi Főigazgatóság nem tudja, hogy a kórházban ápoltak és az elhunytak hány százaléka kapott oltást

Szél Bernadett próbált erre vonatkozó adatokat kérni, de azt a választ kapta, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság „a kért formában nem tartja nyilván az adatokat, ezért nem minősül adatkezelőnek”.

Link másolása

hirdetés

Szél Bernadett független képviselő újabb koronavírus-adatot szeretett volna kikérni, ám nem járt sikerrel. Erről a közösségi oldalán számolt be. A politikus azt írja:

"Újabb eltitkolt adat a járványról! A kórházi csúcsszerv állítólag nem tudja, hogy az igazolt COVID-fertőzöttek, a kórházban ápoltak és az elhunytak hány százaléka kapott oltást, és köztük hányan vannak az egy, illetve a két vakcinával beoltottak."

Szél Bernadett írása szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság 45 napos hosszabbítás után közölte csak, hogy

"a kért formában nem tartja nyilván az adatokat, ezért nem minősül adatkezelőnek."

És ez még nem minden!" - tette hozzá.

"A hosszabbítást éppen azzal indokolták, hogy kiemelt szerepük van a járvánnyal kapcsolatos feladatok ellátásában, mint amilyen "a kórházakkal való folyamatos kapcsolat fenntartása, a járvány kezelését elősegítő, rendszeres adatszolgáltatások".

Magyarul a kórházi adatok gyűjtését és rendszeres adatszolgáltatást végző szervnek fogalma sincs arról, hogy a kórházban ápolt koronavírusos betegek hány százaléka van beoltva. Mennyire hihető ez?!

- írja. A posztjában emlékeztet rá, hogy:

hirdetés

"Arról nem is beszélve, hogy korábban egy adatkérésre részletes adatokat küldtek arról, hogy az első, illetve a második oltás után milyen volt a fertőzöttek, kórházban ápoltak és az elhunytak aránya, méghozzá az egyes oltások szerinti bontásban. Ha megvannak az adataik a beoltottak fertőzöttségi, kórházi és halálozási arányairól, akkor hogyhogy nincsenek meg az adataik a fertőzöttek, kórházban ápoltak és elhunytak beoltottságáról?"

A képviselő megemlíti, hogy korábban "Újhelyi István fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, az EMMI-hez és a Miniszterelnökséghez ugyanezzel a kérdéssel, de tőlük sem érkezett válasz."

Ugyanakkor más országokban közlik a beoltottak arányát a kórházban fekvő koronavírusos betegek és az elhunytak között.

"Magyarországon ezt egyetlen állami szerv sem hajlandó elárulni - holott ez az adat nagyon fontos megerősítés lenne ahhoz, hogy lássuk, valóban hatékonyak az oltások".

Most én is az adatvédelmi hatósághoz fordulok és innen üzenem a kormánynak és minden állami szervnek: az átláthatóság és a járvánnyal kapcsolatos alapvető adatok kiadása nem veszélyezteti, hanem éppen hogy segíti a védekezést. Éppen az a kormány veszélyezteti a védekezést, amelyik minden információtól elzárja a nyilvánosságot!"

- írja a képviselő.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Rabosították a Kétfarkú Kutya Párt jelöltjét, mert a rendőrség szerint átragasztott egy konzultációs kormányplakátot

Pincehelyi Zita a közösségi oldalán képekkel számolt be arról, hogy mi történt vele a rendőrségen, még a menzát is megmutatta.

Link másolása

hirdetés

Rabosították a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Baranya megyei 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületének jelöltjét. Erről maga Pincehelyi Zita számolt be a közösségi oldalán.

Mint írja:

"Valami retttenetes félreértés nyomán a mai délelőttöt a rendőrségen töltöttem. Kihallgattak, rabosítottak (megint, basszus), aztán hazakísértek házkutatni. (Megbilincselni, bezzeg, nem voltak hajlandóak, bárhogy bizonygattam, hogy veszélyes vagyok.)

Állítólag bizonyítékuk van, hogy én ragasztottam föl ezeket a matricákat Fulmer Gergely MKKP tettestársammal. Még gondolkodom, de egyelőre nem jut eszembe semmi.

Pedig olyan jó fejek voltak mindannyian, de tényleg! Hatalomra kerülésük esetén: "Fizetésemelést a rendőröknek!"

A menza mindenesetre jó, a harcsapörkölt pazar, ha a parlament nem jön össze, a rendőrséghez épülök be. Hátha elévül addig a priuszom"

hirdetés

- jegyzi meg a bejegyzésében, a posztjához pedig képeket is kitett.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: